Biały karzeł wysysa materię z czerwonego olbrzyma. Kiedy masa białego karła przekroczy granicę Chandrasekhara następuje "zapłon" materii i potężna eksplozja. Pojawia się supernowa typu Ia czyli zawierająca w swoim widmie linię absorpcyjną krzemu. Supernowe typu Ia mają wspólną cechę, wszystkie świecą takim samym blaskiem. Dzięki temu można na podstawie spadku ich blasku obliczyć ich odległość od Ziemi.
Dalej będę wymyślał.
1. Obserwowalna jasność supernowej spada wraz z odległością od obserwatora (dzięki czemu można obliczyć odległość supernowej od Ziemi).
2. Widmo każdej supernowej typu Ia zawiera charakterystyczną linią absorpcyjną krzemu o określonej długości fali.
3. Supernowe, które znajdują się dalej od Ziemi będą miały linię absorpcyjna krzemu w swoim widnie przesuniętą w stronę dłuższej długości fali.
4. Oznacza to, że supernowa oddala się od nas, a im jest dalej tym szybciej się oddala i jej przesunięcie ku czerwieni jest większe.
5. Dzięki temu, że dalsze gwiazdy poruszają się szybciej wiemy, że Wszechświat przyspiesza swoją ekspansję.
Nie wiem czy dobrze to wydedukowałem, bo o przesunięciu linii absorpcyjnej w widnie supernowej nie ma nic w wikipedii
Samo stwierdzenie, że obserwując supernowe typu Ia wiemy, że Wszechświat przyspiesza jest niepełne, bo nie wyjaśnia dlaczego to wiemy (wikipedia najwyraźniej ma braki). Mam nadzieję, że nie pokręciłem czegoś po drodze i każdy zrozumie o co mi chodziło.