Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale na DVD i Blu-ray

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3851 odpowiedzi w tym temacie

#2081 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 09.06.2009 - |19:31|

Akurat Czesi też nie mają swojego dubingu a lektor w tym tytule to akurat psuje cały serial moim skromnym zdaniem

Nie chodzi o to czy psuje czy nie. Jeden lubi lektora, drugi uważa, że psuje klimat (ja np w jednych produkcjach wolę lektora, a inne oglądam tylko z napisami). Chodzi o możliwość wyboru, którego polskich nabywców bardzo często się pozbawia, dając tylko napisy i windując cenę do niebotycznych, niczym nieuzasadnionych (no bo ile w końcu może kosztować wstawienie napisów?) sum. Jak ktoś lubi być traktowany jako klient drugiej kategorii i wydawać duże pieniądze za coś co nie jest warte tej ceny to jego sprawa. Ja tam nie zamierzam dawać się w ten sposób robić w jajo.

W innej kwestii. Czy ktoś rozumie po co w Polsce tworzy się tyle ścieżek audio z lektorami? Przykład - choćby pierwszy sezon Terminatora. Jeden lektor w AXN, inny w TVP i jeszcze inny na DVD. Nie można się dogadać obniżając przy tym cenę? Wszyscy byliby zadowoleni.

Jeszcze inny przykład - cykl Powrót do Przyszłości - co kanał to inny lektor i tłumaczenie (stare VHS, Canal +, TVP, TVN, Polsat, Polskie wydanie DVD). Sam widziałem (jako wielki fan cyklu) wszystkie wersje, a ostatnio w VOD w telewizji N pojawiło się zupełnie nowe tłumaczenie i lektor (SIÓDME z kolei!).

Użytkownik baku edytował ten post 09.06.2009 - |19:33|

• 0

#2082 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.06.2009 - |20:05|

W innej kwestii. Czy ktoś rozumie po co w Polsce tworzy się tyle ścieżek audio z lektorami?

Jak to po co aby biznes się kręcił ,kasa była w obiegu i można było po raz kolejny trzepać forsę na tym samym i wykazać ,że coś się robi są wydatki, koszta, zyski, itp.
I wszyscy są zadowoleni od tłumacza, korektora, redaktora, studia dźwiękowego itd tu nie chodzi o to by było taniej.
A że zmiany są często kosmetyczne <_< to co to kogo obchodzi jak mamy "nowe tłumaczenie" AD 2009.

Użytkownik biku1 edytował ten post 09.06.2009 - |20:11|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#2083 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 09.06.2009 - |20:10|

No 7 różnych tłumaczeń z lektorem to zdecydowanie przesada, ale do 1 też nie chciałabym, żeby się ograniczali, bo się może trafić taki ewenement, jak np. Charmed na Sci-Fi Channel i Hallmarku, matko, co za beznamiętne coś, jakby Polsat z czymś takim nadawał, to możnaby się pociąć... tak samo w przypadku Moonlight, tutaj z kolei AXN jakoś zupełnie nie trafił z tłumaczeniem w klimat, podczas gdy Jan Wilkans sam opracował i przeczytał tłumaczenie dla TVP1, które było rewela... AXN ma lepsze tłumaczenie House'a, bardziej z jajem, podczas gdy TVP miało momentami zbyt poważne... nawet stwierdzam, że pan Zadura, który na początku niedomagał przy SG-1, to potem jak się rozkręcił, to szło mu to lepiej, niż obecnemu przy SGA... także z 2 różne tłumaczonka warto, żeby były, jedno dla prywatnej stacji, jedno dla panstwowej... oczywiście przy wydaniach DVD byłaby to loteria, ale mając 2 gotowe tłumaczenia naprawdę nie tak trudno zrobić rozeznanie, które ludziom bardziej leżało i właśnie to wstawić na DVD, zamiast produkować kolejne i nabijać cenę.

Użytkownik SliderOh edytował ten post 09.06.2009 - |20:13|

• 0
Dołączona grafika

#2084 hallass

hallass

Szeregowy

• VIP
  • 45 postów
  • MiastoOpole

Napisano 10.06.2009 - |09:54|

Nie chodzi o to czy psuje czy nie. Jeden lubi lektora, drugi uważa, że psuje klimat (ja np w jednych produkcjach wolę lektora, a inne oglądam tylko z napisami). Chodzi o możliwość wyboru, którego polskich nabywców bardzo często się pozbawia, dając tylko napisy i windując cenę do niebotycznych, niczym nieuzasadnionych (no bo ile w końcu może kosztować wstawienie napisów?) sum. Jak ktoś lubi być traktowany jako klient drugiej kategorii i wydawać duże pieniądze za coś co nie jest warte tej ceny to jego sprawa. Ja tam nie zamierzam dawać się w ten sposób robić w jajo.

No muszę Ci przyznać rację lecz jestem tak wielkim fanem Star Treka, że jak kjuż go wydadzą choć tylko z polskimi napisami i będzie kosztował po przeliczeniu czeskich cen 260 zł to i tak go kupię. Jedyne co powodowało, że nie mam jeszcze wydań z anglii lub usa to to że nie ma tam żadnej polskiej wersji językowej a polskie napisy to dla mnie wystarczający bodziec do kupna tego tytułu.
  • 0

#2085 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 10.06.2009 - |20:30|

Jeśli nie wiesz czy wolisz napisy od lektora to polecam Trawkę s01. Napisy tłumaczą dosłownie 60-70% dialogów. By mieć pełne tłumaczenie trzeba oglądać z lektorem który zabija odbiór całości. Coś za coś.
  • 0

#2086 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 12.06.2009 - |08:11|

Zamawiałam wczoraj Supernatural 1-3 i pomyślałam, że podrzucę link... amazon.com ma w tej chwili promocje, pojedyncze sezony są po 20$, ale bardziej opłaca się wziąc ten pakiet

http://www.amazon.co...s...574&sr=8-10

ponieważ to jest jako jeden przedmiot i wtedy o połowę mniej za przesyłkę wychodzi, niż jakby kupowało się każdy sezon osobno

z karty pobrali mi za to w zaokrągleniu 220 zł, czyli wychodzi niecałe 75 zł za sezon... sama mogę potwierdzić, że wszystkie 3 sezony to digipaki :D
  • 0
Dołączona grafika

#2087 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 12.06.2009 - |22:46|

Podobnie jest teraz z cenami Supernaturala na amazon.uk - średnio po 13 £ za sezon czyli licząc po 5.2zł za funta to wychodzi ok.67zł. :)

-- Supernatural - The Complete First Season [£8.98] ---> http://www.amazon.co...xgy_d_h__text_c
-- Supernatural - The Complete Second Season [£12.98] ---> http://www.amazon.co..._rd_i=342350011
-- Supernatural - The Complete Third Season [£12.68] ---> http://www.amazon.co..._rd_i=342350011

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#2088 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 13.06.2009 - |08:07|

Jakby wziąć całość, to ostateczna kwota całego zamówienia to 44,75 funty, co daje około 235 zł... ale zdjęcie pierwszego sezonu od razu pokazuje, że jest on w 6 slimach :|, zdjęcia pozostałych nie pokazują, czy są to też pojedyncze, czy podwójne slimy... bleee... wole ujednolicone digipaki :D Już wcześniej mówiłam, że Supernatural to jeden z nielicznych seriali, który ma okładki dorobione do ostatniego szczegółu, wszystkie idealnie jednakowe :D
  • 0
Dołączona grafika

#2089 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 13.06.2009 - |11:29|

To są już drobne szczegóły techniczne. ;) Jak komuś zależy na wydaniach R2 to właśnie może sobie tanio kupić te sezony.

Jakby ktoś miał ochotę to w poniedziałek 15 wychodzi w wersji divx cały pierwszy sezon "Ghost in the Shell: Stand Alone Complex" ---> http://www.dodatkido...ne-complex.html

Użytkownik biku1 edytował ten post 13.06.2009 - |21:44|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#2090 baku

baku

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 552 postów

Napisano 16.06.2009 - |11:56|

Ja w sprawie swojego dawnego postu:
http://forum.gwrota....mp;#entry312445

Chodziło o niekompletną wersje jednego z odcinków polskiego wydania Świat według Bundych. Otrzymałem od Amercom przesyłkę w której znajduję się poprawna wersja tego odcinka - ogólnie cała płyta 10 w dobrym wydaniu.

Co mnie zdziwiło - płyta nie była tłoczona (pewnie im się nie opłacało) tylko nagrywana. Na wierzchu jest też obrazek (taki jak na tłoczonej wersji), ale widać, że było to robione inną techniką (nie znam się za bardzo na tym, ale chyba są takie specjalne nagrywarki dvd).

Ogólnie duży plus za pamięć i naprawienie błędu. Minus za nieprofesjonalne wydanie, ale rozumiem, że było to jedyne rozsądne wyjście (w końcu ile było osób takich ja ja? - łatwiej nagrać kilka płyt i je wysłać niż tłoczyć na nowo).

Winę na błąd ponoszą najpewniej Czesi. Na płycie, którą otrzymałem nie ma czeskiego audio. Wiosek z tego taki, że to oni mieli skopane (skrócone) wydanie, a polska wersja została pocięta z konieczności.

Użytkownik baku edytował ten post 16.06.2009 - |20:45|

• 0

#2091 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.06.2009 - |16:04|

Podsumowując czyli opłaca się z nimi kontaktować. :)

Przy okazji, ktoś już może gdzieś widział wydanie "Prywatna praktyka - sezon 1" na półce ? Dzisiaj czy tam wczoraj miało być wydane.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#2092 zis279

zis279

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów

Napisano 16.06.2009 - |20:38|

na allegro niby już jest tylko LOL z cena to oni trochę za 9 odcinków przesadzili http://allegro.pl/it...dvd_nowosc.html o0 mogli odrazu walnąć 200 zł
  • 0

Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/

#2093 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 16.06.2009 - |21:39|

To elegancko. Wcześniej kwota 153,89 zł nie robiła na mnie specjalnego wrażenia, ale nie doczytałem się, że to AŻ 9 odcinków na 3DVD.

#2094 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 16.06.2009 - |21:58|

Co ciekawe dużo popularniejszy serial z tej tej samej "stajni" - Greys Anatomy Seson 1 (tez 9 odc) kosztuje ok 80zł. Tylko nie wiem czemu jest prawie niedostępny w tych popularniejszych sklepach internetowych. Ktoś wie czemu?
  • 0

#2095 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 16.06.2009 - |22:36|

Pewnie nakład się wyczerpał. Chyba łatwiej go dorwać w Saturnie/MM albo na tej aukcji.

EDIT: Dzisiaj jest premiera 1 sezonu (reedycji?) i w punkt44 jest za 69.90 zł...

Użytkownik johnass edytował ten post 16.06.2009 - |22:50|

#2096 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 16.06.2009 - |23:03|

Dzięki wielkie za info. Poszło już zamówienie. Polowałem na to od pewnego czasu, ale zarówno w MM jak i Empiku cena za 9 odcinków była wyższa odpowiednio o 20 i 30zł, więc średnio się opłacało ;)

A cen Prywatnej Praktyki to kompletna przesada. Ale może z czasem cena poleci w dół.

EDIT: na jedną rzecz jednak zwróciłem uwagę. Po zamówieniu nagle okazało się, że nie ma towaru...a w chwili zamówienia towar był dostępny. Delikatnie mówiąc - niezbyt to rozumiem, no ale zobaczymy :| Kasę już przelałem. Mam nadzieje, że towar wyczerpał się już po moim zamówieniu, bo w przewidywanej dacie realizacji zamówienia mam jak byk napisane: 17 czerwca.

Użytkownik sephia edytował ten post 16.06.2009 - |23:08|

• 0

#2097 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 16.06.2009 - |23:11|

To pewnie po Twoim zamówieniu skończył im się zapas. ;)

#2098 Reynevan

Reynevan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 17.06.2009 - |08:04|

Nie wiem czy już wiecie, ale "Battlestar Galactica" w Polsce na DVD :lol:

PS. Mój pierwszy post, chociaż czytam to forum od kilku lat :) Pozdrawiam!
  • 0

#2099 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.06.2009 - |08:19|

Witam i to odrazu z taką piękną wiadomością oby więcej takich. :D
Teraz jeszcze trzeba poczekać na specyfikację tego wydania i oby nie było jak w pierwszym sezonie Herosów, choć TiM przy Housie już się postarał.
I oby były to wydania wzorowane na amerykańskich a nie angielskich.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.06.2009 - |08:31|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#2100 M@rtinez

M@rtinez

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów
  • MiastoElbląg

Napisano 17.06.2009 - |09:10|

Nie wiem czy już wiecie, ale "Battlestar Galactica" w Polsce na DVD :lol:

PS. Mój pierwszy post, chociaż czytam to forum od kilku lat :) Pozdrawiam!

... wreszcie ... opatrzność istnieje ... już zbieram banknoty narodowego banku ;)

PS. mam nadzieję że to pierwsza jaskółka a po niej będę następne
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych