Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 086 - S05E04 - The Little Prince

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#201 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 10.02.2009 - |16:41|

Dlaczego "Mały Książe"? - Czy aby to nie żart twórców, że by zaakcentować pojawienie się Danielle przy końcu odcinka :P ?

A teraz mały offtop ( tak mi się skojarzyło z Wyspą - a raczej z mapą, która jest podana w poście #189-sam nie wiem dlaczego ?)

Zauważyliście, że Daniel w którymś odcinku miał wykres a raczej rozkład wykresu w swoich notatkach ( tam gdzie miał zapisane kto jest jego stałą) taki sam jak mapa UV na blastdoor'ze w odcinku "Lockdown"-konkretnie linie łączące bunkry. :blink:

Czyżby małe sugerowanie czegoś ( co już wiemy, że faktycznie przebywał na Wyspie, pytanie- ile o Wyspie wie) ?

end of offtop

Użytkownik Kiz edytował ten post 10.02.2009 - |17:14|

• 0

#202 Lady666

Lady666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.02.2009 - |16:56|

Hej, Lady 666, bez takich tekstów na Juliet :o To moja ulubiona kobieca bohaterka i jedna z ulubionych postaci w serialu :) Ale faktycznie, nie pasują do siebie z Sawyerem. Ale też nic nie wskazuje na to, żeby coś miało między nimi być.

Spoiler

Już ktoś o tym wspomniał w tym wątku, i bez czarnego paseczka - kolejna "topielica" Charlotte to sobie może być mieszaniną Juliette i Wyłupiastego :lol: a nie takiego ognistego typa jak Sawyer.

Pewnie nie raz o tym ktoś wspomninał, ale mi przyszło teraz do głowy - że rozmieszczenie poszczególnych stacji mogło być uzasadnione właściwościami wyspy. Czy tylko pod jedną stacją "coś" jest...?
  • 0

#203 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 10.02.2009 - |17:02|

Ja i tak się będę upierał, że Charlotte to syn Desa i Penny... (...) :P
  • 0

#204 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 10.02.2009 - |17:41|

-adam i ewa, już wspomniani, one is dark, one is light
-brak ręki candle'a
-incydent
-radzinski
-czystka - czy rzeczywiście było jak było
-richard - ile pięter będzie miał jego tort urodzinowy, żeby pomieścić wszystkie świeczki
-dym - wymysł przeszłości czy przyszłości - czy przenosi się w czasie? - jak go wezwac - 911?
-głosy, szepty
-czyja córką jest Charlotte (Sawyer i Juliette?) a Miles?
-black rock
-danielle - oby już niedługo
-henry gale - czy ten dokument mógł być fałszywy?, a list?
-hostiles
-wybuch wulkanu wspomniany w odcinku z małym benem - co w konsekwencji, lub co przyczyną
-jacob - ta scena z lockiem i benem w chacie - gadanie do pustego krzesła - czy to była złość locke'a ze widzi samego siebie????? locke po swojej śmierci już jako duch...?
-pył/proszek strzegący/odcinający chatę
-choroba, skafandry
-christian, claire - kim, gdzie i kiedy teraz są?
-mrs. hawking >> jej powiązania z widmorem - żona, siostra czy kochanka - szpieg widmore'a w obozie bena, podwójny agent czy też własna gra???
-ben vs widmore - mein kampf
-donkey wheel - koło fortuny do wygrania wycieczka do tunezji, jedynie trybik wielkiego mechanizmu?
-liczby - kampania reklamowa totolotka
-stopa czteropalczasta - wyspa po skoku w czasie zabrała ze sobą akurat ten kawałek?
-starożytna cywilizacja i hieroglify
-inicjatywa dharma - geneza, przybycie, życie codzienne i badania
-inni inni ???
-the temple - niezwyciężona reduta?
-Daniel Faraday - badania nad czasem, constant, notes
-rak? - na wyspie nie potrzeba onkologa..
-Sawyer senior i jego przybycie(?) na wyspę
-tajemnicze magiczne pudełko czyli róg obfitości czyli mit?

Tajemnicza Wyspa
- niewolnicy z "Black Rock" (w końcu to statek niewolniczy) - hmmm, czemu po głowie mi chodzi nazwisko Abaddon?
- Rdzenni mieszkańcy wyspy (skoro to "tropikalny" Pacyfik, to powinni być czarni)
- malowidło ze "Swana" - kogo i co miało symbolizować
- instruktaże dla Stacji - kolejność powstawania
-Karen i Gerald De Groot - co się z nimi stało
-Alvar Hanso & Charles Widmore - kto finansował Dharmę
-Dharma / Hanso Foundation - dlaczego przez 12 lat nikogo nie interesowało, co dzieje się na wyspie
-Tovard Hanso - dlaczego sprzedał dziennik z "Black Rock", kim jest wobec Alvara Hanso i czy ma coś wspólnego z Fundacją Hanso, co wie o wyspie
-Świątynia - czy to kolejna Stacja Dharmy, czy jednak budowla Starożytnych mieszkańców wyspy
magic energy pod "Orchidem" - czy tylko wędrówki w czasie, czy może również uzdrawiająco-regenerujące właściwości wyspy

Lady666
- ile ostatecznie jest na wyspie stacji, jak wyglądają, do czego służyły
- o co do końca chodzi z tymi badaniami nad płodnością,

Lakshmi
- Miles - czy jest dzieckiem Candle'a i jeśli tak, to dlaczego nie wie, że był już na Wyspie
- kto odpowiada za śmierć Nadii, żony Sayida
- kim jest Abaddon

Teoria spiskowa
-cindy i porwane dzieci - co się z nimi dzieje?
-Charlotte - czy była wcześniej na wyspie?
-Annie - niespełniona miłość Bena

dodane nowe

@Grzebul
ciekawa jest lista zrobiona lostpedii, jednak nie przemawiają do mnie pewne jej pozycje, jak np. klub książkowy czy vw bus... to można jeszcze zrobic temat o tym dlaczego Ethan naprawiał cieknącą rurę w czasie katastrofy samolotu skoro był chirurgiem.. poza tym sen charliego...no nie wiem - gościa już nie ma, czy wiadomość wysłana przez claire przyczepiona do nogi ptaka... nie wiem czy to będzie miało jakiekolwiek znaczenie, tym bardziej że nie podali tam żadnych współrzędnych jak ich odnaleźć.
swoją listę napisałem spontanicznie i nie zaglądałem na żadne strony, dołożyłem też kilka przemyśleń własnych z którymi nie każdy musi się zgadzać, jednak idea jest taka żeby zebrać w jednym miejscu rzeczy które nie zostały jeszcze do końca wyjaśnione :)
jesteśmy już w miejscu w którym zaczną się pojawiać odpowiedzi i choć zapewne kilka z tych pytań może pozostać bez odzewu to z grubsza wiemy na czym stoimy.
cieszę się tym bardziej że kilka osób podłapało ten temat, lista jest oczywiście otwarta dla wszystkich :)

nie zamierzam dopisywać tutaj wątków natury obyczajowej, żaden jate czy skate się tutaj nie pojawi bo wg mnie te wydarzenia są tylko tłem do tego co dzieje się na wyspie.
jak dla mnie te wszystkie zawirowania pomiędzy jackiem sawyerem i kate są tylko po to żeby ten lub drugi w złości zrobił jakąś głupią rzecz i podciągnąć pod to jakieś kolejne wydarzenia, mniej lub bardziej ciekawe.
na pewno jednak miłostki pozostaną tylko tłem i nie zamierzam dodawać ich w żadnym wypadku.
pozdro
  • 0

#205 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 11.02.2009 - |06:06|

Ja może dorzucę i swoją mini-listę:
- Cztery lata Alex (1988-1992)
- Co się stało z ciałami Christiana i Yemmi'ego?
- JASNOWIDZ od Claire
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#206 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 11.02.2009 - |07:48|

Skoro Haes przypomniał jasnowidza od Claire to chyba automatycznie trzeba dopisać kogoś jeszcze:
- Szaman z Uluru - biorąc pod uwagę, że potrafi uzdrawiać tak jak wyspa i zdaje się być zorientowany o co w tym chodzi, to chyba on powinien siedzieć w chatce (zamiast Mrocznego Kuby) a nie na środku australijskej pustyni :P Zgodnie z modnymi w Lost wątkami biblijnymi Jakub był synem Izaaka, na dodatek oszukał swojego ojca, więc podejrzewam tu jakieś powiązanie. Aczkolwiek, żeby Mroczny Kuba był synem Szamana z Uluru, to chyba by musieli mocno kręcić kołem. :P

Pewnie nie raz o tym ktoś wspomninał, ale mi przyszło teraz do głowy - że rozmieszczenie poszczególnych stacji mogło być uzasadnione właściwościami wyspy. Czy tylko pod jedną stacją "coś" jest...?

A to jest bardzo prawdopodobne. Dlatego od pewnego czasu interesuje mnie autor/autorzy projektu infrastruktury wyspy (bunkry, Baraki, stacje "pomocnicze", elektrownia) - czym się kierowali przy wyborze miejsc pod stacje.
Skoro twórcy Lost uwielbiają nawiązania do "Gwiezdnych Wojen", od razu się to kojarzy z twórcą Gwiazdy Śmierci. I po obejrzeniu Epizodu III Zemsta Sithów - szeroki uśmiech gwarantowany :P

@mdag
Karen i Gerald de Groot to rzekomo założyciele Dharmy, więc pytanie jak najbardziej na miejscu.

A teraz wniosek wynikający z odcinka.:P Mały Książę wahał się co do decyzji o powrocie na swoją planetę, w końcu jednak zdecydował. Dał się ugryźć wężowi...
Jak wrócić na wyspę? To raczej nieprzypadkowe, że Rysiek usiłował wcisnąć Lockowi kompas. Pani Hawking nosi broszkę w kształcie węża (03x08), trzymającego w pysku własny ogon - ewidentna aluzja do Małego Księcia i węża. Ale drogę na wyspę ma im wskazać urządzenie techniczne - wahadełko połączone z komputerem. Czy nie jest to jednak oszustwo? Bo w razie braku zasilania nie wyliczą drogi na wyspę...
A od samego początku jest mówione, że "Wybraniec" ma mieć "kontakt z wyspą", cokolwiek by to nie znaczyło. Zatem powinien... ją znaleźć bez urządzeń pani Hawking! :P

Najbardziej hardcorowa teoria, jaką udało mi się znaleźć, brzmi:
Spoiler

Zalepiłam, bo grozi spadnięciem z krzesła, jak przy naprawdę mocnym spoilerze.
Uzasadnieniem jest oczywiście koniec odcinka 04x09.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 11.02.2009 - |08:53|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#207 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 12.02.2009 - |08:29|

Spoiler

Boże jak to możliwe?? To chyba nie prawda :) A co było na końcu odcinka 4x09 ???
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#208 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 12.02.2009 - |13:17|

Spoiler

Boże jak to możliwe?? To chyba nie prawda :) A co było na końcu odcinka 4x09 ???

ciekawa rozmowa Bena z Widmorem przy okazji ich pierwszego spotkania w serialu..
tutaj opis >> http://pl.lostpedia...._Things_to_Come
  • 0

#209 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 06.07.2010 - |11:23|

Dobry odcinek, ale bliżej mu do dramatu niż do przygodówki. Osobiście dla mnie za mało zabaw z czasem, za dużo bezsensownych gadek, które nic nie wnoszą. Fajne zakończenie z młodą Danielle - 7/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych