Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pradawni

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
315 odpowiedzi w tym temacie

#201 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 24.07.2004 - |06:23|

Ad5. Hologram Atlantis nie mówił po angielsku.

Ad Ad 5. Hologram na Atlantis mówił po angielsku

Hologram faktycznie mówił po angielsku.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#202 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 24.07.2004 - |07:15|

Na takiej samej zasadzie, jak ludzie na innych planetach też mówią po angielsku? Litości... <_<
  • 0

#203 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 24.07.2004 - |07:40|

Nie chodzi o to że mówił po angielsku, tylko że mówił wogóle. Napisałem, że już lepsza byłaby łacina, bo to był ponoć ich język.
  • 0

#204 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 24.07.2004 - |16:32|

Na takiej samej zasadzie, jak ludzie na innych planetach też mówią po angielsku? Litości... <_<

Przepraszam nie powinienem się wtrącać - nie pojąłem o co dokładnie chodzi w dyskusji.
Oczywiście, że hologram nie mógł mówić po angielsku - tak samo jak Nox'owie nie mówili.
Potraktowałem to zbyt dosłownie
Zgadzam się z Tobą w stu procentach.

lepsza byłaby łacina, bo to był ponoć ich język.

A był???
  • 0

Dołączona grafika

#205 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 24.07.2004 - |16:40|

Ano był, bo O'niell mówił czymś podobnym do łaciny kiedy posiadał wiedzę Pradawnych
  • 0

#206 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 24.07.2004 - |16:55|

Czymś podobnym - ale łacina to to nie była.
  • 0

Dołączona grafika

#207 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 25.07.2004 - |10:49|

No to niech by mówił czymś podobnym do łaciny. Ale wy sie czepiacie. A było to na tyle podobne do łaciny, że Daniel załapał i dla postronnego słuchacza (takiego co się łaciny nie uczył) wyglądało to jak łacina i tyle.
  • 0

#208 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.07.2004 - |13:29|

Zauważcie jeszcze jeden fakt, że zawsze przy przemianie jest ktoś inny drugi ascendent

Raczej jest to związane z przewodnictwem - jak dokonać ascendacji , niż z wydatkiem energetycznym . Tak jak było na Abyddos , w czasie ascendacji była obecna tylko Oma . Reszta pradawnych wyniosłą się po powstrzymaniu Daniela.

Jednakże mam pewne spostrzeżenie otóż cała ta bajeczka że ascendencja to wyższa forma pradawnych to według mnie wielka bujda co po ostatnim odcinku można stwierdzić na pewno.
Wydaje mi się,że po prostu pradawni znaleźli sami sposób bardziej techniczny(np gen lub coś takiego) żeby się przekształcić w tą formę.

A dlaczego uważasz że to tylko wyższa forma dla pradawnych. Jest wielce możliwe że każda rasa posiada możliwość ascendacji . Przecież w jednym z odcinków było powiedziane że poza pradawnymi są jeszcze inni - starsi i to oni ustalili reguły . Sposób techniczny byłby dobry na jedynie zmianę formy z ciała na energię , a nie do zmiany płaszczyzny bytu (egzystencji , stania sie równym bogom).

Powstał podział na tych , ktorzy ulegli ascendacji i na tych , ktorzy woleli pozostac w formie cielesnej. Powod moglbyc taki , iz Pradawni ktorzy ulegali ascendacji musieli zywic sie energia , a jak wiemy ten Cien pozywial sie energia ktora dawala mu znaczne rozmiary i zwiekszona moc.Dlatego Oma Desala , ktora "uczy" tych co maja sie przemienic , ze wyzsza forma niesie za soba olbrzymia odpowiedzialnosc , nie tylko w odpowiednim korzystaniu z nowo pozyskanej mocy , ale rowniez pochamowania glodu.

Oma czy odpowiedzialność tylko dlatego że posiadając taką moc , część ascendantów mogła by zapragnąć odgrywać rolę Boga . Tak jak Goa`uldzi czy też co poniektórzy ludzie . Głód niema z tym nic wspólnego , dlatego że istota której moce są równe boskim nie odczuwa głodu , a nawet jeśli już to istnieje jakiś sposób by go zaspokoić bez krzywdzenia innych (chociażby potraktować ZPM jako śniadanie :D ) . A co do podziału , wątpię żeby takowy się dokonał , bo na pewno hologram by o tym wspomniał . Dodatkowo należy pamiętać że to w naszej galaktyce znajduje sę maszyna przy pomocy której pradawni próbowali cofnąć się w czasie aby zapobiec pladze.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#209 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 27.07.2004 - |14:23|

Przecież w jednym z odcinków było powiedziane że poza pradawnymi są jeszcze inni - starsi  i to oni ustalili reguły .

w ktorym odcinku?
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#210 Luxor

Luxor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 27.07.2004 - |20:26|

Jest wielce możliwe że każda rasa posiada możliwość ascendacji .

To nie jest "możliwe" to jest fakt. Przecież Anubis jako taki jest Goauldem.
To nie nosiciel przeszedł na wyższy poziom egzystencji, ale robal.

Daniel tez nie jest pradawnym.

Użytkownik Luxor edytował ten post 27.07.2004 - |20:27|

• 0

#211 Visus

Visus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.08.2004 - |17:45|

Gdzieś na tym przepastnym forum czytałem posta który sugerował że, obecni ludzie mogą być potomkami pradawnych i tak naprawde wrócili do własnego miasta ( Atlantydy )

Teraz chce napisać ze to jest koncepcja bardzo dobra.......

Dlaczego.......

odtwórzmy po raz kolejny wydarzenia.....

znani nam pradawni podróżują po całym wszechświecie zakładająć placówki.....

- docierają na Ziemie statkiem miastem Atlandydą. ( nikt nie powiedział ze to jedyn taki statek. ale nie zbaczajmy z tematu )

- bódują placówke.
- odlatują do Galaktyki Pegaza
- okazuje się ze Wraiths mają zdecydowaną przewage liczebną więc zatapiają miasto i uciekają wrotami na ziemie.

( tu czyste spekulacje )
- albo tworzą gatunek ludzki na swoje podobieństwo, zdolny do myślenia ( inteligentny ) ale nie tak jak oni, oraz nie długowieczny, aby wymusić dużą liczebność zdolną do walki z Wraiths, sami przechodzą na wyższy stan egzystencji......

Pozdroo

Użytkownik Visus edytował ten post 03.08.2004 - |21:12|

• 0

#212 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 03.08.2004 - |20:16|

- docierają na Ziemie statkiem miastem Atlandydą.

Dlaczego zakładasz, że Atlantis powstało poza Ziemią?

bódóją

LUDZIE MIEJCIE LITOŚĆ! :censored:
  • 0

Dołączona grafika

#213 Visus

Visus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 03.08.2004 - |21:30|

Dlaczego zakładasz, że Atlantis powstało poza Ziemią?

Hmm,
Nie wiem, nie mam żadnych koncepcji aby to poprzeć nawet mi to przez myśl nie przyszło,

choć niby dlaczego tylko z Ziemi da sie dotać do pegaza, może Pradawni zabawili tam dłużej niz na innych placówkach.... może stąd większa ilość wrót..... - tyle.

A za ortografie przepraszam, a raczej za jej brak ! :D
  • 0

#214 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 04.08.2004 - |06:49|

choć niby dlaczego tylko z Ziemi da sie dotać do pegaza

Dlaczego tylko z Ziemi?
Na Ziemi mamy Wrota i potrafimy z nich korzystać, mamy ZPM i potrafimy go wykorzystać.
To że na innych planetach brakuje wszystkich tych elementów lub tylko jednego i nie można wybrać adresów Pegaza nie oznacza, że jest to całkowicie niewykonalne.

Użytkownik marcinssdd edytował ten post 04.08.2004 - |06:50|

• 0

Dołączona grafika

#215 Sławko

Sławko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 04.08.2004 - |08:27|

A może pradawni chcieli uniknąć tłoku, jaki by powstał przy przemieszczaniu się pomiędzy galaktykami (wszechświatami) ograniczyli podróże tylko do jednej galaktyki (wsze..), (kto nie ma odpowiedniej wiedzy nie podróżuje) :hyhy:

Sławko
  • 0

#216 Kirkor

Kirkor

Kapral

• Użytkownik
  • 184 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 04.08.2004 - |16:54|

Przychylam się raczej do pomysłu że jesteśmy jakimiś dalekimi "kuzynami" pradawnych niż ,że oni nas stworzyli do walki z Wraiths. To nie jest w ich stylu. Przenosząc się w inny stan istnienia, Zapoczątkowali proces ludzkiej ewolucji aby się ich rasa odrodziła.
  • 0

#217 Visus

Visus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.08.2004 - |18:22|

....Spekulacje....

Niby czemu nie, nielibyśmy być przodkami pradawnych aczkolwiek ze sztucznie ograniczonym potencjałem umysłu, niby po co mamy takie mózgi a wykorzystujemy jakiś niewielki procent.

W takiej sytuacji z brakiem wiedzy do przetrwania potrzebowaliśmy wielkiej liczebności, z czasem nastąpił postęp techniczny, gdyby ludzkość przetwwała efekt cieplarniany ( dała by rade technologicznie ) placówka pradawnych sama by sie odkryła oraz wrota na antarktydzie....

Taki mógłbyć plan, ale jeszcze niezapowiedziani goście Goaul`d, kościół katolicki w średniowieczu i troche poźniej co by tłumaczyło ,że ZPMy na atlandtydzie były na skraju wyczerpania ( mogliśmy nie zdążyć ) to oczywiście tylko spekulacje bo podniosła by sie sama.... ale zawsze mogła by być w lepszym stanie....

Pozdrawiam
  • 0

#218 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 27.08.2004 - |19:14|

Dlaczego na ziemi było wiencej wrót? Bo Wlaśnie z ziemi wywodzą się pradawni. Według mnie te wrota to pierwsze wrota jakie keidykolwiek powstały(prototypy). Zaluzmy pradawni wpadli na pomysł wrót badali badali udało się - noto sporawdzili na troszke dalszych odleglosci niz 5 metrów (ciagle na ziemi) czy takie cos moze dzialac i udało się.
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#219 harcerzyk123

harcerzyk123

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoWhitestock

Napisano 27.08.2004 - |23:55|

Nie wydaje mi się osobiście aby pradawni pochodzili z Ziemi. Nie ma na tutaj żadnych śladów rozwoju cywilizacji technicznej wcześniejszej od naszej (w serialu takich oznak nie widać). Jakikolwiek rozwój cywilizacyjny pociąga za sobą zużywanie zasobów naturalnych (paliwa kopalne itp.) jak również pozostają jakieś budowle lub ich resztki (poza stacją w lodach Antarktydy). Sądzę, że pradawni trafili na Ziemię (być może po zniszczeniu ich rodzimego świata) i znaleźli tutaj warunki odpowiadające ich rodzajowi i pozostali tutaj budując Atlantydę i ruszając do galaktyki pegaza w celach badawczych. A co do chronologii upadku pradawnych to nie znamy dokładnych czasów poszczególnych wydarzeń. Wydaje mi się, że pradawni wycofując się z galaktyki pegaza przed wraths mogli przywlec ze sobą jakieś choróbsko, które ich wykończyło.
Nie wydaje mi się również, aby na Ziemi było laboratorium badawcze gdzie badano system wrót. Moim zdaniem jedne wrota były na Ziemi pozostawione przez pradawnych, lecz z powodu epoki lodowcowej zamarzły całkowicie co spowodowało ich zablokowanie. Wężyki przywiozły stateczkiem drugie wrota i postawili je u nas na podwórku. Ruchy lodowca ponownie odsłoniły pierwsze wrota, dzięki czemu był możliwy przeskok do nich O'Niella z pani Carter.
Pozdrawiam.
  • 0
"Ambassador Kosh has been a busy boy today."
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"

#220 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.09.2004 - |10:36|

zgadzam sie z harcerzykiem - Pradawni nie mogli pochodzic z Ziemi!! zgadzam sie tez z jego teoria wrot - to calkowicie logiczne!! w odcinku 413 gdzie Sarah Gardner zostala "wzieta" mowia o badaniach amuletu ktory pochodzi sprzed 10 000 lat. to mniej wiecej z tego okresu pochodza Goa'uld (moga byc nawet starsi o pare tysiecy lat). natomiast z poczatku pierwszego odcinka Atlantis widzimy ze Pradawni kilka milionow lat !! zdecydowanie wiec to Pradawni - jako budowniczy wrot bawili sie nimi. co do tych surowcow mineralnych to tez sie zgodze - jakos nie wydaje mi sie zeby wszystkie wrota Pradawni budowali na Ziemi a potem tylko rozmieszczali je na danych planetach - to bezsensu. wiesz ile musieli miec tego materialu? ogromne ilosc bo musimy pamietac ile NOWYCH adresow wprowadzil do kompa O'Neill jak sie doladowal nowa wiedza.to ogromna liczba adresow. jako kolejny argument moge przypomniec wam, drodzy Ziemianie ze zycie na Ziemi zostalo zniszczone przez meteoryt. przeciez wrota i placówka Pradawnych na Antarktydzie by nie przetrwala no nie? Pradawni musieli wiec PRZYBYC na Ziemie i wtedy wszystko porobic!!
jakos mnie nie przekonuje argument michala_zxc ktory twierdzi ze "Pradawni badali dzialanie wrot na Ziemi i zeby to sprawdzic ustawili drugie wrota na Ziemi". michal_zxc - Carter kiedys mowila ze jedna planeta to sa jedne wspolrzedne i ze jak masz drugie wrota i chcesz sie z nimi polaczyc to bedzie to tak jak z dzialaniem telefonu - nie mozesz zadzwonic na ten sam numer z ktorego dzwonisz!!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych