Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rome

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
199 odpowiedzi w tym temacie

#181 unnamed

unnamed

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 293 postów

Napisano 28.03.2007 - |22:08|

oczywiscie mozna by dalej krecic i zrobic np watek konfliktu Atii z zoną Cezera...
sami wiemy ze nie musi byc walk ani lejacej sie krwi aby serial wciagał, i kazdy ruch niekótrych postaci ogladało sie z wielkim zainteresowaniem
ale według mnie dobrze ze koncza w szczycie formy
moze HBO pokusi sie na inny serial historyczny moze jakis inny okres z rzymskiej historii...

co do odcinka s02e10 zakonczenie watków bardzo dobre
chociaz według mnie zbedne odnalezienie przez pullo swojego syna i uratowanie go przed smiercia
jak wiemy scenarzysci juz wystarczajaco nazmyslali na temat Pullo i Vorenusa wiec po co jeszcze wciskac ze Pullo bedzie zył z nim długo i szczesliwie...
taki heppy end nie zbyt mnie przekonuje
bardzo dobra scena koncowa jak Atia bierze udział w Tryumfie Cezara...
a zwłaszcza jej spiecie z żona syna...

Użytkownik unnamed edytował ten post 28.03.2007 - |22:09|

• 0

#182 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 29.03.2007 - |07:38|

Oczywiście OT ale bardzo ciekawe zdanie:

W końcu w wielu krajach chrześcijaństwo cieszy się jeszcze sporym odsetkiem wyznawców.

Chrześcijanie to 30 % mieszkańców świata - 2,7 miliarda ludzi na Ziemi
W tym kontekście "spory odsetek" jakoś dziwnie zabrzmiał. :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 29.03.2007 - |07:38|

::. GRUPA TARDIS .::

#183 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 29.03.2007 - |23:29|

Oczywiście OT ale bardzo ciekawe zdanie:
Chrześcijanie to 30 % mieszkańców świata - 2,7 miliarda ludzi na Ziemi
W tym kontekście "spory odsetek" jakoś dziwnie zabrzmiał. :)

To jeszcze powiedz jak to liczysz jako liczba ochrzszczonych jak w Polsce przywykło się liczyć? Czy liczba aktywnych religijnie, gdzie we Francji, Belgii, Holandii, Anglii lub RFN czy Czechach lub Rosji to jest ok. 2-5% dorosłych ludzi. No ta druga metoda w ogóle ma jakikolwiek sens. I coś tam nam mówi. W Polsce ten odsetek liczony jako obecnych na niedzielnych mszach nie przekracza 30% dorosłej populacji... I to i tak stanowi europejski fenomen.
Nie czarujmy się. Chrześcijaństwo to religia gwałtownie się kurcząca i obumierająca. W większości tradycyjnie i historycznie chrześcijańskich krajach Europy chrześcijaństwo jest całkowitym marginesem w życiu tychże społeczności - najczęściej zresztą teoretycznie ochrzszczonych społeczności.ZNaczącą żywotność wykazują jedynie ruchy skrjanie liberalne i skrajnie konserwatywne. Więszkość kościołów katolickich i umiarkowanych prostestanckich - obumiera.
Giertych ma rację mówiąc, że w Europie Zachodniej więcej ludzi jest w meczetach niż w kościołach. Wystarczy tam pojechać i to samemu zobaczyć. W Polsce też ten proces postępuje, choć spowolniony przez charyzmat wielkiego Jana Pawła II i naszą totalitarną historię. Ale to i tak tylko kwestia czasu, gdzie w Polsce będzie podobnie.
Sorry, ale takie mam przekonanie i pokoleniowe odczucie - mówię to jako przeciętny 30 latek, ze średniego miasta centralnej Polski i jako człowiek o bardzo konserwatywnych poglądach społecznych i politycznych. Nie zmienia to też faktu, że jestem niewierzący. Choć kościół lubię i szanuję za większość nauczania w sferze społecznej i ludzkiej. Tylko co z tego, że zgadzam się z większością nauk społecznych jeśli w żaden sposób nie jestem w stanie uwierzyć, że Chrystus był czymś więcej niż ciekawą osobowością, kolejmym wybitnym synem Izraela i charyzmatycznym człowiekiem, a w szczególności znakomitym mówcą... Bez urazy.

Użytkownik Gaj edytował ten post 29.03.2007 - |23:45|

• 0

#184 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.04.2007 - |22:06|

Strasznie szkoda, że to już koniec :( Poobejrzeniu obu sezonów mogę śmiało stwierdzić, że to jeden z najlepszych seriali jakie powstały. Wielkie brawa! :clap:

PLUSY:

+ odcinek inny niż wszystkie, przede wszystkim nie rozdrabniano się na różne wątki i nie przeskakiwano z Egiptu do Rzymu. Cały odcinek to jeden wielki dramat dwójki wielkich osobowości Kleopatry i Antoniusza oraz pezystosowanie się do nowej sytuacji wielkiego zwycięzcy Oktawiana Cezara
+ bardzo sympatycznie tutaj wyszedł wątek Pulla i Cezariona :) Nie sądzilem, że tak ładnie się to rozwinie. Ciekaw jestem, czy Pullo powiedział synowi prawdę tam na tej uliczce.
+ scena rozmowy Oktawiana z Kleopatrą - coś pięknego. Oboje patrzą na siebie jakby mieli sobie wypruć flaki, a na twarzach uśmiechy i komplementy. No i "pierwszy obywatel" popisał się tam wspaniałą sztuką perswazji :P Gdy rozmowa się kończy widzimy prawdziwą reakcję Kleopatry na słowa wielkiego zwycięzcy.
+ piękna scena tiumfu Cezara, lecz nie chodzi mi o wygląd, ale to co ona oznaczala. Znamienne były te spojrzenia wymieniane między Agryppą a Oktawią, oraz nieobecny wzrok Atti. Oczywiście najlepszy był najazd kamery na wielkiego zwycięzcę i przyszłego cesarza Oktawiana, który tym samym zakończył dziesięciolecia wojen i zamknął pewien okres w historii Rzymu. Biorą to pod uwagę rozumiem twórców, iż nie chcieli zrobić 3 sezonu. Zbyt dużo osób zginęło i zbyt dużo wątków się pozamykało.

MINUSY:

- "miesiąc później" a Pullo nadal w tym samym wozie ciągnie rannego przyjaciela przez pół Imperium aż do Wiecznego Miasta :/ No bez jaj. Nie tak wyobrażałem sobie śmierć jednego z dwóch głównych bohaterów. Można było domniemywać, że ktoś z dwójki przyjaciół zginie, ale cały czas byłem przekonany, że ta osoba, obojętnie czy to Pullo cy Worenus zginie efektownie, z honorem.
- nie pokazano ani kawalka bitwy, ani przgotowań do niej, ani powrotu ocalałych do Egiptu.
- nie wiem czy to było zgodne z prawdą, ale mi się wydawało że Kleopatra była zbyt rozsądkowa i trzeźwomyśląca w tym odcinku a Antoniusz trochę zbyt mocno zagubiony. Zawsze myślalem, że oboje byli wielkimi kochankami, i w oparach opium razem zakończyli związek. A tutaj to nie za bardzowspółgrało z tym, co wiedzieliśmy w poprzednich odcinkach.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#185 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 03.04.2007 - |08:30|

- nie wiem czy to było zgodne z prawdą, ale mi się wydawało że Kleopatra była zbyt rozsądkowa i trzeźwomyśląca w tym odcinku a Antoniusz trochę zbyt mocno zagubiony. Zawsze myślalem, że oboje byli wielkimi kochankami, i w oparach opium razem zakończyli związek. A tutaj to nie za bardzowspółgrało z tym, co wiedzieliśmy w poprzednich odcinkach.

"Wydaje się, że Kleopatra w końcowym okresie życia wyraźnie dystansowała się od Antoniusza, zajęta walką o dalsze trwanie królestwa i pozostawienie go swym dzieciom."

Więc, by się zgadzało.
  • 0
VeeDee

#186 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 03.04.2007 - |16:44|

To jeszcze powiedz jak to liczysz jako liczba ochrzszczonych jak w Polsce przywykło się liczyć? Czy liczba aktywnych religijnie, gdzie we Francji, Belgii, Holandii, Anglii lub RFN czy Czechach lub Rosji to jest ok. 2-5% dorosłych ludzi. No ta druga metoda w ogóle ma jakikolwiek sens. I coś tam nam mówi. W Polsce ten odsetek liczony jako obecnych na niedzielnych mszach nie przekracza 30% dorosłej populacji... I to i tak stanowi europejski fenomen.
Nie czarujmy się. Chrześcijaństwo to religia gwałtownie się kurcząca i obumierająca. W większości tradycyjnie i historycznie chrześcijańskich krajach Europy chrześcijaństwo jest całkowitym marginesem w życiu tychże społeczności - najczęściej zresztą teoretycznie ochrzszczonych społeczności.ZNaczącą żywotność wykazują jedynie ruchy skrjanie liberalne i skrajnie konserwatywne. Więszkość kościołów katolickich i umiarkowanych prostestanckich - obumiera.
Giertych ma rację mówiąc, że w Europie Zachodniej więcej ludzi jest w meczetach niż w kościołach. Wystarczy tam pojechać i to samemu zobaczyć. W Polsce też ten proces postępuje, choć spowolniony przez charyzmat wielkiego Jana Pawła II i naszą totalitarną historię. Ale to i tak tylko kwestia czasu, gdzie w Polsce będzie podobnie.

Gaj, wydaje mi się, że przesadzasz. :] Nie chcę zbytnio się rozpisywać teraz, gdyż nie mam czasu ostatnio na forum, ale wrzucę tylko kilka wątków.
"obumieranie chrześcijaństwa" jest nieprawdą, gdyż liczba ta w ostatnich latach wzrasta. Dzieje się tak dzięki coraz większemu odsetkowi wiernych w Afryce, Ameryce Południowej i Chinach. Tam z roku na rok zwiększa się liczba chrześcijan, więc o obumieraniu tej religii nie ma mowy. Podobnie jest w największym mocarstwie świata - USA, gdzie systematycznie wzrasta liczba wiernych. A chyba mało osób o tym wie, skoro uważa się, że USA to siedlisko rozpusty, sex afer, grzechu i całego zgniłego konsumpcjonizmu. Ale to nie jest tak. Stany Zjednoczone tak naprawdę są bardzo konserwatywne, ale żeby tego się nie widzi, z perspektywy np. Los Angeles, Nowego Jorku czy paru innych ogromnych miast głównie na wschodnim wybrzeżu.

Trochę inaczej jest w Europie, gdzie faktycznie od czasów rewolucji obyczajowej lat 60-tych/70-tych zmniejsza się liczba chrześcijan, ale nie jest to reguła. Wymieniłeś kilka krajów i wszystkie wrzuciłeś do jednego worka a to błąd.
W RFN jest od kilkudziesięciu lat stała proporcja trzech grup: 1/3 katolików, 1/3 protestantów oraz 1/3 innych wyznań lub niewierzących. Taki podział miał swoje uwarunkowania historyczne ale też i geograficzne (wsch i płn-wsch - protestanci, zach i płd-zach katolicy) i się nie zmienił ostatnio radykalnie, aby mowić o obumieraniu chrześcijaństwa. W dodatku RFN zostały zbudowane na gruncie etyki chrześcijańskiej przez partie chadeckie.
Kolejny kraj. Czechy nie są tak katolickie jak Polska czy Irlandia gdyż tam religia i odwoływanie się do niej miało całkowicie inne znaczenie. W tych dwóch krajach religia katolicka wiązała się z ruchem narodowowyzwoleńczym, a w Czechach był na odwrót. Utożsamianie się z nią było w ścisłej korelacji z procesem wynarodowienia jakie prowadzili Habsburgowie. Tam ostoją narodu czeskiego stał się ateizm, taka jakby ucieczka od złego Imperium :P
W Anglii jak wiadomo dominująca religią jest Kościół anglikański ściśle związany z monarchią, i to w takiej relacji, że gdy jest silny monarcha to i kościół ten jest silny. Obecnie w Wielkiej Brytanii następuje powolna erozja monarchii, w dzisiejszym świecie monarcha odgrywa coraz mniej istotną rolę, więc i zaangażowanie wiernych kościoła maleje tam. Poza tym Anglia nawet wcześniej nie była specjalnie bardzo chrześcijańska.
Owszem są kraje gdzie w ostatnich latach spada liczba chrześcijan, i są to np. Francja (która zawsze była "najstarszą córą Kościoła") i Hiszpania, która za rządów lewicy przechodzi teraz małą rewolucją.
Alk są też państwa, gdzie chrześcijaństwo trzyma się nadal dobrze, i to są np. Irlandia, Malta, Włochy, Chorwacja czy Flandria w Belgii.
Sytuacja wcale nie wygląda aż tak czarno, jak ją przedstawiają radykałowie. Owszem ogólnie chrześcijan jest coraz mniej w Europie, ale jest to proces dość skomplikowany. Coraz mniej rodowitych Europejczyków ma dzieci wychowywane na chrześcijan, za to coraz więcej jest imigrantów niechrześcijan. Poza tym, stabilizacja polityczna i ekonomiczna kontynentu skłania do mniejszego zaangażowania w religijne życie. Gdy w Europie były krwawe wojny i ciągła niestabilność ludzie bardziej szukali Boga, w myśl zasady "jak trwoga, to do Boga". Teraz gdy mamy w Europie Pax Europa religia nie staje się aż tak ważnym czynnikiem w życiu ludzi na Starym Kontynencie.

Aha, co do liczby muzułmanów w Europie, to nieprawdziwe jest określenie sugerujące niby ogromną ich liczbę, a także to, że za niedługo będzie ich więcej niż chrześcijan. Gwoli ścisłości, określa się ich liczbę na 5%, natomiast liczba ta ma się podwoić w ciągu 20 lat, jeśli nie zmieni się prawo imigracyjne. Tak więc nawet jesli się to okaże prawdą, to 10% nie jest jakimśogromnym odsetkiem za owe 20 lat.

Sprawa jest tak na serio o wiele bardziej skomplikowana, ja tylko w skrócie przedstawiłem pewne elementy, o których możliwe zapomniałeś w swojej wypowiedzi. Nie wszystko jest tak czarno-białe, jak to przedstawiają nasi politycy (skoro już przywołujesz ministra Giertycha). Problem jest złożony, i nie można tak jednoznacznie straszyć wszystkich Polaków, czy w ogole Europejczykow jakąś Euarabią, upadkiem moralnym chrześcijaństwa czy zalewem arabów na Stary Kontynent. :)
Serdecznie pozdrawiam i liczę na to, że moderatorzy mnie nie ukarzą za tego posta. :) Obiecuję nie prowadzić dalej offtopicu.

Użytkownik Halavar edytował ten post 03.04.2007 - |16:45|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#187 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 04.04.2007 - |01:46|

No, pasowałoby ten wątek przenieść, gdzieś do innego tematycznie forum...
  • 0

#188 winnertakesall

winnertakesall

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13.11.2007 - |19:01|

Czy ktoś wie czyt będzie 3cia seria Rzymu.
Jaką oglądalnośc miały 2 poprzednie serie.

Jesli ktoś chce trochę pobyć w Rzymie za posrednictwem internetu to może zapisać się do darmowej gry online (na serwerach a nie instalowanej)
w której gra się gladiatorem

Oto link do tej gry:

http://s1.gladiatus....c.php?uid=71075

winnertakesall
  • 0

#189 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.03.2008 - |09:28|

Pierwszy sezon serialu Rzym od 31 marca na Universal Channel.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#190 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.08.2008 - |14:04|

Jesienią Telewizja Polska pokaże pierwszą serię Rzymu.
Rzym emitowany będzie na antenie TVP 1 w piątki o godz. 20:20. Powtórki prezentowane będą w TVP 2 w soboty o 23:30. Telewizja Polska wyemituje na razie tylko pierwszy sezon produkcji.

Prime Time.blox.pl
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#191 nokitel

nokitel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 15.08.2008 - |18:47|

Aż dziwne że Tvp 1 uzgodniła emisje tego serialu po 20. Myślałem że co najmniej 22 wchodzi w gre. Ale przynajmniej bedzie ogladalnośc. Bo to co TVN zrobiło z Dexterem dopiero po 23.
  • 0

#192 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 19.08.2008 - |23:03|

A co jest takiego do cenzurowania w tym serialu?
  • 0

#193 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 20.08.2008 - |04:52|

Kolega nie oglądał? Sex, gwałty, morderstwa, wulgarny język. Słowem przeciętny dzień w Rzymie.

Z emisji w TVP nie ma co się cieszyć. Zero promocji sprawi że oglądalność będzie niska. Masy wolą oglądać rodzime gnioty na TVN pokroju Niani czy innego badziewia.
  • 0

#194 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 22.08.2008 - |18:48|

Oglądarność będzie kiepska bo kto chciał to serial już zobaczył. A TVP jak i inne mainstreamowe stacje mają taki refleks że sprowadzają serialowy hit 2 lata lub więcej po premierze.
  • 0

#195 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 22.08.2008 - |20:19|

A ja tam zobacze trzeci raz. Ten serial ma poczatek i koniec, a niewielu sie tak teraz zdarza. Jak dla mnie serial jest klasa w sobie, nie ma sensu porownywac z innymi.
  • 0

#196 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.08.2008 - |20:53|

"Niedawno informowałem o tym że od 5 września TVP 1 rozpoczyna emisję serialu Rzym wyprodukowanego przez HBO.
Ten kontrowersyjny serial emitowany będzie o godz. 20:20 jednak w złagodzonej (czytaj: ocenzurowanej) wersji.
Dopiero powtórki, które będą emitowane od 6 września w każdą sobotę o 23:35 na TVP 2 będą emitowane w oryginalnej, nieocenzurowanej wersji."

Prime Time.blox.pl

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.08.2008 - |20:53|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#197 Czesiek_PL

Czesiek_PL

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 25.08.2008 - |23:27|

Widać że ramówkę ustalała polska telewizja... na jedynce nie będę oglądał bo cenzura, a na dwójce za późno. Jak by nie mogli dać o 22 normalnej wersji. Dzisiaj też w TV widziałem zapowiedź ramówki i gdybym nie oglądał Rome nieźle bym się wkurzył - Rzym reklamowała scena śmierci Cezera na którą czeka się z napięciem cały sezon, a oni bezczelnie dają ją do zwiastunu :)
  • 0

#198 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 07.08.2009 - |18:03|

2 sezon Rzymu od 12 września na TVP2, ale niestety nie dla wszystkich gdyż emisja przewidziana jest na 1.15...
  • 0

#199 zagubiony4

zagubiony4

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 573 postów

Napisano 02.10.2009 - |15:41|

Jednak dopiero od tego poniedziałku 5 października stacja TVP1 rozpocznie emisje 2 sezonu serialu "Rzym". Emisja w każdy poniedziałek o 20.15!!!
  • 0

#200 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.06.2010 - |09:15|

Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno obejrzałem Rzym, oba sezony jednym ciągiem. I muszę przyznać, że serial arcyciekawy. Ogólnie bardzo lubię seriale historyczne, ale Rzym jest po prostu genialny. Powiedziałbym, że jest to jeden z lepszych seriali czy filmów, którego akcja rozgrywa się w zamierzchłej przeszłości, jaki widziałem. Nie ma w nim pokazanych zbyt wielu walk (na co troche liczyłem), ale to wcale nie przeszkadza. Świat ukazany w serialu wydaje się bardzo realistyczny i według moich informacji historycznych calkiem nieźle oddaje tamte czasy. Serial wart polecenia każdemu nie tylko tym lubiącym seriale historyczne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych