Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ulubiona broń

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
324 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czym chcemy walczyć podczas misji :> (213 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#221 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 10.12.2005 - |15:18|

Hehe widze że temat troche zszedł na bok, ale ja też jestem fascynatem (narazie jeszcze amatorem) broni więć kontynuujcie :D, ja osobiście ubóstwiam zata, nie wspominając o fakcie że jest lekki mały poręczny, nie potrzebuje zasilania ( na dłużej przynajmniej tak myśle :) ) to jeszcze mamy możliwość ogłuszenia przeciwnika co w niektórych przypadkach zależy od powodzenia misji :), do zata dobrałym sobie albo P-90 :D , albo MP5 z tłumikiem wiadomo co do szybkostrzelności P-90 nie dorasta zupełnie nie mówiąc o braku możlwośći walki tą bronią z żołnierzem Anubisa ... no ale dzięki tłumikowi jesteśmy prawie niesłyszalni więc może udałoby się uniknąć walki :P
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#222 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 07.02.2006 - |13:55|

niestety w naszej szarej rzeczywistosci P-90 jest bronia zawodna, z powodu swego specyficznego podajnika pociskow, w rzypadku zwykly karabinow pocisk podnoszony jest przewaznie na sprezynie, w p-90 musi sie obrucic w specjalnym zamku dopiero pozniej trafia do lufy, ale wyglad ma swietny. Jednak na miejscu scenarzystow zrobil bym maly upgrate jak w przypadku zmiany mp5 na p-90 i wyposarzyl bym naszych wojakow w g-11 o dzisiajszym wygladzie, bron uzywana przez niemcow, rowniez zawodna w dluzszym waleniu ciaglym ale wyglad ma zajefajny pierwsze wersje byly troszke inne, albo g-36. natomiast Tealca wyposazylbym w OICW ( Jaffa zaczna uciekac gdy to zobacza, armata w sam raz dla miesniaka a wazy zaledwie 7 kg wiec nie ma problemu ) i mamy kosmiczne superowskie zadymy, inna obcja to xm8 dla kazdego, po takiej zmianie mamy jeszcze nawoczesniej wygladajaca armie,
  • 0

#223 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 09.02.2006 - |16:52|

niestety w naszej szarej rzeczywistosci P-90 jest bronia zawodna,

A możesz rzucić link, skąd czerpiesz swoje źródła. Bo ja słyszałam coś odwrotnego i gdyby był zawodny to nie kupowałby by go jednostki AT. Jego minusem na pewno jest dłuższy czas wymiany magazynka.
  • 0

#224 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 09.02.2006 - |18:03|

jest zawodny pod wzgledem dluzszego strzelania ogniem ciaglym, prawda jest ze jest bardzo popularny i z duza checia uzywaja jej specjalne jednostki, jego tworcy uznali ze karabiny sa nieporeczne, przez swoj rozmiar, co wyklucza ta bron z walki w pomieszczeniach, natomiast pistolety maszynowe mp5 i spolka nie zdaja examinu na duze odleglosci lecz idealnie sprawuja sie w walce na obrzarach zamknietych dlatego tworcy p90 chcieli polaczyc obie zalety i stwozyli p90 maly poreczny, wydajny pod wzgledem amunici
moja uwaga byla skierowana jego zawodnosci przy dlugim strzelaniu ogniem ciaglym ze wzgledu na nietypowe rozwiazanie podajnika pociskow, dlatego gdyby zeslali Cie do walki w terenie gdzie bedziesz egzystowal pare tygodni czy miesiecy owa bron nie wytrzymala by, to jest wlasnie jej minus, trzeba ja wiecej pielegnowac to nie kalach ze mozna wrzucic do wody przejechac czolgiem a on dalej bedzie sprawny :D poszukam profesjonalnego opisy tej broni i zamieszcze linka, pozdrawiam
  • 0

#225 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2006 - |18:40|

Ja też w życiu nie słyszałem, żeby narzekano na P90.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#226 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 09.02.2006 - |19:45|

jest zawodny pod wzgledem dluzszego strzelania ogniem ciaglym, prawda jest ze jest bardzo popularny i z duza checia uzywaja jej specjalne jednostki, jego tworcy uznali ze karabiny sa nieporeczne, przez swoj rozmiar, co wyklucza ta bron z walki w pomieszczeniach, natomiast pistolety maszynowe mp5 i spolka nie zdaja examinu na duze odleglosci lecz idealnie sprawuja sie w walce na obrzarach zamknietych dlatego tworcy p90 chcieli polaczyc obie zalety i stwozyli p90 maly poreczny, wydajny pod wzgledem amunici

Kolego mylisz karabiny z pistoletami maszynowymi.
P90 to smg czyli to drugie. I P90 doskonale nadaje się do walk w pomieszczeniach, już to udowodniono.
Ale poszukaj tego linka z którego korzystasz, chętnie poczytam te rewelacje.
  • 0

#227 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.02.2006 - |20:27|

to jest wlasnie jej minus, trzeba ja wiecej pielegnowac to nie kalach ze mozna wrzucic do wody przejechac czolgiem a on dalej bedzie sprawny

No to wrzuć do wody każdą inna broń niż AK-47 - każdy się zatnie . A co do przejechania czołgiem - to nie ma żadnej szansy aby jakakolwiek broń potem działała - nawet kałasz .
Wracając do FN P-90 - został on pomyślany jako broń dla rużnego rodzaju wojsk , nie będących na pierwszej lini - czyli naprzykład dla żołnierzy artylerji .
Miał zastępować cieżkie i drogie karabiny jakich używają żołnierze wojsk piechoty . A w przypatku jakiegokolwiek niepezpieczeństwa miał dysponować sporym zapasem amunicji bez potrzeby czestej wymiany magazynków .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#228 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 09.02.2006 - |20:35|

Co wy sie klucicie. Powinni dostac ruska bron. Grozy i tyle by tego bylo. Moze i nie 'zajefajna' jak to sie ostatnio mawai, ale jak wiekszosc tego co ruskie - slon moze nadepnac a i tak bedzie strzelac. A to w broni90% sukcesu :)
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#229 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 09.02.2006 - |20:49|

JIN przeciez napisalem ze pistolety maszynowe sluza do walki w pomieszczeniach ale nie sprawuja sie na duze odleglosci nic nie myle, dlatego tez postanowiona polaczyc obie cechy i stwozona p90 do walki na duze odleglosci i do walki w pomieszczeniach, co do kalacha to z czolgiem przesadzilem :clap: tak chcialem upiekszyc jednak hamerowi sie oprze i mozna bylo to zobaczyc bodajze na discovery kiedy porownywana m16 i kalacha. z p90 jest tak samo jak z g-11 ten sam problem, cylindryczny obrotowy zamek poprzez nieustnna prace szybko sie zurzywa w przypadku wiekszosci innych broni palnych tego klopotu nie ma poniewaz za podajnik sluzy sprezyna, narazie nie znalazlem strony gdzie mozna przeczytac wlasnie o tym ale z pewnoscia znajde i umieszcze.
  • 0

#230 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 09.02.2006 - |21:26|

Moim skromnym zdaniem najlepszą bronią dla kogoś tak postawnego jak Teal'c byłby Minimi(trochę waży, ale swoje potrafi zrobić). A poza tym mają broń zdobyczną, chociażby zaty :hyhy:
  • 0
Dołączona grafika

#231 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.02.2006 - |22:13|

Co wy sie klucicie. Powinni dostac ruska bron. Grozy i tyle by tego bylo. Moze i nie 'zajefajna' jak to sie ostatnio mawai, ale jak wiekszosc tego co ruskie - slon moze nadepnac a i tak bedzie strzelac. A to w broni90% sukcesu

I przy strzelaniu z 100 metrów , z wiekszości takiej broni trafiasz we wrota od stodoły - w cale . No może troszeczkę przesadziłem :) . Ale zasadniczo chodzi o to , że w "prostrzych" broniach jest sporo więkrzy rozrzut przy strzale serją - nawet krótką (3-5 pocisków ) . W G11 , przy strzelaniu krutką serją , rożżut pocisków mieści się w okegu o średnicy 3 cm .

JIN przeciez napisalem ze pistolety maszynowe sluza do walki w pomieszczeniach ale nie sprawuja sie na duze odleglosci nic nie myle, dlatego tez postanowiona polaczyc obie cechy i stwozona p90 do walki na duze odleglosci i do walki w pomieszczeniach;

JIN przeciez napisalem ze pistolety maszynowe sluza do walki w pomieszczeniach ale nie sprawuja sie na duze odleglosci nic nie myle, dlatego tez postanowiona polaczyc obie cechy i stwozona p90 do walki na duze odleglosci i do walki w pomieszczeniach,

Nie . Niewiem czy czytałęś moją wypowiedż , ale raz jeszcze powtuże - P-90 jest bronią dla jednostek pomocniczych i niejest , ani nie była przeznaczona do strzelania na duże odległości .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#232 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.02.2006 - |06:48|

z p90 jest tak samo jak z g-11 ten sam problem, cylindryczny obrotowy zamek poprzez nieustnna prace szybko sie zurzywa w przypadku wiekszosci innych broni palnych tego klopotu nie ma poniewaz za podajnik sluzy sprezyna,

Magazynek w P90 ma sprężynę, która dosyła naboje do podajnika. Cylindryczny zamek, o którym piszesz nie wystepuję w P90. Urządzenie, które obraca naboje o 90 stopni przed dosłaniem ich do komory nabojowej, umieszczone jest w magazynku, więc jeżeli się zużywa - wywalasz maga i ładujesz nowy. Broń pozostaje sprawna. Konserwacja broni na polu walki - czy wrzucisz ją do wody, czy pojeździsz sobie po niej Hummerem czy rowerem - czasami musisz ją czyścic i tyle. Bo tak robi wojsko. P90 ma mniej ruchomych części niż MP5, wymaga więc mniej obsługi. kałasz ma tych części prawie tyle co cegła :) więc wymaga niewiele obsługi. Poważnie mówiąc - kałasza zaprojektowano troszkę z zapasem , z założeniem, że większość jego użytkownikó to klasyczni poborowi Armii Czerwonej, niekoniecznie orły techniczne i wzorowi żołnierze.
Odpowiednia konserwacja broni pozwala przedłużyć jej żywotność niezależnie od warunków jej użytkowania.
P90 przeznaczony jest do walki na krótkie i średnie dystanse, tak właśnie wygląda teraz pole bitwy. Ponieważ broń jest niewielkich rozmiarów - lepiej nią manewrować w walce w pomieszczeniach itp, duża pojemność magazynka pozwala łatwiej nasycić ogniem strefę razenia i tyle, żadnych ustępstw. Broń powstała, bo mogła powstać, bo było na nią zapotrzebowanie. Zamiast porównywać kałasza z P90, poczytaj sobie najpierw porównania amunicji używanej w P90 i w np. MP5, dowiesz się dlaczego P90 jest dla wojska a MP5 dla żandarmerii, jednostek AT, policji itp.
  • 0
Peace through superior firepower

#233 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.02.2006 - |20:21|

Co do kałasza to jak powiedział Radzio skałda się z tylu części co cegła, dlatego rzuć kałasza w wode, błoto, piasek a będzie strzelać jeszcze lepiej :)
Inna już jest sprawa z celnością i zasięgiem :/

A Tea'lcowi pasuje M-240 jak mniemam już kiedyś biegał w jednym czy dwóch odcinkach z tą bronią lub podobną. W kazdym bądz razie karabin maszynowy wsam raz dla mięśniaka jak Tea'lc z dużą liczbą naboi na taśmie :)
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#234 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 14.02.2006 - |23:44|

P90 bardzo mi sie podobalo, bardzo pasowalo do SG-1. Natomiast bronie ktorych uzywaja w odcinku 9x16 moim zdaniem nie prezentuja sie juz tak dobrze. Rozumiem ze chcieli nieco odswiezyc serial, ale w moim mniemaniu akurat ta zmiane zaliczyc nalezy na minus.
  • 0

#235 komar

komar

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 324 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.02.2006 - |15:35|

Bunio: masz racje co do P90, azwłaszcza że te chłopy ze wsi też mieli ziemskie karabiny jak Uzi z nadbudówką. Ciekawe z kąd je importowali ? :)
Mogli użyć jakiejść innej broni jaka była ukazana w starszych odcinkach.
  • 0
Noc na miescie -50PLN
Komplet nowych opon -1000PLN
Mysl ze palisz opony, gdy jedyne co sie pali to sprzeglo - bezcenne

#236 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.02.2006 - |17:39|

broń używana przez SG1 na planecie to HK MP-7 PDW link: http://world.guns.ru/smg/smg49-e.htm
a broń długa - HK G36 link: http://world.guns.ru...ault/as14-e.htm

Użytkownik radzior edytował ten post 15.02.2006 - |17:40|

• 0

#237 Bunio

Bunio

Kapral

• Użytkownik
  • 191 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 15.02.2006 - |21:21|

jak zwal tak zwal, nie zmienia to jednak faktu ze wg mnie ta bron jest tandetna, no i fakt ze rolnicy na innych planetach maja taka sama nie przynosi jej chluby :D
  • 0

#238 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 16.02.2006 - |16:28|

wybaczcie moje nagatywne zdanie do p90 wszystko pomieszalo mi sie z g11 pomylilem opisy, przyznaje sie do bledu a p90 nie dosc ze jest fadne to na dotatek solidne :] co to nowych pistoletow maszynowych z 9x16 to moje zdanie jest bardzo negatywne, juz mogli by wyposazyc sg1 w g36 skrocone wersje a do walk na otwartych przestrzeniach g36 co w 9x18 tyle ze z talezowym magazynkiem, ale dalej mojim marzeniem jest zobaczyc tealc z oicw :clap: pozdrawiam
  • 0

#239 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.02.2006 - |21:31|

A ja najchętniej zobaczyłbym Teal'ca z Minimi albo SAWem. Wystarczająca siła ognia, żeby zatrzymać dowolne natarcie piechoty nawet z gliderami, dodatkowo pod g36 można podczepić granatnik i ma się już lepszy argument w walce. Poza tym, granatniki te mają kaliber 40 mm a "druga lufa" OICW to tylko 20 mm.
Zastanawiam się, skąd u twórców serialu takie upodobanie do nieamerykańskiej broni - SG1 mogłaby równie dobrze używać M4 - nieduże a potrafi zrobić kuku.
  • 0

#240 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 17.02.2006 - |09:29|

g36 skrocone wersje a do walk na otwartych przestrzeniach g36 co w 9x18 tyle ze z talezowym magazynkiem,

z tależowym :blink: chyba pudelkowym.

Zastanawiam się, skąd u twórców serialu takie upodobanie do nieamerykańskiej broni - SG1 mogłaby równie dobrze używać M4 - nieduże a potrafi zrobić kuku.

A. jankesi odchodzą od M4. Są już nowe projekty. np. XM8
B. nie potrafią robić dobrej broni, ostatnio wykorzystują same europejskie wzory, ale produkowane w fabrykach amerykańskich bo taki mają wymóg.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych