Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewodnik amazon.com, co.uk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
267 odpowiedzi w tym temacie

#201 politechnick20

politechnick20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 11.11.2010 - |08:29|

poki co wole samemu poczytac;) Ci operatorzy przynajmniej jak sie zaklada konto to sami tak kantuja:/ Juz znalazlem ze za przewalutowanie mbank pobiera 2% czyli juz wiem gdzie zniknelo prawie 20zl 10zl pewnie za roznice w kursie walut;P
  • 0

#202 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 11.11.2010 - |09:35|

Ja tylko wiem, że te karty wirtualne mBanku do zakupów w sieci kiedyś były w 2 wersjach i to trzeba było podczas zamawiania zaznaczyć, czy chce się kartę w USD czy EUR... ale teraz nie wiem, jak jest, pewnie zostało bez zmian... Zmiana waluty na funty przy karcie Electron do konta jest chyba niewykonalna, nie wiem, jak jest w przypadku kredytowych, ale jeśli mogą one mieć inną walutę bazową, to raczej trzeba to przy zamawianiu karty uzgodnić :D
  • 0
Dołączona grafika

#203 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 14.11.2010 - |18:18|

Trochę mnie nie było...

Wirtualne były tylko w euro i dolarach i nie było trzeciej opcji. Za to zwykłe kredytowe nie mają podwójnego przewalutowania, są w złotówkach i koniec, potem tylko przeliczają po aktualnym kursie banku. Podejrzewam, że zwykłe karty debetowe też nie będą miały podwójnego przewalutowania, ale nigdy nie testowałem.

#204 politechnick20

politechnick20

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 15.11.2010 - |04:20|

niestety debetowe przynajmniej VISA ELECTRON z mbanku ma podwojne przewalutowanie:/ szukalem u kogos w domu innej niz debetowej ale niestety tylko takie posiadamy i prawie wszystkie w mbanku;)
  • 0

#205 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 15.11.2010 - |10:19|

przyznam Ci się szczerze, że ja zazwyczaj olewam to równo i nigdy nie sprawdzam, ile biorą dokładnie, byle się mniej więcej zgadzało :D Dzisiaj amazon łyknął sobie kasę za Avatara, zgadza się co do joty po kursie 2,89 PLN za 1 $, jak to oficjalnie zaksięgują, to będzie widać, jaka jest różnica (jeśli w ogóle)...

Ale i tak pewnie przy kwocie 90 zł, to ze 2 zł różnicy będzie max, to za małe pierdy, żeby jakieś wielkie różnice były... przy zamówieniu na 1000 PLN to już może być widoczne... Pamiętam, że płaciłam kredytową za Windę 7 na brytyjskim amazonie i też wyszło chyba z 20 zł różnicy, ale w tej chwili już dokładnie nie pamiętam, dawno temu to było, w erze dinozaurów XP :D
  • 0
Dołączona grafika

#206 jullyy

jullyy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 24.11.2010 - |23:37|

Prosze o pomoc :)

zarejestrowalem sie na amazon.co.uk, uzupelnilem swoj adres, wybralem rzeczy do koszyka i po wyborze adresu, przy stagu "ITEMS" pod kazda rzecza jaka wybralem [3 rzeczy] pisze:

"We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order by changing its quantity to 0 and clicking the update button below."

dlaczego nie mozna dostarczyc towaru na dany adres? trzeba cos jeszcze uzupelnic w ustawieniach?
  • 0

#207 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.11.2010 - |23:55|

Raczej zamawiasz coś, co nie jest dostarczane na twój adres. Może coś co jest do kupienia tylko w UK, albo coś?

#208 jullyy

jullyy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 25.11.2010 - |00:12|

a gdzie to pisze ze cos jest dostepne tylko w danym kraju? chodzi mi o uzywane ksiazki, np
http://www.amazon.co...&condition=used
  • 0

#209 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 25.11.2010 - |00:22|

W przypadku używanych rzeczy, odsprzedaż jest zdaje się tylko w UK (chyba że sprzedający zaznaczy inaczej), ale można napisać bezpośrdnio do sprzedającego i spytać się czy wysyła za granicę i w jakich kosztach.

Szczegóły czy coś jest dostarczane do jakiegoś kraju można sprawdzić tu:
Delivery Destinations

Edit:
Polski nie ma w krajach wysyłki używanych rzeczy, więc tylko kontakt ze sprzedającym, bez pośrednictwa Amazonu.

Użytkownik Toudi edytował ten post 25.11.2010 - |00:22|

#210 jullyy

jullyy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 25.11.2010 - |00:23|

rzeczywiscie. sprobowalem wlasnie kupic teraz gre na PC i juz ten problem nie wystapil. dzieki za pomoc :)
  • 0

#211 melmann

melmann

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 05.12.2010 - |20:36|

Witam,

A kupował ktoś z Was na amazon.co.uk na firmę? Zastanawiam się gdzie wpisać swój wpisać NIP, nie widziałem jakiegoś specjalnego miejsca.
  • 0

#212 skater55

skater55

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 12.12.2010 - |16:33|

Siema, chce kupić kilka rzeczy z amazon.COM i chce wiedzieć ile będzie kosztować wysyłka do polski

Tu lista rzeczy:

http://www.amazon.co...92167944&sr=8-2
http://www.amazon.co...92167944&sr=8-3
http://www.amazon.co...DSOY,B003HR8E74
http://www.amazon.co...92167995&sr=8-3

z góry dzięki
  • 0

#213 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 12.12.2010 - |17:34|

Przy składaniu zamówienia będziesz miał koszt wysyłki.
  • 0

#214 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 12.12.2010 - |20:23|

W przypadku tych konkretnych rzeczy, to ZERO, bo amazon.com tego do Polski nie wyśle, do Polski wysyła tylko książki i płyty, ewentualnie jakieś rzeczy, przy których wyraźnie jest napisane, że wysyłają do PL, np. ich czytadło Kindle :)
  • 0
Dołączona grafika

#215 PJMZ

PJMZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25.12.2010 - |12:47|

Witam,

A kupował ktoś z Was na amazon.co.uk na firmę? Zastanawiam się gdzie wpisać swój wpisać NIP, nie widziałem jakiegoś specjalnego miejsca.

Właśnie mam ten sam problem. Szukam i szukam. Generalnie nie widać takiej opcji.

W helpie Amazonu jest info, że jeżeli jesteś zarejestrowanym płatnikiem VAT to należy im podesłać skan pisemka o nadaniu VATu EU (wygląda on jak twój nip ale jest poprzedzony PL) na mejla: vat-refund-requests@amazon.co.uk.

Dostaniesz wtedy zwrot VAT, ale na jakich dokładnie zasadach to już nie piszą.

Inna sprawa, że jak nie podasz NIPu nigdzie to nie dostaniesz raczej FV, którą dałoby się rozliczyć księgowo, ale tego też pewien nie jestem.

Generalnie sprawa jest strasznie zamotana.

Jeżeli ktoś kupował na firmę to plizzzzz niech się podzieli doświadczeniami o księgowaniu i VAT refund.
  • 0

#216 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 10.01.2011 - |23:00|

Od jakiegoś czasu znajomy zamawia seriale z Amazona amerykańskiego, więc też chcąc nie chcąc się do niego dołączyłem. Analizując jednak ceny zauważyłem, że wiele tytułów jest tańszych na brytyjskim Amazonie, niż na amerykańskim. Wszystko byłoby fajnie, tylko nie wiem dlaczego przesyłka z WB do Polski jest tak droga, kilka razy droższa niż z USA. Dlatego też lepiej sprowadzać seriale z USA, droższe ale z o wiele tańszą przesyłką, niż z WB - tańsze, ale ze znacznie droższą przesyłką.

Dlaczego z WB jest tak drogo? Może jest jakiś sposób by wysyłka z brytyjskiego amazona była jednak tańsza, tylko poprostu coś źle zaznaczamy?
  • 0

#217 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.01.2011 - |23:07|

sephia ale przecież Polska znalazła się w UK na liście krajów z darmową wysyłką... więc jako może być to droższe niż USA?

#218 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 10.01.2011 - |23:58|

Dlaczego z WB jest tak drogo? Może jest jakiś sposób by wysyłka z brytyjskiego amazona była jednak tańsza, tylko poprostu coś źle zaznaczamy?

Przy zakupie pow. 25 funtów wysyłka jest gratis. Wysyłają kurierem przez DHL. Przesyłkę można śledzić. Zamawiałem parę rzeczy 10 dni przed świętami. Doszła po 6 dniach. Generalnie jest o niebo lepiej z dostawami niż dawniej. Bajer że wysyłają też gry na konsole. Nową Castlevanię kupiłem za 80zł, do tego Predator 2 2DVD, Helikopter w Ogniu 3DVD i Sztandar Chwały/Listy z Iwojimy 4DVD i za całość nie dałem nawet 200zł.
  • 0

#219 moist

moist

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28.01.2011 - |02:18|

Mam zamiar złożyć moje pierwsze zamówienie na amazon.co.uk i trochę nie ogarniam opcji darmowej wysyłki do Polski. Praktycznie wszędzie podaje się, że opłata nie jest naliczana tylko przy zakupach powyżej 25 funtów. Kiedy robię próbne zamówienie i dochodzę do fazy "Place your order", system nie nalicza mi opłaty nawet przy dużo mniejszej kwocie. Screen:

Dołączona grafika

Czy to jakaś promocja? Błąd w systemie? Czy warto to wykorzystać, czy raczej naliczą dodatkową kasę za wysyłkę, pomimo, że strona pokazuje inaczej?
  • 0

#220 Wojtek616

Wojtek616

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 17.04.2011 - |11:36|

Witam, chciałem złozyć swoje pierwsze zamówienie na amazon.de. Jednak z moim niemieckim jest jak jest i za bardzo nie ogarniam. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć parę rzeczy:
1. Wiem, że głupie ale gdzie na niemieckim amazon jest rejestracja uzytkowinika?
2. Następnie gdzie zamawia się te bony gift cards na amazon.de i jak wygląda zapłata za te bony (fizycznie) bo oczywiście karty nie mam więc jak wywnioskowałem z pierwszego postu jest to jakaś alternatywa. Jak więć zapłace za te bony skoro nie mam karty?

Swoją drogą pierwszy post niezły ale nie jest w nim objaśnione gdzie trzeba kliknąć (wejść) żeby te okna ze screenów się wyświetliły, a nie każdy jest taki obyty w temacie zakupów na amazon.

Z góry będę wdzięczny za pomoc.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych