Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mapa na drzwiach w bunkrze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#201 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |09:39|

- w chwili lockdowna z "generatora pola" zostaja zsuniate cewki w ktorych na cedzinen
indukowal sie prad elektryczny dlatego dochodzi do wylaczenia zbednych systemow i
pozostwawienia jedynie niezbednych zasilanych z cewek znajdujacych sie w grodziach

A co indukuje prąd w cewkach?

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 22.04.2006 - |12:23|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#202 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 08.04.2006 - |09:52|

PS. Samolot z LOSTowiczami spad bo mu zaszkodziło pole em (bledy systemu sterowania samolotem spodowodowane polem em). Przeciez po cos kaza wylaczac komurki a to jest wielokrotniemocniejsze

Ponad 200 lat temu żył pewien Francuz. Nazywał się Charles Coulomb. Zauważył on, że siła magnetyczna jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości między przedmiotami. Czy wiecie jak potężny musiałby być elektromagnes żeby jego oddziaływanie można było wyłapać na 10 tys. metrów? Prawdopodobnie wystarczyłoby odpalić małą bombę atomową.
  • 0

#203 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |09:56|

Myślę, że temu polu na wyspie niczego nie brakuje do strącenia samolotu. Poza tym generator w bunkrze nie musi być jedynym, a w dniu katastrofy ktos mógł dać wieksze wzmocnienie by samolot spadł na pewno.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 08.04.2006 - |09:57|

• 0

#204 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 08.04.2006 - |10:06|

Myślę, że temu polu na wyspie niczego nie brakuje do strącenia samolotu. Poza tym generator w bunkrze nie musi być jedynym, a w dniu katastrofy ktos mógł dać wieksze wzmocnienie by samolot spadł na pewno.

Bardzo dużo brakuje. Czy zdajesz sobie sprawę, że samoloty, które zrzuciły bomby atomowe wraciły do domu? Nawet gdyby było możliwe zbudowanie takiego magnesu, w co bardzo wątpie, to potrzeba bardzo dużo energii. A do tego niezbędny jest reaktor. A tego się nie da ukryć, bo to spora konstrukcja. A poza tym ja tam napisałem "odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości.
A samolot spadł bo w trzech częściach jego walory aerodynamiczne nieco się zmieniły ;)

Użytkownik maslot edytował ten post 08.04.2006 - |10:07|

• 0

#205 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |10:14|

Czy zdajesz sobie sprawę, że jedyną elektronika na B-29 było radio? Zatem nie widzę powodu dla którego samolot miałby nie dolecieć.
"Drutów" nie musisz mnie uczyć. Jest wiele różnych możliwości dostarczenia energii i gruby kabel w ziemii świadczy o tym, że prawdopodobnie źródło energii jest poza wyspą, zatem na wyspie nigdy reaktora sie nie doczekasz.
  • 0

#206 maslot

maslot

Starszy kapral

• VIP
  • 343 postów

Napisano 08.04.2006 - |10:30|

Czy zdajesz sobie sprawę, że jedyną elektronika na B-29 było radio? Zatem nie widzę powodu dla którego samolot miałby nie dolecieć.
"Drutów" nie musisz mnie uczyć. Jest wiele różnych możliwości dostarczenia energii i gruby kabel w ziemii świadczy o tym, że prawdopodobnie źródło energii jest poza wyspą, zatem na wyspie nigdy reaktora sie nie doczekasz.

Po co ta agresja?
Też było na temat tego kabla. Forumowicze wypowiadali się, że tym kabelkiem nie da się doprowadzić wystarczającej energii - za cienki.
  • 0

#207 mendas

mendas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 08.04.2006 - |11:24|

Może wyspa jest pochodzenia wulkanicznego? Może jest tam gorące źrudło które wytwarza pare? Poza tym może tam być ruwnież generator serla, dla nieobczytanych to cos dostarcza ok 10 KW w podstawoej wersji czerpiac ja z powietrza (konkretniej skutecznie ochładza powietrze i ew, czerpie energie z jeszcze jakiegos nieznanego zrudla) zreszta sami przeczytajcie http://www.ndw.v.pl/art.php?nr=431 bo uprzednim rozpedzeniu, (sama wyspa jest podejrzana jeśli chodzi o parafizyka wiec sie nie dziwcie i biednego serla w to wciagam). Poza tym skoro komorka moze teoretycznie zaszkodzic stacji benzynowej doprowadzajac do jej eksplozji (to mit ale amerykance takie cos lubie) lub zakaz urzywania komury w samolocie to ja sie nie dziwie ze 815 spad. Co do elektroniki w B29 była już wypowiedż tam jedyną elektroniką było radio wiec nie miało co siąść. Co do samodemntazu to mogly to byc tylko i wylacznie sily przeciazenia (jak spadasz z 10 Km to raczej wolno tego nie robisz?).

Też było na temat tego kabla. Forumowicze wypowiadali się, że tym kabelkiem nie da się doprowadzić wystarczającej energii - za cienki.

Dla tego uważam że kabel nie jest od zasilanie lecz to kabel sieci komputerowej "Dharmatel" czy jakoś tak.

Kabdul: Zrobiłem błąd chodziło mi o źrudło pola magnetycznego nie em bo tak jest cewka z rdzeniem mi chodziło o magnes mój błąd sorry. Ale Henry musiał usłyszec jakiś elektromagnes.
  • 0

#208 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 08.04.2006 - |13:41|

Trochę poszukałem o polu magnetycznym i znalazłem wiadomosć, że wokół pieców indukcyjnych strefa podwyższonego ryzyka jest do 10m. Ciekawe jak jest wokół cyklotronu?
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#209 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |13:43|

Po co ta agresja?

Nie no nie jestem agresywny. Odpowiadam w podobny sposób jak Ty, a pisząc "drótów nie musisz mnie uczyć" (jeśli to o to chodzi) to mialem na myśli to, że zdałem TO u prof. Szymańskiego. Nie chce mi sie o tym człowieku pisać, ale na tym forum jest jeszcze przynajmniej jedna osoba, która miała z nim do czynienia (pozdro dla Grzesia:).
Teraz pokażę Ci jak niewielkie znaczenie ma grubość kabla.
Prąd przewodzony jest po powierzchni metalu. Mam tu na myśli bardzo cienka warstwę atomów, na powierzchni drutu. Jeśli w tym kablu znajduje sie splot tysięcy cieniutkich drucików, co daje o wiele wiekszą powierzchnię przewodzącą a kabel jest wykonany z miedzi o czystości 8N pokrytej srebrem o czystości 4N to na prawdę zdziwilbyś się jak ogromny prąd może nim popłynąć.
  • 0

#210 mendas

mendas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 08.04.2006 - |14:15|

Ten kabel to jedna wielka tajemnica. Może i dało by się nim przepuści te kilo Ampery ale po co skoro każdy bunkier może być zasileny z tego czegoś w sercu wyspy? Jestem dalej za DHARMA TEL

Trochę poszukałem o polu magnetycznym i znalazłem wiadomosć, że wokół pieców indukcyjnych strefa podwyższonego ryzyka jest do 10m. Ciekawe jak jest wokół cyklotronu?

A co do tego ma cyklotron i piec indukcyjny bo nie łapie?
  • 0

#211 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |14:18|

10 Km wystarczy. Cyklotron to Ogromny tunel obudowany jeszcze bardziej ogromnymi super elektromagnesami przyspieszającymi cząstki w strumieniu magnetycznym. Czyli jakby nie patrzeć jest to ogromny solenoid, tak jak nieco mniejszy piec indukcyjny.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 08.04.2006 - |14:24|

• 0

#212 mendas

mendas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 08.04.2006 - |14:28|

To wiem, nawet miałem przyjemność zwiedzić kiedyś następce cyklotornu czyli akcelatro CERN pod genewa bo nalezy zaznaczyc za cyklotron to jest dosc stary wynazlazek. Jeśli idze o promieniowania to dla przykładu największym źrudłom pola em (nie wiem czy sie nie pomylilem) w okolicach genewy jest własnie CERN. Ale co to ma do wyspy? Bo raczej nasz cerberus i ? nie były wielkim akcelatorem chyba że badano tam jakieś dziwadełka czy cuś takiego.
  • 0

#213 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |15:03|

Właściwie to CERN jest cyklotronem. Akcelerator to przyspieszacz prostoliniowy taki jak np. w Stanford. Właściwie to nie wiadomo co to mogłoyby mieć wspólnego z wyspą, ale kluczem do sukcesu jest szukać wszelkiej maści pomysłów i potem odrzucać te mniej prawdopodobne. Mamy na pewno źródło potężnego pola EM. Zatem musi być jakaś wielka cewka. Pytanie do czego ona służyła wcześniej to już osobna kwestia. Tak samo pytanie czym była zasilana. Na pewno nie z wyspy. Najwyżej z jakiejś wyspy sąsiedniej, bądź z podziemii. Już gdzieś o tym wspominałem, że naj wieksze prawdopodobieństwo zastosowania tej cewki to NMR (Nuclear Magnetic Resonance), ponieważ daje to podstawy do wyjaśnienia dlaczego fale radiowe nie mogą uciec z wyspy oraz tłumaczy jednocześnie prawdopodobną obecność D2O w dużych ilościach na wyspie. Ale po co im rezonans magnetyczny w polu magnetycznym cewki o takiej mocy to już nie wiem.
  • 0

#214 mendas

mendas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 08.04.2006 - |15:27|

Może przy pomocy NMR usiłowano zbudować jakiś ekprymentalny reaktor termojądrowy (podgrzac ta materia za pomoca fal radiowych, miski sluzyly do zbadnia tego wplywu tego czegos na srodowisko). Jestem zdania że zasilane to wszystko było z wyspy nie wiem tylko jak. Kabel jest kablem sieci komputerowej powturze to jescze raz. Możliwe że podczas tego eksperymntu nawalil to cos do czego uzywali NMR i teraz jego wlaczenie nie nalezy do najbezpiczniejszych dzialan i aby do tego nie dopusci nalezy wpisac kod (gdy henry nie wpisal kodu uslyszla prace cewki)
  • 0

#215 martinczesiek

martinczesiek

Szeregowy

• Email
  • 71 postów

Napisano 08.04.2006 - |16:49|

Poza tym Henry nie wcismoł guzika jak już wiemy (sam się przyznał) więc coś już mamy.

Nic nie wiemy !!!

Jest to tak samo prawdopodobne jak to że wpisał liczby. (przynajmniej tak jak Locke)
  • 0

#216 Jellyeater

Jellyeater

Plutonowy

• Użytkownik
  • 452 postów
  • Miastoz Odległych Rubierzy

Napisano 08.04.2006 - |17:26|

Prąd przewodzony jest po powierzchni metalu. Mam tu na myśli bardzo cienka warstwę atomów, na powierzchni drutu. Jeśli w tym kablu znajduje sie splot tysięcy cieniutkich drucików, co daje o wiele wiekszą powierzchnię przewodzącą a kabel jest wykonany z miedzi o czystości 8N pokrytej srebrem o czystości 4N to na prawdę zdziwilbyś się jak ogromny prąd może nim popłynąć.

Zależy o jakich częstotliwosciach mówimy... Przy częstotliwości 50Hz lub raczej w tym wypadku 60Hz prąd płynie całym przekrojem drutu. Wypierania zaczyan się dla wyższych czestotliwości. Dlatego kable od słuchawek składają się z tylu drucików.

Cyklotron i piec mają to, że zastanawiam się czy te drzwi które opadły mają naprawdę ekranować przed polem magnetycznym. Bo skoro od pieca odległośc wystarczy 10 m (odległość w której można przebywać przez kilka minut to i 30 cm.)... Innych potęznych źródeł pola magnetycznego nie znam. :( Zreszta w ogóle pole magnetyczne w powietrzu marnie się rozchodzi...
  • 0
Wszsytko tłumaczy paradoks bliźniąt.

Thank you and Nestle!

#217 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |19:34|

To się nazywa efekt naskórkowy i masz rację, dla niskich częstotliwości prąd zaczyna się rozchodzić całym przekrojem, lecz w przypadku prądu zmiennego powierzchnia jest zawsze dominująca. Im więkzse rozdrobnienie tym większa przewodność niezależnie od częstotliwości. W energetyce po prostu nie stosuje sie takiego rozdrobnienia ze względu na koszta a nie ze względu na redukcje efektu przy małych częstotliwościach. Lecz jeśli komuś zależy na na prawde wielkiej gęstości prądu i prawie idealnie zachowanym przebiegu czasowego tego prądu, topowinien postarać sie o kable jak najbardziej składające sie z wielu drutów o jak najwyższej czystości naskórka.
  • 0

#218 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 08.04.2006 - |21:43|

ludzie pręty ceramiczne,promieniowania,elektrofale itp.itd.niezapominajcię że ten serial został stworzony dla przeciętnego człowieka,a nie dla naukowców amatorów.Gdyby rzeczywiście rozchodziło tu się o takie pojęcia to ten serial leciałby na discovery,albo jakimś kanale S-F.
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#219 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.04.2006 - |22:23|

Właściwie to dotąd nikt nie potrafi sprecyzować czy to oby na pewno nie jest sci fi i myślę, że tylko dlatego Lost ma swoje miejsce na tym forum. To wszystko to tylko przypuszczenia. Każdy kto ma jakąś wiedzę na jakieś tematy może sobie posnuć teorie wyjaśniające w różny sposób różne wątki i zagadki. Jedni będą bawili sie w psychologów inni w Samanthę Carter lub McKey'a. Ważne żeby dyskusja przynosila jakieś efekty. Jeśli czegoś ktoś nie rozumie to wystarczy poprosić o wyjaśnienie.
Myśle, że fenomen tego serialu nie polega na tym, że został stworzony dla przecietnego człowieka. Podobnie jak SG1 czy BSG można go traktować zupełnie jak serial rozrywkowy - oscylujących wokół sensacyjnego, przygodowego i czasami kryminalnego, ale można też doszukiwać się innych wartości jak: analiza behawioralna i inne tego typu "a co by było gdyby". Także interpretowanie pewnych zjawisk zachodzących w serialu za pomoca nauki jest jak najbardziej uzasadnione. Choć można mieć pewne wątliwości co do zorientowania J.J.A. w kwestiach naukowych, bo absurdalnie wyglądający wzór fizyczny, który odczytał Stardust, dał mi powód do powątpiewania by jakiekolwiek racjonalne wytłumaczenia miały tutaj sens. My sie tu wysilamy, a tymczasem okaże sie, że nasze fanowskie pomysły byłyby po stokroć ciekawsze niż oryginalne, co zdarzało sie także w innych serialach - także w SG1.
  • 0

#220 Maniu

Maniu

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.04.2006 - |13:09|

teraz ja przedstawie swoja teorie :D zaczne od grodzi.. wg mnei podczas lockdown'a dochodzi do jakiegos resetu albo ponownego uruchonmienia systemu energetycznego wyspy i grozi to wybuchem i te kurtyny chonia głuwnie przed ogniem i moze przed wybuchem... ale troche za lekkie na oko są :D ale zalezy tez od mechanizmu. moga one byc na zasadzie przeciw wagi. jesli tak sa zbudowane to moga wazyc 10 ton a podniesc je mozna podnosnikiem o nosnosci do 1tony :) ale mnie jsza z tym :) uwazam tez ze lockdown'y nei maja nic wspulnego z samolotami statkami itp. kabel na plazy to moze jakies polaczenie informatyczne albo cos w tym stylu. co do zzutów... to myslicie naprawde ze ktos se lata samolotem i ot tak sobie czasem pierdalnie kupe zarcia? wątpie. mysle ze jest to jakis system wewnetrzny wyspy. moze wyzutnia albo cos... nie mam pojecia. pozatym ten co wysylal by te samoloty na baaank wiedzial by co sie dzieje na wyspie. wiedzial by ze stacje sa prawie calkowicie opuszczone skoro od ilus tam lat nei wyslal zmiennikow... to dal kogo to jadło? :D co do desmonda? ciekawy typ :D ciekawe co sie z nim dzieje :D a inne bunkry? wieze ze lock znajdzie je w przeciagu kilku odcinkow ;) srodek ,czyli tajemniczy '?' to pewnie centrum dowodzenia wyspy albo miejsce skad mozna uciec z wyspy ;) moze tam siedza inni? kto wie :D ciekawi mnei tez co jest pod zalanym betonem korytazu :) zobaczymy co henry powie ;) tyle mialem napisac a juz zapomnialem :D
hmm napis z mapy.. "kondukty wielokrotnej ucieczki" wtf? nie wiem , ale napewno duzo sie wyjasni jak by znalezli jakies info o tym co sie stalo ,co to byl za wypadek. moglo by to duzo wyjasnic. jestem tez przekonany ze cerber to jakis system zabezpieczen , ochrona albo cuś. i to wlasnei sie zepsulo i fiksuje :D
moze to byc czarny ,halasujacy jak 6 litrowy silnik mustanga -dym ,przyjaciel pana eko :D
to na tyle narazie :D kiedys napisze wiecej :D:D pozdro600 ^^
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych