Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 059 - S03E12 - Par Avion

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
238 odpowiedzi w tym temacie

#201 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.03.2007 - |20:18|

ale nie wpisanie liczb praktycznie prowadzi do =utraty łączności. No ale mimo wszystko nie wiemy co chodziło wtedy po głowie Bena.
  • 0

#202 Collien

Collien

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 19.03.2007 - |20:40|

Tak wielkie rozładowanie uszkodziło sonar i antene, to całkiem możliwe. Nie mówcie od razu, że przerwanie eksperymentu w jednym z bunkrów miało celowo odciąć ich od świata.

No nie wiadomo co Ben miał w głowie... Odcinać się od Jackoba? Wątpie skoro wyrażają się o NIM jak o Bogu...
Zakładając, że Jackob to ON.
Jeżeli Jackob to po rpostu drugi przywódca z zewnątrz, jakby JEGO prawa ręka... to już trochę zmienia postać rzeczy.
  • 0

#203 Luk@

Luk@

Kapral

• Użytkownik
  • 197 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.03.2007 - |20:48|

No nie wiadomo co Ben miał w głowie... Odcinać się od Jackoba? Wątpie skoro wyrażają się o NIM jak o Bogu...
Zakładając, że Jackob to ON.
Jeżeli Jackob to po rpostu drugi przywódca z zewnątrz, jakby JEGO prawa ręka... to już trochę zmienia postać rzeczy.

Ben póki co nie wypowiadał sie w taki sposób o Jacobie jak o Bogu. Jest przywódcą ale najprawdopodoniej nie ma całkowitej władzy, a wiemy jak jest w świecie, każdy chce wiecej. Więc mimo wszystko myśle, ze w tej teorii (chęc zerwania kontaktu przez Bena), Benowi chodzi o całkowitą władzę. A czy Jacob to prawa ręka? eee nie wydaje mi sie;)
  • 0

#204 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 19.03.2007 - |21:51|

Moim zdaniem doszukiwanie się jakiegoś głębszego powodu dla którego John popchnął Bakunina może okazać się niepotrzebne. Podczas oglądania potraktowałem to tylko jako empiryczne działanie typowe dla bohatera. Podobnie było z implozją The Swan , bo póki co nie mamy żadnych przesłanek , żeby sądzić , że Locke znał konsekwencje likwidacji stacji.
  • 0

#205 Mercenor

Mercenor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 19.03.2007 - |22:11|

Według mnie odcięcie od świata wcale nie jest na ręke Innym... :bag: Wkońcu przyzwyczaili się do zdobyczy technologicznych (radio, telewizja, internet). :D Mi się wydaje że Ben chciał tylko niewpisania liczb, możliwe, że nie wiedział o kluczu awaryjnym. Swoją drogą, teoretycznie Lock chce się zemścić na Innych, tylko nasuwa sie pytanie, czy za to, że Ben go okłamał i Lock dopuścił do implozji, czy nasz łowca dzików już kiedyś znał Dharme, tylko to umiejętnie ukrywa, wycierpiał się na niej, a teraz się mści...A może, no własnie, czy z Dharmą nie jest związany jego ojciec? Możliwe, że syneczek się teraz mści niszcząc struktury Innych/Dharmy, może Jacob, to własnie ojsciec Locka? :huh: :huh:
  • 0

#206 not-Kate

not-Kate

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 19.03.2007 - |22:26|

No nie, jak Anthony Cooper może być jednocześnie Jacobem?? Proszeeeee....Już prędzej jest ojcem Bena (jak to bywa w amerykenskych fylmach)..Tak czy siak, Jacob to pewnie ten "great brilliant magnificant Man", co to nie zna przebaczenia [zatem z Bogiem w tradycyjnym pojęciu nie ma wiele wspólnego], przypuszczalnie jest to jakiś wizjoner rodem z Truman show.. Zeby pozostać w temace i nie doświadczyć przeprowadzki do innego wątku: Locke wysadzil Flame raczej "spontanicznie", jeśli jest komuś wierny to WYSPIE, a nie organizacji, taki naturalny chlopak:)zresztą zawsze może powiedzieć "sorry, I was wrong"..względnie " I did that for a REASON."
Co do wiadomości przeslanej przez Claire, to pewnie okaże się że dostanie ją Penn, spadne jej pod nogi podczas spacru po bulwarze..Ale wtedy ja przestaję oglądać.
  • 0

#207 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.03.2007 - |07:55|

@non-Kate - a zakładamy w ogóle, że ptaszki mają możliwość opuszczenia okolic wyspy, że w powietrzu bariera nie działa?
@Emp - Michail na 100% nie mieszka na wyspie od urodzenia, w to, że przyjechał 11 lat temu - to jestem skłonna uwierzyć. Musiał zatem zostać zwerbowany [tak jak Juliet], tylko przez kogo? Kim jest ten "wspaniały i genialny człowiek"? Hanso? Mittelwerk? Paik? Widmore? Na razie w tym temacie możemy tylko gdybać...
Od pewnego czasu zaczynam mieć wrażenie, że pod przykrywką Dharmy [ta nadal musi działać, przynajmniej w jakiejś częśći, bo są zrzuty jedzenia] ktoś kręci jakiś "lewy" interes... A część Othersów to jednak ludzie Dharmy, przyjechali "ratować świat" [tak jak Kelvin i być może Michaił], wpadli w łapki Bena i jego kompanów, zajmujących się nie wiadomo czym. Przez "Grupę Bena" są wykorzystywani do obsługi urządzeń Dharmy, żeby można było przypływać/odpływać, żeby były dostawy darmowego żarełka, żeby była łączność ze światem...

Jaka jest "misja" Locka? Moje podejrzenie: ktoś z Dharmy podejrzewa, że na wyspie jest "coś nie tak" [może nawet wie co się dzieje], Locke ma odciąć Othersów od świata [wysadzić Swanna, by wyspa była widoczna, zniszczyć sonar/antenę, zniszczyć lub przejąć możliwość odpłynięcia], "ustawic do pionu" lub w ostateczności zlikwidować [dlatego wśród Lostowiczów jest sporo osób, co w ekstremalnej sytuacji potrafią zabić], a wtedy zjawi się załoga z Dharmy, by ich zabrać z wyspy.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#208 mdag

mdag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 20.03.2007 - |09:57|

Ben póki co nie wypowiadał sie w taki sposób o Jacobie jak o Bogu. Jest przywódcą ale najprawdopodoniej nie ma całkowitej władzy, a wiemy jak jest w świecie, każdy chce wiecej. Więc mimo wszystko myśle, ze w tej teorii (chęc zerwania kontaktu przez Bena), Benowi chodzi o całkowitą władzę. A czy Jacob to prawa ręka? eee nie wydaje mi sie;)

Wypowiadał się, gdy był więziony w The Swan.

_____
Szerzenie różnych teorii na temat kim był Bakunin, jest bez sensu. Był Innym i tyle. To że akurat krzyczał o nie zbliżaniu się do granicy itp. to była część jego przygotowanej historii o Dharmie. Poza tym, na jego przynależność do grupy Bena wskazywała także "znajomość" rozbitków, mówił o liście, łodzi podwodnej, sonarze. Był jednym z ludzi Bena podobnym do Picketa, Ethana, Klugh czy Toma. Każdy po prostu zajmował się inną działką. Bakunin siedział we Flame (zapasy jedzenia, alkoholu) i prawdopodobnie próbował naprawić łączność, przy czym mogła mu okazyjnie pomagać Klugh (przy okazji informując na bieżąco o tym co się dzieje na wyspie), stąd osiodłany koń.

Kolejna sprawa, to rzekome sklonowanie Jacka, lub teoria że jest jednym z others. Ludzie, nie przesadzajcie.
Myślę że jego zachowanie można bardziej racjonalnie wytłumaczyć. Ma umowę z Benem, obiecał mu, że za odstąpienie od wyroku na Juliet zaopiekuje się nim do czasu jego wyzdrowienia. Uciekać nie ma po co, bo zamknął by sobie drogę do opuszczenia wyspy (obietnica Bena), a przy okazji wpędził w tarapaty Juliet. Poza tym, co (na chwilę obecną) właściwie ciągnie go rozbitków ? Widział że Kate i James są szczęśliwi ze sobą (przytulanki :) na ekranie monitora), wypełnił swoją misję (uwolnienie w/w) i ma czyste sumienie. Więc gra sobie spokojnie w piłkę.... i czeka.
Jest także inna możliwość, podobna do tej jak to napisałem wyżej + opcja wyczekiwania na dobry moment i uśpienie czujności Innych. Przeczeka aż Ben wyzdrowieje (doktorek musi wszystko naprawić, zrobić do końca), sprawdzi jak Ben wywiązuje się z obietnicy, a na wszelki wypadek myśli co dalej. Jack jest osobą, która długo by nie wytrzymała w takiej pozornej sielance (klub książkowy, ogródki itp.). Pozornej, bo prawdopodobnie trzeba być posłusznym woli Bena, a to już całkowicie nie dla Jacka.

Co do Locka. Wiemy że jest strasznie naiwny. Za swoją naiwność zapłacił już stratą nerki, stratą kobiety, utratą w miarę spokojnego życia na plantacji w nowej "rodzinie".
Na wyspie Lock robi to, co nakaże mu wyspa. Ślepo w to wierzy. Nie zwraca uwagi na konsekwencje. Nie było przypadku w pytaniu Sayida, czy na pewno idzie po Jacka. Lock ma swój cel i do niego dąży, choćby po trupach.

Użytkownik mdag edytował ten post 20.03.2007 - |09:59|

• 0

#209 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.03.2007 - |10:06|

Szerzenie różnych teorii na temat kim był Bakunin, jest bez sensu. Był Innym i tyle. To że akurat krzyczał o nie zbliżaniu się do granicy itp. to była część jego przygotowanej historii o Dharmie. Poza tym, na jego przynależność do grupy Bena wskazywała także "znajomość" rozbitków, mówił o liście, łodzi podwodnej, sonarze. Był jednym z ludzi Bena podobnym do Picketa, Ethana, Klugh czy Toma. Każdy po prostu zajmował się inną działką. Bakunin siedział we Flame (zapasy jedzenia, alkoholu) i prawdopodobnie próbował naprawić łączność, przy czym mogła mu okazyjnie pomagać Klugh (przy okazji informując na bieżąco o tym co się dzieje na wyspie), stąd osiodłany koń.

Raczej jednym z Innych podobnych do Juliet - zwerbowanych w świecie "zewnętrznym", a nie mieszkających na wyspie od początku jak Ben.

Juliet też jest jedną z Innych, a na wyspe przyjechała 3 lata wcześniej...

Więc skąd założenie, że wszyscy Othersi mieszkają na wyspie "od urodzenia"?
Może tylko Ben się urodził na wyspie [o ile można mu w tej kwestii wierzyć] :P
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#210 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 20.03.2007 - |12:11|

Raczej jednym z Innych podobnych do Juliet - zwerbowanych w świecie "zewnętrznym", a nie mieszkających na wyspie od początku jak Ben.Juliet też jest jedną z Innych, a na wyspe przyjechała 3 lata wcześniej...Więc skąd założenie, że wszyscy Othersi mieszkają na wyspie "od urodzenia"?Może tylko Ben się urodził na wyspie [o ile można mu w tej kwestii wierzyć]

Jeżeli Ben mieszkał na tej wyspie przez całe życie to może oznaczać, że jesty synem kogoś kto zapoczątkował Dharmę... Ludzi którzy budowali bunkry, lub pierwszych członków Dharmy... Nic więc dziwnego, że teraz wśród Othersów jest wielkim autorytetem- jest następcą wspaniałych przesłanek w które wierzą Ci ludzie... Wszyscy pozostali ludzie do Dharmy zostali w jakiś sposób zwerbowani.
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#211 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 20.03.2007 - |13:09|

Przepraszam że się wcinam w dyskujsę o Bakuninie, to jest mój pierwszy post na tym forum. A może Locke ma układ z Desmondem? pamiętacie tą scenę przy włazie w I sezonie?

Użytkownik Shephard edytował ten post 20.03.2007 - |13:11|

• 0

#212 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 20.03.2007 - |16:23|

Przepraszam że się wcinam w dyskujsę o Bakuninie, to jest mój pierwszy post na tym forum. A może Locke ma układ z Desmondem? pamiętacie tą scenę przy włazie w I sezonie?

??No co ty wykluczone,porozumial sie z nim przez swiatlo??Obejrzyj jeszcze raz 1 i 2 sezon.
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#213 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.03.2007 - |16:27|

Kolejny bardzo dobry odcinek. Lost zaczyna mnie zaskakiwać. Może jednak nie będzie tak źle z tym 3 sezonem. Do tego w końcu ciekawa retrospekcja.
No a Jack pogrywa sobie w futbol we wiosce Innych :D. Będzie ciekawie, mam nadzieję :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#214 Shephard

Shephard

Szeregowy

• Użytkownik
  • 41 postów
  • MiastoKraków/NH/WRCE

Napisano 20.03.2007 - |17:17|

??No co ty wykluczone,porozumial sie z nim przez swiatlo??Obejrzyj jeszcze raz 1 i 2 sezon.

a może nie widzieliśmy tej rozmowy i dlaczego nie powiedzial innym o tym świetle ale nie ciągnijmy dłużej tego postu bo wchodzimy na dyskusję o postaciach.
  • 0

#215 mdag

mdag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 20.03.2007 - |18:43|

Raczej jednym z Innych podobnych do Juliet - zwerbowanych w świecie "zewnętrznym", a nie mieszkających na wyspie od początku jak Ben.

Juliet też jest jedną z Innych, a na wyspe przyjechała 3 lata wcześniej...

Więc skąd założenie, że wszyscy Othersi mieszkają na wyspie "od urodzenia"?
Może tylko Ben się urodził na wyspie [o ile można mu w tej kwestii wierzyć] :P

Tajemnicza Wyspo, ale ja w żadnym fragmencie mojego posta nie zakładałem że wymienieni przeze mnie Othersi mieszkają na wyspie od urodzenia. Napisałem tylko że Bakunin był Innym, podwładnym Bena podobnym do Picketa, Ethana, Klugh czy Toma. Chodziło mi o status wśród Innych. Zresztą Ethana widzieliśmy już w świecie zewnętrznym.
  • 0

#216 DzerY

DzerY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 20.03.2007 - |22:28|

Znow dobry odcinek, na szczescie.
Nie bede sie rozpisywal bo juz tu wszystko poruszyliscie :P
Wspolczuje Charliemu znalazl sie w niezbyt komfortowej sytuacji. Ciekawe jakie mozna byloby mu znalezc bezpieczne dla niego miejsce na wyspie??
  • 0

#217 Azur

Azur

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 20.03.2007 - |22:34|

Moim zdaniem doszukiwanie się jakiegoś głębszego powodu dla którego John popchnął Bakunina może okazać się niepotrzebne. Podczas oglądania potraktowałem to tylko jako empiryczne działanie typowe dla bohatera. Podobnie było z implozją The Swan , bo póki co nie mamy żadnych przesłanek , żeby sądzić , że Locke znał konsekwencje likwidacji stacji.

Zdecydowanie się nie zgadzam. :buu: chociaż rzeczywiście John wszystko empirycznie lubi wypróbowywać. Jednak wszystkie flashbacki i dotychczasowe zachowanie na wyspie pokazywały, że John szanuje ludzkie życie. Raczej ratował niż zabijał. Dawał nerkę, pomagał, ratował Eco. Zachowywał się jak dobry człowiek. A tutaj tak gładko zamordował kolesia i tylko "sorry" powiedział :huh: I nie było to przypadkowe, oj nie.
Nie sądzę aby przyczyną była możliwość wypaplania o kalectwie Locke'a. Po pierwsze do samolotu nie wfrunął, tylko wjechał na wozku. Nie opamiętam tak dobrze pierwszych odcinków, ale chyba w retrospekcjach z lotniska w pierwszym sezonie siedział na wózku na lotnisku (nie mylić z wizją z Boonem!). Więc i jego widziano. Po drugie, nawet jeśli nikt nic nie wiedział (co jest niemożliwe!!) - Locke jest chyba bardziej przekonywujacy dla rozbitków niż złapany "obcy" i bez trudu przekonałby wszytkich do swojej wersji, gdyby chciał.
No więc musiał mieć inny powód. Tylko jaki... :unsure:

Napisałam całą tą obronę Johna i przypomniałam sobie jak Locke zataił przed doktorkiem jak upadł Boone i tym samym przeszkodził w skutecznym ratowaniu chłopaka, którego bardzo lubił. A może to tylko rozgoryczony Jack tak mówił. Oj juz sama się pogubiłam... :sam9:
  • 0

#218 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 20.03.2007 - |22:48|

Zdecydowanie się nie zgadzam. :buu: chociaż rzeczywiście John wszystko empirycznie lubi wypróbowywać. Jednak wszystkie flashbacki i dotychczasowe zachowanie na wyspie pokazywały, że John szanuje ludzkie życie. Raczej ratował niż zabijał. Dawał nerkę, pomagał, ratował Eco. Zachowywał się jak dobry człowiek. A tutaj tak gładko zamordował kolesia i tylko "sorry" powiedział :huh: I nie było to przypadkowe, oj nie.
Nie sądzę aby przyczyną była możliwość wypaplania o kalectwie Locke'a. Po pierwsze do samolotu nie wfrunął, tylko wjechał na wozku. Nie opamiętam tak dobrze pierwszych odcinków, ale chyba w retrospekcjach z lotniska w pierwszym sezonie siedział na wózku na lotnisku (nie mylić z wizją z Boonem!). Więc i jego widziano. Po drugie, nawet jeśli nikt nic nie wiedział (co jest niemożliwe!!) - Locke jest chyba bardziej przekonywujacy dla rozbitków niż złapany "obcy" i bez trudu przekonałby wszytkich do swojej wersji, gdyby chciał.

W końcu jego pierwowzór, filozof John Locke był angielskim empirystą :D. Co do tej nerki, to nie była do końca jego decyzja -został oszukany. Jednak zatajenie kalectwa moim zdaniem może byc powodem. Gdyby chciał, żeby reszta się dowiedziała, dawno by o tym powiedział. Może i go widzieli, ale go pewnie nie pamiętają - człowiek na wózku, a później bez jest trudny do przypomnienia sobie (większość lostowiczów pewnie nie skojarzyła że to ta sama osoba - bo i jak) Oczywiście mogę się mylić, i pewnie się mylę :afro:
  • 0

#219 confidence man

confidence man

Kapral

• Email
  • 236 postów

Napisano 20.03.2007 - |22:52|

Też myślę że jest jakaś inna przyczyna. na wózku Locka chyba tylko pamięta Rose. reszta rozbitków go nie kojarzy
  • 0

#220 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 20.03.2007 - |23:22|

A ja się zastanawiam u kogo mieszka Jack? Czyżby u Juliet?;) A to szczęściarz...;)
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych