Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate Universum

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
328 odpowiedzi w tym temacie

#181 miccom

miccom

Szeregowy

• Email
  • 13 postów

Napisano 08.12.2006 - |20:27|

Okręt wojenny może być drogi(jak nie bardzo drogi).Do wynalezienia go trzeba bedzie wysokorowinietych technologii,lub będzie czymś w rodzaju DEWASTATORA(tani-zużywajacy dużo paliwa) ,który po zniszczeniu z góry ustalonych(np.3) poziomów kopalni Sam niszczy się. Jest to łagodniejsza alternatywa od przejęcia kolonii.(strata całej koloni będzie zbyt bolesna.)NIe sztuką jest uciekać z zasobami i flotką-sztuką jest utrzymać kolonie niezdobyte.Gram w OGame i kolonie moje są tylko producentem surowca.NIe buduję obrony bo po co?Cała flota jest cały czas w ruchu a co jakiś czas wysyłam na matkę surowce ze wszystkich kolonii.Często się zdarza że matka to twierdza-a reszta to farmy.DEWASTATOR(fajna nazwa) będzie powodował zatrzymanie budowy kolonii do czasu,aż stabilizacja militarna gracza będzie na takim poziomie,aby mógł utrzymać wszystkie swoje planety niezdobyte i mogące się obronić przed najeźdźcą.W przeciwnym razie straty będą ogromne.I to jest element STRATEGII tak potrzebny w innych grach tego typu.Pozdrawiam.

Użytkownik miccom edytował ten post 08.12.2006 - |20:28|

• 0

#182 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 12.12.2006 - |12:10|

No nie wiem czy pomysl z przejmowaniem planet nie jest najgorszy...wiele graczy zarzuca ogame ze wlasnie nie mozna podbijac planet...wiec moim celem jest zrobienie takiego mechanizmu..zobaczymy. Jesli sie nie sprawdzi to faktycznie bede myslal o innej alternatywie..jak narazie zakladam ze mozna podbijac planety bez niszczenia infrastruktury...
  • 0

#183 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 12.12.2006 - |15:43|

To z podbijaniem i przejmowaniem planet moze nie byc głopie ale myślę ze tylko wtedy gdy planeta matka bedzie "święta" np. bedzie ja mozna zaatakowac tylko raz dziennie, albo przy napadzie z matki zabiera tylko 10% surowców.

Użytkownik DjMarco edytował ten post 12.12.2006 - |15:43|

• 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#184 Andrzejas

Andrzejas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 12.12.2006 - |19:22|

No nie wiem czy pomysl z przejmowaniem planet nie jest najgorszy...wiele graczy zarzuca ogame ze wlasnie nie mozna podbijac planet...wiec moim celem jest zrobienie takiego mechanizmu..zobaczymy. Jesli sie nie sprawdzi to faktycznie bede myslal o innej alternatywie..jak narazie zakladam ze mozna podbijac planety bez niszczenia infrastruktury...

Przejmowanie planet doprowadzi do tzw. bunkrowania by ktoś w nocy nie przejął naszej planety, czy przejęta planeta by przechodziła do nowego właściciela z infrastrukturą? bo jeśli tak to wystarczy flote rozwijać i planety o dobrym eko przejmować, a gracz który stracił planete moze zrezygnować z gry bo przez np 2 miesiące ją z mozołem rozbudowywał
i mam pytanie jak maszyny kroczące mają brać udział w walce? będą w czasie bitwy traktowane jako działa obronne że będzie mozna je za pomocą transportowców przewozić, ale jak to będzie wygladało w ataku bo transportowiec musi najpierw wyladować (zbliżyć się do planety) by wyładować maszynę kroczącą
  • 0

#185 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 12.12.2006 - |23:06|

hmmm szczerze to jeszcze nie obmyslilem...rozeslalem do paru osob info w pdfie jak ja widze system walki i to wszystk otrzeba opracowac...ostatnio zmienilem baze na postgres'a i poprawiam bugi a dzisiaj akurat siedzialem nad wysylaniem floty do transportu surowcow/jednostek na inna planete...
mysle ze poprostu w czasie bitwy bedziesz robic destant amfibiami na planete bez strat amfibii...planety matki nie da sie przejąć, tylko kolonie. Machiny kroczące myslalem ze beda braly udzial tylko w walce naziemnej...zas do obrony "powietrza" beda brac udzial okrety/oslony/dzialka...jesli chodzi o dobrze rozwinieta infrastrukture to jesli jestes dobrze rozbudowany to masz silna armie...natomiast jesli ktos tak ci da w d.... to pozniej spadna ci punkty do takiego poziomu ze nie bedzie cie mogl atakowac...plan jest taki...zrobic taki system, jesli sie nie sprawdzi to trzeba bedzie go zmienic, jesli sie sprawdzi to bedziemy go ulepszac.
  • 0

#186 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 14.12.2006 - |11:13|

Jako ze ostatnio pracuje nad wysylaniem floty i systemem walki, a osoby ktore mialy mi pomagac jakos nawalaja.
To postanowilem zamiescic na forum info i prosbe do Was.
Ponizej zamieszczam charakterystyki jednostek, wybaczcie ze zmieszane to jest z kodem ale nie mam czasu
ani mi sien ie chcialo bawic w odfiltrowywanie tego, (moze ktos by mi zrobil w formacie office ramki z statystykami)
Zamieszczam opis jak czytac.
ship.setSpeed(3000); - predkosc jednostki 3000
ship.setFuelWaste(150); - zuzycie paliwa na 30 00 odleglosci
ship.setCargo(1000); - ladownosc surowcow

ship.setFuelCargo(400); - dodatkowe zbiorniki paliwa(tylko cysterny maja i niektore
jednostki) umowliwia to lot jednostkom powyzej ich maksymalnego zasiegu lotu. Np lekki mysliwiec dystans lotu:
100 i zuzywa na te 100 jednostek 20 jednostek deuteru... jak leci 200 to trzeba zabrac maly tankowiec i go zaladowac paliwem (20 + 20);

ship.setFlyDistance(4500); - dystans lotu
ship.setFightersCargo(50); - ile mysliwcow moze jednostka pomiescic w sobie. Jako ze mysliwce nie moga latac do innych galaktyk. To
jesli chcemy atakoawac wroga z innej galaktyki to trzeba zabrac jednostki ktore moga przewozic w swoich hangarach mysliwce.
ship.setUnitCargo(2000); - unit cargo to jednostka ladownosci jednostek lądowych. Przykladowo WarLord moze zabrac jednostek ladowych o pojemnosci 2000.
a kazda jednostka ma swoja mase i gabaryty np.
Piechota - 1 jednostka czyli moze zabrac 2000 piechoty.
czolg np. 20 jednostek czyli 100 czolgow itp.
Tutaj to jest moj przyklad, to do konca jeszcze nie obmyslony wiec nie czepiajcie sie az tak bardzo.
Chcialbym zebyscie przejrzeli moje propozycje i ew. napisali swoje uwagi. Trzeba tez dodac atak i obrone kazdej jednostki vs. kazdej innej.
Tutaj pole do popisu zostawiam Wam, licze na ciekawe pomysly.

Do moderatorow: wybacczcie ze umiescilem taki kod ale naprawde czasu nie mam wiele na uni a kazdy mozliwy poswiecam na kodowanie.
Rano praca, potem uczelnia i wieczorami siedze w wolnych chwilach nad gierką.

Satelita szpiegowski
ShipParameters ship = new ShipParameters();
ship.setSpeed(100000);
ship.setFuelWaste(1);
ship.setCargo(0);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2000);
ship.setFightersCargo(0);
ship.setUnitCargo(0);

Lekki mysliwiec
ship.setSpeed(1000);
ship.setFuelWaste(20);
ship.setCargo(0);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(100);
ship.setUnitCargo(0);

Maly tankowiec
ship.setSpeed(800);
ship.setFuelWaste(40);
ship.setCargo(0);
ship.setFuelCargo(200);
ship.setFlyDistance(600);
ship.setUnitCargo(0);

Maly transporter
ship.setSpeed(750);
ship.setFuelWaste(36);
ship.setCargo(500);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(800);
ship.setUnitCargo(300);

Amfibia
ship.setSpeed(100);
ship.setFuelWaste(10);
ship.setCargo(250);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(50);
ship.setUnitCargo(130);

Super mysliwiec(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(1650);
ship.setFuelWaste(45);
ship.setCargo(40);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(400);
ship.setUnitCargo(5);

Ciezki mysliwiec
ship.setSpeed(1350);
ship.setFuelWaste(35);
ship.setCargo(10);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(300);
ship.setUnitCargo(0);

Niszczyciel
ship.setSpeed(1960);
ship.setFuelWaste(67);
ship.setCargo(90);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(1000);
ship.setUnitCargo(20);

Krązownik
ship.setSpeed(2430);
ship.setFuelWaste(75);
ship.setCargo(130);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(1500);
ship.setFightersCargo(3);
ship.setUnitCargo(35);

Sredni transporter
ship.setSpeed(1200);
ship.setFuelWaste(38);
ship.setCargo(1000);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(1450);
ship.setUnitCargo(650);

Fregata
ship.setSpeed(2750);
ship.setFuelWaste(85);
ship.setCargo(150);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2200);
ship.setFightersCargo(10);
ship.setUnitCargo(90);

Sredni tankowiec
ship.setSpeed(1450);
ship.setFuelWaste(74);
ship.setCargo(0);
ship.setFuelCargo(600);
ship.setFlyDistance(1500);
ship.setUnitCargo(0);

Bombowiec
ship.setSpeed(1700);
ship.setFuelWaste(100);
ship.setCargo(140);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(1800);
ship.setUnitCargo(20);

Korvetta
ship.setSpeed(1920);
ship.setFuelWaste(86);
ship.setCargo(50);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(1890);
ship.setFightersCargo(1);
ship.setUnitCargo(0);

Recykler
ship.setSpeed(1000);
ship.setFuelWaste(78);
ship.setCargo(900);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2000);
ship.setUnitCargo(0);

Super bombowiec(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(2300);
ship.setFuelWaste(140);
ship.setCargo(180);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2600);
ship.setUnitCargo(50);

Duzy transporter(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(1600);
ship.setFuelWaste(125);
ship.setCargo(2250);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2320);
ship.setFightersCargo(15);
ship.setUnitCargo(1800);

Pancernik kieszonkowy(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(2100);
ship.setFuelWaste(105);
ship.setCargo(220);
ship.setFuelCargo(10);
ship.setFlyDistance(3050);
ship.setFightersCargo(13);
ship.setUnitCargo(400);

Duzy tankowiec(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(2200);
ship.setFuelWaste(90);
ship.setCargo(1800);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2750);
ship.setUnitCargo(20);

Lotniskowiec(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(100);
ship.setFuelWaste(10);
ship.setCargo(250);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(50);
ship.setFightersCargo(70);
ship.setUnitCargo(1000);

Pancernik(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(1940);
ship.setFuelWaste(100);
ship.setCargo(140);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(2100);
ship.setFightersCargo(7);
ship.setUnitCargo(200);

Statek kolonizacyjny
ship.setSpeed(1800);
ship.setFuelWaste(90);
ship.setCargo(1500);
ship.setFuelCargo(0);
ship.setFlyDistance(5000);
ship.setFightersCargo(10);
ship.setUnitCargo(1000);

Okret liniowy(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(2400);
ship.setFuelWaste(130);
ship.setCargo(200);
ship.setFuelCargo(50);
ship.setFlyDistance(2500);
ship.setFightersCargo(15);
ship.setUnitCargo(400);

Super pancernik(wymaga naquadah)
ship.setSpeed(3000);
ship.setFuelWaste(150);
ship.setCargo(1000);
ship.setFuelCargo(400);
ship.setFlyDistance(4500);
ship.setFightersCargo(50);
ship.setUnitCargo(2000);

Użytkownik sherkan edytował ten post 14.12.2006 - |11:15|

• 0

#187 Andrzejas

Andrzejas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 04.01.2007 - |17:17|

otóż przejrzałem tak jak prosiłeś klasy jednostek i doszedłem do następujących wniosków

1. Pierwsze co mi się w oczy rzuciło to mała ładownia transportowa we wszystkich statkach (nie opłaci się budować transporterów bo różnice w ładowni jest bardzo małe, nie mówiąc o tym że aby przewozić surowce będziemy musieli mieć bardzo dużą flotę do ich transportu i będziemy tracić krocie na paliwo np mały transportowiec u ciebie 500 na ogame 5000)
2. kolejną rzeczą są prędkości jednostek. lekkie myśliwce powinny być jedną z najszybszych jednostek ponieważ od fregaty czy pancernika bo jest dużo mniejszy lżejszy i zwinniejszy
3. recykler prędkość i zasięg jeszcze bym przeżył ale ta ładowność zdecydowanie za mała

Obecne parametry spowodują tylko bardzo dużą ilość floty olbrzymie spalanie i zasięg gracza bardzo ograniczony tzn że nie będzie mógł za daleko odlatywać od planety startowej stąd i ataki na dalsze planety będą zaprzestane bo czas ataków (rozumiem że prędkość floty = najwolniejszej jednostce) będzie zbyt duży
  • 0

#188 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 05.01.2007 - |08:19|

Racja, te parametry jednostek są zle i wszystko trzeba zmienic...ja tutaj dalem przyklad abyscie mogli sie zapoznac i ocenic...ostatecznie wszystko i tak sie zmienic n razy podczas testow gry.
  • 0

#189 Atlantis1

Atlantis1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoSGC

Napisano 06.01.2007 - |10:46|

kiedy będą te testy i czy mogę w nich uczestniczyć :P
  • 0

#190 Buzzek

Buzzek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • MiastoSg-1

Napisano 06.01.2007 - |21:25|

Czy w tym tescie będzie limit graczy ??
Będzie troche moich pomysłów ??
  • 0

#191 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 07.01.2007 - |22:25|

Testy niestety sie odkladaja, ze wzgledu na brak czasu i jak to ze wszyscy co "Wielce" deklarowali sie pomoc przy projekcie poprostu dali d...
Nikt niestety nie pomaga w niczym...tak jak pisalem wysylam materialy a po tygodniu, dwóch jak pytam czy cos zrobil to dostaje odpowieedz "sorry ale nie mialem czasu","mialem sprawdzian" itp.

Przez to wszystko musze robic sam, a niestety w tygodniu nie mam wiele czasu. Ze swojej strony dodam ze mozna juz wysylac poczte miedzy graczami, a obecnie dopracowuje system wysylania floty.
Juz mozna wyslac flote do transportu i kolonizacji planet ale jest ona nie dokonczona i nie sprawdzona.
Bitew jeszcze nie mozna prowadzic bo zrobilem tutorial z moim opisem i propozycja systemu wlaki na ktory nie dostalem ZADNEJ odpowiedzi czyli jak widac kazdy to zlewa...Wiec niestety musicie poczekac.

W beta testach poczatkowo bedzie ograniczona liczba testerow...ale w miare rozwoju testow zniose ten limit.
2. Osoby ktore deklarowaly sie postawic serwer tez daly d... i serwera narazie nie ma.
Bylo pare osob co mowily ze postawiaserwer a pozniej sie okazalo ze moga postawic ale nei beda miec wlaczonego kompa 24h a pisaly tak tylko z tego faktu ze chcialy zobaczyc gre.
Pozdrawiam
  • 0

#192 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 08.01.2007 - |10:22|

Zapomnij o czymś takiem, że ktoś ci postawi server za free z dostepme do JSP. Takie zabawki kosztują (więcej niz servery z PHP). To, że nie mozna liczyć na innych, to chyba było oczywiste :D
  • 0

#193 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 08.01.2007 - |11:57|

Wiesz zawsze mozna poprosic kogos o pomoc, a serwer to nie mial byc serwer produkcyjny tylko do beta testow...ja niestety nie mam publicznego ip i nie postawie.
O pomoc innych to zauwazylem jedna rzecz, bo przegladam forum ogame czasem i tam srednio na miesiac powstaja 2-4projekty takich to ludzie mowia ze szukaja grafikow, programistow itp. Zwykle to tak bywa ze odezwie sie z 10 osob i po miesiacu dwoch projekty upadaja. Ja to nazywam projekty-krzaki, bo szybko rosną i usychaja:)
Jest i druga wersja projekty zwykle sa robione tak ze na poczatku cos zrobia ludziea, jak sie znudzi albo czegos ktos nie umie to projekt stroi i stoi, mija miesiac-dwa,pol roku, rok, po roku ktos cos dorobi prostego i jak spytasz czy projekt nadal istnieje to czlowiek zarzeka sie ze nonstop jest robiony ALE, wyskoczylo mu cos, nie mial czasu, byl chory itp. potem znow jak spytasz to nie mogl nic zrobic itp. Jest tez i inna wersja, ludzie co nie znaja sie na programowaniu a maja pomysl, chca zeby im ktos napisal gre a on bedzie wymyslal rzeczy i wzglednie robil grafike...te projekty najszybciej upadaja, bo wystarczy ze programista odejdzie i jest po sprawie.:)

Pozdrowienia dla sky_walker'a ktory wlasnie sie zarzekal w tym temacie ze projekt robi, ale cos widzi mi sie ze jego projekt nalezy do tej drugiej czesci bo jak zaczynalem robic Uni to wielce sie chwalil co to nie bedzie zrobione a juz jest styczen a jak nie widac postepow tak dalej nic nie zrobili, zwyjatkiem tych drobnych poprawek oczywiscie!:)
Sumujac wszystko, nie prosze juz nikogo o pomoc, bo wiecej mi czasu zajmuje proszenie sie i przygotowywanie materialow, wiec lepiej samemu zrobic wszystko!
Tak wiec projekt sie opozni.
Ze swojej strony napisze jeszcze raz co mozna juz robic w grze.
1. Caly projekt jest mocno wsparty AJAX'em w prawie kazdej zakladce.
2. Dodalem zdarzenia losowe do planet bo przez jakis czas byly wylaczone.
3. Poprawilem calkowicie od nowa przeliczanie produkcji na planecie.
4. Produkcja obrony jest juz zrobiona i raczej powinna dzialac, wstepnie przetestowalem ja i wydaje mi sie ze chodzi.
Dodalem nowe rzeczy do obrony, forteca orbitalna (max 10lvl), orbitalne pole minowe,
5. Pousuwane sa bugi w galaktyce wiec mozna smialo przegladac cala galaktyke, oczywiscie jest nieco zreorganizowana galaktyka.
Teraz jest 20 galaktyk po 1000systemow w kazdej.
6. Dodalem 2 nowe technologie: rakietowa i zaladunku
7. Jest juz zrobiona komunikacja miedzy graczami mozna wysylac majle smialo.
8. Mozna produkowac okrety wojenne, to dziala fajnie, duzo spedzilem czasu na testowaniu tego i nie powinno byc bugow.
9. Mozna wysylac flote do transportu na inne planety i kolonizacji planet.
Wszystkie formatki sa ladnie wsparte ajax'em, obecnie pracuje nad powrotem floty bo przez nowym rokiem flota poleciala i jeszcze nie wrocila:P
Jak juz kiedys byly zrobione budynki to teraz dodalem 2 nowe: silos rakietowy i oslona planetarna. wywalilem je z obrony bo nie buduje sie ich na sztuki ale rozwija poziomy. Jak mi sie cos przypomni to dopisze jeszcze co zrobilem

Użytkownik sherkan edytował ten post 08.01.2007 - |14:07|

• 0

#194 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 08.01.2007 - |23:39|

HUSTON....Flota własnie wróciła!:)
Wlasnie wrocila moja flota transportowa z misji na planete...
Kolejny cel, misja kolonizacyjna i testowanie:)
  • 0

#195 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 09.01.2007 - |08:05|

Witam,
Oglaszam wszem i wobecz konkurs na nazwę gry!
Jako ze nazwa "Universum" "Uni" to byly nazwy robocze projektu, a muszę wykupić domenę to muszę wymyslic ciekawą, krótka i latwo zapamiętywaną nazwe gry.
NAgroda glowna to dozywotnie konto bonusowe w universum, oraz teminowe konto moderatora
POzdrawiam

Użytkownik sherkan edytował ten post 09.01.2007 - |08:06|

• 0

#196 Buzzek

Buzzek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów
  • MiastoSg-1

Napisano 09.01.2007 - |08:39|

Troche dziwny jest mój pomysł. "Unigame".
  • 0

#197 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 09.01.2007 - |10:23|

Dziwne, tez o tym pomyslalem...i nawet domeny są wolne o adresie napewno unigame.com, nie wiem jak pl. Jednak to bylo by totalne przegiecie:P

Użytkownik sherkan edytował ten post 09.01.2007 - |10:23|

• 0

#198 Atlantis1

Atlantis1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoSGC

Napisano 09.01.2007 - |15:11|

niech zostanie Universum
  • 0

#199 sherkan

sherkan

Starszy szeregowy

• Email
  • 89 postów

Napisano 09.01.2007 - |15:15|

No ale trzeba wykupic domene, a wszystkie sa juz zajete...pozostaly jakies badziewia jak org itp.
Chyba ze wykupie jakiejs brazylii:P br
  • 0

#200 Atlantis1

Atlantis1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoSGC

Napisano 09.01.2007 - |15:29|

no to jednak trzeba wymyślić inną :(
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0