Koniec Stargate SG-1
Napisano 07.10.2006 - |21:14|
ja juz bardziej jestem sklonna sie ludzic, ze sci-fi zmieni zdanie....
moze, gdyby dostali sto milionow listow od fanow, z dolarem w kazdej kopercie....
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 07.10.2006 - |23:09|
Taa 100 milonow $ starczylo by na kilka odcinkow, eh ciezko mi to mowic ale poki co raczej nie bedzie dobrych wiadomosci. Mogla by jakas stacja publiczna zajac sie serialem a komercyjne Sci Fi dostawalo by na przyklad czesc zyskow. Niestety takie rozwazania to tylko gdybanie, a cala sytuacja jest duzo bardziej skomplikowana niz sie wydaje.moze, gdyby dostali sto milionow listow od fanow, z dolarem w kazdej kopercie....
Zadziwiajace tylko wg. mnie jest to ze 10 sezon jest naprawde dobry, kazdy odcinek ogladam z wielka przyjemnosciala, a tu taka decyzja. Dobrze ze nie poszedlem na marketing bo teraz widze ze to smierdzi (z calym szacunkiem dla ludzi na i po marketingu).
Użytkownik SiLenT edytował ten post 07.10.2006 - |23:10|
Greed is eternal.
Napisano 08.10.2006 - |00:12|
chyba, ze ktos z tworcow SG poprztykal sie personalnie z kims z sci-fi i ze to jakies prywatne machlojki, albo blad rachunkowosci bo marketingowo? nie rozumiem takiego posuniecia.
Napisano 08.10.2006 - |01:47|
Niema nic do rozumienia, to jest czysto pragmatyczne podejscie, spada ogladalnosc co sie rowna mniejsze wplywy z reklam, wszystko to rowna sie - zdejmujemy serial, a na jego miejsce dajemy cos co masy w USA chetnie beda ogladac, s tacja zarobi duzo kasy.marketingowo? nie rozumiem takiego posuniecia.
Nie zebym w jakis sposob krytykowal posuniecia Sci Fi w tej kwesti, maja przecie kilka naprawde dobrych tytulow, jak np BSG, albo Eureka. A stacja musi na siebie zarabiac. Tak, tak kwestia kasy w amerykanskim przemysle filmowym to podstawa. To co sie wiaze z ta sprawa: ludzie przestali ogladac SG-1 w telwizji, po co przeciez mozna sciagac odcinek z netu, najbardziej przykre jest to ze my jako mieszkancy Polski mozemy sobie tylko w tym momecie ponarzekac na dzialania Sci Fi, bo to amerykanie sa winni temu ze zdejmuja NASZ ULUBIONY SERIAL.
Ja przykladowo chetenie wydal bym pare zlociszy na wydanie dvd jakoby takie ukazalo sie w naszym kraju, sorry ale nie bede kupowac wydania ameryaknskiego z amazonu z hiszpanskimi napisami i jakimi tam jeszcze ale nie z polskim. Nie zebym nie dal rady ogladac SG-1 po angielsku, poprostu nie wydam tyle kasy na to zeby potem musiec dodatkow sciagac wersje z TT z napisam, aby mogla to obejrzec ze zrozumieniem moja rodzina ktora z angielskim jeszcze tak sobie nie radzi.
Wychodzi na to ze Ori zwycieza :/
Greed is eternal.
Napisano 10.10.2006 - |00:28|
ech, wszystko mija, nawet najdluzsza zmija...
chcialam powiedziec, tasiemiec...
Napisano 12.10.2006 - |00:33|
MGM dało zielone światło i będą 2 filmy Stargate SG-1 (bezpośrednio na DVD).
Jest też sznasa, że Sci-Fi Channel i tak je wyemituje, bo często tak robią z produkcjami Direct-To-DVD.
Na razie aktorzy jeszcze nie mają kontraktów na filmy, ale to pewnie tylko kwestia czasu.
Pierwszy film wyjaśni do końca wątek Ori (czyli po S10E20 nie wszystko stanie się jasne).
W drugim będziemy mieli podróże w czasie i możliwe, że zostanie przygotowany grunt pod trzeci serial w świecie Stargate.
Premiera obu filmów planowana jest na jesień 2007.
Cały news tutaj: http://www.gateworld...coming_to.shtml
Napisano 12.10.2006 - |08:23|
Miejmy tylko nadzieję że Stargate Atlantis utrzyma wysoki poziom i że po anulacji serialu SG1 przejmie jego spóściznę. A aktorzy z SG1 znajdą miejsce w nowym serialu [ciekawe o czym będzie ... podróże w czasie?] Może team SG1 przeniesie sie do kolejnej galaktyki :]
Pożyjemy zobaczymy :look:
VRIP - SG1V
Napisano 12.10.2006 - |13:36|
Napisano 12.10.2006 - |17:25|
Ja nie akceptuje 9 i 10 sezonu jako SG-1. Zmiany jakie zostały wprowadzone zniszczyły serial i teraz... odstawienie na bok Goauldów to już całkiem inny serial, możliwe, że Ori to sprawka Goauldów/Ascendów, jeśli nie to od 9 sezonu serial powinien mieć inną nazwę.
Napisano 12.10.2006 - |19:20|
I taką metodą mielibyśmy tosamo tylko z nowymi bochaterami i z nowa nazwą i bazą
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 12.10.2006 - |20:53|
co do Anubisa, fakt, nie zostal do konca pokonany. moze to on sprowadzil Ori do nas (czy raczej naprowadzil Daniela i Vale na te kamyki, ktore ich przeniosly do galaktyki Ori, itd... w koncu, Adria mogla manipulowac snem Vali, dlaczego by Anubis nie mogl tez jakos sprowokowac tych wydarzen). Hm, fantazjuje sobie.
No coz, mozemy tylko miec nadzieje na jakies sensowne zakonczenie.
IMO, nie powinni usmiercac wszystkich goauldow (i to nie tylko z mojej prywatnej sympatii do pana B ) Istnienie goauldow daje jakas szanse na kontynuacje. chocby tylko w naszej wyobrazni...
Ori zas sa zbyt potezni, by zostawic ich niepokonanymi. Jak dla mnie, idealnym zakonczeniem serii bylaby jakas unia z Baalem w celu pokonania Ori, a potem niech sobie wszyscy zyja dlugo i szczesliwie i maja duzo Jaffa
Napisano 13.10.2006 - |00:55|
Myślę, że powstałby całkiem fajny serial.
Napisano 13.10.2006 - |01:19|
Odpowiem moze inaczej, jesli mial by sie ukazac nowy serial w swiece Stargate to wolabym zeby to byl 11 sezon SG-1 niz cokolwiek innego.
Greed is eternal.
Napisano 13.10.2006 - |09:17|
SG-1 jest i będzie świetnym serialem niezależnie od tego co mówią "zawiedzeni" fani.
Czasami dziwię się temu jak niektórzy zwolennicy wycofania serialu wytykają wszystko co im się nie podobało. Dochodzi do tego, że argumentacja jest taka, że odcinek był kiepski bo Cameron zrobił głupią minę i teraz będzie kicha na pięć kolejnych sezonów. Przecież to jakaś paranoja. Rozumiem, że niektórzy chcieliby w każdym odcinku wybuchy co dwie minuty i 1000 Goa'uldów na km kwadratowy, ale czy to będzie miało sens? Często jak czytam oceny odcinków to śmieszą mnie opinie typu "odcinek był nudny bo nie było Anubisa, czy dlatego, że dział się w bazie". No po prostu to świadczy tylko o niedojrzałości widza. Aby ocenić serial trzeba patrzeć na całokształt a nie na pojedyncze odcinki.
Kwestia Goa'uldów. Cóż, są fajnymi charakterami, upierdliwymi, czasem nawet bardzo groźnymi. Mimo tego ile czasu można z nimi walczyć bez postępów lub ich całkowitego wyeliminowania. Anubisa zabijali dwa razy, w porywach trzy. Za drugim razem jako potężną istotę. Z kim miałoby walczyć SGC jeśli Anubisa pokonano? Z innym potężniejszym robalem? Przecież to On był największy. Mają go ożywić jako jeszcze silniejszego? To bez sensu.
Dlatego właśnie ORI jako nowi przeciwnicy są dobrym posunięciem bo odświeżyło to trochę serial. Nowa rasa - nowe problemy. I co najlepsze nie walczy się z "bogami" lecz z ich wyznawcami. Uniknięto dzięki temu wielu problemów logicznych. Niestety "wyznawcom" Goau'ldów to się nie spodobało i teraz serial idzie w odstawkę.
SG-1 ma specyficzny klimat, który zmienił się oczywiście po zmianie obsady, jednak jakaś część pozostała niezmienna.
Atlantis wskoczył w całkiem inne bajoro i znalazł sobie swoich wrogów, ale jeśli spojrzeć obiektywnie to Wraith są raczej jak zwierzęta niż istoty rozumne. Zachowują się jak pies szukający kości. Czy oni w ogóle mają jakąś swoją kulturę, czy tylko latają po planetach i wysysają życie z innych? Przy Goau'ldach wydają się postaciami komicznymi - zero charakteru, tylko jeść, jeść i jeść.
Lubię Atlantis, jednak długo nie mogłem przyzwyczaić się do jego formy i tych "głupich" Wraith. Po 2,5 sezonach wiemy o nich niewiele więcej niż po pierwszej części. Dla mnie oni wciąż są kretynami i dziwię się, że Ludzie jeszcze się z nimi męczą. Czasami Atlantis wydaje mi się strasznie naiwny, ale może to tylko subiektywne odczucie.
Podsumowując moje przemyślenia:
Jeżeli miałby powstać trzeci serial, to tylko wtedy jeśli zniknie z anteny SG-1. Nie ma sensu robić nowego wcześniej i "rozcieńczać" uwagę widza. Oczywiście w nowym serialu powinny być nowe problemy. Importowanie tam wątku ORI będzie głupim pomysłem sugerującym wręcz, że SG-1 nie dało sobie z nimi rady.
Być może dobrym pomysłem byłoby gdyby w skutek pokonania ORI program Stargate zostałby ujawniony i nie dałoby się już ściemniać ludziom. Zdarzenie musiałoby być na tyle spektakularne żeby nie dało się wcisnąć ludziom, że to "światło słoneczne odbite od gazów bagiennych spowodowało złudzenie optyczne w górnych warstwach atmosfery :-)". Scenarzyści mieliby nowe możliwości i większe pole do działania.
- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 13.10.2006 - |19:36|
Powinni zwrócić nam Jacka "MacGyvera" O'nella. Mógłby zagrać generała lub nawet paralityka wszystko, żeby tylko wnosił humor. Sprzydałoby się kilka gościnnych wizyt generała Hammonda, koleś pasował do serialu. Jack napewno miałby taki zapas żartów na temat Ori jak zapas pomysłów na wybudowanie bomby atomowej w domowym warsztacie w MacGyverze. Nie wiem czemu przestał grać w tym serialu, czy już za stary, czy za głupi, czy mu obrzydło już... może pojedziemy do niego wszyscy i go ściągniemy na siłe, może wtedy podskoczy oglądalność i będziemy się cieszyć 11 sezonem Stargate z Ori i żartami Jacka na ich temat
Napisano 14.10.2006 - |16:19|
wielki powrot goauldow.. juz ich tam niewielu zostalo, nie ma kto powracac... w sumie, serial juz sie troche wypalil i moznaby go zakonczyc normalnie, powiedzmy, po 12 tu sezonach. ech, szkoda...
Napisano 16.10.2006 - |17:12|
Napisano 26.10.2006 - |14:26|
Napisano 26.10.2006 - |15:49|
Napisano 28.10.2006 - |15:42|
S03E01-02 - 1.8
S03E03 - 1.6
S03E04 - 1.4
Była święta trójka SG1, SGA i BSG postanowili to "naprawić" i zapsuli wszystko, SG-1 już nie będzie a BSG też nie bardzo ma szanse przy takich spadkach z tygodnia na tydzień
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych