Skocz do zawartości

Zdjęcie

The 4400

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
598 odpowiedzi w tym temacie

#201 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 06.05.2006 - |23:17|

dragonius-a [beeep], w takim razie nie obejrzales sie dokladnie "zapychaczom", nie zwrociles uwagi na ile poszczegolne,czasem pozornie niewazne wydarzenia mowia nam o kondycji psychicznej danych bohaterow, o zmianach jakie w nich wystapily/wystepuja itd itp.

Kazanie na niedziele masz juz z glowy ;)

Użytkownik Macias edytował ten post 06.05.2006 - |23:18|

• 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#202 dragonius

dragonius

Szeregowy

• Email
  • 15 postów

Napisano 07.05.2006 - |00:27|

Wielebny Macias ;) jakoś mnie nie przekonałeś co mnie tam obchodzi ich psychika ja nie chce robić ich profilu psychicznego tylko oglądać ciekawy serial, a to o czym piszesz to właśnie szczegóły, coś musieli wymyśleć więc skupili się na samych postaciach, bo co mieli pokazywać przez powiedzmy 10 odcinków, jak cały czas siedzą przy stole i grają w karty ;) dla mnie to nadal zapychacze, podobnie jest w TV w program informacyjnych typu fakty gdy brakuje im materiału aby wypełnić luke wstawiają jakiś mało ważny materiał tak aby coś było i czas trwania programu się zgadzał. Jasne nigdy się nie da zrobić aby wszystkie 20 odcinków było ciekawe, chociaż w 4400 mi jakoś praktycznie każdy odcinek się podobał, za każdym razem szukają innej osoby z nadprzyrodzonymi zdolnościami z 4400 i jednoczesnie dochodza nowe pytania itp. A w BSG akcja w tych środkowych odcinkach ciągnie się jak flaki z olejem, jasne takie są prawa rynku zamówili 20 odcinków to coś musieli nagrać. Cały ten serial BSG wygląda tak jakby brakowało im pieniędzy mimo że akcja toczy się "jakby" w przyszłości i mają zaawansowaną technikę to efekty sepcjalne sa bardzo słabe, przez co i akcja słaba nie moga sobie pozwolić na super widowiskowe akcje, jak choćby w StarGate
  • 0

#203 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 07.05.2006 - |08:29|

Wiesz. Zawsze można by stwierdzić, że to poszukiwanie jakiś osób z mocami też jest zapychaczem. Bo przecież można by zająć się np. kwestią rozwoju głównych bohaterów, albo choćby sprawą centrum dla 4400 :D
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#204 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.05.2006 - |08:40|

Dragonius, widzę że źle podchodzisz do BSG. Tego serialu nie da się oglądać tylko dla rozrywki, nie o to tu chodzi. To jest produkcja, nad którą trzeba się skupić. Ten serial nie opowiada tylko o tym jak ludzie chcą dolecieć do Ziemi, ale również o ich instynktach budzących się na skraju zagłady. Jeśli nie chce ci się zwracać uwagi na portret psychologiczny bohaterów to może lepiej nie oglądaj BSG. Jak dla mnie to jest najlepszy serial sci-fi jaki kiedykolwiek obejrzałam(obejrzałam ich dość mało).

Wracając do tematu, 4400 jest to świetny serial, właściwie żeby dobrze go zrozumieć również trzeba skupić się na szczegółach i psychice bohaterów. Ta produkcja jest ciekawa i niesie za sobą interesujące rozwiązania. Jeden z moich ulubionych seriali.

Użytkownik Wraith edytował ten post 07.05.2006 - |08:41|

• 0

#205 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 08.05.2006 - |02:19|

do dragonius: gdzie ty w BSG widzisz retrospekcje????? chyba ci sie seriale pomieszaly (LOST,BSG)
sorki za offtop:D

a co do The 4400 bardzo mi sie podoba ten serial (stawiam go tuz za BSG i LOST) i nie moge sie doczekac 3 sezonu i doroslej Isabelle
Na officjalnej stronce mozna juz znalesc informacje na temat aktorki ktora bedzie grac ISabele:

http://www.usanetwor...elle/index.html

nie moge sie juz doczekac 2-godzinnego pilota 3 sezonu....
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#206 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.05.2006 - |08:03|

Wielebny Macias jakoś mnie nie przekonałeś co mnie tam obchodzi ich psychika ja nie chce robić ich profilu psychicznego tylko oglądać ciekawy serial, a to o czym piszesz to właśnie szczegóły, coś musieli wymyśleć więc skupili się na samych postaciach, bo co mieli pokazywać przez powiedzmy 10 odcinków, jak cały czas siedzą przy stole i grają w karty dla mnie to nadal zapychacze, podobnie jest w TV w program informacyjnych typu fakty gdy brakuje im materiału aby wypełnić luke wstawiają jakiś mało ważny materiał tak aby coś było i czas trwania programu się zgadzał. Jasne nigdy się nie da zrobić aby wszystkie 20 odcinków było ciekawe, chociaż w 4400 mi jakoś praktycznie każdy odcinek się podobał, za każdym razem szukają innej osoby z nadprzyrodzonymi zdolnościami z 4400 i jednoczesnie dochodza nowe pytania itp. A w BSG akcja w tych środkowych odcinkach ciągnie się jak flaki z olejem, jasne takie są prawa rynku zamówili 20 odcinków to coś musieli nagrać. Cały ten serial BSG wygląda tak jakby brakowało im pieniędzy mimo że akcja toczy się "jakby" w przyszłości i mają zaawansowaną technikę to efekty sepcjalne sa bardzo słabe, przez co i akcja słaba nie moga sobie pozwolić na super widowiskowe akcje, jak choćby w StarGate

Oto obraz typowego polskiego widza: "dajcie mi tu dużo wybuchów i laserów i żeby postacie były płytkie bo ja nie potrafię interpretować tego co oglądam". Niestety dzięki pokoleniu gimnazjum będzie coraz gorzej z polskim podejściem do sztuki. I jakbyś nie zauważył w 4400 też jest głęboka analiza charakterów, ale oczywiście ważniejsze jest żeby postacie narobiły dużo bałaganu. Ja sam przyznaję, byłem kiedyś małolat i nie potrafiłem zagłębiac się w to co oglądam/czytam, ale przyszedł czas liceum i rzebabyło się tego nauczyć i jakoś nie mogę sobie teraz wyobrazić jak można oglądać BSG lub 4400 nie zwracając uwagi na nic innego jak tylko FXy.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#207 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 08.05.2006 - |09:43|

No i trafiłeś w 10-tkę. Już kiedyś to pisałem, ale powtórzę, że seriale i filmy są po to by coś z nich zabrać dla siebie. Jedni skupiają sięna tym co jest efektowne, a inni szukają czegoś głębszego. To kwestia i wieku, ale chyba raczej pewnej dojrzałości. Nie każdemu musi sięwszystko podobać. JA sam pamiętam, jak przez kilka lat próbowałem przeczytaćjedną książkę. Dopiero po wielu latach zacząłem rozumiećco w niej jest powiedziane - musiałem trochę dojrzeć, by ją zrozumieć.
POdobnie jest i z niektórymi serialami S-F, które raczej pod płaszczem efektów i fantastyki pokazują ważne zagadnienia i problemy. Warto może sięgnąć po kilka tematów zBSG, by zobaczyćo czym jest mowa. I podobnie też z 4400. Jest wiele spraw, które sąporuszane pod płaszczem problemów z osobami porwanymi.
  • 0

#208 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 08.05.2006 - |10:23|

Ja to ciągle powtarzam, ze efekty nie czynią serialu/filmu fajnym lecz fabuła.

BTW to wyszedł juz 2 sezon na DVD ?
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#209 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.05.2006 - |10:27|

@mmisiek: Info o dvd 4400 sezon 2

@matlas: Info o premierze zamieszczałem dobry miesiąc temu, a aktorka, jak dobrze pamiętam, to ta sama co w ostatnich scenach sezonu 2....

#210 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 08.05.2006 - |10:35|

Nie wiem czy już ktoś o tym pisał ale na tv.com podane są już tytuły pierwszych odcinków 3 sezonu.

Zauważyłem też w programie Pro7 (niemiecki kanał) że od tego poniedziałku emitują The 4400. Jak ktoś lubi język niemiecki to można obejrzeć :D.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#211 dragonius

dragonius

Szeregowy

• Email
  • 15 postów

Napisano 08.05.2006 - |13:40|

Hans Olo Zdziwił byś się ale pewnie jestem starszy od ciebie, żaden ze mnie gimnazjalista właśnie kończe studia :P wiedziałem od początku ze nikt mnie tu nie zrozumie, serial BSG ma wielu zwolenników i pisząc cokolwiek negatywnego na temat tego serialu to jak pakować się w gniazdo szerszeni, choć nie pisałem nigdy że serial jez zły dla mnie jest conajmniej dobry, tylko moim zdaniem serial nie zasługuje na takie uwielbienie bo nie wszystkie odcinki są dobre. Piszecie że nie afekty specjalne czynią serial dobrym w 1000% się z tym zgadzam, ALE jeśli serial produkowany jest w obecnych czasach to i efekty powinny wyglądać na miarę swoich czasów, jasne że fabuła się liczy nigdy tego nie negowałem, dla mnie naturalnie jest równiez absolutnie na pierwszym miejscu. I dlatego właśnie pisałem że środkowe odcinki 2 serii BSG są nudnawe, a dodając do tego kiepską oprawę w postaci kiepskiej charakteryzacji + scenografia + efekty serial sporo traci no przynajmniej w moich oczach. Piszecie że liczy się aby coś wyciągnąć dla siebie z serialu, po przez obserwację zachowań głównych bohaterów, jedyny ciekawy wątek jaki mi sie teraz przypomina to kwesta człowieczeństwa wręcz próba pokazania że maszyna może być bardziej ludzka od samego człowieka, ale ten wątek ciągnie się się długo, zbyt długo i bęcie ciągnął się aż do końca, pewnie do momentu rozejmu miedzy cylonami a ludźmi. Ale jeśli stawiacie na pierwszym miejscu seriale gdzie można obserwować zachowania ludzkie, skupiać się na ich psychice, to może lepiej zacząć oglądać Mode na sukces, albo klan te seriale głównie skupiają się właśnie na samych postaciach. Dla mnie serial idealny powinien mieć na pierwszym miejscu wciągającą fabułę tak aby chciało się czekać na nastepny odcinek ) a co do efektów specjalnych to nawet nie musi być ich wcale jeśli serial tego nie wymaga to nie efekty specjalne czynią serial ciekawym, ale jeśli serial nie może się obejść bez takich efektów, to pryznajmniej nie powinny one pogarszać renomy serial przez ich beznadziejne wykonanie, no np. jak by wam się podobało jak by Hans Solo w Gwiezdnych wojnach oczywiście :P walczył drewnianym kijkiem zamiast mieczem świetlnym?
Dlatego wracając do serialu 4400 uważam że serial jest kwintesencją tego co tu spłodziłem, ponieważ ma ciekawa, wciągającą fabułę, wygląda jaky był zrobiony w latach obecnych nie 20 lat temu, postacie tam przedstawione są faktycznie bardzo barwne i mają mase swoich problemów które sprytnie połączono z fabułą serialu, więc można powiedzieć że jest to serial idelany bo na pewno każdy znajdzie w nim cos dla siebie
  • 0

#212 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.05.2006 - |16:02|

jeśli serial nie może się obejść bez takich efektów, to pryznajmniej nie powinny one pogarszać renomy serial przez ich beznadziejne wykonanie, no np. jak by wam się podobało jak by Hans Solo w Gwiezdnych wojnach oczywiście :P walczył drewnianym kijkiem zamiast mieczem świetlnym?

Oj z tym mieczem to by było trudno bo to nie Han S. go używał :hyhy:

A co do 4400 to dodam od siebie ,że mniej więcej w środku 2 sezonu to dla mnie jakoś tak dziwnie tzw akcja/historia spowolniła-[nie chodzi o wybuchy/strzelanie/pościgi :P ] Oglądałem za jednym podejściem cały sezon więc może dlatego to zobaczyłem.Całe szczęście do końca sezonu się to wyrównało.A obecnie ciekawie i niepokojąco zapowiada się s.3 z nową/starą ;) Isabel.

Użytkownik biku1 edytował ten post 08.05.2006 - |17:04|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#213 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 08.05.2006 - |16:59|

Ale to chyba nie tylko domena 4400?? Większość seriali w jakiś sposób przedziwny dla mnie :D w środku sezonu nagle spowalnia akcję, aby pod koniec na nowo przyśpieszyć. Jakby nie patrzył - jest to pewien chwyt marketingowy. Sezon zaczyna sięi kończy wystrzałowymi odcinkami po to, by zachęcić do ogladania tego, co będzie się działo w środku.
  • 0

#214 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.05.2006 - |17:20|

Hans Olo Zdziwił byś się ale pewnie jestem starszy od ciebie, żaden ze mnie gimnazjalista właśnie kończe studia

Nie twierdziłem, że jesteś gimnazjalistą. Twierdziłem, ze pokolenie gimnazjum dodatkowo pogorszy średnią intelektu naszego narodu:P To taka mała dygresja:).

Ale jeśli stawiacie na pierwszym miejscu seriale gdzie można obserwować zachowania ludzkie, skupiać się na ich psychice, to może lepiej zacząć oglądać Mode na sukces, albo klan te seriale głównie skupiają się właśnie na samych postaciach.

Nie róbmysobie jaj. Te postacie to odmóżdżone "mózgo[beeep]y". Jak bym to obejrzał to chyba musiałbym ze 100 razy obejrzeć BSG, żeby zapomnieć o tak traumatycznym przeżyciu.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#215 forbes

forbes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów
  • MiastoSłupsk

Napisano 09.05.2006 - |14:29|

Wlasnie skonczylem pierwszy sezon, tak wiem opozniony troche jestem, ale jakos nie moglem sie przekonac do tego serialu, a teraz obejrzalem z nudow - w przerwie BSG, SG1 i SGA. Musze przyznać ze całkiem niezle się zapowiada, juz sciagam drugi sezon zeby byc na biezaco, przynajmniej nie bede musial dlugo czekac na trzeci, jesli drugi wciagnie na tyle co pierwszy. Chociaz po ostatnim odcinku pierwszej serii, sklonny jestem się pokusic o wyjasnienie całej zagadki. Jak sie dowiedzielismy, poprzez kanal komunikacyjny kyle-tom, w przyszlosci ludzkosc wymiera, więc aby uratować siebie porywają w czasie ludzi i odstawiają ich aby uratowali przyszlośc. Na uwage zasluguje fakt że na pytanie dlaczego akurat tutaj ich odstawili, dowiadujemy sie że to tutaj zacznie sie droga zaglady. Wnioskuje więc (może błędnie) że przyczyną zagłady ludzkosći będzie fakt iż zostali oni porawani i i odstawieni własnie w tym miejscu, a więc przyczynimy sie sami do swoje zagłady, rowniez przez dodanie nowych mocy zwyklym ludziom. Mam nadzieje ze nie zakrecilem zbyt mocno.
  • 0

#216 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.05.2006 - |14:37|

juz sciagam drugi sezon zeby byc na biezaco

ja bym już ten miesiąc na DVD poczekał....

Użytkownik Toudi edytował ten post 09.05.2006 - |14:39|

#217 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.05.2006 - |15:53|

ja wlansie czekam na DVD ;) chodz niecierpliwi moga HDTV znalezc na necie, taka sama jakosc co dvd tylko ze z wstawkami TV ;) (zle synhro, nazwa stacji itp.)
  • 0

#218 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 09.05.2006 - |16:33|

Z 4400 świetna jest czołowka a głównie piosenka.

Początkowo niby ciekawie potem nuda i 2 połowa s2 coś się dzieje.

Niestety jak dla mnie jest to za bardzo pomieszane ni to paranormal, ni to UFO ni to spiski agencji rządowych.
A serial ma pecha że za 2 ostatnimi formami nie za bardzo przepadam, chyba że są zrobione SUPER z SENSEM, ciągłą akcją itd.

Ale zobaczyłem cały i s3 także.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#219 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 09.05.2006 - |23:45|

Porównywanie 4400 z BSG to jak porównanie Poloneza i najnowszych modeli Toyoty. Tania i miła papka wobec arcyciekawego i wykwntnego smaku. Płakać jednynie należy, że to więszkość z nas decydije, że nie możemy oglądać więcej BSG, a mamy masę 4400 i pochodnych. Dodam, że 4400 mi się na swój sposób podoba, miły klimat i ciepła naracja, łatwu i prosty motyw przewodni, pogodne klimaty. No wporzo, ale do BSG to jeszcze długa droga i inna klasa.
  • 0

#220 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 10.05.2006 - |12:25|

Porównywanie 4400 z BSG to jak porównanie Poloneza i najnowszych modeli Toyoty. Tania i miła papka wobec arcyciekawego i wykwntnego smaku. Płakać jednynie należy, że to więszkość z nas decydije, że nie możemy oglądać więcej BSG, a mamy masę 4400 i pochodnych. Dodam, że 4400 mi się na swój sposób podoba, miły klimat i ciepła naracja, łatwu i prosty motyw przewodni, pogodne klimaty. No wporzo, ale do BSG to jeszcze długa droga i inna klasa.

Kolego oba porównania błedne.... Swojego czasu (dawno bo dawno) Polonez był jedynym samochodem dostepnym na rynku, nie jednego polaka nie było stac na Poloneza. Toyota ? A co to jest za auto ?. Jak kolega mawia Toyota a w środku [beeep] :).

Jak sie nei mogło miec innego auta to Polonez, Maluch, Duży Fiat, nawet Syrenka były dobrymi samochodami a teraz.... Podsumuje to cytatem J.Sztura ze Kingsajzu: " W D**ach sie poprzewracało" :)

Porównanie nr 2, błedne zwłaszcza ostatnie zdanie o klasie... :/ LOL ten serial nie ma klasy, no moze troszke ma. Wiekszos odcinków jest robiona jakby na siłe, masa nieścisłości, dziwne zachowania bohaterów. Pierwszy sezon plus począteg drugiego był fajny ale potem (od czasu podziału floty) stała się typowa komercha ze przesłaniem bardzo politycznym, a to mi sie nie podoba.

*| nie twierdze, ze 4400 jest super, jest fajny

**| lubie "polityczne" filmy ale jesli to fikcja i nie ma podobieństwa we teraźniejszych dziejach, a BSG ma az nadto.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych