Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ile wlaściwie jest DHD?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
244 odpowiedzi w tym temacie

#201 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2004 - |11:32|

Wg mnie kazde wrota maja unikalny symbol. Ten symbol moze byc czyms w rodzaju nr silnika w samochodzie.
i wcale nie musi byc tych symboli 40*39... bo wiemy ze nie kazda kombinacja otwiera wrota, z tego logiczny wniosek ze wrot jest duzo mniej. Ale i tak nie znajdziemy dwoch wrot identycznych!
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

#202 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 13.02.2004 - |11:47|

Jak by nie patrzec ciagle nie jest to odp na postawione pytanie :)

Zalezy mi byscie sie okreslili co oznacza to stwierdzenie UNIKALNY SYMBOL :)

I byscie powiedzieli to z pełna swiadomoscia tego, co to za sobą pociaga :) alfabet o wielu milionach znakow itd ... nie bede powrarzal tego co juz pisalem :)

Nadal licze na wyczerpujace odp :)

Pozdrawiam ...
  • 0
:: DeeL :: my.e-vcard :: my.forum ::

:: Teoria działania wrot ... ::
:: Na Orion Tokra :: Na moim forum (aktualne)::

#203 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2004 - |12:41|

Mnie chodzi o to ze po nacisnieciu siodemgo symbolu wysylany jest unikalny sygnal!A poza tym kto powiedzial ze ten symbol musi byc z jakiegos alfabetu? Symbol to tylko klawisz rownie dobrze moze na min pisac: "ten wciskaj ostatni"

Mowie ze swiadomoscia wagi mych slow! Kazde wrota pod siodmym symbolem maja unikalna wartosc!
  • 0

#204 koti

koti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 13.02.2004 - |13:00|

Mnie chodzi o to ze po nacisnieciu siodemgo symbolu wysylany jest unikalny sygnal!A poza tym kto powiedzial ze ten symbol musi byc z jakiegos alfabetu? Symbol to tylko klawisz rownie dobrze moze na min pisac: "ten wciskaj ostatni"

Albo "ENTER" :D

pozdro
  • 0

#205 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 13.02.2004 - |13:10|

No i powoli dochodzimy do kompromisu :)

Ja w swoim wywodzie ktorym zadebiutowalem na tym forum zalozylem ze 7 symbol jest unikalny bo teoretyzujac chce sie jak najscislej trzymac faktow podanych w serialu.

Tyle ze u mnie unikalnosc 7 symbolu wyglada tak;
-7 sybol pochodzi ze 40 znakowego alfabetu wrót
-40 znakowy alfabet wrot to zbior 40 znakow znajdujacych sie na wrotach, ktory chcac niechcac musi byc identyczny na wszystkich wrotach gdyz wszyscy zgadzaja sie ze 6 symboli adresu jest zawsze takie same, a co za tym idzie wszedzie musza te symbole byc bo inaczej nie szlo by wybrac adresu.
-reasumujac - 7 symbol to 1 z 40 symboli czyli alfabetu wrot (jesli twierdzisz ze to nie alfabet, no to przepraszam za niedomowienie, ja tu sie w dywagacjach opieram caly czas o matme i teorie systemow ktore nakladli mi do glowy na studiach przez ostatnie 5 lat)

-dodatkowo zakladam ze 7 symbol jest niezbedny do zlokalizowania punktu docelowego, dlatego tak sceptycznie patrze na wszelakie proby udowodnienia ze 6 symboli jednoznacznie okresla lokacje, bo wtedy 7 symbol jest zbedny, i mimo tych waszych wywodow, tak jak nikt jednoznacznie nie okreslil jak to jest z tym 7 symbolem czy jest unikalny czy nie, tak samo nikt nie udowodnil ze 7 symbol jest zbedny, a jesli jest uzywany, to logicznym i uzasadnionym jest twierdzenie ze jest nie zbedny. odsylam do slownika inf/mat pod haselko redundancja i optymalizacja.

trzymajac sie zasad optymalizacji i redundancji, zakladam ze totalnie alogiczne jest tworzyc 40^7 znakow po jednym dla kazdej z planet, co dla mnie osobiscie, ewidentnie wyklucza teorie ze kazde wrota maja jeden znak inny. Co do napisu "wcisnac jako ostatni" to wiemy ze wrota takiego guziczka nie maja wiec niema sie co rozwodzic, jak ktos trafnie ujol, dorabiamy teorie do praktyki :)

niemniej jednak zgodze sie czesciowo z teoria UNIKALNEGO symbolu i tym co napisales [Thomass], ze pod symbolem ktory wciskany jest jako ostatni, jest przypozadkowana UNIKALNA DLA DANEJ LOKALIZACJI wartosc ustalana przez WROTA (napewno nie przez DHD - dlaczego - w innym poscie).

Tak czy inaczej ... nadal oczekuje sprecyzowania tej UNIKALNOSCI symbolu w waszym mniemaniu :)

:. Koti :. ten twoj enter :) to te czerwone cus co wciskaja jako ostatnie :P

Pozdrawiam ...

Użytkownik DeeL edytował ten post 13.02.2004 - |13:12|

• 0

#206 Walekmst

Walekmst

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów
  • MiastoTauri

Napisano 13.02.2004 - |13:27|

bazując na oryginalnym pełnometrażowym filmie 7 symbol jest unikalny dla planety będącej punktem wyjścia (miejsca, w którym wrota się znajdują, a w sumie samych wrót bo odpalano je nawet na pokładzie statku w przestrzeni - nr seryjny wrót ;-))
dlatego Daniel mógł odpalić wrota na Abydos dopiero po wykminieniu symbolu planety z rysunków oglądanych z Share
  • 0
Dołączona grafika

#207 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2004 - |14:42|

A to czerwone cus na DHD sluzy poprostu do przeslania informacji o wybranych symbolach do wrot.A ten siodmy symbol to jak trafnie uznal [Walekmst] moze byc nr seryjny ;P
Ale co do tego czy na kazdych wrotach jest wyryty inny 7 symbol: Co by bylo w tym dziwnego? Przecierz jak produkujemy samochody to kazdy ma inny nr silnika mimo iz pochodza z tej samej fabryki. A mozliwe ze pradawni wykuwali 7 symbol dopieor po przewiezieniu wrot na odpowiednia planete.
  • 0

#208 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 13.02.2004 - |17:58|

Obi, to już było, DHD nie może być źródłem mocy obliczeniowej, magazynem pamięci, przecież Wrota można odpalić bez tego ustrojstwa.

tak można , ale w takim przypadku musisz kręcić kołem - w strukturze wrót morze znajdować się pamięć?bufor w którym znajduje się kilkadzesiad adresów (nawet tych z połączen przychodzących ) jak nie wszystkie . Prawdopodobnie było to zabezpieczenie na wypadek jakby coś się przydażyło DHD . Zresztą w innym przypadku niemożliw było by uruchomienie wrót bez DHD , czyli wrota na ziemi były by niczym innym niż złomem .

A to czerwone cus na DHD sluzy poprostu do przeslania informacji o wybranych symbolach do wrot.A ten siodmy symbol to jak trafnie uznal [Walekmst] moze byc nr seryjny

Ten czerowy służy do aktywacji wrót , wedle wybranych współżędnych . Prawdopodobnie naciśniecie go powoduje przekazanie potrzebnej enrgi na ich aktywację .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#209 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 14.02.2004 - |10:44|

Przy naszym, obecnym, stanie wiedzy o teorii korytarzy podprzestrzennych pomiędzy Wrotam, chyba nie ustalimy niczego konkretnego, ale miałbym propozycję: może sami stworzymy jakąś teorię i praktykę podróży w takich Wrotach. Tylko trzeba by zacząć od jakiejś zgrabnej teorii działania, powstawania i zamykania takich korytarzy, a później dopasować do niej praktykę?

gulus z taką lekką nieśmiałością
  • 0

#210 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.02.2004 - |11:33|

Przy naszym, obecnym, stanie wiedzy o teorii korytarzy podprzestrzennych pomiędzy Wrotam, chyba nie ustalimy niczego konkretnego, ale miałbym propozycję: może sami stworzymy jakąś teorię i praktykę podróży w takich Wrotach. Tylko trzeba by zacząć od jakiejś zgrabnej teorii działania, powstawania i zamykania takich korytarzy, a później dopasować do niej praktykę?

To jest dobry pomysł , tylko trzeba sobie spokojnie przysiąść i wybrać jedną z teorii i dopracować . Na początek proponuję końcowe określenie czym w końcu są symbole : czyli czy są współrzędnymi czy też numerami poszczególnych planet.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#211 koti

koti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 14.02.2004 - |11:38|

Tylko jak chcesz opracować praktykę :)
Zbudować stargate w piwnicy ?

pozdro
  • 0

#212 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 14.02.2004 - |11:41|

po tym poscie zaczalem sie zastanawiac i juz nie wiem czy ja dobrze napisalem wczesniej, ze to sa tunele podprzestrzenne - bo moga tez byc czasoprzestrzenne. o ile mi wiadomo, roznica jest taka, ze tunele podprzestrzenne sa wymyslem calkowicie sci/fi i nie maja podstaw naukowych, natomiast tunele czasoprzestrzenne maja pewne podstawy naukowe (choc wielu naukowcow neguje mozliwosc ich istnienia)

wogole to kiedys, jeszcze za czasow starego forum, na stronie glownej gwrota byl taki artykul pt. mechanika wrot. teraz go nie ma - ale o ile pamietam tam bylo zalozone ze sa to tunele czasoprzestrzenne. ale poniewaz wciaz bylo bardzo wiele watpliwosci, na starym forum zostal zalozony temat
http://www.gwrota.co...p?showtopic=171
ale zdaje sie ze dyskusja zeszla na troszke inne tory ;)

ok - to moja propozycja jest taka zeby najpierw wybrac czy wybieramy te tunele czasoprzestrzenne czy podprzestrzenne - slowo daje ze nie pamietam o ktorych byla mowa w serialu :D
aha - i ja jestem za podprzestrzennymi bo czasoprzestrzenne zostaly juz mniej wiecej rozpracowane przez naukowcow i nie sadze zeby nam sie udalo cos dodatkowego wymyslic bez niezbednej wiedzy.

aha - no i za teorie podprzestrzeni, jesli znajdzie potwierdzenie w praktyce, to dostaniemy nagrode nobla. ja bym ja przeznaczyl na cele charytatywne - macierz dyskowa 12,4 TB + piwo dla odkrywcow (wiem - przyziemny jestem - ale to dlatego ze dopiero wstalem :D)

update:

Tylko jak chcesz opracować praktykę
Zbudować stargate w piwnicy ?

ja praktyke rozumiem jako odcinki sg1 hehe

Użytkownik Dag edytował ten post 14.02.2004 - |11:42|

• 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#213 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 14.02.2004 - |12:09|

Co do ustalania :) to wypadalo by jeszcze sprecyzowac jak to faktycznie jest z tymi symbolami :)

Ja to juz calkiem sie zamieszalem odkad zaczelem weryfikowac wszelakie teorie na ten temat, na poszczegulnych stronach poswieconych SG.

Najczesciej pojawia sie poglad 38 symboli na DHD, i 38+1 na WROTACH gdzie ten +1 to punkt pochodzenia.

Ci amerykance przy pisaniu scenariuszy to chyba calkiem "dali [beeep]" (za przeproszeniem oczywiscie :P) bo przyjeli ze widzowie to tacy fani telenowel i bardziej ich bedzie interesowalo kiedy sam i jack sie przespia, niz to dlaczego o wrotach mowia jedno a za chwile mowia cos zupelnie innego. I co gorsza, cos co wyklucza sie totalnie z tym co powiedzieli wczesniej.

Prosty przyklad;
skoro;
-dhd ma 38 symboli
-wrota 38 + 1 (POO - point of orgin)
-na dhd wstukuje sie 7 symboli no to w jaki sposob powiedzcie mi jesli na klawiaturze DHD go niema

Jak ktos wie dokladnie jak to jest niech to napisze bo inaczej zakombinujemy sie na smierc :)
ILE jest SYMBOLI na WROTACH
ILE jest SYMBOLI na DHD
ILE razy dotykaja DHD podczas wystukiwaniu adresu
-6 razy w klawisze i raz w [enter]->te czerwone cus :P
-7 razy w klawisze i raz w [enter] :)

bez tego lezymy! A z tych zapisow na innych stronach wychodzi cos co zaprzecza samo sobie, i wszystko prowadzi do tego ze bedziemy musieli przyznac ze tworcy tak zamieszali, ze juz nic nieda sie z tym zrobic, i nieda sie wymyslec nic co by niekolidowalo z ktoryms ich bledem.

tak wiec :) jak ktos ma pod reka jakies pare odcinkow SG to niech laskawie obejzy i patrzy na rece jak obsluguja DHD i liczy ile razy co i jak naciskali :) Dokladnie i skrupulatnie , bo to bedzie podstawa do dalszych teorii.

Pozdrawiam ..

ps. Jak do kogos to nie przemawia to sie pofatyguje na te oficjalne site'y :) i poprzeklejam txt., narazie licze ze wiezycie na slowo i to wystarczy. A ja nadal oczekuje konkretow odnosnie ILE :) pytalem wyzej.

Pozdrawiam raz jeszcze ...
  • 0

#214 DeeL

DeeL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoPiekary Śląskie

Napisano 14.02.2004 - |12:44|

No jedno juz jest pewne DHD ma 38 symboli :)

Jak ktos chce moze policzyc sam :) tutaj jest sliczne zdiecie DHD :)

Pozdrawiam ...
  • 0

#215 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 14.02.2004 - |12:50|

Trochę nie o to m ichodzilo. Raczej kombinowałem w taki sposób: cały Wszechświat wypełniony jest jakimś tworem, jak go nazwiemy , to sprawa drugorzędna, ale ten twór umożliwia na podróże między punktem A a punktem B w czasie X. Trzeba by ustalić, czy do wytworzenie połączenia A-B trzeba dodatkowego urządzenia ( Wrota), czy tylko wystarcza odpowiedni generator energii ( punkty skoku ). Później trzeba by odnieść się do plusów i minusów danej metody, gdzie byłaby energia, jak duże byłby punkty skoku? tak dalej i tak dalej.
Ale można też spróbować zrobić Wrota serialowe tworem, chociaż trochę logicznym. Jak na razie w świecie SG są dwa rodzaje podróży: Wrota, o ograniczonej wielkości oraz te drugie, w których mogą podróżować wielkie okręty.

gulus
  • 0

#216 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.02.2004 - |14:55|

Ja juz sie zgubilem! Jakie wrota do podruzy z wielkimi okretami?
  • 0

#217 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 14.02.2004 - |15:06|

Ja juz sie zgubilem! Jakie wrota do podruzy z wielkimi okretami?

Gulus napisał, ze

Jak na razie w świecie SG są dwa rodzaje podróży: Wrota, o ograniczonej wielkości oraz te drugie, w których mogą podróżować wielkie okręty.

Dwa rodzaje podróży, a nie wrót
Ten drugi sposób to osiągniecie przez okręty prędkości świetlnej lub większej.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#218 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 14.02.2004 - |15:19|

Sorki moj blad. Na przyszlosc nie bede zabieral glosu nal forum po piatkowych imprezach...

Ale w zasadzie teraz sobie uswiadomilem ze asgardzkie okrety osiagaja predkosc porownywalna z predkoscia podrozy przez wrota...
  • 0

#219 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 14.02.2004 - |18:04|

No jedno już jest pewne DHD ma 38 symboli :)

Zgadza się - policzyłem . Czyli zakładamy : pierwsze 6 znaków adresu docelowego wybieramy z 37 znajdujących się na DHD . 38 znak zawsze znajduje się w tym samym miejscu mimo że na każdym DHD jest inny. Jednak musimy założyć że DHD wzięte do innych wrót niż były przypisane zadziałają i w takim wypadku zakładam że 38 przycisk mógłby być bez oznaczenia , ponieważ zawsze spełnia rolę wywołującą dla znaku 7-go - znak wyjścia /wejścia .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#220 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 14.02.2004 - |20:58|

Dalej nie o to mi chodzi, raczej myślałem o wymyśleniu systemu transportu, który miałby ręce i nogi, a i głowa by się przydała. Ale można próbować na bazie Gwiezdnych Wrót zrobić coś użytecznego. Tylko trzeba by się zastanowić, czym w naszym projekcie będą DHD? Źródłem energii? Bazą adresową? Jeżeli bazą adresową, wtedy ręczne wybieranie adresów nie ma sensu. Jednym i drugim? Czy wtedy wielkość DHD, którą widzimy w serialu jest wystarczająca? Jak zabezpieczyć taką bazę danych przed deaktualizacją? Jeżeli miałby być jakiś program napraawczy, to wymagałoby to komunikacji DHD z jakąś centralną bazą i pomiędzy sobą.
To tylko luźne wnioski z istnienia DHD.
gulus
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych