Ja mam pytania
Jestem calkowici nieoswiecony w kwestii SG wiec sie nie smiac nawet jak beda glupie, a potrzebuje paru informacji do mojego fan fica.
1) Jaki jest poziom technologicznych tych calych starozytnych i jakie maja "mozliwosci" mentalne, paranormalne i jakie tam jeszcze? Widzialem gdzies kiedys te swietliki z antarktydy, bron niszczaca niezniszczalne (sic!) pajeczaki z lego, i... no wlasnie to wszystko. Wiem ze zrobili sie istotami z "energii", moga sie przenosic z miejsca na miejsce i wywolywac burze.
I jaki jest ich poziom w porownaniu np do tych dzieciakow z galeziami na glowie (Noxowie chyba) i Asgardczykow?
2) Byl taki odcinek z piramida majow i quetcacoatlem (no to akurat strzelilem) - taka krysztalowa czaszka. I obcym ktory wygladal jak przerosnieta wersja Vorlona (duzy, bialy, swiecil) - kim oni sa i co potrafia?? Poza budowaniem czaszek zmieniajacych faze ludzi przez nia napromieniowanych i przenoszeniu ich gdzie indziej.
3) Asgardczycy - czytalem na jekiejs stronie, ze sa tak madrzy, ze potrzebowali glupich ludzi zeby za nich mysleli i wymyslili prosty sposob pokonania replikatorow. Na jakim poziomie jest technologia Asgardu?? Znaja antymaterie (z tego co wiem, replikatory nie uzywaja pol oslonnych wiec antymateria powinna cudakow zalatwic)?? I czy ich transportery dzialaja tylko w prostej linii, czy mga tez dzialac poza "horyzontem"?
4) Noxowie - potrafia siebie i innych ukrywac - to naturalna zdolnosc, czy jakas technologia?
5) Dlaczego Tollanczycy nie poprosili Asgardczykow o pomoc jak im guldowie planete niszczyli (albo wczesniej)?? Nie lubili sie?
6) Czy powiedziano kiedys co sie stalo z Tollnczykami??
7) Jak stala wojna Asgardu z pajeczakami w czasie gdy tollanczycy zostali odparowani??
8) Czy sa jeszcze jakies rasy pza Furlingami, tymi od czaszek o ktorych nic nie wiadomo. I czy sa rasy bedace na poziomie technologicznym tollan albo wyzej?? A jak tak to co to za jedni i w jakim odcinku mozna ich obejrzec??
Chyba wszystko
Z gory dziekuje za cierpliwosc i odpowiedzi.