Technologia
Napisano 26.09.2003 - |17:16|
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 26.09.2003 - |18:07|
Napisano 26.09.2003 - |19:45|
hmm - nie bardzo wiem co miales na mysli??? Mozesz to troszke rozwinac.STARGATE = Bledy w StarGate-Sg1
Jesli chodzi ci o to ze w serialu bledow jest duzo - to powiem ci ze zdarzaja se one w kazdym serialu - tym bardziej iz odcinki pisza rozne osoby - w przypadku jednego tworcy bledow jest na pewno mniej. Malo tego ze w serialach - w filmach tez sie zdarzaja - ze wspomne np.: "Pan Tadeusz" - zaobraczkowany bocian
P.S. Teraz gdy spojrzalem na cytowany fragment ujrzalem URLa - powiem ci iz wspomniany temat przeslony NIE JEST BLEDEM
Napisano 26.09.2003 - |20:05|
no offence
Napisano 26.09.2003 - |20:22|
Tu jest akurat błąd. Wiemy jednak że istnieje możliwośc otwierania wrót bez tego wiru w np. w 116 przez Noxów i w 221 przez Cassandre. Możliwe by powstrzymać ten wybuch energi trzeba ją gdzieś zebrać lub dostarczyć wiecej energi by zminimalizować ten wybuch! Możliwe że sama obecnoś jakiegoś typu przesłony wystarcza.... Jak juz ktos powiedzial przy aktywacji z zewnatrz przeslona(iris) jest otwarta lub zamknieta ale z odcinka "PRISONERS" wiemy ze znajdowanie sie przed wrotami w czasie otwarcia jest "niebezpieczne", ale nie zamykamy przeslone i co nic nie znika,
w każdym bądź razie jest to błąd
Napisano 26.09.2003 - |20:39|
jeszcze Asgard bez wiru otwieral wrotaTu jest akurat błąd. Wiemy jednak że istnieje możliwośc otwierania wrót bez tego wiru w np. w 116 przez Noxów i w 221 przez Cassandre. Możliwe by powstrzymać ten wybuch energi trzeba ją gdzieś zebrać lub dostarczyć wiecej energi by zminimalizować ten wybuch! Możliwe że sama obecnoś jakiegoś typu przesłony wystarcza.... Jak juz ktos powiedzial przy aktywacji z zewnatrz przeslona(iris) jest otwarta lub zamknieta ale z odcinka "PRISONERS" wiemy ze znajdowanie sie przed wrotami w czasie otwarcia jest "niebezpieczne", ale nie zamykamy przeslone i co nic nie znika,
w każdym bądź razie jest to błąd![]()
Napisano 26.09.2003 - |20:48|
A może po prostu obecność trilium jako domieszki w stopie z którego wykonana jest przesłona , powoduje absorbcje energi z powstającego wiru i odaje jądo wrót przy otwieraniu z bazy .Możliwe by powstrzymać ten wybuch energi trzeba ją gdzieś zebrać lub dostarczyć wiecej energi by zminimalizować ten wybuch! Możliwe że sama obecnoś jakiegoś typu przesłony wystarcza...
Napisano 26.09.2003 - |21:18|
Nie wydaje mi się by nasi ziemscy naukowcy byli tacy sprytni by wykoncypować coś takiego. Tym bardziej, że przesłona została zamontowana już w pierwszym odcinku a wtedy dopiero zaczynała się przygoda z nowymi technologiami.. Ja bym się raczej skłaniał ku koncepcji, że przesłona jest tak blisko horyzontu zdarzeń że wir nie ma miejsca by się zmaterializować. Podobnie jak wszysko co przez wrota przechodzi. To mi nasuwa pytanie: co by było gdyby otworzyli wrota przy zamkniętej przesłonie w odcinku "48 godzin"? Heheh ale chyba nikt nie ryzykowałby takiego eksperymentuA może po prostu obecność trilium jako domieszki w stopie z którego wykonana jest przesłona , powoduje absorbcje energi z powstającego wiru i odaje jądo wrót przy otwieraniu z bazy .
Napisano 26.09.2003 - |21:49|
Napisano 26.09.2003 - |22:37|
Zreszta taki chyba byl cel zakopywania wrot, nieprawdaz?
W paru odcinkach bylo takze wprost powiedziane, ze przeslona umieszczona jest pare nanometrow przed horyzontem zdarzen zeby zapobiec materializacji.
A przeslone zdaje sie wzmocniono z powodu czastek wysokoenergetycznych, ktore w jednym odcinku wykorzystano do stopienia jej.
Nie jestem jednak pewien co sie dzieje sie z energia, ktora przechodzi przez wrota i nie moze sie zmaterialinowac z powodu przeslony?
Wydaje mi sie, ze zamieniana jest w cieplo (przeslony), ale strzelam
PS. To moj pierwszy post na tym forum i wogole na jakimkolwiek forum, wiec witam i mam nadzieje ze nic nie zepsulem
Napisano 26.09.2003 - |23:22|
Witamy nowego usera - nic nie zepsules - calkiem rozsadna wypowiedzTo moj pierwszy post na tym forum i wogole na jakimkolwiek forum, wiec witam i mam nadzieje ze nic nie zepsulem
Hmm - zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak to jest z komunikacja radiowa - przesona powinna wplywac na transmisje - oslabiac pochlaniac - wkoncu fala elektromagnetyczna niesie z soba energie, poza tym sama fala moze miec problemy - w koncu przeslona zapobiega przemieszczaniu sie przez wrota czegokolwiek
Napisano 27.09.2003 - |09:10|
Trinium zostało odkryte w 213 więc odpada. Jednak wytłumaczenie że ta równomierna baeriera czegokokolwiek w jakiś sposób absorbuje tą energię "wiru" dobrze brzmiA może po prostu obecność trilium jako domieszki w stopie z którego wykonana jest przesłona
Zamknięta przesłona w 514 była jednoznaczna z zakopaniem wrót... czyli zapewne nic by się nie stało.To mi nasuwa pytanie: co by było gdyby otworzyli wrota przy zamkniętej przesłonie w odcinku "48 godzin"?
Przesłona została wciągnięta przez czarną dziurę. Nowa przesłona z domieszką trinium pozwoliła nam przetrwać atak Sokara w Serpent's Song właśnie przed tymi wysokoenergetycznymi cząstkami.A przeslone zdaje sie wzmocniono z powodu czastek wysokoenergetycznych, ktore w jednym odcinku wykorzystano do stopienia jej.
To takich wniosków też bym sie skłaniałWydaje mi sie, ze zamieniana jest w cieplo (przeslony), ale strzelam
WitamPS. To moj pierwszy post na tym forum i wogole na jakimkolwiek forum, wiec witam
Napisano 27.09.2003 - |10:40|
Zeby lej sie utworzyl, nic nie moze blokowac horyzontu . Przeslona dziala tutaj troche jak korek w wannie. Nie widze tu zadnej niekonsekwencji.tu nie chodzi o to ze kogos sie zobaczy na planie kogo tam niepowinno byc tylko o to zeby byc konsekwentnym. Jak juz ktos powiedzial przy aktywacji z zewnatrz przeslona(iris) jest otwarta lub zamknieta ale z odcinka "PRISONERS" wiemy ze znajdowanie sie przed wrotami w czasie otwarcia jest "niebezpieczne", ale nie zamykamy przeslone i co nic nie znika, i tlumaczenie ze jest blisko horyzontu jest tu nie namiejscu wg mnie tyczy sie to tylko ustabilizowanego czyli otwartego wormhola, a w czasie otwarcia raczej taki nie jest
no offence
Jezeli chodzi o fale radiowe, to rzeczywiscie ciekawa rzecz. Z zasady dzialania wrot wynika, ze dematerializują one ciala na wejsciu i materializuja na wyjsciu. Ale fale nie sa materia. Dolaczam sie do prosby kolegi.Hmm - zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak to jest z komunikacja radiowa - przesona powinna wplywac na transmisje - oslabiac pochlaniac - wkoncu fala elektromagnetyczna niesie z soba energie, poza tym sama fala moze miec problemy - w koncu przeslona zapobiega przemieszczaniu sie przez wrota czegokolwiek Moze ktos to w SGC wyjasnial - mozecie mi przypomniec? bo niestety nie pamietam
Napisano 27.09.2003 - |14:13|
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 27.09.2003 - |14:20|
Zgadzam się z tą opinią. Po za tym, chyba tak to było tłumaczone w serialu.Nie wydaje mi się by nasi ziemscy naukowcy byli tacy sprytni by wykoncypować coś takiego. Tym bardziej, że przesłona została zamontowana już w pierwszym odcinku a wtedy dopiero zaczynała się przygoda z nowymi technologiami.. Ja bym się raczej skłaniał ku koncepcji, że przesłona jest tak blisko horyzontu zdarzeń że wir nie ma miejsca by się zmaterializować. Podobnie jak wszysko co przez wrota przechodzi. To mi nasuwa pytanie: co by było gdyby otworzyli wrota przy zamkniętej przesłonie w odcinku "48 godzin"? Heheh ale chyba nikt nie ryzykowałby takiego eksperymentu
.
Mam też takie pytanie. Wir, który powstaje w trakcie uruchamiania Wrót, składa się chyba z czasoprzestrzeni. (Mam nadzieję, że dobrze to określam). W takim razie jego struktura powinna być najmniejsza. Jeszcze mniejsza niż cząstek, których do ataku użył Sokar. Wobec tego jak to jest, że wir nie powstaje, a cząstki elementarne jednak zmaterializują się pomiędzy horyzontem zdarzeń, a przysłoną?
Ja również witam. Całkiem nieźle jak na początek.PS. To moj pierwszy post na tym forum i wogole na jakimkolwiek forum, wiec witam i mam nadzieje ze nic nie zepsulem
Ludzie opracowali różne metody komunikacji na odległość. Kiedy korzystamy z łączności laserowej lub na podczerwień, urządzenia odbiorczo- nadawcze muszą się "widzieć". Ale kiedy korzystamy z fal radiowych, morzemy się porozumiewać stojąc po dwuch różnych stronach góry. Fale radiowe poprostu są bardziej przenikliwe. Chyba o to chodzi.Hmm - zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak to jest z komunikacja radiowa - przesona powinna wplywac na transmisje - oslabiac pochlaniac - wkoncu fala elektromagnetyczna niesie z soba energie, poza tym sama fala moze miec problemy - w koncu przeslona zapobiega przemieszczaniu sie przez wrota czegokolwiek
Napisano 27.09.2003 - |17:13|
Fale radiowe nie rozbijają się o przesłonę, więc może mogą przejść przez horyznt zdarzeń od tyłu? Znaczy się po wyjściu z korytarza wychodzą od tyłu wrót. (Tam gdzie nie ma przesłony.)
Ja bym raczej sklanial sie ku teorii, ze przeslona nie ma nic przeciwko materializacji fotonow. Wiec komunikacje radiowa przepuszcza, oczywiscie np. swiatlo tez i wszystkie inne dlugosci fal.
Mam też takie pytanie. Wir, który powstaje w trakcie uruchamiania Wrót, składa się chyba z czasoprzestrzeni. (Mam nadzieję, że dobrze to określam). W takim razie jego struktura powinna być najmniejsza. Jeszcze mniejsza niż cząstek, których do ataku użył Sokar.
To by sie pokrywalo z teoria o materializacji fotonow, jak wiadomo przeciwko grawitacji przeslona takze nic nie ma, a jezeli to sci-fi to mozna chyba przyjac ze grawitacja to grawitony
Wobec tego jak to jest, że wir nie powstaje, a cząstki elementarne jednak zmaterializują się pomiędzy horyzontem zdarzeń, a przysłoną?
Tutaj nie mam absolutnie pojecia, jedynym rozwiazaniem jakie przychodzi mi do glowy, to to, ze wir jest zwykla materia, mozliwe ze bardzo goraca i to powoduje efekty jakie znamy.
Bo gdyby byl horyzontem zdarzen, to nie sadze zeby przejmowal sie jakas przeslona
Napisano 27.09.2003 - |17:26|
Pierwszą cześć jestem skłonny przyjąć. Jednak drugą. Wiemy na podstawie 203 i 418 że wir może się pojawić jeśli nawet przed nim się coś pojawi.Ja bym się raczej skłaniał ku koncepcji, że przesłona jest tak blisko horyzontu zdarzeń że wir nie ma miejsca by się zmaterializować. Podobnie jak wszysko co przez wrota przechodzi.
Ciekawa jest teoria "korka" i chyba jak narazie nalepiej mi wyjaśnia sprawę.
Napisano 27.09.2003 - |18:49|
Napisano 27.09.2003 - |22:17|
Czy sugerujesz, że przysłona potrafi podejmować logiczne decyzje?Ja bym raczej sklanial sie ku teorii, ze przeslona nie ma nic przeciwko materializacji fotonow. Wiec komunikacje radiowa przepuszcza, oczywiscie np. swiatlo tez i wszystkie inne dlugosci fal.
Przysłona przepuszcza wszystko co się mieści pomiędzy horyzontem zdarzeń, a nią samą. Czyli małe cząstki energetyczne. Zaś materia już nie da rady. Tak było mówione na filmie, tylko już nie wiem gdzie.
No i powtórzę pytanie, chyba nie przedstawiłem mojej myśli w zrozumiały sposób.
Wir to eksplodujący horyzont zdarzeń. Tak było mówione w serialu, no chyba że coś pomieszałem. Wydaje mi się, że jest to struktura czasoprzestrzeni, więc powinien się składać z bardzo małych cząstek. Być może jest to najmniejsza forma materii, której już nie da się rozbić. W końcu nawet najlepszy mikroskop nie jest w stanie pokazać nam czasoprzestrzeń. Na obecnym poziomie technicznym, w ogóle nie jesteśmy w stanie do niej dotrzeć. Dla mnie logiczne jest, że cząstki subatomowe, takie jak foton, są większe od struktury wiru. Dlaczego więc wir nie powstaje przed przysłoną, a Sokar prawie wypalił dziurę w przysłonie?
Zwrócę tutaj uwagę na fakt, że przysłona zabezpiecza przed przedostaniem się materi, a wir to chyba energia.
Napisano 27.09.2003 - |22:53|
Przepraszam ze nie cytuje konkretnych wypowiedzi ale mi sie poprostu nie chceTo by oznaczało, że odbiornik radiowy trzeba umieszczać z tyłu Wrót. Nie dostrzegłem w serialu takiej praktyki. Zostaję przy swoim wyjaśnieniu. Tz. Fale radiowe charakteryzują się durzą przenikliwalnością. To dlatego używa się ich powszechnie w łączności radiowej. Ich możliwości ogranicza tylko krzywizna Ziemi, ale od tego są satelity.
Czy sugerujesz, że przysłona potrafi podejmować logiczne decyzje?Ja bym raczej sklanial sie ku teorii, ze przeslona nie ma nic przeciwko materializacji fotonow. Wiec komunikacje radiowa przepuszcza, oczywiscie np. swiatlo tez i wszystkie inne dlugosci fal.
Po za tym foton to fala świetlna, a fale radiowe światłem nie są.
Przysłona przepuszcza wszystko co się mieści pomiędzy horyzontem zdarzeń, a nią samą. Czyli małe cząstki energetyczne. Zaś materia już nie da rady. Tak było mówione na filmie, tylko już nie wiem gdzie.
No i powtórzę pytanie, chyba nie przedstawiłem mojej myśli w zrozumiały sposób.
Wir to eksplodujący horyzont zdarzeń. Tak było mówione w serialu, no chyba że coś pomieszałem. Wydaje mi się, że jest to struktura czasoprzestrzeni, więc powinien się składać z bardzo małych cząstek. Być może jest to najmniejsza forma materii, której już nie da się rozbić. W końcu nawet najlepszy mikroskop nie jest w stanie pokazać nam czasoprzestrzeń. Na obecnym poziomie technicznym, w ogóle nie jesteśmy w stanie do niej dotrzeć. Dla mnie logiczne jest, że cząstki subatomowe, takie jak foton, są większe od struktury wiru. Dlaczego więc wir nie powstaje przed przysłoną, a Sokar prawie wypalił dziurę w przysłonie?
Zwrócę tutaj uwagę na fakt, że przysłona zabezpiecza przed przedostaniem się materi, a wir to chyba energia.
Otoz jesli chodzi o fale radiowe - wogole o elektromagnetyczne to zachodzi tu ciekawa sprawa - nie sa one tak strasznie przenikliwe (wiem to od strony naukowej bo jutro mam z tego exam
Jesli zs chodzi o fotony - jesli dobrze zrozumialem uznales iz te czastki o masie dynamicznej (spoczynkowej nie maja) sa medium transmisyjnym energii. Nie jest tak chyba - fala EM niesie energie nie poprzez fotony a poprzez zmienne pole EM, natomiast energia ta nie jest nieskonczona lecz zalezy od enegrii promieniowanej przez nadajnik.
Jesli chodzi o jakas wsteczna emisje (od tylu wrot) to przyznam szczerze iz nie ma to dla mnie sensu - bo skoro energia moze to why taki Jaffa nie - wkoncu przez wormhole podrozuje sie pod postacia energii
To tyle na razie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »