Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#221 gajinho

gajinho

Szeregowy

• Email
  • 8 postów

Napisano 10.04.2006 - |10:11|

jak już ktoś się bierze za tłumaczenie to niech zrobi to pożądnie
conduit - przwód, kanał, kanał kablowy, rura kablowa, rurkowanie, rurka izolacyjna

multilple escape condiit to liczne drogi ucieczki zablkokowane po wypadku rawdopodobnie chodzi o to że z każdego bunkra była droga ucieki do centrum ale zostały zamknięte albo odwrotnie z centrum były drogi ucieczki do bunkrów w ten sposób bardziej by pasowało słowo multiple w sensie że jest wiele drug ucieczki z jednego miejsca

to słowo pojawia się również w zwrocie subterranean conduit i wtedy oznacza kabel znaleziony przez sayid'a
CVI Wysoko niemiła :-) - powinnobyc lokalizacja małoprawdopodobna (wysoko nieprawdopodobna ;-)"
D.I.H.G. to prawdopodobnie Dharma Initiative Head Grup może Headquarters Group czyli jakaś grupa głowna zarządzająca i to samo chyba oznacza H.G. a nie Henry Gale

no i może napiszecie coś o mapie
magnes to jakaś bzdura jak by miał sciągac samoloty to na wyspie nic metalowego się nie ostało cały arsenał byłby przyklejony to betonowej sciany wiec jesli magnes jest na co wskazuje przyciąganie kluczyka to napewo jego działanie jest aktualnie ograniczone do przyciągania lekkich przedmiotów w okolicy betonowej sciany no chyba że jest to magnes który sciąga samoloty a nie wyrwie giwery z rąk danielle

jeszcze wymyśliłem coś takiego łacinski tekst o zemscie bogów, że być może jest wielka ale napewno jest powola, może oznaczać że ktoś nie wpisał kodu ale nic się nie stało - wielka bum nie nadeszło - może nadejdzie ale togo autor nie wie bo nie zaobserwował żadnych efektów

Użytkownik gajinho edytował ten post 10.04.2006 - |10:20|

• 0

#222 Dwight

Dwight

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.04.2006 - |22:18|

Z tego co widziałem w s2e17 grodzie zamkneły się gdy licznik jeszcze odliczał, czyli raczej może mieć to związek z żarciem które co np 3 miesiące jest systematynie uzupełniane a podczas tej procedury w samolocie pilot włancza se przycisk który zamyka grodzie (nie wiem po co ale może tak być), ale z drugiej strony UV włączyło się gdy zegar przestał dzwonic. Więdz jeśli tak to mapa narysowana została gdy samolot dharmy przelatywał i ktoś nie pisał kodu. W innych przypadkach była niezauważalna bo albo grodzie nie były by opuszczoene albo nie było by UV.

to taka moja teoria :afro:
  • 0
I came here with a simple dream, a dream of killing all the humans

#223 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 11.04.2006 - |10:13|

ale co wy macie z tym samolotem :D samolot moze byc tylko wtedy jesli czesc rozbitkow to naprawde ludzie fundacji i badaja jak ludzie sie zachowuja w roznych sytuacjach... ale watpie w samolot....

btw. to zarcie co mial desmond wygladalo na swieze... cheba ze bylo zasmiecona kilogramami konserwantow.. ale mneijsza z tym. wracajac do tej swiezosci - to moze byc maly trop prowadzacy do teori uzupelniania zapasow ;) ale nbie dowodzi istnienia samolotu!
pozdro600 ^^

Użytkownik Maniu edytował ten post 11.04.2006 - |10:16|

• 0

#224 Dwight

Dwight

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.04.2006 - |12:36|

Forma w jakiej pojawiło się nowe żarcie wskazuje na samolot
#3 tony żarcia wśrodku dżungli się tak poprostu nie pojawia
#ludzie czegoś takiego nie przeniosą a maszynami nie da się wiechać
#zapakowane to było jak żacie które się zżuca w afryce z herkulesów no i ta lampka sygnalizacyjna po to była że dokładnie nie wiadomo było gdzie wiatr poniesie przesyłke i żeby było łatwiej ją znaleźć
  • 0

#225 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 12.04.2006 - |20:34|

wiesz... moze to byc np. parowa wyzutnia gdziez w gorze schowana (taka jak na lotniskowcach)
albo jakas inna nieznana technologia ;) bo skoro na wyspe nie sa wysylani zmiennicy to myslisz ze wysylali by zapasy? nieeee. mysle ze to jakis wewnetrzny system wyspy. tak O! :D

#moze sie z wnetrza gory pojawic
#a maszyny wewnatrz gory moga to sortowac i pakowac ;)
#jak wystrzeli to wyrzutnia to tez warto wiedziec gdzie spadlo ;P
pozdro600^^
  • 0

#226 Kr!$$

Kr!$$

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 12.04.2006 - |21:52|

Locke w czasie lockdown zobaczył ta mapę na drzawiach bezpieczeństwa. Poniżej jak dotychczas najlepszy zrzut wraz z wyjasnieniami. Proszę o tłumaczenie łacinskich sentencji.

http://www.sg1.pl/kwiatek/mapa.jpg

Zapraszam do dyskusji. Proszę powstzymac się przed OT oraz jednozdaniowymi postami.

Witam
Znalazlem w necie mapke z tlumaczeniem po polsku:
http://krzp.w.interia.pl/17%20mapa.jpg

Pozdrowionka Kr!$$
  • 0

#227 Dwight

Dwight

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.04.2006 - |22:17|

No wiesz bardziej mi pasuje że to samolot przelatywał nad wyspą i że ktoś wie o tym co się dzieje na wyspie.
Jakaś organizacja może Dharma albo inna np. żądowa jakaś bo to by pasowało do USA.
Ale to moje zdanie :P
  • 0

#228 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 13.04.2006 - |13:27|

Jednak Lock'owi udało się wreszcie narysować z pamięci tą mapkę - wystarczyło mu troszkę świerzego powietrza... :)
  • 0

Dołączona grafika

#229 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 13.04.2006 - |13:36|

Jednak Lock'owi udało się wreszcie narysować z pamięci tą mapkę - wystarczyło mu troszkę świerzego powietrza... :)

Pytanie jednak co mu ta mapa da. Jest mało dokładna. Być może on ma nosa i trafi na pozostałe bunkry. w szczególności ten ? jest ciekawy.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#230 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.04.2006 - |14:14|

mysle ze powiedza lokowi o bunkrze medycznym i wtedy se ustali polozenie innych :)
  • 0

#231 kalif

kalif

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.04.2006 - |14:39|

Rozgryzam kolejna zagadke - owe 'informatyczne' pojecia i liczby na naszych BlastDoor.

Po pierwsze liczby (zaznaczone czerwonym kolkiem na obrazku).
Sa to numery IP stosowane dawno temu. Dzisiejsza specyfikacja o nazwie IPv4 (adresowanei IP w wersji 4) zaklada, ze numery IP sa 32 bitowe i skadaja sie z 4 czlownow, kazdy po kropce, np 81.20.92.37 czy 182.9.82.34 (sprawdz i swoj klikajac na 2 komputerki kolo zegarka na pasku startu). Starsze specyfikacje (zakaldam, ze jest to IPv1, 2 badz 3) byly tylko stadium przejsciowym i testowym w rozwoju internetu.

I taki wlasnie jest na wyspie -IPv1, 2 albo 3 stad skrocone numery IP na drzwiach. Dla ciekawosci dodam, ze IPv4, czyli ten ktory obsluguje dzis komunikacje naszych kompow zostal wprowadzony w 1981 roku...

Pewnie liczby te sa podane po to, zeby wiedziec jak komunikowac sie z innymi stacjami. Dlatego tez moglbym wykluczyc to, ze mape zrobil chocby Desmond. On nie zna innych stacji? Skad by wzial te dane? Zrobil to ktos z tworoco projektu.

Idac dalej znalezc mozna terminy takie jak (na obrazku zaznaczone zielono):
-intranet
-hub
-kable ^^
-server

Juz tlumacze.
Hub (podobnie jak serwer) jest uzadzeniem rozdzielczym. tzn, ze sygnal wchodzacy do niego z jakiejs lokalizacji (np z zewnatrz wyspy) bedzie mogl byc przez niego rozdzielony do innych komputerow (np do bazy naszych lostowiczow). Jest to swoiste centrum przesylania danych komputerowych. Server, mozna powedziec, ze tez jest takim hubem tylko, ze bardziej rozbudowanym. Mozemy przypuscic ze serwery rozdzielaja sygnaly i podlaczone sa dalej do hubow a huby do poszczegolnych stacji (jak nasz komp z execute: )

Intranet jest siecią komputerową ograniczająca się do komputerów np. w firmie lub organizacji (http://pl.wikipedia.org/wiki/Intranet) Organizajca tą jest DHARMA ;D a DHARMATEL to swoista nazwa sieci, wymyslona dla latwej komunikacji i zrozumeinia. Np aster city udostepnia nam internet a robiac sobie siec w domu na 2 komputery nazywam ja 'SiecDomowa'

Wszystkie stacje naleza do intranetu dharmatel i 'tylko' za jego pomoca moga sie komunikowac.

Dołączona grafika

Druga sprawa to krzyzyki na koncu kazdej ze stacji (plomien labadz, strzala itp) Te krzyzyki wg mnie to te zamurowane na amen sciany. Zablokowane przejscia. Wynika z tego, ze ktos chial zakonczyc jakis eksperyment i zostawil to tak jak jest. Cala baza to staroc nieakualizowany (o czym swiadczy chociazby budowa intranetu o ktoej pisalem w poprzednim poscie) a zaloga innych to stara ekipa badaczy pozostawiona na wyspie na pastwe losu. eksperyment skocnzono, wyspe 'zamknieto'

a to co sie na niej dzieje to juz los i zbiegi okolicznosci. W cudzyswoie ujmujac.

teraz tylko pytanie, sakd zrzut jedzienia? ze eksperyment wciaz trwa?
Tak- moze trwac, ale nei ofcialnie i nie z glownymi zalozeniami, jakie mial na poczatku. Taka, hmmm szalona grupa kilku naukowcow ktorzy sie wylamali i na wlasna reke cuduja cos z wyspa za plecami reszty...

pozdro

Użytkownik kalif edytował ten post 13.04.2006 - |14:51|

• 0

#232 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.04.2006 - |15:45|

hmm nadal trwajacy eksperyment? mozliwe ale to nadal eni wyjasnia samolotu w ktory nei wieze :D i bede obalac kazde teorie ktore zakladaja jego istnienie ;)
  • 0

#233 kalif

kalif

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.04.2006 - |18:20|

Maniu zdaj sobei sprawe z trwajacego oficialnie eksperymentu i z nieoficialnie nadal trfajacego eksperymentu, ktorym zajmuje sie czastka ludzi z tego pierwszego. Zreszta. Nawet Jakby trwal ofialny, to co oni mogoa zrobic jak taki samolot spadnie? wyslac ekipe sprzatajaca? jesli nawet to po co? wybacz ale [beeep] glupoty, aby nabic licznik
  • 0

#234 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.04.2006 - |19:44|

szczerze to sam po trochu wierze w ten samolot... ;P a co do 2 projektow.. to ciekawe... moze tak byc.. ale to musza byc zli ludzie skoro zostawili tych wszystkich naukowcow... jesli othersi sa naukowcami...
bo tam moze byc duzo roznych osob ,rozbitkow itp bo bron Zeke'go jest az z ww2 , nóż z USarmy , i inne bajery...

Użytkownik Maniu edytował ten post 13.04.2006 - |19:45|

• 0

#235 ZielonoMi

ZielonoMi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 16.04.2006 - |15:00|

Analiza napisów na mapie:
1) "PRAWDOPODOBNIE CV II NIEAKTYWNE OD WYPADKU" : CV II to nasza cześć bunkra za zabetonowanymi drzwiami,ta przyciągająca kluczyk Jacka. Jest "PRAWDOPODOBNIE" nieaktywna od wypadku. Myślę ze aktywuje sie na powrót wskutek zaniedbania naciskania przycisku.

2)"W EFEKCIE CAŁKOWITE ZAMKNIĘCIE" i odobine nizej: "ZGONY:5" ---> Efektem wypadku był choroba,wskutek cego zmarło 5 osób. Dokonano decyzji o odcieciu wyspy od swiata(o tym inny napis:"KONDUKTY WIELOKROTNEJ UCIECZKI ZABLOKOWANE PO WYPADKU")
Jednakze zadecydowano o kontynuacji projektu o czym swiadcza dostawy zywnosciowe i tasmy instruktażowe.

3)"NIE MA POŁĄCZENIA DO OKOŁOWYSPOWEJ SIECI E.E.P" : DLaczego więc Michael mógł porozumiec sie z synem? <_< AA JUZ WIEM :) Napis widniejacy po 2 str. wyspy na górzystym terenie(stacja C3): "JESTEŚMY NA TEJ SAMEJ DŁUGOŚCI FAL" - jeśli sa na tej samej długosci fal,hipotetycznie mogli sie porozumiec. Jest wiec to miejsce przetrymywania Walta-CENTRUM. Zreszta ze jest t centrum swiadczy napis: "DLACZEGO TYLE STACJI PRZEKAŹNIKOWYCH W LOKACJI NIE DO UTRZYMANIA".

4) "DZIAŁALNOŚĆ MINIMALNA PODCZAS ZAMKNIĘCIA I PROCEDURY UZUPEŁNIAJĄCE": a więc bunkier zamyka sie dosc czesto w celu uzupełnienia energii,włączane jest oswietlenie awaryjne-nasz ultrafiolet-a Henry wyłaczył cała procedure wpisujac kod. Who knows? To by wyjasniało fragmentaryczne dopisywanie napisów a takze ucieczke Desmonda który wiedział gdzie isc. Napewno napatrzył sie na mape i znał ja na pamiec.

5)"ZAKŁÓCENIA MOGĄ TEŻ CHRONIĆ LOKACJE PRZED UZYCIEM JAKO STACJA NASŁUCHOWA BADAŃ KRYPTOGRAFICZNYCH BADZ ANALIZY" : Dwie hipotezy: * Przypomnijcie sobie o "systemie alarmowym" wyspy-niedżwiedzie,ryki dziwnej bestii- o którym była kiedys mowa,który włacza sie gdy wchodzi sie w tereny zakazane. Moze to własnie sa owe "ZAKŁOCENIA" które maja chronic lokacje przed niewłasciwym uzyciem. LUB ** Chodzi o zakłocenia w odbiorze informacji ze swiata zewnetrznego,które uniemozliwiaja uzycie tych lokacji jako stacji nasłuchowych,etc.(tymi zakłoceniami moze byc przeciez sam odczyt liczb 4 8 15 16..)

6) "GEOLOGICZNA KOMPOZYCJA LUBIĄCA POWODOWAĆ MAGNETYCZNE ZAKŁOCENIA W PROJEKCIE POGODY" : Może byc to kompozycja terenu która reaguje na obecnosc osobników w danych miejcach(podobna do sys.alarmowego opisnego pkt wyżej) lub jest to system sterowany za pomoc magnetyzmu przez kogos odgórnie,byc moze w centralnej stacji prez jakiegos Innego.

7) "OD ZWOLENNIKÓW WYPADKU AH/MDG" : czyżby jakas dedykacja? mozliwe,bo ten napis znajduje sie na górze strony,jak nagłowek. Albo jak sadzi kalif- istniej dwa projekty- zwolennicy wypadku i nie-zwolennicy. Jeden szpiegujacy drugi,z odmiennymi celami. A ta mapka namalowana jest w tak intrygujacym miejscu-zamaskowana i pojawiajaca sie okresowo- po to by nie dostała sie w niepowołane rece

Moge sie mylic,zrobiłam co w mojej mocy,pozdrawiam :)

Użytkownik ZielonoMi edytował ten post 16.04.2006 - |15:09|

• 0

#236 stardust

stardust

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • Miastoz Polski ^^ -spytaj

Napisano 16.04.2006 - |23:53|

7) "OD ZWOLENNIKÓW WYPADKU AH/MDG" : czyżby jakas dedykacja? mozliwe,bo ten napis znajduje sie na górze strony,jak nagłowek. Albo jak sadzi kalif- istniej dwa projekty- zwolennicy wypadku i nie-zwolennicy. Jeden szpiegujacy drugi,z odmiennymi celami. A ta mapka namalowana jest w tak intrygujacym miejscu-zamaskowana i pojawiajaca sie okresowo- po to by nie dostała sie w niepowołane rece

Moge sie mylic,zrobiłam co w mojej mocy,pozdrawiam :)

Heh faktycznie ja podobnie myślę co do znaczenia przytoczonych przez ciebie wyjasnien. Ale co do punktu 7 rzeczywiście moga istnieć na wyspie dwie grupy Innych - zwolennicy dalszego projektu Dharmy oraz przeciwnicy. Może nasi lostowicze niechcacy włączyli sie w konflikt tych dwóch stron. Tylko przez to że zyja na uboczu nie znają wszytskich okoloczności. Bo pamiętajać scene przy stacji gdzie spadł ogon samolotu i szła grupa Innych z małymi dziecmi, gdzie jedno z nich ciąneło misia po ziemi (czy też lalkę). Moim zdaniem oni się róznili od ZEKA i jego grupy. Wyglądali jakby na prymitywniejszych - może to jakies mutanty o ponadludzikcih zdolnościach wynikłych w wypadku :D.. ??
  • 0

#237 SunFireX

SunFireX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 17.04.2006 - |07:43|

1) "PRAWDOPODOBNIE CV II NIEAKTYWNE OD WYPADKU" : CV II to nasza cześć bunkra za zabetonowanymi drzwiami,ta przyciągająca kluczyk Jacka. Jest "PRAWDOPODOBNIE" nieaktywna od wypadku. Myślę ze aktywuje sie na powrót wskutek zaniedbania naciskania przycisku.

Watpie by wlaz otworzyl sie na skutek nie wpisania kombinacji, juz predzej go po prostu rozwala dynamitem ze statku :blink:
  • 0

#238 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 17.04.2006 - |10:01|

6) "GEOLOGICZNA KOMPOZYCJA LUBIĄCA POWODOWAĆ MAGNETYCZNE ZAKŁOCENIA W PROJEKCIE POGODY" : Może byc to kompozycja terenu która reaguje na obecnosc osobników w danych miejcach(podobna do sys.alarmowego opisnego pkt wyżej) lub jest to system sterowany za pomoc magnetyzmu przez kogos odgórnie,byc moze w centralnej stacji prez jakiegos Innego.

Aleeee o ssoo choddzzii?
Jakich osobników?
System sterowany za pomocą magnetyzmu?
Mógłbyś to rozwinąć bo zupełnie nie wiem o co chodzi.
  • 0

#239 ZielonoMi

ZielonoMi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 17.04.2006 - |12:47|

Aleeee o ssoo choddzzii?
Jakich osobników?
System sterowany za pomocą magnetyzmu?
Mógłbyś to rozwinąć bo zupełnie nie wiem o co chodzi.

1) Jakich osobników? Ludzi,zwierzat, whatever. Zauważyliście że pogoda na naszej wyspie potrafi zmieniac sie tak absurdalnie? I akurat zawsze pada rzęsisty deszcz gdy Lostowicze odnajduja ciekawe miejsca,niebezpieczne,tajemnicze. Jest to "GEOLOGICZNA KOMPOZYCJA" ,własnie- kompozycja terenu która potrafi zmieniac pogode za pomoca magnetyzmu, co jest jasno napisne:"LUBIĄCA POWODOWAĆ MAGNETYCZNE ZAKŁOCENIA W PROJEKCIE POGODY"
Tylko teraz jest zasadnicze pytanie:
* CZY SPRAWA ZMIANY POGODY JEST DZIEŁEM PRZYPADKU-ZALEZY OD UKSZTAŁTOWANIA GEOLOGICZNEGO,KTÓRE BYC MOZE CHRONI CIEKAWE LOKACJE-INNE STACJE BADAWCZE?
**CZY MOZE JEST TO WŁAŚNIE "System sterowany za pomoca magnetyzmu" PRZEZ KOGOŚ KTO ZNA niezwykłe WŁAŚCIWOSCI TEJ GEOLOGICZNEJ KOMPOZYCJI? BO JESLI TA KOMPOZYCJA UZYWA MAGNETYMU DO ZMIANY POGODY TO TEZ KTOS INNY ZA POMOCA TEGOZ SAMEGO MAGNETYZMU MOZE JA OKIEŁZNAC.
  • 0

#240 ZielonoMi

ZielonoMi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 17.04.2006 - |13:03|

Watpie by wlaz otworzyl sie na skutek nie wpisania kombinacji, juz predzej go po prostu rozwala dynamitem ze statku :blink:

Oczywiscie ze ten właz mozna otworzyc dynamitem- mogliby to zrobic juz dawno (oczywiscie Lostowiczów mniej ciekawi co tam jest niz nas :P ).
Mysle ze został on zabetonowany po wypadku i uznany za "nieaktywny". I nie chodzi mi o otworzenie tego czegos co jest za włazem-magnetyczna sciana czy jak to kto woli nazwac, ale raczej interesuje mnie jak to kiedys działało nim stało sie nieaktywne i czemu wydaje takie odgłosy jesli nie wpisze sie cyfr do komputera :blink: Dlatego moj wniosek ze moze sie na nowo aktywuje.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych