Skocz do zawartości

Jericho

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
855 odpowiedzi w tym temacie

#181 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.10.2006 - |13:49|

Wiec dalsza dyskusja wynikla z :
1. Nieuwaznie przeczytales co pisalem.
2. Starasz sie udowodnic ze hawkins jest z CIA.
Ktore to jest?

Rozumiem, że mam wybrać. Ok, źle przeczytałem. Ty też źle przeczytałeś, bo nie starałem się udowodnić że na pewno jest z CIA. Wina leży po środku.
A jakie jest prawdopodobienstwo, to jest nie do określenia, bo niby z kąd? Na podstawie ustawy? Musisz w końcu pojąć, e ustawy tego typu powstają tylko dla zaspokojenia rządz ludu. Ich respektowanie to inna bajka.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 20.10.2006 - |13:56|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#182 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 20.10.2006 - |15:02|

kurde Modes, człowieku, wyluzuj. twoje wywody zaczynają być po prostu męczące i niszczące w ogóle wątek tego serialu. osobiście uważam, że w wielu wypadkach nie masz racji, i np to co mówi jooboo powinno ci zamknąć usta, ale ty wtedy wywijasz się, jak wąż i zmieniasz nieco stanowisko, jak chociażby z działanie CIA na terenia USA, bo chciałeś przykładów i je dostałeś, a potem nagle, że chcesz późniejszych, niż z lat 80. no rozpacz po prostu. jakbyś dostał z 2000, to byś powiedział, że chcesz późniejsze, niż 2005 i tak w kółko. i wiesz może i masz trochę racji, ale twój sposób pisania, argumentowani, nieumiejętności słuchania innych, zapatrzenia w siebie i swoje poglądy jest tak odrzucający, że aż trudno to wyrazić. i wydaje mi się, że nie tylko ja mam to odczucie, że po prostu nie potrafisz ani na jotę zmienić swojego zdania, a pamiętaj, tylko głupcy nie zmieniają poglądów.
dziękuję i pozdrawiam.
ps. spodziewam się, że teraz po mnie pojedziesz i będziesz cytował mój każdy wyraz i go komentował, czyli kontynuował swoją absurdalną działalośc zapatrzenia w siebie, niszcząc wszystko co ci nie po drodze, i tych, co się nie zgadzają z tobą w 100%, bo 99,9% też by bylo ci za mało. :D
  • 0
back from the dead :D

#183 normanos

normanos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 20.10.2006 - |15:08|

Może z tą imprezą faktycznie przesadzili ale siedzenie w barze i patrzenie się w TV uważam za całkiem normalne. Zresztą pamiętam że jak w '97 była u nas powódź to też bary w niezalanej części miasta były bardzo oblegane :D.

Bardziej od tego irytowało mnie marnowanie energii w obliczu stanu wyjątkowego ;)
Takie elementy wychodzą zawsze kiedy wprowadza się różne wątki społeczne ;) Można przymknąć na to oko, szczególnie, że poza tym wszystko inne jest ciekawe :)
  • 0
serialopedia.pl - dołącz do ekipy pierwszej polskiej darmowej encyklopedii serialowej tworzonej za darmo dla wszystkich przez fanów seriali dla fanów seriali. W tym tygodniu edytujemy Heroes

#184 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 20.10.2006 - |15:26|

Bardziej od tego irytowało mnie marnowanie energii w obliczu stanu wyjątkowego wink.gif

jak ta dziewczyna urządzała imprezę(Skylar bodajże na imię) to przyjechał szeryf z Hawkinsem i powiedzieli, żeby nie marnowali energii na ,wybaczcie, pierdoły;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#185 normanos

normanos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 20.10.2006 - |16:17|

jak ta dziewczyna urządzała imprezę(Skylar bodajże na imię) to przyjechał szeryf z Hawkinsem i powiedzieli, żeby nie marnowali energii na ,wybaczcie, pierdoły;

a sami w tym czasie chlali piwo i oglądali milionowego loopa 30sekundowej zajawki z tv :D
  • 0
serialopedia.pl - dołącz do ekipy pierwszej polskiej darmowej encyklopedii serialowej tworzonej za darmo dla wszystkich przez fanów seriali dla fanów seriali. W tym tygodniu edytujemy Heroes

#186 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 20.10.2006 - |16:53|

buahahahaha troche serial za pusty i prostacki :)) jak oni sobie tak grillują itp jak w sąsiednich miastach wybuchły bomby atomowej ??

nie nie nie PRZESTAJE OGLĄDAĆ TEN SERIAL !!! JERICHO MÓWIMY NIE
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#187 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.10.2006 - |17:19|

i np to co mówi jooboo powinno ci zamknąć usta, ale ty wtedy wywijasz się, jak wąż i zmieniasz nieco stanowisko

jooboo wymienil z nazwy kilka przypadkow o ktorych wczesniej JA ogolnikowo wspomnialem. Logiczne jest ze nie tych argumentow oczekuje...

i wydaje mi się, że nie tylko ja mam to odczucie, że po prostu nie potrafisz ani na jotę zmienić swojego zdania, a pamiętaj, tylko głupcy nie zmieniają poglądów.

I znow sie mylisz.
Wczesniej odrzucona przezemnie teorie o tym ze mogl byc to atak wrogiego panstwa po ostatnim odcinku znow zaczelem rozwazac. Juz trzeci raz o tym pisze.
No ale przypadkow w ktorych musze kompletnie zmieniac swoje zdania (przynajmniej w przypadku seriali) jest malo, dowodza to chociazby dyskusja pod koniec 9 sezonu SG1 (gdzie mialem calkowita racje) oraz 2 sezonu SGA (gdzie mialem czesciowa racje).

buahahahaha troche serial za pusty i prostacki ) jak oni sobie tak grillują itp jak w sąsiednich miastach wybuchły bomby atomowej ??

A mnie to bardzo sie spodobalo.
1. Mieso sie psulo
2. Takie grille i imprezy w malych miasteczkach sa bardzo powszechne. Gromadza one mieszkancow, pokazuja ze miasto jest jedna spolecznoscia, ze mozna na sobie polegac. To wlasnie bylo potrzebne w takiej sytuacji. Pokazanie ze nikt nie jest sam, ze nadal jestesmy razem i ze sie wspieramy, jak kazdy wie w grupie razniej.

A jak wedlog ciebie mieli sie zachowac?
Tak pytam, bo widze ze czesc ma tutaj jedna wersje wydarzen i tylko ona jest dobra a to ze ludzie roznia sie od siebie i nawet dwie bardzo bliskie osoby moga miec inne spojrzenie na swiat nie ma znaczenia.
Pozatym miasto ma 5000 mieszkancow, na tym grilu nawet 1/10 pewnie nie bylo.
  • 0

#188 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.10.2006 - |17:22|

Cóż. Jak by została tona miesa i lodówki bez prądu to też bym grillował. Mówicie o energii ale do grillowania wystarczy węgiel i troche zapalek, podpałki można użyć naturalnej. Impreza spełnia też pewną funkcję społeczno psychologiczną. Ludzie mają namiastkę normalności przez kilka chwil, które mogą już się nie powtórzyć. Ale będą pamiętali, że ktoś się o nich jednak troszczy. Mi się to podoba.
  • 0

#189 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.10.2006 - |17:33|

abstrachując od CIA i reszty...

wpierw odnośnie grilla...

W Polsce wszystkie większe miasta mają chłodnie, z mniej więcej 3 do 6 miesięcznym zapasem mięsa dla danego miasta/rejonu (zależnie od regionu)

i teraz sobie wyobraźmy, że nie ma prądu i że zostało jakieś 7 dni, póki to mięso jest jadalne.... to co robimy? (prądu nie ma, gazu nie) wywalamy? jemy surowe? czy grillujemy? (drzewo zawsze się znajdzie) [sami sobie odpowiedzcie, co lepsze, zmarnować tysiące ton mięsa, czy dajemy się ludziom najeść do syta?]

tam miało to miejsce na mniejszą skalę, ale efekt taki sam.

Druga sprawa. Baru:

Mamy 1000 ludzi, którzy nagle nie mają zajęcia, firma bez prądu nie działa (zresztą po co odwalać jakąś robotę, kiedy wszystko się wali?) to co mają robić?

Nigdzie nie pojadą (ograniczona ilość paliwa, nie wiadomo zresztą gdzie jechać...)
Telewizji nie zobaczą, satelita tylko w barze, poza tym prądu nie ma, poza tym nic nie nadaje.
Itd itp....
To ze jest grupa która gra w bilard i pije piwko jest jak najbardziej na miejscu...

Zanim zaczniecie krytykować takie zachowanie, zastanówcie się, co wy byście zrobili na ich miejscu. Na miejscu szarego obywatela....

Poza tym, należy pamiętać, że jest kilka grup ludzi. Tacy co muszą być w grupie (bar), tacy co robią z siebie bohaterów, i tacy którym to wszystko zwisa i sie zaszyją gdzieś w swoich samotniach....

#190 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 20.10.2006 - |19:40|

Nigdzie nie pojadą (ograniczona ilość paliwa, nie wiadomo zresztą gdzie jechać...)
Telewizji nie zobaczą, satelita tylko w barze, poza tym prądu nie ma, poza tym nic nie nadaje.
Itd itp....
To ze jest grupa która gra w bilard i pije piwko jest jak najbardziej na miejscu...

Zanim zaczniecie krytykować takie zachowanie, zastanówcie się, co wy byście zrobili na ich miejscu. Na miejscu szarego obywatela....

właśnie po to mają sołtysa, by pokierował stadem baranów :P ;
nieciągłość dostaw energii, brak informacji o potencjalnej pomocy ze strony rządu federalnego i brak możliwości zdobycia paliwa poza miastem powinny skłonić władze do drakońskich przepisów odnośnie oszczędzania energii;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#191 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.10.2006 - |19:59|

inwe: Zawsze sa reczne pompy dzieki ktorym mozna wypompowac paliwo.
Pozatym prad to nie wiaderko wody z ktorego mozesz wsiasc tyle ile chcesz a reszte na pozniej zostawic. Prad bardzie przypomina strumien z ktorego bierzesz tyle ile potrzebujesz a reszta przepada.
Niewiem czy agregaty pradotworcze maja jakies przelaczniki co do szybkosci poracy takiego urzadzenia ale jesli nie maja to niezaleznie czy masz zapalony 1 lampe czy 1000 taki agregat wytworzy tule samo pradu (zurzyje tyle samo paliwa), z ta roznica ze w przypadku zapalonej tylko 1 lampy wiekszosc z tej energii pojdzie w nicosc.
  • 0

#192 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.10.2006 - |21:02|

Teoretycznie można zastosować regulator obrotów ale to by było drogie urządzenie i najlepiej z płynną przekładnią elektromagnetyczną, która jest wielką rzadkością. Z tym, że prąd jest uzależniony od wielkości obciążenia (troche to niefizycznie powiedziałem ale jeśli zmieniać obciążenie, to tak będzie). Podajac napięcie na jedna żarówkę otrzymasz dużo wiekszy prąd i co za tym idzie silniejsze oświetlenie punktowe. Ale paliwo rzeczywiście spalane będzie cały czas tak samo.
Ale nawet najlepiej regulowany generator nie jest w stanie zastąpić ciagłych dostaw paliwa. W tych warunkach możemy powiedzieć, że w najblizszych kilku odcinkach okaże sie, czy miasto ma jakiekolwiek szanse. Jeśli znajdzie się stałe źródło paliwa, to dadzą radę. Jeśli nie, to za pare dni szpital będzie bezużyteczny.
  • 0

#193 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.10.2006 - |21:45|

Hans Olo: Jak narazie maja prad z elektrowni :).
  • 0

#194 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.10.2006 - |22:23|

Ale elektrownia też moze długo nie pociągnąć i przerywa dostawy. Pewnej nocy podczas takiej przerwy albo się skończy paliwo do generatorów albo stanie się cud i ktoś wyczaruje pełniutką cysternę.
  • 0

#195 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 20.10.2006 - |22:34|

maja stacje beznynowa w ktorej jest chyba wiecej niz zawartosc 1 cysterny ;)
  • 0

#196 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.10.2006 - |22:58|

Ale tak jak wspomniałem. Nadejdzie ten dzień... Albo zdejmą serial z braku pomysłów :D. Ale oby mieli ich sporo, bo mi się podoba.
  • 0

#197 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 21.10.2006 - |04:08|

Niewiem czy agregaty pradotworcze maja jakies przelaczniki co do szybkosci poracy takiego urzadzenia ale jesli nie maja to niezaleznie czy masz zapalony 1 lampe czy 1000 taki agregat wytworzy tule samo pradu (zurzyje tyle samo paliwa), z ta roznica ze w przypadku zapalonej tylko 1 lampy wiekszosc z tej energii pojdzie w nicosc.

sęk w tym, żeby generator WOGÓLE nie pracował np na potrzeby baru, ale kliniki i innych niezbędnych instytucji np.paliwo dla policji; [ironia] jeśli nie ma luk w moim rozumowaniu to wyłączony generator nie zużywa paliwa, co jest znaczną oszczędnością[/ironia];
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#198 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.10.2006 - |06:04|

inwe: To jak sie dowiedza czegokolwiek jak jedyny dzialajacy TV w miescie jest wlasnie w barze?
  • 0

#199 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.10.2006 - |06:10|

Modes nie jedyny... ale jedyny który ma satelitę....

#200 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.10.2006 - |06:55|

O to mi chodzilo.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych