Odcinek 074 - S04E04 - Eggtown
Napisano 27.02.2008 - |09:06|
Napisano 27.02.2008 - |09:35|
To dokładnie to samo pytanie, co: dlaczego akurat Chinol chce od Bena 3,2 mln dolców?Dlaczego dwie? A nie np trzy czy osiem?
Jeśli tam podejrzewaliśmy w ramach teorii spiskowych "nadawanie kodem", to dlaczego tu nie przyjąć takiego założenia. To też kod wobec tych, co podłożyli fałszywy wrak?
Czyli wobec Abaddona i jego szefów? Dlatego Włoch z poprzedniego odcinka spanikował, gdy usłyszał od Sayida, że jest jednym z "Oceanic 6"?
Czyli - kto naprawdę uratował "Oceanic 6"? Że obowiązuje "zmowa milczenia"... Może zdenerwowany Jacob wylazł z chatki
Bo, to że ekipa z frachtowca nie przybyła ich ratować, to już wiemy od 2 odcinka
Napisano 27.02.2008 - |11:02|
Przecież on kłamał, żeby jej pomóc na procesie i mówił o pierwszym dniu na wyspie a nie jej opuszczeniu, bożePrzecież Jack mówił w sadzie ze Kate uratowała pozostałą piątkę i próbowała też uratować pozostałe dwie osoby
Napisano 27.02.2008 - |17:05|
@Grzebul
To dokładnie to samo pytanie, co: dlaczego akurat Chinol chce od Bena 3,2 mln dolców?
Jeśli tam podejrzewaliśmy w ramach teorii spiskowych "nadawanie kodem", to dlaczego tu nie przyjąć takiego założenia. To też kod wobec tych, co podłożyli fałszywy wrak?
Czyli wobec Abaddona i jego szefów? Dlatego Włoch z poprzedniego odcinka spanikował, gdy usłyszał od Sayida, że jest jednym z "Oceanic 6"?
Wybacz, ale co to ma być za ukryta wiadomość w liczbach uratowanych rozbitków? To się kupy nie trzyma. Z tym 3,2 mln można jeszcze ewentualnie założyć, że miało to jakiś ukryty sens, ale to że 8 osób uratowanych? I co to w ogóle miałaby być za forma komunikacji? Najlogiczniejsze wydaje się rozwiązanie z tym, że po prostu jeszcze dwa ciała przywieźli.
Napisano 27.02.2008 - |17:24|
To sie odnosi do dnia katastrofy a nie do uwolnienia z wyspy.I po pierwsze kłamał bo z jakiś powodów nie mogli wyjawić prawdy o tym co było na wyspie.Po drugie kłamał żeby jej w sądzie pomóc.To czy kate uratowała czy nie możesz sobie zobaczyć w 1 sezonie.
Przecież on kłamał, żeby jej pomóc na procesie i mówił o pierwszym dniu na wyspie a nie jej opuszczeniu, boże
No właśnie o tym piszę. Uratowała 5 osób, a dwie PRÓBOWAŁA. Czy piszę gdzieś o powrocie z wyspy?
Słowo "Bóg" piszemy wielką literą
Użytkownik MAF edytował ten post 27.02.2008 - |17:29|
Napisano 27.02.2008 - |19:46|
Napisano 27.02.2008 - |19:57|
Napisano 27.02.2008 - |20:45|
Dla mnie rowniez najbardziej prawdopodobne jest to ze Claire zginie na wyspie lub cos zmusi ja do rozstania sie z dzieckiem i powierzy je Kate ktora bedzie opuszczac wyspe. Tylko w tym przypadku Jack nie mialby jakis mega obiekcji we flashforwardzie by zobaczyc Aarona...
Co do sytuacji z Lockiem gdy rzuca taca w sciane po rozmowie z Benem - tragedia. Slepy by to zauwazyl. Mogli nakrecic to raz jeszcze. Odwalili fuszere.
Jesli o mnie chodzi to dejtukmajsana i walt mogliby sie juz w ogole nie pojawic w serialu.
Użytkownik reXio edytował ten post 27.02.2008 - |20:46|
Napisano 27.02.2008 - |21:05|
Co do sytuacji z Lockiem gdy rzuca taca w sciane po rozmowie z Benem - tragedia. Slepy by to zauwazyl. Mogli nakrecic to raz jeszcze. Odwalili fuszere.
Heh co prawda to prawda Nie ma to jak oszczędzanie na scenografii ;].
Co do tego kto zginie to biorę pod lupę 3 postacie: Claire,Michael(osoba w trumnie na co wskazuje wycinek jak juz kiedys wspominalem) i Jin. Natomiast jeśli chodzi o Walta możliwe że zostanie na wyspie.
Teraz już wiemy czemu Jack jest tak zrozpaczony w koncowce 3x23 gdyż muszą kłamać całemu światu zmyślając inną wersję. Dlaczego to muszą robic? Tego jeszcze nie wiemy ale napewno musiało stać sie coś wielkiego i jakiś "haczyk" dzięki ktoremu mogli opuścić wyspę.
Napisano 27.02.2008 - |21:46|
Napisano 27.02.2008 - |21:51|
Nikt nie powiedzial, ze wylacznie Benem. Grupa czterech ma go pojmac/zlikwidowac - byc moze to pierwszy etap podboju Wyspy.Nie rozumiem jednego. Dlaczego szef szefów zainteresowany jest tylko Benem. Nie interesuje go sama wyspa. Skoro zainwestowali tam duże pieniądze to są świadomi możliwości jakie daje wyspa, a wygląda na to, że ekipa Naomi wysłana została wyłącznie po Bena a nie by odbić wyspę.
Genesis
Napisano 28.02.2008 - |07:25|
Nie wiemy, po co dokładnie przyjechała ekipa Naomi. Ale żeby "odbijać wyspę", to wypadałoby wysłać więcej ludzi i trochę obeznanych z kwestiami "militarnymi", a nie czwóreczkę "oryginałów"Nie rozumiem jednego. Dlaczego szef szefów zainteresowany jest tylko Benem. Nie interesuje go sama wyspa. Skoro zainwestowali tam duże pieniądze to są świadomi możliwości jakie daje wyspa, a wygląda na to, że ekipa Naomi wysłana została wyłącznie po Bena a nie by odbić wyspę.
Możliwości, jakie daje wyspa?
Nie wiadomo, co się stanie, jak instalacje Dharmy na wyspie przestaną działać...
Zresztą, może "super czwórka" ma tylko zabrać Bena i się wynieść, a dopiero po niej będzie czyjś "wjazd".
@Metalfish
Na sam koniec już przy wyjściu w garażach Kate mówi do Jacka: Powtórzyłeś tyle razy tę historyjkę, że chyba sam w nią wierzysz [mniej więcej]: czyli bajeczkę, że uratowało się 8 osób, przeżyło 6 [czyli znane "Oceanic 6"].Wybacz, ale co to ma być za ukryta wiadomość w liczbach uratowanych rozbitków? To się kupy nie trzyma. Z tym 3,2 mln można jeszcze ewentualnie założyć, że miało to jakiś ukryty sens, ale to że 8 osób uratowanych? I co to w ogóle miałaby być za forma komunikacji? Najlogiczniejsze wydaje się rozwiązanie z tym, że po prostu jeszcze dwa ciała przywieźli.
W 03x22 Jack mówił do Kate, że ma dość kłamstwa - jak dla mnie - dość opowiadania tej właśnie historyjki.
Czyli - OFICJALNIE - podano, że uratowano 6 żywych osób "Oceanic Six" (Jack, Kate, Hurley, Sayid i 2 osoby), natomiast prawda jest zupełnie inna, dlatego Abaddon łazi za Grubaskiem, dlatego prześladują go wizje z Charliem [Szefowie Abaddona - Dharma? - usiłują dociec prawdy, co stało się na wyspie i ile osób przeżyło i wróciło do świata].
I zauważ: 8 - to ośmiokąt Dharmy, 6 - liczba stacji (wynikająca z instruktaży).
Być może stacji było 8 (bo tyle jest monitorów w "Perle", 9 - służył do wyświetlania instrukcji), o 2 stacjach zwykli "klepacze" (jak np. ci ze "Swana") nie mieli prawa wiedzieć.
Ktoś, co zaatakował wyspę, doskonale wie, co się tam działo od samego początku i zaczyna "pogrywanko" z Hanso Foundation.
I całkiem na koniec w ramach "luźnych skojarzeń":
- Kate do tej pory jakoś nie za bardzo chciała mieć dziecko, teraz po powrocie z Wyspy jest zastępcza matką dla Aarona [nie swojego dziecka]
- matka nienawidziła Kate za zabicie ojca, teraz raptem zdecydowała się wycofać zeznania
Co się stało? Skąd ta odmiana "na lepsze"?
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 28.02.2008 - |08:48|
Napisano 28.02.2008 - |10:37|
Nikt nie powiedzial, ze wylacznie Benem. Grupa czterech ma go pojmac/zlikwidowac - byc moze to pierwszy etap podboju Wyspy.
Z tego co pamietam, Ben przybyl na wyspe jako syn woznego, a po pewnym czasie urosl do rangi przywodcy buntu przeciwko naukowcom na wyspie, aby ostatecznie przejac wladze. Osoba szukajaca Bena moze byc prekursorem badan na wyspie, albo po prostu osoba, ktora zainwestowala duze pieniadze i przysla odebrac swoj dlug?
Co do atlantic six. Wydaje mi sie, ze pozostale osoby niekoniecznie musialy zginac, ale po prostu nie udalo im sie wydostac z wyspy. Moze rzeczywiscie wydostanie sie z niej nie jest taka prosta sprawa i stad opoznienie helikoptera?
Przyszlo mi cos jeszcze do glowy, ale nie do konca jestem pewien czy moja teoria jest poprawna. Rakieta, ktora zostala wyslana na wyspe dotarla po 31 minutach. Zegarki nie wskazywaly jednak daty. Czy moze miec to jakies znaczenie?
Przypomina mi sie pierwszy i drugi sezon, kiedy Ben lubil powtarzac "We are good people". Po ff z Berlina coraz bardziej zaczynam w to wierzyc.
Napisano 28.02.2008 - |10:53|
Cały czas skupiamy się na Dharmie i jej sponsorach, że to pewnie oni chcą odzyskać wyspę [A Benemu skopać zadek]. Zapominamy jednak, że nie wiadomo, co działo się na wyspie, zanim Dharma rozpoczęła swoje badania.Z tego co pamietam, Ben przybyl na wyspe jako syn woznego, a po pewnym czasie urosl do rangi przywodcy buntu przeciwko naukowcom na wyspie, aby ostatecznie przejac wladze. Osoba szukajaca Bena moze byc prekursorem badan na wyspie, albo po prostu osoba, ktora zainwestowala duze pieniadze i przysla odebrac swoj dlug?
Bo choćby stopka z 4-palcami ma się do badań Dharmy jak pięść do nosa... Ponadto nie wygląda, aby zbudowali ją Othersi, podający, że byli na wyspie przed Dharmą. Czarny Dymek tez wygląda, że był wcześniej na wyspie niż Dharma, a Othersi tylko wiedzą, że najbezpieczniej jest wewnątrz ogrodzenia I na wyspie "Hydra" - poza zasięgiem Dymka.
Może to oni teraz chcą wykorzystać okazję, że "Swan" odpłynął w niebyt?
Napisano 28.02.2008 - |11:16|
- matka nienawidziła Kate za zabicie ojca, teraz raptem zdecydowała się wycofać zeznania
Co się stało? Skąd ta odmiana "na lepsze"?
może po prostu widmo śmierci zmienilo jej nastawienie do córki, może pieniądze i sława córki (bedąc jedną z oceanic 6 dostała gigantyczne odszkodowanie)
Z tego co pamietam, Ben przybyl na wyspe jako syn woznego, a po pewnym czasie urosl do rangi przywodcy buntu przeciwko naukowcom na wyspie, aby ostatecznie przejac wladze. Osoba szukajaca Bena moze byc prekursorem badan na wyspie, albo po prostu osoba, ktora zainwestowala duze pieniadze i przysla odebrac swoj dlug?
Przypomina mi sie pierwszy i drugi sezon, kiedy Ben lubil powtarzac "We are good people". Po ff z Berlina coraz bardziej zaczynam w to wierzyc.
ad1. na razie wiemy, że ktoś poszukuje Bena i chce go dostać w swoje ręce (zastanawia tylko dziwny skład ekipy szturmowej, ale to właśnie może oni są najlepsi do tego zadania). Dlaczego ON chce Bena? Syna szarego woźnego? Do tego Bena, który widocznie ma dość sporo pieniędzy jak i wiedzy/władzy. Można przypuszczać, że Ben jest naprawdę kimś ważnym (wpływowym w tej całej zabawie)
ad2. również myśle, że the others to good people. takie dziwne przeczucie.
i na koniec jak już udało mi się zalogować i zmusiłem się do napisania.... odnośnie położenia wyspy. Teorii jest co najmniej kilkanaście. I po raz kolejny dziwne przeczucie, że wyspa jest gdzieś blisko USA:) ufff:)
Witam, to mój pierwszy post na forum. Jednak czytam od ok. 1,5 roku, wiec nie czuje się "nowy". I od razu lekki oftop/uwagi/kilka refleksji. Nie chce atakować nikogo, ale czytając opisy odcinków i dyskusje, widać, że wiele osób pisze, aby tylko napisać i nabić sobie posta. Nie czyta kilku stron dyskusji i pisze po raz kolejny te same pytania. Przez to inni użytkownicy muszą przedzierać sie przez stertę powtarzającego się materiału.
Ad. "sprawa" Tajemniczej wyspy (bo był na którymś podforum mały oftop na ten temat). Fajnie czyta się Jej posty i teorie, ale z wyłaczeniem tych, gdzie wprowadza TLE. Na początku było to nawet ciekawe. Później stało się nieznośne i uciążliwe. Tak więc popieram tutaj Panów krytykujących TW.
ps. postaram się coś wnieść na forum.
Napisano 28.02.2008 - |11:48|
może po prostu widmo śmierci zmienilo jej nastawienie do córki, może pieniądze i sława córki (bedąc jedną z oceanic 6 dostała gigantyczne odszkodowanie)
ad1. na razie wiemy, że ktoś poszukuje Bena i chce go dostać w swoje ręce (zastanawia tylko dziwny skład ekipy szturmowej, ale to właśnie może oni są najlepsi do tego zadania). Dlaczego ON chce Bena? Syna szarego woźnego? Do tego Bena, który widocznie ma dość sporo pieniędzy jak i wiedzy/władzy. Można przypuszczać, że Ben jest naprawdę kimś ważnym (wpływowym w tej całej zabawie)
Ad. "sprawa" Tajemniczej wyspy (bo był na którymś podforum mały oftop na ten temat). Fajnie czyta się Jej posty i teorie, ale z wyłaczeniem tych, gdzie wprowadza TLE. Na początku było to nawet ciekawe. Później stało się nieznośne i uciążliwe. Tak więc popieram tutaj Panów krytykujących TW.
ps. postaram się coś wnieść na forum.
1. Wg napisów do odcinka Aaron ma w tym momencie dwa lata. Matka Kate powiedziała, że jej stan trwa już 4 lata, czyli widmo śmierci ją dotknęło jeszcze zanim lot 815 rozwalił się na wyspie.
2. Dowcip polega na tym, że nie wiemy dla kogo Ben pracuje, że ma takie możliwości. Dla Hanso? Dla wrogów Hanso?
3. Przestaniecie mnie krytykować po finale serialu, jak się okaże, że jednak trzeba było się zapoznać z ustaleniami TLE
Czego się dowiedzieliśmy o historii Dharmy z serialu? Niczego! Zagadkowa "Czystka", w której wyrżnięto podrzędnych cieci, a syn woźnego został Szefem Wyspy. Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie kupił bajeczki, że wydarzenia z odcinka 03x20 z zagazowaniem Baraków, to "Incydent", po którym wprowadzono wciskanie cyferek w "Swanie"
Jak dalej będą nam serwować całusy i uściski w czworokącie Jack-Kate-Sawyer-Juliet, zamiast wyjaśnień i sensownej fabuły, to nawet najwięksi fani serialu mogą stracić cierpliwość.
Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 28.02.2008 - |11:54|
Napisano 28.02.2008 - |13:54|
Matka Kate powiedziała, że jej stan trwa już 4 lata, czyli widmo śmierci ją dotknęło jeszcze zanim lot 815 rozwalił się na wyspie.
w pierwszym sezonie w odcinku w retro Kate, była scena w której Kate odwiedziła matkę w szpitalu, gdzie ta była już w dość ciężkim stanie (wezwała policję). Więc to, że chorowała zanim samolot się rozbił to pewne
Użytkownik mdag edytował ten post 28.02.2008 - |14:16|
Napisano 28.02.2008 - |14:48|
Ben byl synem woznego i sam zostal woznym. W Dharmie wiec neiz robil zadnej koriery i byl w niej nikim. Stal sie kims poza Dharme i wbrew niej. Od czasu gdy jeszcze jako dzocko spotkal w lesie Alperta, a czystka minelo conajmniej 10lat. W tym czasie Ben stal sie tym kim jest - przywodca innych, czlowiekiem groznym i wplywowy. Ten okres czasu, kstzlatowania sie Bena jest kluczowy. Pewnie co wtedy sie wydarzylo zobaczymy w jakiejs retrospekcji Bena, ale mozna sie domyslic, ze jego wladza, potego i wplywy bezposrednio pochodza od Jacoba. Jacon go i,ilowal.Z tego co pamietam, Ben przybyl na wyspe jako syn woznego, a po pewnym czasie urosl do rangi przywodcy buntu przeciwko naukowcom na wyspie, aby ostatecznie przejac wladze. Osoba szukajaca Bena moze byc prekursorem badan na wyspie, albo po prostu osoba, ktora zainwestowala duze pieniadze i przysla odebrac swoj dlug?
Pozostale osoby napewno nie zginely. Dostalismy juz tyle sygnalow, ze pozostali na Wyspie - przynajmniej wiekszosc z nich, ze nie ma co tego rozgrzebywac.Co do atlantic six. Wydaje mi sie, ze pozostale osoby niekoniecznie musialy zginac, ale po prostu nie udalo im sie wydostac z wyspy. Moze rzeczywiscie wydostanie sie z niej nie jest taka prosta sprawa i stad opoznienie helikoptera?
Przyszlo mi cos jeszcze do glowy, ale nie do konca jestem pewien czy moja teoria jest poprawna. Rakieta, ktora zostala wyslana na wyspe dotarla po 31 minutach. Zegarki nie wskazywaly jednak daty. Czy moze miec to jakies znaczenie?
Odpalenie i ladowanie rakiety odbylo sie tego samoge dnia. Jack i ekipa przez caly czas pozostali przy helikopterze.
Genesis
Napisano 28.02.2008 - |15:04|
1. Wg napisów do odcinka Aaron ma w tym momencie dwa lata. Matka Kate powiedziała, że jej stan trwa już 4 lata, czyli widmo śmierci ją dotknęło jeszcze zanim lot 815 rozwalił się na wyspie.
2. Dowcip polega na tym, że nie wiemy dla kogo Ben pracuje, że ma takie możliwości. Dla Hanso? Dla wrogów Hanso?
3. Przestaniecie mnie krytykować po finale serialu, jak się okaże, że jednak trzeba było się zapoznać z ustaleniami TLE
1. moze chodzi o "widmo" utraty corki, moze o kase. Raz juz stracila corke i przeprowadzila rachunek sumienia.
2. racja:) nie wiemy na razie. Ben moze tez byc sam sobie sternikiem:) jak juz pisaliscie. Niestety w serialu wiekszosc rzeczy to MOZE i GDYBANIE:)
3. mam nadzieje ze TLE jest tylko dodatkiem/rozrywka.
Napisano 28.02.2008 - |17:19|
I znowu Twoje manipulacje. Powiedz mi, gdzie zostało pokazane, napisane, lub chociaż zasugerowane, że Czystka i Incydent to jedno i to samo?Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie kupił bajeczki, że wydarzenia z odcinka 03x20 z zagazowaniem Baraków, to "Incydent", po którym wprowadzono wciskanie cyferek w "Swanie"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych