NEO +
Napisano 03.02.2004 - |00:05|
Katharn, u mnie w mieścinie łącze 128 kbit/s kosztuje około 50 zł. Niestety, nie w miejscu, gdzie mam mieszkanie. Tak więc łącze 64, za 40 zł, to trochę za drogo.
gulus
Napisano 03.02.2004 - |00:20|
Moze rzeczywiscie w porownaniu z zaprezentowana przez Ciebie oferta.Katharn, u mnie w mieścinie łącze 128 kbit/s kosztuje około 50 zł. Niestety, nie w miejscu, gdzie mam mieszkanie. Tak więc łącze 64, za 40 zł, to trochę za drogo.
Ja mam to szczescie ze mieszkam w blokach i mam LAN - lacze 96 kbit/s (od 0:30 do 5:30 - ile zdolam targnac z 1 Mbit/s) i place 35 zl za nie miesiecznie, ale inni nie sa tak szczesliwi.
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...
Napisano 03.02.2004 - |00:22|
btw. Mi by wystarczylo lacze 10Mbit/s z CIR'em 512 kb/s i moglbym dzialac
Tylko skad na abonament sam CIR okolo 2000zl :|
- www.gwrota.com
Napisano 03.02.2004 - |00:26|
Czy ja dobrze pamietam ze CIR to gwarantowana dolna przepustowosc lacza (ponizej nie ma prawa transfer zjechac)????Tylko skad na abonament sam CIR okolo 2000zl :|
Jesli tak - to troszke on jest na wyrost - bo chyba gwarantuja ci transfer jedynie na odcinku tzw "ostatniej mili" - czyli od ciebie do centrali - natomiast to jak szybko pociagniesz zalezy od innych czynnikow - vide flagowiec
Użytkownik Katharn edytował ten post 03.02.2004 - |00:28|
Napisano 03.02.2004 - |00:27|
- www.gwrota.com
Napisano 03.02.2004 - |00:39|
a nie moge to byc np transfer do styku z innymi operatorami? na laczach miedzymiastowych tez chyba sie cir jakis tam wykupic - a wszystko sie odbywa w sieci wewnetrznej operatora.Jesli tak - to troszke on jest na wyrost - bo chyba gwarantuja ci transfer jedynie na odcinku tzw "ostatniej mili" - czyli od ciebie do centrali - natomiast to jak szybko pociagniesz zalezy od innych czynnikow - vide flagowiec
- masz CIR powiedzmy 512kb/s a pociagniesz 240kb/s
ale nie jestem pewien tego..
Napisano 03.02.2004 - |00:46|
tak troszke na wyrost wspomnialem o ostatniej mili - CIR gwarantuje abonentowi dolna granice transferu w sieci operatora - czyli masz jakby wyzszy priorytet - jesli posiadasz CIR i transmisja idzie powiedzmy traktem o przepustowosci 10Mbit/s (archaizma nie moge to byc np transfer do styku z innymi operatorami? na laczach miedzymiastowych tez chyba sie cir jakis tam wykupic - a wszystko sie odbywa w sieci wewnetrznej operatora.
ale nie jestem pewien tego..
Użytkownik Katharn edytował ten post 03.02.2004 - |00:47|
Napisano 03.02.2004 - |01:11|
NIe ma co mowic o tych bajkach ;] zyjmy dalej w swiecie gdzie max transfer to 512kb/s i miesieczny limit 15GB LOL.
papa dobranoc ;]
- www.gwrota.com
Napisano 04.02.2004 - |01:22|
Napisano 04.02.2004 - |11:52|
Napisano 04.02.2004 - |12:15|
Również niemiło zaskoczył mnie ostatni rachunek za neostradę - o 200 zł większy niż normalnie. Okazało się, że jeśli po okresie próbnym (1 miesiąc) nie oddało się sprzętu, to trzeba zapłacić jednorazową kwotę za jego użytkowanie.
Podobno kwota miała być doliczana do pierwszego rachunku. U mnie dołączona była do 4. I w umowie nie ma zapisu na temat dodatkowcych opłat.
Coraz bardziej nie lubię tepsy (o ile to jeszcze możliwe).
121277 po prostu zła ;(
do serca człowieka
zimnego jak głaz
Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Mój świat
Napisano 05.02.2004 - |08:01|
CIR - minimalna przepustowość łącza
EIR - docelowa przepustowość łącza
MIR - maksymalna przepustowość łącza
Jak to wygląda w praktyce??
Najlepiej widać na przykładzie UPC.
Macie modem z łączem 12Mb i to jest MIR.
Provider daje 512kb i to jest EIR.
A CIR nie mia, więc może stanąć dęba i nikomu za to nic nie zrobicie
Polacy jeszcze nie są nauczeni oceniania technicznego ofert, więc wszyscy "mocni" providerzy jak UPC i TePSY jadą na nas jak tylko sobie wymarzą.
Niewiele jest ofert profesjonalnych firm za rozsądną cenę, ale pomału zaczynają się takowe pojawiać.
ALe CIR zmusza providera do pełnego i całodobowego monitoringu sieci, a to jest niestety dla niego uciążliwe.
Dlatego też TePSY nigdy na to nie pójdą, boby zabrakło im kasy na odszkodowania
Dobzre widać różnicę między łączami w firmie Tele2.
Łącze 512kb bez CIR = 249 netto
Łącze 128kb z 64kb CIR = 349 netto
Dużo gorsze parametry MIR/EIR (akurat ta sama wartość), a 100 zł za CIR
Może dożyję czasów łącz 1024/128 za rozsądną cenę (poniżej 100 zł netto) w Wawie.
Ale napewno nie będzie to oferta kablówek ani TePSY.
I tym optymistycznym akcentem zakończę swój techniczny bełkot
Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.
Napisano 09.02.2004 - |11:12|
Regulamin Promocji "Neostrada - testuj przez 30 dni"Jeśli chodzi o neo+, to dowiedziałam się, że TPSA nie przewiduje modernizacji, rozbudowy ani jakichkolwiek prac związanych z neostradą. Na razie skupili się na Błękitnej Linii, bo z nią są problemy.
Również niemiło zaskoczył mnie ostatni rachunek za neostradę - o 200 zł większy niż normalnie. Okazało się, że jeśli po okresie próbnym (1 miesiąc) nie oddało się sprzętu, to trzeba zapłacić jednorazową kwotę za jego użytkowanie.
Podobno kwota miała być doliczana do pierwszego rachunku. U mnie dołączona była do 4. I w umowie nie ma zapisu na temat dodatkowcych opłat.
Coraz bardziej nie lubię tepsy (o ile to jeszcze możliwe).
121277 po prostu zła ;(
...
7. Po upływie okresu, o którym mowa w ust. 6, Klient staje się właścicielem modemu i zobowiązany jest do uiszczenia opłaty za ww. zestaw instalacyjny w wysokości 199 zł brutto. Podstawę do zapłaty stanowi faktura za nabycie zestawu.
...
Tak więc dla sprostowania:
1. Opłata za modem nie jest dołączana do rachunku telefonicznego tylko przychodzi osobna faktura.
2. W umowie jest zapis o tej opłacie, i każdy pracownik TPSA przyszłego klienta powinien o tym informować (mnie poinformowali ;P)
3. Nigdzie nie jest napisane, do którego rachunku będzie dołączona opłata za modem. TPSA ma u siebie taki bałagan, że czasami (tak jak w twoim przypadku) faktury takie przychodzą w okresie późniejszym. W moim przypadku fakturkę za modem dostałem jakoś po 2 m-cach.
Napisano 14.04.2004 - |16:49|
Bardzo dobra wiadomość dla użytkowników Neostrady TP - znacząco wzrasta szybkość
transferu danych. Od 1 maja prędkość w Neostradzie TP opcji 128 kbps zwiększy się
do 320 kbps, zaś opcja 512 kbps przekształci się w 640 kbps. Wzrostowi prędkości
nie towarzyszy wzrost ceny. Zmiana dotyczy zarówno nowych, jak i dotychczasowych
Klientów usługi.
http://www.telekomun...ow.php?mid=1460
Czy to mozliwe w przypadku TPSA
- www.gwrota.com
Napisano 14.04.2004 - |21:38|
Napisano 14.04.2004 - |22:45|
- www.gwrota.com
Napisano 15.04.2004 - |13:08|
Hmm - kolega nie wiem na podstawie jakich popudek stwierdzalPo czym stwierdzasz ze ludzie mieli neo o parametrach 640/160 ? I gdzie jest napisane ze upload sie tez zwiekszy ? :}
Czynie to na podstawie wlasnych doswiadczen w miesiacu listopadzie ubieglego roku na modemie Thomsona (pod USB). Faktycznie mialem 640/160 kbps.
Napisano 15.04.2004 - |13:51|
- www.gwrota.com
Napisano 15.04.2004 - |13:59|
Dokładnie, średnie prędkości, z jakimi ściągam z dobrych źródeł to około 62-65 kB/s. Bywają skoki do 80, ale nie wiem na ile jest to prawda, a na ile przekłamanie programów ściągających. Zobaczymy po pierwszym, na ile się to zmieni.To ze laczy sie z taka predkoscia nie oznacza ze wartosci downloadu wzrosna do 80KB/s Zreszta kazdemu sie laczy z wartoscia 640... ale predkosc maxymalna to 65KB/s
gulus neostradowiec
Napisano 16.04.2004 - |18:05|
Jest proste wytłumaczenie owego zjawiska - modem łaczy sie z głownym routerem i nawiązuje komunikacje w jakims standardzie który powowduje to iz niektóre przesyłane rzeczy sa ..... kompresowane. To własnie tajemnica ww wyników osiąganych tylko chwilowo.
Jako przyszły inżynier elektroniki i telekomunikacji (może za kilka lat
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »