Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#221 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 12.05.2004 - |10:26|

To looknij jeszcze tutaj. A tutaj jest programik do usuwania tego wira.

No to bede dzis walczyl z owym robaczkiem :)
Dzieki za informacje :)

Pozdrowionka :)

#222 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 14.05.2004 - |18:28|

Dobra, kiedyś podobne pytanie było zadawane, może teraz dostanę odpowiedź.

Mam film na 2CD, którego części połączyłem w jedno. Napisy też są w dwóch plikach txt.

PYTANIE: Jak w miarę bezboleśnie połączyć napisy i dopasować je do filmu? Program to Subtitle Workshop, chyba najlepszy. Pytam bo film chcę wrzucić na DVD...
  • 0

#223 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 14.05.2004 - |18:35|

Dobra, kiedyś podobne pytanie było zadawane, może teraz dostanę odpowiedź.

Mam film na 2CD, którego części połączyłem w jedno. Napisy też są w dwóch plikach txt.

PYTANIE: Jak w miarę bezboleśnie połączyć napisy i dopasować je do filmu? Program to Subtitle Workshop, chyba najlepszy. Pytam bo film chcę wrzucić na DVD...

najpierw patrzysz ile trwal CD1.

Potem sklejasz napisy w jeden plik i napisiki do CD2 przesuwasz o czas trwania CD1 :D

Potem dokonujesz ewentualnych korekt kosmetycznych

Np mozesz to bezbolesnie skleic w SubEdit'cie :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#224 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 16.05.2004 - |10:32|

Napisy zrobione. Gdyby jeszcze tylko nie pojawiały się na środku ekranu... :D

Kolejne pytanie: robił ktoś może encoding pliku AVI na MPEG-2? Jest doskonały program ku temu, Cinema Craft Encoder SP. Mam wersję 2.50.01.00. I moje pytanie: przy kodowaniu program wrzuca logo do filmu. Nie powiem, cholernie wkurzające. Jak się tego loga pozbyć? Crack wystarczy? Mógłbym to encodować jeszcze raz (cracka już założyłem), ale to zajmuje 8 godzin... ;)
  • 0

#225 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 16.05.2004 - |11:38|

Bezbolesnie tego nie usuniesz.

Albo enkodowac ponownie juz zlamanym programem. Ewentualnie - bierzesz jakis progs do edycji filmow (Adobe Premiere lub WirtualDub, ewentualnie jakis podobny) i wycinasz klatki na ktorych pojawilo sie logo.

innych metod nie znam
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#226 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 16.05.2004 - |12:07|

Programu wprawdzie nie znam ale to co piszesz jest typowe dla wersji demo/shareware.
Po "zarejestrowaniu" ;) napewno problem zniknie ale wycinanie klatek to kiszka - zajmie ci napewno dłużej niz zrobienie tego od nowa a jakość popsujesz wyciętyki klatkami. Tak więc chyba raczej nie masz innej mozliwości <_<
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#227 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 16.05.2004 - |12:40|

Skoro już jesteśmy przy temacie kompresji filmów ja mam pytanko:

Jak nałożyć bezboleśnie na cały film czarny prostokąt (chodzi o zasłonięcie loga stacji TV które jest przez cały czas trwania filmu na czarnym tle poza właściwym obrazem)
  • 0

#228 Tenchi

Tenchi

Fotoreporter

• VIP
  • 110 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 16.05.2004 - |13:17|

Jak nałożyć bezboleśnie na cały film czarny prostokąt (chodzi o zasłonięcie loga stacji TV które jest przez cały czas trwania filmu na czarnym tle poza właściwym obrazem)

Jeśli dobrze zrozumiałem to logo jest na czarnym marginesie? Najlepiej użyć w tym wypadku filtru "crop" w Virtual Dubie i obciąć czarne marginesy w całym filmie razem z tym logo.
Ewentualnie powinien być jakiś filtr do virtual duba do nakładania logo, ale nie wiem jak się nazywa.

Pozdrawiam B)
  • 0
[www.hatak.pl]
Support & Programmer

#229 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 16.05.2004 - |16:08|

Tak potwierdzam Virual Dub filt Crop i ladnie ci sie pokaze ile masz uciac i po problemie tylko nie wiem ile sie bedzie to kompresowac ale chyba nie dlugo jesli juz jest zkompresowane to obciecie nie powinno na to wplynac :P
  • 0

#230 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 16.05.2004 - |17:56|

nie wiem ile sie bedzie to kompresowac ale chyba nie dlugo jesli juz jest zkompresowane to obciecie nie powinno na to wplynac :P

Będzie miało wplyw na jakosc obrazu, bo przycięcie obrazu wiąże się z ponowną kompresją. A szybkość kompresowania zależy trochę od tego, jakiego wcześniej użyło się stopnia komresji w oryginalnym pl;iku i oczywiście od mocy kompa.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#231 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 24.05.2004 - |11:51|

Chciałbym prosić o radę w następującej sprawie: Czasem zdarza mi się film z tzw. bad frame czyli uszkodzoną klatką. Podczas oglądania film w tym miejscu zatrzymuje się lub zatrzymuje się obraz a dźwięk leci dalej. Czy mógłby ktoś powiedzieć mi jak się pozbywać takiej zarazy z filmu? Może jakiś soft do polecenia? Wycinanie virtual dubem jest trochę do niczego, bo z powodu jednej uszkodzonej klatki mogę wyciąć ok. 10 sekund filmu (klatki kluczowe). A jeśli bad frame'ów jest więcej to po takiej "naprawie" film będzie wyglądał jak ser szwajcarski.
Pomożecie? :)
  • 0
"...something takes a part of me..."

#232 LechNik

LechNik

Organizator

• VIP
  • 98 postów
  • MiastoGliwice

Napisano 24.05.2004 - |15:25|

DivXAntiFreeze - ten program to filtr omijajacy zepsyte klatki podczas odtwarzania filmu

Ps. podaj namiry na PM to Ci go prześle

Użytkownik LechNik edytował ten post 24.05.2004 - |15:28|

• 0
A przecież nie cały umieram!
To co we mnie niezniszczalne trwa!
Teraz staje twarzą w twarz z Tym który jest!

Jan Paweł II

#233 tom2407

tom2407

Starszy kapral

• Moderator
  • 278 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 24.05.2004 - |15:29|

Chciałbym prosić o radę w następującej sprawie: Czasem zdarza mi się film z tzw. bad frame czyli uszkodzoną klatką. Podczas oglądania film w tym miejscu zatrzymuje się lub zatrzymuje się obraz a dźwięk leci dalej. Czy mógłby ktoś powiedzieć mi jak się pozbywać takiej zarazy z filmu? Może jakiś soft do polecenia? Wycinanie virtual dubem jest trochę do niczego, bo z powodu jednej uszkodzonej klatki mogę wyciąć ok. 10 sekund filmu (klatki kluczowe). A jeśli bad frame'ów jest więcej to po takiej "naprawie" film będzie wyglądał jak ser szwajcarski.
Pomożecie? :)

Jaki w takim przypadku uzywam programu AVIDEFREZEER :)
Za pomoca VD sprawdzam dokladne umiejscowienie uszkodzonych klatej i przykladowo uszkodzone klatki to 12135-12140 to w owym programie wpisujesz naprawe pomiedzy klatkami 12134-12141 i wtedy przez ten czas po naprawie widzisz obraz z klatki 12134 :)
Plus tego programiku to to ze nie musisz przykladowo przestawiac napiso,
minus to to ze on nie odzyska ci klatki, tylko usprawni ogladanie a za uszkodzone da ostatnia nieuszkodzona

Pozdrowionka :)

#234 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 24.05.2004 - |18:16|

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, na pewno spróbuję.

Do toma2407: a jeśli virtual dub nie otwiera danego filmu? Mam taki myk, że film odpala się w normalnym odtwarzaczu zaś virtual dub pisze coś o brakującym dekompresorze.

Do LechNika: a czy DivXAntiFreeze należy jeszcze jakoś dodatkowo skonfigirować by spełniał swoją rolę tak jak należy?

Sorki że zadaję te pytania tutaj a nie przez PM ale być może ta wiedza przyda się też innym użytkownikom forum :).

Pozdrawiam.
  • 0

#235 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów

Napisano 24.05.2004 - |23:38|

Do toma2407: a jeśli virtual dub nie otwiera danego filmu? Mam taki myk, że film odpala się w normalnym odtwarzaczu zaś virtual dub pisze coś o brakującym dekompresorze.

No to musisz zainstalować dany kodek. Jeśli w odtwarzaczu film ci chodzi, a VD nie, to znaczy, ze na 99% uzywasz ffdshow. Zeby cokolwiek zrobic w VD trzeba zainstalować "fizycznie" kodeki.

Do LechNika: a czy DivXAntiFreeze należy jeszcze jakoś dodatkowo skonfigirować by spełniał swoją rolę tak jak należy?

W przeciwieństwie do VD i naprawiania klatek, AntiFreeze działa "w danej chwili". Znaczy to, że przy odtwarzaniu filmu, gdy natrafi na złe klatki, spowoduje, że wyświetlą się "krzaki", ale film pójdzie dalej. W filmie nadal po odtworzeniu będą złe kaltki. On NIE NAPRAWIA filmu jak VD.
  • 0

Member of SG-NORTH TEAM?

#236 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 25.05.2004 - |10:12|

Teraz wszystko rozumiem. Rzeczywiście mam ffdshow. Wynika z tego, że muszę doinstalować kodeki divixa. Postaram się z tym powalczyć, mam nadzieję że się uda.
Co do AntiFreeze to nie zależy mi żeby film był naprawiany ale wystarczy by się nie zatrzymywał podczas oglądania, bo to mnie wk :censored: a nieziemsko.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Na kolegów z forum zawsze można liczyć :)
  • 0

#237 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 25.05.2004 - |12:12|

dobra kolejne pytanie z serii : mmisiek ma problem :). Pytanie czysto programowe

chcę sobie podłożyć druga scieżke do avika. Podkładam to VirtualDubem (czy NanDub, wszystko jedno) i tak przy właczeniu filmu dziwek jest OK, ale jak przełacze na te druga scieżke co podłożyłem, to film przyspiesza łacznie z podłożonym dzwiękiem, tak jakby sie ogladało na przyspieszonych obrotach ..... I nie wiem czy to wina błednego podłożenia czy może jakichś kodeków mi brak ....

Dodam iż na forum divxowym mnie olano z tym problemem więc ostatnia nadzieja tutaj .....
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#238 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów

Napisano 25.05.2004 - |18:05|

chcę sobie podłożyć druga scieżke do avika.

Dodam iż na forum divxowym mnie olano z tym problemem więc ostatnia nadzieja tutaj .....

Witam,

Spróbuj jednego z tych dwóch programów:

AVI-Mux

lub

Avimux04

Osobiście polecam ten pierwszy, z drugim czasami mam jaja, tzn, rozjeżdża się dźwięk z obrazem.

Mam nadzieję, że pomoże. :)
  • 0

Member of SG-NORTH TEAM?

#239 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 26.05.2004 - |09:54|

Teraz przyszla kolej na moj problem techniczny

Zainstalowalem sobie 3d studio max 4 i ladnie wszystko smigalo wiec postaniowlem zaistnalowac ver. 5 no i pojawil sie pierwszy problem nie moglem odinstalowac tego z poziomu panelu sterowania. Stwierdzilem ze to wale i skasowalem recznei.
Odpalam teraz instalatora do ver. 5 a ona mowi ze instalator windows dziala nie prawidlowo bo win jest uruchomiony w trybie awaryjnym lub cos innego zebym sie skontatkowal z pomoca techniczna. Tak wiec kontakuje sie z wami ;)
Moze jest jakies cos na stonce mikroshitu jak jakis upgrade instalatora tylko ja nie wiem gdzie to znalezc choc szukalem :angry:

Bede dzwieczny za pomoc :D

Użytkownik ujemny edytował ten post 26.05.2004 - |13:55|

• 0

#240 Sly

Sly

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 26.05.2004 - |18:59|

zainstaluj sobie max 6 jest szybsze i ma rendera :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych