Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 073 - S04E03 - The Economist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
217 odpowiedzi w tym temacie

#201 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.02.2008 - |07:32|

Zbieramy kolekcję cytatów:
Ben - Wszyscy zginą
Hurley - Czy nas zabijecie
Abaddon - Czy oni żyją?
Charlie [napis] - Oni cię potrzebują...
Dlaczego cały czas jest wałkowany wątek, że wszyscy moga zginąć?
Coś mi się wydaje, że sprawa nie jest wcale taka prosta...
Jak na LOST-a przystało, może się okazać, że to nie "frachtowiec" jest zagrożeniem. Jacob i Dymek boją się czegoś znacznie poważniejszego... To wizyta frachtowca [zniszczenie kolejnej stacji - może ostatniej osłony Wyspy? wyłączenie kołowrotka chomików? (w końcu Łysy lubi wysadzać), doświadczenia Daniela?] mogła ściągnąć coś jeszcze na wyspę - siłę, przed którą chroniono wyspę przez lata. A w rezultacie zarówno Dharma jak i Othersi musieli się ekspresowo ewakuować z wyspy. Teraz obwiniają sie nawzajem i odstrzeliwują swoich pracowników. No i oczywiście chcą wrócić, a "Oceanic 6" [i Ben] to jedyni, którzy powinni wiedzieć, jak tam trafić.

Nie zapominajmy, że od momentu zniszczenia "Swana" wyspa jest "otwarta", kto wie, jak trafić, to się tam dostanie. I niekoniecznie musi to być Dharma.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.02.2008 - |07:54|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#202 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 21.02.2008 - |10:58|

Nie zapominajmy, że od momentu zniszczenia "Swana" wyspa jest "otwarta", kto wie, jak trafić, to się tam dostanie. I niekoniecznie musi to być Dharma.

A może wrócą ci od czterech palców na stopie?
  • 0

#203 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.02.2008 - |13:28|

Nie możemy zapomniec czegoś, czego nie wiemy. Nie wiemy jaka był arola Swana, i systemy cyklicznego wpisywania liczb. Byc może powodowały one w jakims stopniu otwieranie Wyspy. Przeciez wiemy, że od czasu gdy niebo stało sie purpurowe, stracona kontakt ze śwaitem. Być może zniszczenie Swana całkowicie Wyspę zamkneło.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#204 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.02.2008 - |13:51|

Nie możemy zapomniec czegoś, czego nie wiemy. Nie wiemy jaka był arola Swana, i systemy cyklicznego wpisywania liczb. Byc może powodowały one w jakims stopniu otwieranie Wyspy. Przeciez wiemy, że od czasu gdy niebo stało sie purpurowe, stracona kontakt ze śwaitem. Być może zniszczenie Swana całkowicie Wyspę zamkneło.

No i chyba mamy sprzeczność. Chyba, że "Swan" miał kilka funkcji. ;)
Bo, owszem, stracili wszelką łączność (przynajmniej to wiemy na razie), ale jednocześnie pojawiła się Naomi. Nie wiadomo, czy byłaby w stanie dostać się w pobliże wyspy, gdyby dalej działał "Swan".
No i znów wracamy do punktu wyjścia - czy ekipa z frachtowca zna właściwy kurs na wyspę - bezpieczny od ataku Lostzilli. Z tego, co powiedział Daniel, wynikałoby że tak - to dlaczego na dzień dobry trafili w burzę?
Wyłączone zostało "Looking Glass", a to oznacza, że na wyspie może się zjawić więcej "zainteresowanych". Ja dalej zakładam, że Dharma bała się kogoś "z zewnątrz", teraz, jak wszystko zostanie wyłączone - mogą mieć wizytę "z nagła i znienacka", tylko nie wiadomo kogo. I chyba Jacob to "wyczuwa", dlatego Ben się obawia, że wszyscy zginą.
I na koniec - tajemniczy "frachtowiec" - nie wiadomo jaki duży i czy to na pewno "frachtowiec", i nie wiadomo ile ludzi jest na pokładzie, czy tylko Regina, Minkowski, super piątka i paru marynarzy z załogi.
A wtedy rzeczywiście mogło się wydarzyć coś, co spowodowało, że Sayid pracuje dla Bena...
Ben/Jacob ma pretensje, że otwarto dostęp na wyspę...
Jak zwykle, więcej pytań niż odpowiedzi. :(
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#205 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 21.02.2008 - |14:13|

Nie zapominajmy, że od momentu zniszczenia "Swana" wyspa jest "otwarta", kto wie, jak trafić, to się tam dostanie.

Chyba, że "Swan" miał kilka funkcji. ;)

A właśnie. Jaka była funkcja Swana?

Użytkownik Asignion edytował ten post 21.02.2008 - |14:14|

• 0

#206 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.02.2008 - |14:37|

@Asignion
Co najmniej mamy 2 funkcje:
- gdy przestał istnieć, cała komunikacja ze światem zewnętrznym poszła się bujać, jak również nie działa sonar - czyli: Othersi nie mają jak wezwać pomocy, nie mają tez jak zwiać - ktoś jest naprawdę sprytny - klasyka ataku
- osłona wyspy - katastrofa samolotu była wówczas, gdy "Swan" chwilowo był wyłączony (bo Des poszedł za Kelvinem), a Naomi dostała się na wyspę, gdy "Swana" już nie było...
Nie wiemy, jak "osłona" reagowała na wyładowania elektryczne - Desmond dostał się na wyspę w wyniku burzy...

I teraz nieprzypadkowo Frank, lecąc z "super czwórką" (a raczej już trójką) trafił w burzę.
Czy ostrzeżenie, że ma lecieć kursem, którym przylecieli, niezależnie co się będzie działo, też nie dotyczy tego samego? Wyspa nie będzie chciała ich wypuścić?
Czyli znów - znali czy nie znali właściwego kursu?

PS - osobiście proponuję, żeby Łysy wysadził kołowrotek chomików, wtedy może być weselej ;)
  • 0

#207 zyhjasz

zyhjasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 21.02.2008 - |17:43|

jezeli swan byl tak wazny dla bezpieczenstwa wyspy to nie rozumiem jednego czemu ben namieszal lockowi z wciskaniem tego przycisku ??? czyzby nie wiedzial co sie stanie ??? podczas implozji bunkra nie wygladal na zaskoczonego
  • 0

#208 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 21.02.2008 - |17:48|

jezeli swan byl tak wazny dla bezpieczenstwa wyspy to nie rozumiem jednego czemu ben namieszal lockowi z wciskaniem tego przycisku ??? czyzby nie wiedzial co sie stanie ??? podczas implozji bunkra nie wygladal na zaskoczonego

wiedział i wcisnął, po prostu chciał namieszać lockowi w głowie
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#209 zyhjasz

zyhjasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 21.02.2008 - |17:55|

no wlasnie o to chodzi namieszal mu w glowie tak jakby jego celem bylo to zeby locke nie wcisnal przycisku najprawdopodobniej nie chcial ryzykowac swojego tylka i byc wykonawca
jako ze ben jest wielkim obronca wyspy dlatego dziwi mnie takie zachowanie
  • 0

#210 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.02.2008 - |18:29|

no wlasnie o to chodzi namieszal mu w glowie tak jakby jego celem bylo to zeby locke nie wcisnal przycisku najprawdopodobniej nie chcial ryzykowac swojego tylka i byc wykonawca
jako ze ben jest wielkim obronca wyspy dlatego dziwi mnie takie zachowanie

Gdyby dalsza operacja Swana byla tak istotna dla Bena, Inni zrobili by wszystko by ja podczymac. Z jakis poodow musiala byc obojetna. Przez tyle lat jej istnienie tolerowali. Wiedzieli gdzie jest. Wiedzeli jak sie do niej dostac. samotny operator, czy nawet dwoch, nawet z tym arsenalem, nie byli zdolni obronic stacji, przy srodkach jakimi dyspponowali Inni.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 21.02.2008 - |18:33|

• 0
Genesis

#211 zyhjasz

zyhjasz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 21.02.2008 - |18:50|

no to wychodzi na to ze swan wcale nie ukrywal wyspy przed swiatem zewnetrznym :blink:
  • 0

#212 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.02.2008 - |18:56|

no to wychodzi na to ze swan wcale nie ukrywal wyspy przed swiatem zewnetrznym :blink:

Wychodzi na to, ze nie wiemy co Swan robił i pownie nigdy tego sie nie dowiemy.
  • 0
Genesis

#213 Barbabrzan

Barbabrzan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21.02.2008 - |19:15|

ODcinek świetny, co się stało z domem Jakuba? Wygląda na to że Ben dużo podróżował ;P Zastanawiające jakiego argumentu użył żeby przekonać Sayida do współpracy. Dodam że jak nielicznym wiadomo, na ziemi w różnych miejscach czas płynie w innym tempie, nie mówie tu rzecz jasna od względności interpretacji jego upływu, a o zaburzeniach elektromagnetycznych które wywołują takie "niescisłosci" są to jednak różnice rzędu kilku milisekund na rok. Ale jednak, na wyspe mamy do czynienia (wg. dharmy) z wyjątkowymi anomaliami elektromagnetycznymi. Intrygujące pozostaje to, iż Julie i Desmond zbliżając się do Helikoptera byli czymś wyraznie rozbawieni, zważywszy uwage na bynajmniej oschłe podejscie Desmonda do "fantastycznej czwórki" jest to ciekawe, twórcy wyraźnie sugerowali nam zastanowieni sie nad tą sceną. Niewątpliwie Desmond i Juliet wiedzą więcej od pozostałych, wszak są na wyspie nie co dłużej! A ludziom którzy chcą Bena, nie chodzi zapewne o Bena samego w sobie, ale o jego wiedze i kontakt z Jacobem, Oni szukali wyspy już wczesniej, scena w Tunezji (nawiasem mówiąc masakrycznie świetna) rzuca troche światła na to że Miles z pewnością kłamał, jakoby nie wiedział nic o prawdziwym celu ekspedycji, mówiąc ,że im zapłacono i tyle! Być może przybysze (Ci którczy stoją nad fantastyczna czwórką, Mikowski?) to pozostałosci po Dharmie
  • 0

#214 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 21.02.2008 - |20:00|

Juliet i Desmond po prostu sobie rozmawiali w drodze, a kiedy do szli do helikoptera Desmond był szczęśliwy, że wreszcie odleci, a Juliet cieszyła się jego szczęsciem. Nie ma co nadinterpretować :)
  • 0

#215 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 21.02.2008 - |21:30|

@Asignion
Co najmniej mamy 2 funkcje:
- gdy przestał istnieć, cała komunikacja ze światem zewnętrznym poszła się bujać, jak również nie działa sonar - czyli: Othersi nie mają jak wezwać pomocy, nie mają tez jak zwiać - ktoś jest naprawdę sprytny - klasyka ataku

Ha ha ha, to moje pytanie o funkcję Swana to była podpucha - no i proszę - Tajemnicza Wyspa wykryła spisek, którego tajemniczy członkowie poprzez zniszczenie Swana chcieli zaatakować Innych. Brawo. Jak się ma tak pusto w głowie, to się już nie pamięta, że Swana zniszczył Desmond, żeby ocalić własne cztery litery... Ot, i cały spisek. Chociaż nie - zawsze można powiedzieć, że to John Locke zaatakował w tak perfidny sposób Innych - poprzez zniszczenie komputera i uniemożliwienie wpisania kodu. :lol:

A tak przy okazji - to kogo Twoim zdaniem chciał Ben wezwać na pomoc?
  • 0

#216 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.02.2008 - |07:32|

A tak przy okazji - to kogo Twoim zdaniem chciał Ben wezwać na pomoc?

Swoich szefów, dla których pracuje - tych, którzy mu dostarczali paszporty, znalezione w tym odcinku. Chociażby...
Chyba sam nie wierzysz, że Ben jest "sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem", bo by już dawno Hanso Foundation "wpadła z wizytą" na wyspę.

Ha ha ha, to moje pytanie o funkcję Swana to była podpucha - no i proszę - Tajemnicza Wyspa wykryła spisek, którego tajemniczy członkowie poprzez zniszczenie Swana chcieli zaatakować Innych.

No to geniuszu logiki i dedukcji wytłumacz, kogo Ben z Jacobem się tak boją teraz?
"Potężne siły, jakie nie atakowały wyspy od lat" - czyli kto?
No nie powiesz mi, że Szef Else jest specem od metafizyki do tego stopnia, że należy się tak bronić :lol:
Ben mógł wiedzieć o funkcjach "Swana", mógł wiedzieć o kodzie, czy wiedział o kluczu - wątpię, ale mogę się założyć, że nie wiedział, dokąd został wysłany sygnał.

Jak się ma tak pusto w głowie, to się już nie pamięta, że Swana zniszczył Desmond, żeby ocalić własne cztery litery...

Chociaż nie - zawsze można powiedzieć, że to John Locke zaatakował w tak perfidny sposób Innych - poprzez zniszczenie komputera i uniemożliwienie wpisania kodu.

Czy przegapiłeś odcinek "?", bo ani Eko ani Locke "sami z siebie" nie wpadli na pomysł pójścia do "Perły'. Zawsze można powiedzieć, że to "Wyspa" [Dymek] zesłała im te sny... I dziwnym trafem teraz zmieniła zdanie :lol:
  • 0

#217 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 22.02.2008 - |13:42|

Świetny odcinek, dużo działo się zarówno na wyspie, jak i poza wyspą. No i moja ulubiona postać jako główny bohater odcinka.

PLUSY:

+ bardzo dobry początek odcinka, no prawie początek, gdzie widzimy pierwszy flashforward Sayida
+ ogólnie bardzo ciekawie wyglądały losy Sayida po powrocie z wyspy, teraz mamy pewnośc, że jest on czwartym z ocalałych z lotu Oceanic 815, który powrócił do normalnego świata. Jak widać, całkiem dobrze mu się powodzi, niema załamań nerwowych jak Jack czy Hugo, z jakiś nieznanych nam na razie powodów związał się z Firmą (Dharma, Fundacja Hanso lub inna organizacja), gdzie wysoka pozycję (lub najwyższą) ma Benjamin Linus. Warto będzie oglądać kolejne odcinki, aby dowiedzieć się co takiego stało się, ze dzielny Irakijczyk, który dotychczas walczył z Innymi, teraz pracuje wraz z ich dawnym szefem. Bardzo tajemniczo to wygląda, ale tym samym bardzo interesująco
+ eksperyment Faraday'a - to coś w stylu dawnego Losta, gdzie co jakiś czas widzieliśmy różne anomalie związane z wyspą. 31 minut różnicy, to zapewne 31 minut przesunięcia w czasie, które tak dobrze kamufluje wyspę. Teraz się bardzo cieszę, że na wyspę trafił taki ktoś jak Farady - mam nadzieję, że pokazę jeszcze wiecej dowodów na niezwykłość tej wyspy, a przez to będziemy bliżej poznania jej tajemnicy:)
+ tajne pomieszczenie w domku Bena - no no, tego się niespodziewałem. Ben, który był owiany tajemnicą, stał się jeszcze bardziej tajemniczą postacią...Tyle paszportów, hmm ciekawe:)

MINUSY:

- Sayid coś za bardzo chce dostać się na ten statek, a stało się to zaraz potym, jak zobaczył bransoletkę Naomi. Tę samą miała potem Elsa, którą zajmował się po powrocie Jarrah. O co tu może chodzić? Tak bardzo mu zależało, że zdecydował się na układ z Johnem, coś mu dał bądz obecał, i nie wydaje mi się, że towarem przetargowym był tylko Miles.
- zaskoczyła mnie niespodzianka stworzona przez Hugo, niestety negatywnie, bo niespodziewałem się, że właśnie Hugo będzie zdolny do takich gierek z byłymi kumplami
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#218 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.05.2010 - |22:00|

Nigdy nie byłem wielkim fanatykiem Lostów, obejrzałem już dawno temu 3 pierwsze sezony, na bieżąco śledziłem 1 i 2 odcinek IV sezonu i jakoś przestało mnie dalej wciągać. I i II sezon były naprawdę świetne, III sezon możę trochę mniej ciekawy, ale też miał swoje plusy, natomiast początki IV i te futurospekcje mnie zniechęciły, ale postanowiłem jako serialowy maniak dokończyć oglądanie żęby ktoś mi nie powiedział że nie widziałem całości więc nie mam głosu.
3 odcinek IV sezonu jak dla mnie 8/10. Dużo się działo, ale ogólny chaos, generalnie nie było najgorzej. Nie będę się wydurniał i pisał jakichkolwiek teorii, w kontekście kolejnych sezonów. Zresztą dla mnie Lost to zwykła rozrywka, bez zagłębiania się w przeróżne, oderwane od rzeczywistości teorie.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych