Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wlaściwie jest DHD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
244 odpowiedzi w tym temacie

#221 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.02.2004 - |21:17|

Powiedzmy tak - DHD to konsola sterująca i generator mocy , jednak cały system opiera się na samych wrotach . DHD po prostu upraszcza wybieranie adresu , takie drobne udogodnienie jaki w pewnym czasie była myszka do komputera .
Generator mocy w DHD zapewne znajduję się gdzieś poniżej kryształów sterujących (dolna cześć ) i zasilanie opiera się na płynnym Naqada .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#222 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 14.02.2004 - |21:32|

Tak przy okazji, to po jaką cholerę te DHD umieszczono kilka metrów od Wrót, czyż nie byłoby lepiej wbudować generator mocy w podstawę Wrót, a do sterowania dać jakąś małą konsolę z boku?

gulus
  • 0

#223 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 14.02.2004 - |22:36|

Tak  przy okazji, to po jaką cholerę te DHD umieszczono kilka metrów od Wrót, czyż nie byłoby lepiej wbudować generator mocy w podstawę Wrót, a do sterowania dać jakąś małą konsolę z boku?

tak samo jak we wspolczesnych komputerach klawiatura jest osobno.
ups-y tez sa osobno. moze chodzilo tez o wzgledy bezpieczenstwa - trudno powiedziec - ale byc moze wrota potencjalnie moga wybuchnac z duza sila.
sorki ze krotki post - ale sie spiesze - cos sprobuje madrego wymyslic w temacie :D
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#224 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.02.2004 - |19:09|

Całą dyskusję czytałem na bieżąco, ale dopiero teraz naszła mnie pewna myśl. Jest to zlepek pomysłów przeczytanych na forum. Ponieważ myślę i piszę na bieżąco, mój tekst może być trochę niedopracowany.
Ktoś tam wysunął teorię, że Wrota komunikując się ze sobą wysyłają tunele, które się przyciągają. W takim razie tunele te muszą mieć przeciwne ładunki.
Wiemy, że materia może być przesyłana w jedną stronę. Może właśnie te ładunki elektryczne odpowiadają za to. Ten siódmy symbol może ustalać specyfikację wejścia tunelu, która umożliwia bezpieczne wejście do niego.
Albo po połączeniu się tuneli przybierają one ładunek Wrót wejściowych. Z jakiegoś powodu można poruszać się tylko w jedną stronę i siódmy symbol o tym decyduje.

A mnie się wydaje, że wbudowanie generatora mocy we Wrota to głupi pomysł. Do Wrót możesz sobie podłączyć dowolne zasilanie. Jest to bardzo praktyczne w razie wyczerpania się zasilania podstawowego. Przecież nie każda cywilizacja używająca Wrót, może mieć wystarczającą wiedzę do naładowania oryginalnego źródła zasilania. A tak da jakieś zastępcze.

\/Tylko że ten siódmy symbol nadal wywołuje kontrowersje. :D \/

Użytkownik M.M edytował ten post 19.02.2004 - |20:00|

• 0

#225 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 19.02.2004 - |19:43|

Z jakiegoś powodu można poruszać się tylko w jedną stronę i siódmy symbol o tym decyduje.

W temacie, o mechanice wrót było już omówione znaczenie 7 symbolu. Wystarczy tylko obejrzeć film Stargate, siódmy symbol jest oznaczeniem "startu". Tam też zostało omówione (w temacie, nie filmie), że według teorii Mostu Einstena-Rozena, tunel może przesyłać materie w obie strony i nie odpowiadają za to żadne przeciwne ładunki

Użytkownik Loki edytował ten post 19.02.2004 - |19:44|

• 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#226 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.03.2004 - |19:03|

Po obejrzeniu Lost City większość teorii na temat DHD upadło . Dokładnie po tym jak O`Neill zaczął przypisywać symbolom sylaby . No i okazało się że to co wybiera się na DHD to opis lub nazwa planety , a nie jej dane numeryczne . DHD możemy uważać za dużą klawiaturę podłączoną do wrót .
Jednak nadal pozostaje kwestia czy DHD to tylko klawiatura czy jeszcze coś więcej . Ja uważam że pełni ona dodatkowo rolę generatora mocy i uproszczonej konsoli (ułatwienie wybierania ) . Jednak cały system znajduję się gdzieś w strukturze wrót , przy okazji będąc backupem i zabezpieczenia na wypadek zniszczenia (uszkodzenia ) konsoli .

A tak przy okazji . Co według was jest lepszym systemem kierowania wrót : DHD czy komputer w sterowni SGC .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#227 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 15.03.2004 - |19:29|

A tak przy okazji . Co według was jest lepszym systemem kierowania wrót : DHD czy  komputer w sterowni SGC .

Moim zdaniem DHD. Choćby za względu na szybkość wybierania kombinacji. To w niektórych odcinkach było bardzo istotne i dziwi mnie, że nie zrobiono takiego "upgrede'a" programu wybierającego, by ta szybkość była co najmniej taka sama jak na zwykłym DHD.
  • 0
"...something takes a part of me..."

#228 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 15.03.2004 - |19:43|

Update byl robiony w momencie jak podajrze sokar nas blokowal! Wtedy Sam przyspieszyla wybieranie!
A w SGC komputer jest bardziej przydatny, sa zabezpieczenia przed nieautoryzowanym otwarciem wrot, sterowanie przeslona, baza adresow wybieranych, zakazanych, do wybrania, wlaczanie sekwencji autodestrukcji bazy, itd...
A pozatym zwykle DHD by dziko wygladalo w SGC :P
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#229 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.03.2004 - |20:00|

Update byl robiony w momencie jak podajrze sokar nas blokowal! Wtedy Sam przyspieszyla wybieranie!

Tak, zgadza się , ale jak widać póżniej zrezygnowali z tego przyspieszenia .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#230 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 15.03.2004 - |21:30|

Zgadza się Thomass, komputer daje spore możliwości. Większe niż DHD. Tylko ta prędkość wybierania współrzędnych <_< . Zauważmy, że podczas wybierania klasycznym DHD wszystko zależy właściwie od szybkości ręki operatora :). Przy naszym komputerze tak nie jest. Gdyby można było wybierać współrzedne tak szybko jak na DHD, to ten gościu w kanciapie, który mówi "szewron któryś tam na miejscu..." straciłby robotę bo nie nadążyłby nawijać :lol: . A tak naprawdę to najlepsza chyba byłaby jakaś hybryda klasycznego DHD z komputerem, która łączyłaby zalety obydwu urządzeń.
Co do tego zaś że:

pozatym zwykle DHD by dziko wygladalo w SGC

to zgadzam się w zupełności ;).
  • 0
"...something takes a part of me..."

#231 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 16.03.2004 - |00:38|

Troche out of topic.
Wydaje mi sie ze to bylo powiedziane w serialu (bodajrze 7x09 Avenger 2.0), DHD aktualizuja swoje dane co jakis czas, przez co moga kompensowac dryf planet.
Z tego odcinka wynikalo ze DHD sie tez komunikuja w jakis sposob miedzy soba wiec symbole nie musz byc przyporzadkowane gwiazdozbiorom. (wsprzedne planety moga byc przypisane pod nazwe tak jak w 7x22)

Ale do czego ja tu zmierzalem...
Skoro DHD morze kompensowac dryf planet, wiec musi byc swego rodzaju komputerem i zasilaniem w jednym, wiemy ze wrota potrzebuja zasilania.

Skoro nasza cudna konsola ma juz takie mozliwosci, mozliwe ze przesyla parametry tunelu prosto do wrot (nie ma koniecznosci krecenia obrecza), szewrony sie zaswiecaja i pojawia sie tunel.

My na ziemi, tworzac komputer do wybierania wspolrzednych nie potrafilismy zinterpretowac wszystkich 400 sygnalow kontrolnych wrot (powiedziane w 5x14 48 Hours) dlatego uzywamy zautomatyzowanego recznego wybierania!
Poprostu krecimy wewnetrzna obrecza tak jak to Teal'c robil w [01x10] The Torment of Tantalus lub [02x21] 1969, szewrony sie zaswiecaja, gostek ze sterwoni mowi szewron x zaskoczyl, po czym pojawia sie tunel.

Mam nadzieje ze moja wypowiedz jest w miare skladna, jesli nie to krzyczcie!
Po paru pifkach zawsze mam ciekawe teorie ale gorzej z ich przedstawieniem...
  • 0

#232 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 17.03.2004 - |20:58|

My na ziemi, tworzac komputer do wybierania wspolrzednych nie potrafilismy zinterpretowac wszystkich 400 sygnalow kontrolnych wrot (powiedziane w 5x14 48 Hours) dlatego uzywamy zautomatyzowanego recznego wybierania!

Wydawaje mi się że było to powiedziane w "Red Sky" .
Zgadza się , komputer w SGC iterpretuje tylko cześć sygnałów jakie dochodz z wrót w czasie wybierania . Ale też dzieki komputeromi morzna otworzyć wrota , w sytuacjach kiedy normalnie DHD by nie zadziałało . To czasami morze pomóc .

Ale do czego ja tu zmierzalem...
Skoro DHD morze kompensowac dryf planet, wiec musi byc swego rodzaju komputerem i zasilaniem w jednym, wiemy ze wrota potrzebuja zasilania.

Skoro nasza cudna konsola ma juz takie mozliwosci, mozliwe ze przesyla parametry tunelu prosto do wrot (nie ma koniecznosci krecenia obrecza), szewrony sie zaswiecaja i pojawia sie tunel.

A kto powiedział że wrota nie posiadaja takiej możliwości . DHD jest tylko konsolą która tłumaczy opis na konkretne liczby (koordynaty ).

Mam nadzieje ze moja wypowiedz jest w miare skladna, jesli nie to krzyczcie!
Po paru pifkach zawsze mam ciekawe teorie ale gorzej z ich przedstawieniem...

Poszło ci całkiem nieżle :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#233 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.03.2004 - |10:35|

Po obejrzeniu  Lost City większość teorii na temat DHD  upadło . Dokładnie po tym jak O`Neill zaczął przypisywać symbolom sylaby . No i okazało się że to co wybiera się na DHD to opis lub nazwa planety , a nie jej dane numeryczne .  DHD możemy uważać za dużą klawiaturę  podłączoną do wrót .

chyba sie nie zgodze, przeciez ludzie tez uzywaja nieraz roboczych nazw. w sg1 tez uzywa sie takich nazw, np "lecimy na P3X-562". niektore planety do teraz nie maja normalnej nazwy tylko robocza - mogla tak byc tez chyba z tamta planeta?
poza tym - to tylko jedna planeta - a system wrot laczy ich bardzo wiele. nie mozna wnioskowac na podstawie jednej ze tak samo jest z innymi.
  • 0

#234 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2004 - |12:51|

chyba sie nie zgodze, przeciez ludzie tez uzywaja nieraz roboczych nazw. w sg1 tez uzywa sie takich nazw, np "lecimy na P3X-562". niektore planety do teraz nie maja normalnej nazwy tylko robocza - mogla tak byc tez chyba z tamta planeta?

Jeśli Jack potrafił (posiadając wiedzę pradawnych ) o każdego symbolu podać sylabę , to każde 6 znaków z adresy bedzie twożyło jakiś opis. Może to być nazwa planety , opis lub tak jak to nazwałeś nazwa robocza na kształt P3X-562 .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#235 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.03.2004 - |14:07|

Jeśli Jack potrafił (posiadając wiedzę pradawnych ) o każdego symbolu podać sylabę , to każde 6 znaków z adresy bedzie twożyło jakiś opis. Może to być nazwa planety , opis lub tak jak to nazwałeś nazwa robocza na kształt P3X-562 .

no wlasnie i troche nie rozumiem ktore teorie dotyczace dhd to obala. moim zdaniem to nic nie zmienia.
  • 0

#236 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2004 - |14:19|

no wlasnie i troche nie rozumiem ktore teorie dotyczace dhd to obala

Wcześniej większość z nas uważała że znaki na DHD to liczbowe koordynaty planet. Teraz możesz wybrać 2 różne kobinacje znaków i wyladujesz na planetach w tym samym syetemie gwiezdnym . Wedle poprzednich teroji , kombinacje różniły by się jednym lub dwoma symbolami .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#237 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.03.2004 - |14:24|

Ale z drugiej strony Sam byla w stanie wyznaczyc polozenie planety na podstawie wspolrzednych podanych przez Jacka! Nie mogli przejsc przez wrota i lecieli statkiem!
  • 0

#238 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.03.2004 - |14:31|

Wcześniej większość z nas uważała że znaki na DHD to  liczbowe koordynaty planet.

na upartego kazda koordynata moze byc opisana przez jedna sylabe. chociaz faktycznie troche to naciagane - ale wciaz prawdopodobne.

Teraz możesz wybrać 2 różne kobinacje znaków i wyladujesz na planetach w tym samym syetemie gwiezdnym . Wedle poprzednich teroji , kombinacje różniły by się  jednym lub  dwoma symbolami .

hm? gdzie jest powiedziane ze dwie rozne kombinacje prowadza do tej samej planety? znow cos przespalem? :D
i to co napisal Thomass (a powiedziala sam) "Mogę ustalić położenie planety |w przestrzeni na podstawie jej adresu."
  • 0

#239 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.03.2004 - |14:47|

hm? gdzie jest powiedziane ze dwie rozne kombinacje prowadza do tej samej planety? znow cos przespalem

Nie ta sam planeta , ale jak napisałem ten sam system . A spotkaliśmy już przypadek że były 2 planety w systemie gwiezdnym , które posiadały własne wrota.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#240 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 20.03.2004 - |14:55|

Nie ta sam planeta , ale jak napisałem ten sam system . A spotkaliśmy już  przypadek że były 2  planety w systemie gwiezdnym , które  posiadały własne wrota.

a moglbys powiedziec w ktorym momencie to bylo? bo cos czuje ze mnie pamiec zawodzi. i czy te adresy sie od siebie na pewno roznily?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych