Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 062 - S03E15 - Left behind

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
254 odpowiedzi w tym temacie

#201 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.04.2007 - |17:48|

JULIET

Skoro Juliet była blisko Bena, musiała być kimś istotnym w szeregach Innych. Ale do licha ona jest na tej wyspie dopiero od trzech lat, nie wiemy na pewno jaką posiada wiedzę. Tym bardziej nie wiemy nic o pani Clue, dlatego porównywanie tych dwóch sytuacji to czyste gdybanie.

Dopiero od TRZECH lat :D? Słuchaj nie wiem czy zauważyłeś ale nasi bohaterowie są ok.80 dni. Trzy lata to TRZY RAZY 365 dni. Wnioski wyciągnij sobie sam B)

Użytkownik PeaceMaker edytował ten post 09.04.2007 - |17:49|

• 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#202 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 09.04.2007 - |18:13|

Wpadła mi do głowy taka głupia teoria: może othersi chcieli zafundować Sayidowi, Jackowi, Kate i Juliet straszną śmierć i poprzez ten gaz zarazili ich tą tajemniczą chorobą? W ost. odc. dowiedzieliby się, że są chorzy i mają 24 godz na znalezienie lekarstwa albo umrą ... Byłby niezły clifhanger no nie? :D
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#203 Azur

Azur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 09.04.2007 - |18:59|

To, że Juliette jest szpiegiem nie podlega wątpliwości. A to kolejny argument:

Pamiętacie scenkę w "Enter 77" i rozmowę Mrs. Clue i Michaiła? Pani Clue DOMAGAŁA się aby Rosjanin ją ZABIŁ bo bała się, że w niewoli będzie musiała prędzej czy później wyjawić sekrety Othersów. A teraz Ben sam ODDAJE Juliet w ręce rozbitków rzucając na szale większość sekretów swojej grupy. Nonsens Gdyby nie dał jej jakieś sekretnej misji według standardów Othersów powinna być zgładzona ODRAZU po wykluczeniu jej z ich społeczności.

Dobrze powiedziane! :clap:
Poza tym - mimo wszystko - nie sądzę aby tak od ręki pozbyli się jedynego lekarza...wyspa może leczyć ale czasem przyda się jakiś medyk w zespole.

Co do masek gazowych. Ja rozumiem, że większość z was myśli logicznie (maski antygazowe-gaz). Ale policzcie sobie ile razy Othersi usypali naszych bohaterów środkami farmakologicznymi. Czy nie mogli tego zrobić i tym razem chcą zostawić "za sobą rozbitków? Procedura skuteczniejsza i prostsza niż akcja z gazem.

Może zaczeli oszczędzać leki po tym jak urwała się łączność?
  • 0

#204 Andrut

Andrut

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 09.04.2007 - |22:55|

Przeczytałem całe 9 stron...
Teraz coś od siebie dorzucę...

1. Autorzy w momencie rozpoczęcia prac nad serialem nie mieli pomysłu na zakończenie (lub pomysł dawno upadł). Pewnie nawet teraz nie mają pomysłu na końcówkę (lub nie czują potrzeby by narazie o niej myśleć). Jeśli tak jest to nie ma sie co dziwić ich drobnymi wpadkami lub niezgodnościami z pierwszymi odcinkami lub niezrozumiałymi poczynaniami bohaterów w obecnych odcinkach- scenarzyści poprostu sami nie wiedzą jaką rolę będą pełnić w kolejnych odcinkach! To czy np. Juliet jest czy nie jest szpiegiem - będą nad tym myślec za pare odcinków (moze sa ciekawi pomysłów internautów na forach :-) - pewnie zrobia tak by zaskoczyc jak nawieksza rzesze wiernych telewidzów - jak Ci się już wystrzelaja z pomysłów i teorii spiskowych)

2. Pierwsza seria - plaża. Tajemnicą owiany bunkier. Druga seria - bunkier i jego tajemnica zdobyta. Pojawia się wioska Innych. Trzecia seria dobiega ku końcowi. Wioska "zdobyta". Czas na nowe "tajemnicze" miejsce - i oto Inni przenoszą się niewiadomo gdzie. Czwarta seria - będziemy wiedzieć gdzie ale nie będziemy wiedzieć "co to jest"... i tak w kółko. Prosty schemat na kolejne serie odcinków.
Ps. Pamietacie jaka magią był owiany bunkier i przycisk? :-)

Serial ma coś w sobie skoro tysiące ludzi analizuje go klatka po klatce... Pamiętajcie - to jest i bedzie tylko serial. Ważne rzeczy beda zawsze wyeksponowane przez autorów. Np. jesli to coś co leży koło uśpionego Jack`a miało być ważne dla przebiegu serialu to na pewno było by tak pokazane by rozwiać wszelkie niepewności. A tak czy to jest gruz, wazon czy nawet łuski (podziwiam upór niektórych w bronieniu swoich teorii) jest mało ważne.

A co do samego odcinka:
- wiemy, że nastąpiła wymiana zawodników w drużynach (przynajmniej pozornie);
- wiemy, ze Inni nie planują juz raczej powrotu do Wioski,
- wiemy, że Juliet wiedziała o istnieniu Dymu oraz wiedziała jak go zatrzymać.
Następne odcinki odpowiedzą na kilka pytań? Zadadzą też kolejne :-)

Pozdrawiam.
  • 0

#205 PeaceMaker

PeaceMaker

Kapral

• Użytkownik
  • 218 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 09.04.2007 - |23:01|

Może zaczeli oszczędzać leki po tym jak urwała się łączność?

Również niewykluczone.

Wpadła mi do głowy taka głupia teoria: może othersi chcieli zafundować Sayidowi, Jackowi, Kate i Juliet straszną śmierć i poprzez ten gaz zarazili ich tą tajemniczą chorobą? W ost. odc. dowiedzieliby się, że są chorzy i mają 24 godz na znalezienie lekarstwa albo umrą ... Byłby niezły clifhanger no nie? :D

Rozbudowałbym Twoją teorię jeszcze troche. Ta choroba jest zaraźliwa, Ben wie, że bohaterowie wrócą na plaże i zarażą całą resztę. Dla niego problem z głowy :) Oczywiscie prawodpodobnieństwo na to wszystko raczej mniejsze niż minimalne :P

Użytkownik PeaceMaker edytował ten post 09.04.2007 - |23:01|

• 0
"Two players: one is black one is light" -------> John Locke

#206 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 09.04.2007 - |23:29|

Rozbudowałbym Twoją teorię jeszcze troche. Ta choroba jest zaraźliwa, Ben wie, że bohaterowie wrócą na plaże i zarażą całą resztę. Dla niego problem z głowy smile.gif Oczywiscie prawodpodobnieństwo na to wszystko raczej mniejsze niż minimalne jezor.gif

To by się zrobiła wtedy jakaś cholerna masakra, a nie lost :D 40 ludzi ginie w męczarniach... :P
  • 0

#207 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 10.04.2007 - |01:07|

Dopiero od TRZECH lat :D? Słuchaj nie wiem czy zauważyłeś ale nasi bohaterowie są ok.80 dni. Trzy lata to TRZY RAZY 365 dni. Wnioski wyciągnij sobie sam B)

W porównaniu z Benem to ledwie trzy lata. Nieważne.

Co do tej niby-Juliet w masce gazowej - jak zwykle wybiera się moment pasujący do danej teorii, a wystarczy cofnąć o kilka sekund by zobaczyć że to nie ona; Juliet ma znacznie dłuższe włosy:

Dołączona grafika

Nie chce mi się czytać całej dyskusji więc może ktoś już o tym pisał, a może nie. Chodzi mi o Dymek robiący "zdjęcia" - a co jeśli sprawdzał, czy z Juliet wszystko w porządku? Pojawił się zaraz po tym jak Kate uszkodziła jej rękę. Tylko czemu później je gonił?
  • 0

#208 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 10.04.2007 - |04:28|

Byłby niezły clifhanger no nie?

O tak, czy ich w końcu zabiją, czy niestety uda się ich uratować. Twórcy nie narobią widzom złudnych nadziei. A co będzie cliffhangerem 4 sezonu to już mniej wiecej wiemy. Ale nie jest to miejsce by mówić o tym.

Co do Juliet i łusek to przeginacie mili państwo. :(
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#209 Mr.UnFriendly

Mr.UnFriendly

Starszy szeregowy

• Email
  • 122 postów

Napisano 10.04.2007 - |08:31|

A oto jak wyglądałby ten odcinek z tajemniczą chorobą rozbitków :P

NO-SPOILER WARNING

3x22: Don't tell the anything to anyone (Ben, Kate & Claire)

Scenariusz: Damon Lindelof & Carlton Cuse & J.J. Abrams & Alison Schapker & Monica Owusu-Breen
Reżyseria: George Lucas & Roman Polański

Dołączona grafika

Emisja ABC: 23.5.2007

Osobą, która niespodziewanie wyszła z morza jest Ben. Informuje on rozbitków, że mają 24h na znalezienie lekarstwa na tajemniczą chorobę, inaczej umrą i znika. Juliet mówi, że lekarstwa znajdą najprawdopodobniej w bunkrze The Staff znajdującym się kilka godzin drogi od plaży lub w starej, opuszczonej stacji nadawczej. Odległość między tymi miejscami jest tak duża, że grupa z Staffa nie zdąży dotrzeć do nadajnika i odwrotnie. Kate i Claire doskonale wiedzą o tym, że Staff został nagle opuszczony i nie ma tam żadnych lekarstw jednakże nie chcą o tym powiedzieć ze względu na wydarzenia z ich przeszłości.
Retrospekcje opowiadają o tym jak kilkuletnie Kate i Claire odkrywają, że jeden z ich przedszkolnych kolegów ukradł cukierka drugiemu. Opowiadają o tym wychowawcy, Benowi. Ten zamiast ukarać złoczyńcę postanawia ukarać Kate i Claire za donosicielstwo. Od tej pory postanawiają nie zdradzać nikomu swoich tajemnic...

Pierwsza grupa udaje się do Staffa. Po kilku godzinach pod przewodnictwem Juliet docierają do stacji. Okazuje się ona być pusta... Wykorzystując sytuację Juliet zamyka od zewnątrz drzwi do stacji i ucieka pozostawiając przerażonych rozbitków w środku.

Druga grupa, którą stanowią wszyscy statyści i balasty pod przewodnictwem Locke'a oraz Sayida dociera do radionadajnika. Tam odnajdują komputer, w którym znajduje się Backgammon. Locke gra w tą grę i wygrywa dostęp do filmu w którym Marvin Candle informuje, że wystarczy wpisać 108, aby odnaleźć Niego oraz 666, aby wysadzić nadajnik. Tym razem Sayid jest czujny i z pomocą Bernarda i Rose powstrzymuje Locke'a przed wysadzeniem bunkra. Sam wpisuje 108. Rozlega się potężny hałas i następuje potężny wybuch. Sayid oraz Locke odnaleźli Niego. To Bóg.
  • 0

#210 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 10.04.2007 - |10:31|

Sam bym tego lepiej nie wymyślił :lol:
  • 0

#211 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 10.04.2007 - |12:46|

NO-SPOILER WARNING

Scenariusz: Damon Lindelof & Carlton Cuse & J.J. Abrams & Alison Schapker & Monica Owusu-Breen

Dołączona grafika

Osobą, która niespodziewanie wyszła z morza jest Ben. Informuje on rozbitków, że mają 24h na znalezienie lekarstwa na tajemniczą chorobę, inaczej umrą i znika. Juliet mówi, że lekarstwa znajdą najprawdopodobniej w bunkrze The Staff znajdującym się kilka godzin drogi od plaży lub w starej, opuszczonej stacji nadawczej. Odległość między tymi miejscami jest tak duża, że grupa z Staffa nie zdąży dotrzeć do nadajnika i odwrotnie. Kate i Claire doskonale wiedzą o tym, że Staff został nagle opuszczony i nie ma tam żadnych lekarstw jednakże nie chcą o tym powiedzieć ze względu na wydarzenia z ich przeszłości.
Retrospekcje opowiadają o tym jak kilkuletnie Kate i Claire odkrywają, że jeden z ich przedszkolnych kolegów ukradł cukierka drugiemu. Opowiadają o tym wychowawcy, Benowi. Ten zamiast ukarać złoczyńcę postanawia ukarać Kate i Claire za donosicielstwo. Od tej pory postanawiają nie zdradzać nikomu swoich tajemnic...

Pierwsza grupa udaje się do Staffa. Po kilku godzinach pod przewodnictwem Juliet docierają do stacji. Okazuje się ona być pusta... Wykorzystując sytuację Juliet zamyka od zewnątrz drzwi do stacji i ucieka pozostawiając przerażonych rozbitków w środku.

Druga grupa, którą stanowią wszyscy statyści i balasty pod przewodnictwem Locke'a oraz Sayida dociera do radionadajnika. Tam odnajdują komputer, w którym znajduje się Backgammon. Locke gra w tą grę i wygrywa dostęp do filmu w którym Marvin Candle informuje, że wystarczy wpisać 108, aby odnaleźć Niego oraz 666, aby wysadzić nadajnik. Tym razem Sayid jest czujny i z pomocą Bernarda i Rose powstrzymuje Locke'a przed wysadzeniem bunkra. Sam wpisuje 108. Rozlega się potężny hałas i następuje potężny wybuch. Sayid oraz Locke odnaleźli Niego. To Bóg.

:clap: :D

Najlepsza jest część z Lockiem ;)
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#212 mdag

mdag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 10.04.2007 - |13:10|

Juliet jest "Inną" i szpiegiem, bo:
- nie uspiono jej gazem i udawała nieprzytomną
- miała kluczyk do kajdanek
- kłamała, ze nie wie co to jest Czarny Dym, ale wiedziała, że Ogrodzenie go zatrzyma
- wiedziała , że Ogrodzenie jest wyłączone, czyli, że Inni opuścili Othersville

Moim zdaniem Juliet nie jest szpiegiem.
Nie uważam też, żeby kłamała o czarnym dymku. Wiedziała że istnieje, wiedziała także że bariera go zatrzyma, ale nie wie dokładnie czym jest, stąd jej dziwne zachowanie przy odgłosach. Kate wiedziała że trzeba uciekać, Juliet była zaskoczona - raczej nie udawała, bo takie udawanie mogło się źle skończyć.
Przez trzy lata i trzy miesiące które spędziła na wyspie, większość czasu przebywała prawdopodobnie w Othersville lub na drugiej wyspie w Hydrze. Raczej nie uganiała sie po dżungli, jeśli już to rzadko. Prawdopodobnie nie spotkała dymu wcześniej (dlatego ją skanował), ale od towarzyszy dowiedziała się gdzie ewentualnie uciekać.
To, że miała klucze od kajdanek niczemu nie świadczy. W pierwszej scenie przynosi jedzenie Kate, może zanosiła je również Sayidowi (oboje skuci). Do ostatnich momentów "pomagała" Innym i to że miała przy sobie kluczyki wcale nie musi dziwić.
Później jako wyrzutek została uśpiona, wyniesiona do lasu i skuta z Kate. Po przebudzeniu zataiła że ma klucze, bo Kate raczej by jej uciekła, a samotność w dżungli - trochę nie ciekawie.
Możliwe że Inni wiedzieli jak rozpoznać że ogrodzenie jest włączone lub wyłączone.

Kolejna kwestia - po co Juliet miała by być szpiegiem ?
Aby donosić Benowi jaką sałatkę je Hugo, lub jakie Jin złowił ryby ?

Już w 3x07 w końcowych scenach po operacji Juliet rozmawiając z Jackiem mówi o Innych - "co ONI z tobą zrobią", czy coś w tym stylu, ale na pewno padło słowo ONI. Zresztą mam wrażenie że była z Innymi i robiła co chcieli, bo nie miała innego wyjścia. Ten pobyt w "portland" wyraźnie jej się przedłużył.

Oczywiście, nie wykluczone że kiedyś na plaży pojawi się ktoś od Bena i powie, że Juliet pojedzie do domu pod warunkiem, że przyprowadzi Jacka bo Bena w kolanie boli ;)

Tknęła mnie jeszcze jedna rzecz. Pamiętacie jak w 3x07 Juliet dostaje propozycję pracy w "Portland", a zaraz później pokazane są prześwietlenia układu rozrodczego kobiety. Juliet mówi, że to 70 letnia kobieta, na to Albert odpowiedział, że 26 letnia i przyczynami tej anomalii ma się zając Juliet. Można wnioskować że młode kobiety na wyspie nie mogą rodzić dzieci, co tłumaczyłoby porwania przede wszystkim dzieci, a wcześniej ciężarnej Claire, a jeszcze wcześniej malutkiej Alex. A może już o tym pisaliście, a ja dopiero teraz się obudziłem ;)
I jeszcze jedno - nazwa firmy z rekrutacji Mittelos, co bardzo przypomina nazwisko Mittelwerk. Ale pewnie też dopiero teraz się obudziłem ;)

Użytkownik mdag edytował ten post 10.04.2007 - |13:14|

• 0

#213 Conry

Conry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 10.04.2007 - |13:26|

NO-SPOILER WARNING

Dołączona grafika

:clap:
Ja chcę więcej! Napisz kolejne odcinki ;P
  • 0

#214 Mr.UnFriendly

Mr.UnFriendly

Starszy szeregowy

• Email
  • 122 postów

Napisano 10.04.2007 - |13:50|

:clap:
Ja chcę więcej! Napisz kolejne odcinki ;P

Sory, ale to jest final episode sezonu 3 :P Więc kolejnych nie będzie, bo to miał być cliffhanger :P

Za dużo wolnego czasu w święta nie działa dobrze na psychikę człowieka... :/

Aha... i nie cytujcie za każdym razem mego "dzieła", bo ten obrazek Kate za duży wstawiłem i się strona długo ładuje ;P

Juliet mówi, że to 70 letnia kobieta, na to Albert odpowiedział, że 26 letnia i przyczynami tej anomalii ma się zając Juliet. Można wnioskować że młode kobiety na wyspie nie mogą rodzić dzieci, co tłumaczyłoby porwania przede wszystkim dzieci, a wcześniej ciężarnej Claire, a jeszcze wcześniej malutkiej Alex. A może już o tym pisaliście, a ja dopiero teraz się obudziłem wink.gif

Dobre spostrzeżenie. Być może było to już w dyskusji o 3x07, ale teoria jest niezła.

a tak swoją drogą
» Click to show Spoiler - click again to hide... «

• 0

#215 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 10.04.2007 - |14:38|

Kolejna kwestia - po co Juliet miała by być szpiegiem ?
Aby donosić Benowi jaką sałatkę je Hugo, lub jakie Jin złowił ryby ?

Sam sobie odpowiedziałeś w dalszej części postu. Być może ma obserwować Claire, Aarona i Sun???
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#216 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 10.04.2007 - |17:40|

Można wnioskować że młode kobiety na wyspie nie mogą rodzić dzieci, co tłumaczyłoby porwania przede wszystkim dzieci, a wcześniej ciężarnej Claire, a jeszcze wcześniej malutkiej Alex.

zastanawiałam się kiedyś nad tym i doszłam do podobnych wniosków, ale obawiam się, że jeżeli nawet takie rozwiązanie okaże sie prawdziwe, to i tak będzie stanowić malutką część wyjaśnienia tego co i dlaczego dzieje się na wyspie :/
  • 0

#217 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.04.2007 - |17:52|

zastanawiałam się kiedyś nad tym i doszłam do podobnych wniosków, ale obawiam się, że jeżeli nawet takie rozwiązanie okaże sie prawdziwe, to i tak będzie stanowić malutką część wyjaśnienia tego co i dlaczego dzieje się na wyspie :/

Danielle urodziła Alez, a Claire Aarona. Tak więc koncepcja, że dizecko nie może być urodzone na Wyspie jest błędna. Byc moze by to było możliwe potzrebna jest interwencja i taki cel miało porwanie Claire i urodzenie Aarona miała umożliwić terapia jekiej ja poddano. Nie wyjasnia to jednak urodzenia Alex (chyba, ze Danielle przeszła podobną "kurację" i kłamię. Drugim faktem przeczącym takiej hipotezie, (a przynajmniej stawiającym ja pod znakiem zapytania), była ta tajemnicza operacja jakiej miała być Claire poddana i przed która uratowała ją Alex.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#218 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 10.04.2007 - |17:59|

Być może umierają tylko kobiety innych, tak samo jak wyspa nie uzdrowiła Bena? :huh:
  • 0

#219 reisefieber

reisefieber

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 10.04.2007 - |18:18|

Danielle urodziła Alez, a Claire Aarona. Tak więc koncepcja, że dizecko nie może być urodzone na Wyspie jest błędna. Byc moze by to było możliwe potzrebna jest interwencja i taki cel miało porwanie Claire i urodzenie Aarona miała umożliwić terapia jekiej ja poddano. Nie wyjasnia to jednak urodzenia Alex (chyba, ze Danielle przeszła podobną "kurację" i kłamię. Drugim faktem przeczącym takiej hipotezie, (a przynajmniej stawiającym ja pod znakiem zapytania), była ta tajemnicza operacja jakiej miała być Claire poddana i przed która uratowała ją Alex.

chodzi mi raczej o to, że othersowe kobiety są bezpłodne, nie że żadna kobieta na wyspie nie może urodzić dziecka
  • 0

#220 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.04.2007 - |18:25|

chodzi mi raczej o to, że othersowe kobiety są bezpłodne, nie że żadna kobieta na wyspie nie może urodzić dziecka

To by wyjaśniało po co zwerbowano Juliet.

A może dziecko nie może być poczete na Wyspie. Claire i Danielel zaszły w ciąże poza Wyspą. Jeżeli tak to i Sun, a to by oznaczało, że Jin nie jest ojcem dziecka Sun.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 10.04.2007 - |18:28|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych