Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#181 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 30.04.2004 - |22:16|

Na standardowych plytkach nic z tym nie zrobisz bez przerabiania (ciecia, rekodowania) odcinkow.

A czy mozna ewentualnie wykorzystac overburning? To "tylko" nieco ponad 60MB nadwyzki i moglaby byc szansa na zmieszczenie 13 odcinkow. Jednak w nero nie mozna nadpalic plytki dvd, tylko cd.
Zaczynam sie cieszyc, ze SG-1 ma tylko 22 odcinki na sezon. Tutaj przynajmniej nie bedzie problemu z zaladowaniem tegoz na dvd :)
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#182 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 01.05.2004 - |10:53|

Dzieki mirc ze mnie oswieciles nigdy tego do konca nie rozumialem, ale rodzi sie moje nastepne pytanie jak w takim razie jest z plytami dvd to sa bajty bity czy jakies inne cuda :blink:
  • 0

#183 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 01.05.2004 - |11:20|

4,7GB dzielisz na 1,02400 = 4,58GB

co ty ciagle z tymi bajtami i bitami ? :blink:
  • www.gwrota.com

#184 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 01.05.2004 - |11:28|

To tak jak z metrem i yardem, podobne ale nie do końca. Trzeba wiedzieć czym się jedno różni od drugiego, żeby nie było, jak to mówią o studentach informatyki, że jak kończą studia, to jeden kilometr, to dla nich 1024 metry.

gulus nie na serio
  • 0

#185 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 01.05.2004 - |13:54|

co ty ciagle z tymi bajtami i bitami ?  :blink:

Ano dlatego ze sie gubie jak nie w nosnikach pamieci to skolleji w transferach co innego bity co innego bajty :rolleyes:
  • 0

#186 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 01.05.2004 - |16:21|

Ano dlatego ze sie gubie jak nie w nosnikach pamieci to skolleji w transferach co innego bity co innego bajty  :rolleyes:

Wiesz, ja też myślałem, że jednak to rozumiem, ale te DVD-R znowu mi wszystko pomieszało.
Otóż ogólnie wiadomo, że na płytę CD-R 700MB można nagrać plik 700MB, czyli 716 800 KBajtów, czyli 734 003 200 Bajtów. Więc dlaczego na DVD-R nie można nagrać 4.7 GB, czyli 4 813 MBajtów, czyli 4 928 512 KBajtów, czyli 5 046 796 288 bajtów? Dlaczego z DVD-R jest na odwrót? Wtedy 13 odcinków wchodzi i jest jeszcze miejsce na kilka małych dodatków.

PS. Jeśli nie można wgrać 13 odcinków, to skąd się wzięło 4.7GB???
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#187 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 01.05.2004 - |23:02|

w DVD 4,7GB zabrane jest z tej pojemności +/- 200MB na system plików i take tam pierdoły przez co jest mniej obszeru na dane do zapisania.
Jak się przyjrzysz płytce to zauważysz że dane sa zapisywane nie od początku nośnika (czyli licząc od strony dziurki :) )) tylko od cieniutkiej lini wyrysowanej na nośniku (+/- 4mm obszeru w plecy :( ) <_<

Użytkownik masedo edytował ten post 01.05.2004 - |23:04|

• 0
z pozdrowieniami
masedo

#188 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 02.05.2004 - |10:27|

Ja mam taki dość dziwny problem.

Wyskakuje mi błąd aplikacji lsass.exe i komunikat
Instrukcja spod "0x0082f878" odwołuje się do pamięci pod adresem "0x00000023". Pamięć nie może być "read"

lsass.exe (Local Security Authority Service)
Kontroluje usługi: IPSEC Services, Net Logon, NT LM Security Support Provider, Protected Storage, Security Account Manager
Generalnie odpowiedzialny za "bezpieczeństwo" i weryfikowanie tożsamości zalogowanego do windy usera....

Po czym mam dwie możliwości:

1. Nacisnąć ok aby przerwać działanie aplikacji
2. Nacisnąć anuluj aby rozpocząć debugowanie programu

Efekt punktu 1 i 2 jest zawsze taki sam - restart po 1 min systemu (objawy identyczne ja przy mablast'cie - niby można to zatrzymać 'shutdown -a' i system będzie działał dalej ale .... )

Co robić by się z tego wyleczyć (dodam że wirusa raczej nie ma bo sprawdzałem 3 programami antywirusowymi)

Teoretyczne rozwiązanie problemu:

Do sieci przeniknął 'exploit' wykorzystujący dziurę w bilbiotece SSL oraz w usłudze Local Security Authority Subsystem (LSASS).
Ta ostatnia umożliwia wywołanie przez hackera przepełnienia bufora i w rezultacie uruchomienie na atakowanym komputerze dowolnego kodu itd..

1. Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows XP (KB835732)

2. Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows XP (KB828741)

Tyle że nie mam na 100% pewności czy to działa gdyż - błąd wyskakuje w dowolnej chwili - zaraz po uruchomieniu lub po 3 godzinach od włączenia kompa (jak na razie po zainstalowaniu łatek wszystko działa spoko)

Czy spotkał się ktoś z was z tym problemem - bo przemaglowałem sieć a tam tylko jakieś dziwne wzmianki o tym problemie znalazłem bez podania jego rozwiązania.

Użytkownik rexus edytował ten post 02.05.2004 - |10:28|

• 0

#189 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 02.05.2004 - |12:23|

Praktycznie sam już sobie odpowiedziałeś - windowsy to taki durszlak (dziura na dziurze) dlatego trzeba w miarę możliwości zawsze po postawieniu systemu zrobić upate poprawek i serwispaków. A i tak co jakiś czas durszlak rdzewiej i pojawiaja sie kolejne dziury <_< :) o których mikrosyf nie wiedział albo nie mówił :)
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#190 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 02.05.2004 - |13:28|

Chyba jednak łatki pomogły bo już się system nie restartuje – ciekawe kiedy znowu pojawi się podobne ustrojstwo ….
  • 0

#191 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 02.05.2004 - |13:38|

Jak odnajda kolejna dziure a to napewno bedzie niedlugo dlatego trzeba miec Firewall i WAU(Win.AutoUpdate) i ma sie spokoj z tego typu wynalazkami dla jeszcze wiekszego komfortu powylaczac wszelakie uslugi nie potrzebne i jest luz :D
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#192 VADER

VADER

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 02.05.2004 - |19:47|

Mam zamiar kupić odtwarzacz z divixem i waham się pomiędzy bellwodem a kissem, jakby ktoś miał sprawdzone i bezstronne informację to za takie z góry dziękuję. Byłem na forum poświęconemu kissowi i belwodowi ale a tego co tam przeczytałem to każdy na siłe chwali swoje, mimo iż parę postów dalej sam sobie przeczy. Tak więc szczęsliwi użytkownicy kissa lub bellwoda dajcie znać. :D

Użytkownik VADER edytował ten post 02.05.2004 - |19:50|

• 0

#193 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 02.05.2004 - |23:14|

Praktycznie sam już sobie odpowiedziałeś - windowsy to taki durszlak (dziura na dziurze) dlatego trzeba w miarę możliwości zawsze po postawieniu systemu zrobić upate poprawek i serwispaków. A i tak co jakiś czas durszlak rdzewiej i pojawiaja sie kolejne dziury  <_<  :) o których mikrosyf nie  wiedział albo nie mówił :)

Czyżbyć miał coś z Unixowej braci? A może Macowe panienki?

gulus
  • 0

#194 masedo

masedo

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 82 postów
  • MiastoLublin

Napisano 03.05.2004 - |00:20|

Czyżbyć miał coś z Unixowej braci? A może Macowe panienki?

gulus

Mój główny system to Linux Mandrake v10, ale pracuje też (bardziej z konieczności) na XP pro i Win98 ;)
Linux to b.dobry system, ale niestety wymaga poświęcenia dużo czasu no i oczywiście też nie jest bez wad. Za to jego ogromną zaletą jest między innymi to, że wszelkie poprawki i aktualizacje pojawiają się błyskawicznie dzięki OnenSource ^_^

VADER co do odtwarzacza dvd z możliwością divx'ów trzeba mieć świadomość, że to jest kosztem czegoś. Mianowicie zastosowane są techniki przetwarzania obrazu podobnie jak w komputerze, przez co bardzo traci na jakości oryginalny format dvd. Sprawa pewnie nie dotyczy sprzętu z górnej półki cenowej gdzie zastosowano rozseparowane układy tym zarządzające. Nie zagłębiałem się zbytnio w ten temat, więc zapewne mam nieprecyzyjne informacje bazujące na wiedzy zaprzyjaźnionych audio-video fanatyków ;) :D
  • 0
z pozdrowieniami
masedo

#195 rexus

rexus

Starszy sierżant

• W tr. aktywacji
  • 885 postów

Napisano 03.05.2004 - |21:24|

Ja jeszcze wróccę do mojego problemu :D

Ten text dziś się pojawił w sieci

Text skopiowany z strony http://xp.net.pl

W sieci pojawił się niebezpieczny robak W32/Sasser zbudowany w oparciu o exploit wykorzystujący dziurę w usłudze LSASS (MS04-011).

Używa on techniki ataku podobnej do znanego chyba wszystkim robaka Blaster, atakując port 445/TCP. Jeśli atak się powiedzie Sasser uruchamia adserver.exe i rozpoczyna 128 wątków do przeprowadzenia kolejnych ataków. Stawia także serwer FTP na porcie 5554/TCP oraz command shell na 9996/TCP.

Opis usterki : W usłudze LSASS istnieje usterka przepełnienia buforu umożliwiająca zdalne wykonanie kodu w systemie podlegającym usterce.

Zagrożenia : Osoba atakująca może uzyskać pełną kontrolę nad systemem! Użytkownik anonimowy może zaatakować jednak tylko systemy Windows 2000 i Windows XP. W systemach Windows Server 2003 i w 64-bitowym wydaniu systemu Windows XP 2003 usterka ta istnieje, ale może ją wykorzystać tylko administrator lokalny.

Działania zapobiegawcze:
- Instalacja poprawki KB835732.
- Używanie zapory połaczenia internetowego (zaimplementowana w systemach Windows XP i Windows Server 2003).
- Zablokowanie następujących protokołów i portów:
UDP 135, 137, 138 i 445 oraz TCP 135, 139, 445 i 593,
wszystkich zbędnych o numerach wyższych niż 1024,
wszystkich używających protokołu IPSec,
innych jawnie skonfigurowanych portów RPC.
- Włączenie zaawansowanego filtrowania TCP/IP w systemach obsługujących tę funkcję.

Szybko złapałem tego wirka :P i jeszcze szybciej się z niego wyleczyłem - no ale teraz przynajmnej mam pewność że podjęte w/w działania uchronią mnie ostatecznie przed tym paskudztwem

Użytkownik rexus edytował ten post 03.05.2004 - |21:26|

• 0

#196 Sly

Sly

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 06.05.2004 - |00:17|

tak zeby dac troche czasu na sciagniecie jakiegos antywira w wierszu poleceń xp shutdown -a
Ps. mnie to nie grozi mam mee podobno najgorszy siet z wind i microcostam to potwierdza i to jest dobry powód zeby go zainstalować :)
  • 0

#197 XaM

XaM

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 06.05.2004 - |14:38|

Nie ma potrzeby ustawiania niczego.
System sam to wykryje, jedynie pozostaje ci zainstalowac program do nagrywania.
I juz...
Sam posiadam nagrywarke DVD i to super wynalazek :) 14 odcinkow serialu na 1 płytce to jest to ;) hehe
Pozdrawiam
  • 0

#198 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.05.2004 - |15:17|

I juz...
Sam posiadam nagrywarke DVD i to super wynalazek :) 14 odcinkow serialu na 1 płytce to jest to ;) hehe
Pozdrawiam

No mam programy i to nie jeden - Nero, CopyToDVD i na zadnym nie moge tego wypalic. Moze robie os nie tak. Podaj wiecej szczegolow. Bede BARDZO wdzieczny :)
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#199 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 06.05.2004 - |16:09|

I juz...
Pozdrawiam

Sorry ale czegos tu nie kumam wypowiedz ta sie nie trzyma Kupy i doczego jest jak do tego co na poprzedniej podstronie to mozna bylo zacytowac ale nie zebym sie czepial :P

I popieram przedmowce wiecej szczegolow ;)
  • 0

#200 AtroN

AtroN

Starszy kapral

• VIP
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 06.05.2004 - |16:49|

/.../ Sam posiadam nagrywarke DVD i to super wynalazek :) 14 odcinkow serialu na 1 płytce to jest to ;) hehe
Pozdrawiam

Nic nie rozumiem. Ludzie nie mogą wcisnąć na płytkę 13 odcinków a ty twierdzisz, że pakujesz 14. Jakim cudem????
Możesz to wyjasnić czy tylko się przechwalasz?
  • 0
Ogniu, krocz za mną!

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych