Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 040 - S02E16 - The Whole Truthe

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
270 odpowiedzi w tym temacie

#201 Arwen

Arwen

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 325 postów

Napisano 27.03.2006 - |17:30|

Już to widzę. Hit sezonu - kursy Gibbrish z elementami Pig latin.

Ja nie reflektuje. Znajac jednak dociekwlwosc fanow LOST, to juz neidlugo po necie zaczna krążyć tlumaczenie tego dialogu. Musimy byc cierpliwi.

Do tego kursy mówienia od tyłu, elementy survivalu połączone z samoobroną przed Black Smoke, obsługa komputera z wpisywaniem bezsensownych cyferek, po których pojawiają się jeszcze inne bezznaczeniowe hieroglify; przewidywanie pogody i szkolenia dla psów androidów. To parę wyjątków. ;)
Jak tylko coś znajdziesz z tłumaczenia dialogu w tym miejscu daj znać. :)
  • 0

#202 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.03.2006 - |17:37|

Nie jestem pewien czy chcemy to usłuszec. znając przewrtotność realizatorów, ten dialog, to może być jakis super-spoiler. Na przykład zakończenie sezonu, lub lista bohaterów, którzy mają zginąc. Ja tego nie chce wiedzieć.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#203 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów
  • MiastoKrzesło przed kompem

Napisano 27.03.2006 - |17:58|

Nie jestem pewien czy chcemy to usłuszec.

- Skąd wiesz? [Bernard]
- Mam swoje źródła.
- Kiedy mu o tym powiesz?
- Nie ja to powinienem zrobić.
- Powinieneś mu powiedzieć.
- On nic nie wie. Niech Słoneczko (Sun-shine) mu powie.

Q
  • 0
Bezpłciowa sygnatura zgodna z regulaminem.

#204 szczurek

szczurek

Szeregowy

• Email
  • 66 postów
  • MiastoWleń

Napisano 27.03.2006 - |18:10|

- Skąd wiesz? [Bernard]
- Mam swoje źródła.

Q

Przetlumaczyles to z tego gibbrish ? Myslalem ze to bedzie jakas wieksza sensacja :]
  • 0

#205 Dhopys

Dhopys

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 27.03.2006 - |18:10|

Cześć jestem tu nowy i chciałbm się z wami podzielić moją teorią na temat Henrego. Być może Henry wraz z jego kompanami othersami znlaleźli balon, a obok balonu szczęśliwą na ichwidok kobietę - rozbitka. Othersi zabili i zakopali biedaczkę, i pomyśleli, że to świetna okazja aby wmiknąć w grupe rozbitków. Więc Henry wymyślił na prętce jakąś historię o tym jak to się rozbił balonem i jak to jego żona umarła. Potem odszukał Francuzkę i dał się jej złapać. Resztę juz znacie. :)
  • 0

#206 Robson

Robson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 27.03.2006 - |18:14|

Czy Wy jesteście ślepi, czy tylko głupich udajecie? Na drugiej stronie w poście #44 dałem już link do ODWRÓCONEGO mp3

a Wy tutaj cudowne teorie wymyślacie... :/ :/ :/

Użytkownik Robson edytował ten post 27.03.2006 - |18:17|

• 0

#207 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 27.03.2006 - |18:19|

jakoś nikt nie zauważył :look: :look: :look:
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#208 szczurek

szczurek

Szeregowy

• Email
  • 66 postów
  • MiastoWleń

Napisano 27.03.2006 - |18:35|

Cześć jestem tu nowy i chciałbm się z wami podzielić moją teorią na temat Henrego. Być może Henry wraz z jego kompanami othersami znlaleźli balon, a obok balonu szczęśliwą na ichwidok kobietę - rozbitka. Othersi zabili i zakopali biedaczkę, i pomyśleli, że to świetna okazja aby wmiknąć w grupe rozbitków. Więc Henry wymyślił na prętce jakąś historię o tym jak to się rozbił balonem i jak to jego żona umarła. Potem odszukał Francuzkę i dał się jej złapać. Resztę juz znacie. :)

Nie wydaje mi sie aby to byly trafne przypuszczenia... Po co mieli by ją zabijac ? :/
  • 0

#209 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.03.2006 - |18:37|

Własnie to danie się złapac jest najsłabsym punktem serialu. dac się złapac Francuzce to tak jak dac się zabić.
  • 0
Genesis

#210 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 27.03.2006 - |18:39|

Nie wydaje mi sie aby to byly trafne przypuszczenia... Po co mieli by ją zabijac ? :/

no wiesz goodwin już pokazał ze othersi moga zabic a dla sprawy mogli zabić "żone"henrego zakładajac że teoria dhopysa jest trafna
  • 0
Dołączona grafika

#211 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.03.2006 - |18:55|

Chciałem zwrócic uwagę, ze słowo gibberish, według słownika oxfordsskiego to:

unintelligible or meaningless speech; nonsesnse

Ten który robił trancript mógł, abo odwoływac się do tego dzieciecego dialektu lub po prostu uzyc słowa w jego podstawowym znaczeniu. Zreszta z tego co się zorientowałem istnieje wiele szkół gibberishowania. Mówienie wspak, też na siłe mozna do tego zaliczać.
  • 0
Genesis

#212 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 27.03.2006 - |19:00|

Chciałem zwrócic uwagę, ze słowo gibberish, według słownika oxfordsskiego to:

unintelligible or meaningless speech; nonsesnse

Ten który robił trancript mógł, abo odwoływac się do tego dzieciecego dialektu lub po prostu uzyc słowa w jego podstawowym znaczeniu. Zreszta z tego co się zorientowałem istnieje wiele szkół gibberishowania. Mówienie wspak, też na siłe mozna do tego zaliczać.

kurde ale to musi być trudne,ale ciekawe że akurat sawyer i bernard umieja mowić tym gibe..coś tam
walt też mowil wspak prze smiewcia shannon skubany
  • 0
Dołączona grafika

#213 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 27.03.2006 - |19:05|

Przetlumaczyles to z tego gibbrish ? Myslalem ze to bedzie jakas wieksza sensacja :]

Konkretny pliczek lezy sobie tu od czwartku. Wrzucił go Robson, potem ja go przypomniałem... no, ale w końcu po kolejnej porcji bzdur trza było go przypomnieć jeszcze raz, tym razem w formie przetłumaczonej.

Q
  • 0

#214 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 27.03.2006 - |19:27|

Mi sie zdaje ze tu chodzi o cos takiego jak z tym kiedy Walt wchodzi do namiotu gdzie znajduje sie Shannon. Te slowa musza cos znaczyc, nie ma bata :)

Przypuszczam, że kwestia Walta była znacznie ważniejsza.

Skrypt o ktorym wspominalem mówi:

Jin hears them speaking gibberish.

Według tego oznacza to, ze niekoneicznei oni mowia gibberish, lecz, ze Jin tak to slyszy. To chyba wiele wyjasnia.

Właśnie. Usiłuję to przekazać. Ale wciąż niektó¶zy nie rozumieją.

Do tego kursy mówienia od tyłu, elementy survivalu połączone z samoobroną przed Black Smoke, obsługa komputera z wpisywaniem bezsensownych cyferek, po których pojawiają się jeszcze inne bezznaczeniowe hieroglify; przewidywanie pogody i szkolenia dla psów androidów. To parę wyjątków. ;)

Hmm... ja bym chciał nauczyć się odrobinę mówić wspak, kiedyś próþbowałem, ciekawie brzmi :D

Nie jestem pewien czy chcemy to usłuszec. znając przewrtotność realizatorów, ten dialog, to może być jakis super-spoiler. Na przykład zakończenie sezonu, lub lista bohaterów, którzy mają zginąc. Ja tego nie chce wiedzieć.

Nie, nie podowaliby czegoś takiego nawet tak zaszyfrowanego, wiadxomo ze fani Lost predzej czy pozniej to znajda :D

- Skąd wiesz? [Bernard]
- Mam swoje źródła.

Q

ale to nie to slyszy Jin w giberishu, to jest teskt ktory idzie w oryginale po angielsku miedzy Sawyerem a Bernardem.

Czy Wy jesteście ślepi, czy tylko głupich udajecie? Na drugiej stronie w poście #44 dałem już link do ODWRÓCONEGO mp3

a Wy tutaj cudowne teorie wymyślacie... :/ :/ :/

Nie, nie jesteśmy ślepi. Kto czyta forum to widział ten plik.
Ale my nie omawiamy mówienia od tyłu tylko czy moze to byc giberish. Przeczytaj dokładnie.

kurde ale to musi być trudne,ale ciekawe że akurat sawyer i bernard umieja mowić tym gibe..coś tam
walt też mowil wspak prze smiewcia shannon skubany

Nie, nie umieją, to tylko Jin tak słyszy :/ :/ :/
  • 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#215 gregul

gregul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 27.03.2006 - |19:51|

Giberish to taki rodzaj dziecinnej zabawy

bez jaj, gibberish znaczy bełkot dlatego tak wlasnie nazwano wszystkie sentencje z ktorych rozumieniem jest problem

Musisz nauczyć się gibbrish i odkodować. Piszący ten transkrypt nie zrobił tego. Za parę dni ukaże sie inny na innej stronei gdzie zaneiszczane sa transkrypty. maze tamten bedzie bardziej wnikliwy.

jak ktoś dobrze bełkocze to "odkoduje"

zajżyj proszę do dwóch lików które podałem, a zobaczysz, ze to nie tylko bełkot, lecz także rodzaj dialektu młodzieżowego.

zajrzalem na samym poczatku i watpie zeby 'gibberish' w zamysle tworcow mialo oznaczac ten "dialekt", czy "kod"

Użytkownik gregul edytował ten post 27.03.2006 - |20:09|

• 0

#216 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.03.2006 - |19:59|

bez jaj, gibberish znaczy bełkot

zajżyj proszę do dwóch lików które podałem, a zobaczysz, ze to nie tylko bełkot, lecz także rodzaj dialektu młodzieżowego.
  • 0
Genesis

#217 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 27.03.2006 - |20:13|

ale to nie to slyszy Jin w giberishu

Very very big ROTFL

News flash: wszyscy jesteśmy chorzy. Dowód? Słyszymy w giberishu za każdym razem, gdy rzekomo mówią po koreańsku.

Nie no, sorry, nie mogę się śmiać przestać :) Zamiast "przestań pier***ić" od dzisiaj będę mówił: "przestań mówić w giberishu" :)

Q

Ale my nie omawiamy mówienia od tyłu tylko czy moze to byc giberish.

Ech... A jakie są szanse, że tekst który puszczony od tyłu ma sens (przy czym nie mówią "kobyła ma mały bok" tylko rozmawiają normalnie o tym co wynika z wcześniejszego kontekstu), na dodatek w oryginalnym brzmieniu też coś znaczy? Żadne. Dlatego możesz się zgadzać lub nie, ale wraz z okazaniem się, że ten fragmencik puszczony wspak ma sens, okazało się też, że gadanie o giberishu :) to są bzdury i typowe szukanie sensacji tam gdzie jej nie ma.

Przy okazji prosiłbym o ustosunkowanie się do powyższego posta dopiero, gdy okaże się, że nie mam racji, bo na chwilę obecną obaj kopiemy się z koniem :D

Q

Użytkownik Quentin edytował ten post 27.03.2006 - |20:15|

• 0

#218 boone

boone

Sierżant

• Email
  • 686 postów
  • MiastoPodgorica

Napisano 27.03.2006 - |20:38|

Przy okazji prosiłbym o ustosunkowanie się do powyższego posta dopiero, gdy okaże się, że nie mam racji, bo na chwilę obecną obaj kopiemy się z koniem :D

Q

zboczone to z tym koniem... :D ale ok, poza tym na forum z lostmedia ludzie mówią, że to nie jest zaden giberish tylko od tyłu i tyle. I że to wszystko jest takie jak ktos juz podał. A ja go zbeształem. Przepraszam :D
  • 0
Cause you never think the last time is the last time, you think there'll be more.

#219 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów

Napisano 27.03.2006 - |21:05|

zboczone to z tym koniem... :D

Iiiiichaaa ;)

No i cóż tu napisać żeby nie było OT... Może tak: jak myślisz/myślicie: Charlie i Sayid zaczęli budować stół kuchenny. Pal sześć czy to rzeczywiście to, mnie co innego interesuje. Chłopaki poszli na wyprawę a stół pozostał niedokończony. Zostało rozbitków ponad 30 osób (nie liczę głównych postaci), ktoś dokończy za wycieczkowiczów ten stół? Bo ja myślę, że do powrotu pomysłodawców nikt nawet palcem nie kiwnie w jego stronę.

Coraz gorzej patrzeć na te około 30 pozostałych owieczek, które snują się po drugim planie i nie uczestniczą dosłownie w niczym, co ma jakiekolwiek znaczenie dla los(t)ów wyspy. Wszystko na barkach głównych postaci, a tamci już ile? koło 50 dni chodzą z kąta w kąt i tylko jak trzeba zginąć w wybuchu dostają kawałek tekstu do zagrania. Zaczynam myśleć, że lepiej by było gdyby przeżyło tych +/- dziesięciu głównych bohaterów. A tak, to gdyby w każdym odcinku kto inny grał pozostałych rozbitków, to i tak by się nikt nie zorientował. Wydaje mi się zresztą, że gdyby tak dokładnie przestudiować twarze ludzi z drugiego planu snujących się po wyspie, to wyszło by więcej osób niż te czterdzieści parę ocalonych.

Q
  • 0

#220 Robson

Robson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 27.03.2006 - |21:49|

No i cóż tu napisać żeby nie było OT... Może tak: jak myślisz/myślicie: Charlie i Sayid zaczęli budować stół kuchenny. Pal sześć czy to rzeczywiście to, mnie co innego interesuje. Chłopaki poszli na wyprawę a stół pozostał niedokończony. Zostało rozbitków ponad 30 osób (nie liczę głównych postaci), ktoś dokończy za wycieczkowiczów ten stół? Bo ja myślę, że do powrotu pomysłodawców nikt nawet palcem nie kiwnie w jego stronę.

Może budują stół do ostatniej wieczerzy :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych