Skocz do zawartości

Zdjęcie

Medium

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
206 odpowiedzi w tym temacie

#181 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 20.04.2009 - |21:58|

Wkoncu udalo mi sie dostac ten serial. Pierwszy odcinek ogladalem kiedys na axn.. z rok temu. Teraz obejrzalem juz 3. I tak. Serial ciekawy, chodz troche monotonny. Najsmieszniejszy odcinek do tej pory to 3. Teksty tego detektywa no i zakonczenie.
Rozkreci sie to jakos ciekawiej czy ciagle bedzie ten sam schemat?
Tematu naturalnie nie czytam z uwagi na spoilery ;)

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 20.04.2009 - |22:00|

• 0

#182 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 22.04.2009 - |16:06|

Jadą schematem, chociaż ogląda się bez przykrości. Odcinki róźne, takoż zagadki, czasem to nawet ja mógłbym robić za interpretatora snów Allison, bo choć ma wszystkie informacje jak na tacy, to błądzi niczym dziecko we mgle (np. odcinek z "rodzeństwem"). W sumie 5 sezon na razie jest OK acz bez fajerwerków.
  • 0

#183 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 22.04.2009 - |16:50|

5 sezon... Do tej pory obejrzalem 10 pierwszych odcinkow serialu. (I season). Pociesza fakt ze serial doczekal sie 5 sezonow i dalej jest krecony, znaczy to ze jest dobry.
Po 10 odcinkach w sumie nie wiele wiecej moge stwierdzic niz poprzednio. Kazdy odcinek zaczyna sie od snu Alison i budzi sie w nocy w lozku i maz sie pyta czy wszystko wporzadku. Potem rozwiazywanie danej sprawy, proba rozgryzienia snu, udaje sie to i koniec. Cos dojdzie jeszcze? Czy tak bedzie caly czas, przyznam ze malo emocjonujace, ciekawe ale tak bez wyrazu to wszystko. Nawet w Swiecie wg Kiepskich, fabula jest bardziej rozbudowana :lol: Zadnych zaskakujacych zwrotow akcji sie nie dopatrzylem, wiadomo bylo kilka lepszych momentow ale bez fajerwerkow. W kazdym badz razie I season mam caly i go obejrze do konca.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 22.04.2009 - |16:54|

• 0

#184 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 22.04.2009 - |17:25|

Medium to najlepszy lekki serial, idealny jako przerywnik do takich masakrycznych produkcji jak Deadwood z HBO.

Duże stacje praktycznie nie robią seriali z liniową fabułą, jest ona w nich szczątkowa lub ciut wyraźniejsza lecz nigdy nie dominująca.

Dlatego jedyne co im się jeszcze udaje to lekkie niezobowiązujące seriale, gdzie kupuje się pewien schemat, format na serial albo nie.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#185 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.04.2009 - |01:21|

Mam juz I sezon i jeden odcinek II sezonu za soba.
Co do pierwszego sezonu jak pisalem. Prawie kazdy odcinek, koszmar "wszystko w porzadku?" i lecimy.
Monotonia, i bez wyrazu, takie metne. Pod koniec pierwszego sezonu troche sie polepszylo, fabula sie bardziej rozwinela, powrot do starych watkow, wprowadzenie urozmaicen, np problemy rodzinne wszelkiego typu. Chodz nie powiem zebym skakal z radosci ogladajac problemy rodzinne w serialu SF :blink: Lubie realistyczne, zyciowe SF, (patrz serial Stargate, nie takie gdzie akcja dzieje sie milion lat w przyszlosci i chodza dziwne stwory) ale tutaj jest to za lekkie i bez jakiegos WOW. Ot kobieta ma sny, musi je odkodowac co pomaga rozwiazac zagadke kryminalna, czasami ma wizje i umie czytac w myslach. Malo tego wykorzystuja, zdecydowanie za malo. Powinni sie bardziej skupiac na SF a nie robic serial kryminalny, gdzie to SF wydaje sie byc dodatkiem. Razi tez troche fakt, takiej jakby to nazwac? Nie umiem dobrac slow. Np Ariel zakochala sie w Skocie, ktorego matka zostala zgwalcona przez stroza prawa, zabila go, zeby nie zostac zgwalcona, w obronie wlasnej mozna powiedziec. Mialo to miejsce z 10 lat temu a Alison gdy sie dowiedziala w placzu do niej, cos w stylu "Przykro mi ale musze to zglosic w prokuraturze" :blink: :blink: :blink: Chodzi mi o ten konkretny przypadek. Po co musi ja zglosic zabila (matka scota) w obornie wlasnej. Zastrzelila bad guya i koniec. Ale nie, Alison bedzie zglaszac w prokuraturze bo jest to zlamanie prawa. Dochodzi typowy obraz amerykanskiej rodziny. Domek, trojka dzieci, duze bezpieczne Volvo zeby bezpiecznie dowiesc pociechy do szkoly. Brakuje tylko psa.

Decyduje sie na II sezon jest o 8 odcinkow wiecej. Zobaczymy jak to bedzie szlo. Czy beda zmiany czy nie.

Edit:
Jeszcze kilka spostrzezen. Odcinek, w ktorym Alison byla obecna podczas egzekucji. Toc odrazu bylo wiadomo ze sa dwie tak samo wygladajace osoby, i ze cos z ta egzekucja bylo nie halo. I ostatni odcinek I sezonu. Z jakiej paki Alison miala wizje w lustrze Straznika Teksasu z kims tam skoro on zylDołączona grafika Mowie o poczatku skad sie dowiedziala ze bad guy zostawia znaki, w tym przypadku na lustrze. Bo pozniej Straznik Teksasu nie zyl i ukazal sie jej w sypialni, ale na poczatku mial sie swietnie i byl w Teksasie i miala z nim wizje.

BTW zauwazylem ze sa dwie wersje odcinka 9, II sezonu. Wersja 2D i 3D.. ktos mi powie o co chodzi i ktora wersje lyknac?

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 24.04.2009 - |01:54|

• 0

#186 karlossg

karlossg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24.04.2009 - |09:55|

Bo medium to lekki familijny kryminal z elementami paranormalnymi a nie realistyczne SF (swoja droga jesli SG to realistyczne, zyciowe SF to n/c), nie wiem czego oczekiwales po tym serialu.

Użytkownik karlossg edytował ten post 24.04.2009 - |09:57|

• 0

#187 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.04.2009 - |10:12|

@up
Zalozyc konto tylko po to aby napisac prowokacyjnego posta...
EPIC FAIL :)

Nie bede sie ustosunkowywal do Twojej wypowiedzi.
Wczoraj obejrzalem rowniez 2 odc II sezonu i byl bardzo dobry. Wkoncu cos inaczej nie tak jak zawsze.
  • 0

#188 karlossg

karlossg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24.04.2009 - |11:38|

@up
Zalozyc konto tylko po to aby napisac prowokacyjnego posta...
EPIC FAIL :)

• 0

#189 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.04.2009 - |11:48|

Co nie zmiania faktu, ze to Twoj pierwszy post i jest prowokacyjny. :D

Jestem po 3 odcinkach II sezonu.. Zdecydowanie lepiej. Wkoncu cos sie dzieje, nie ma takiego schematu jak w I sezonie.
Najpierw odcinek z muzyka w glowie, teraz ten z Beverly z 1959r, ktora myslala ze jest Alison z 2005r.
  • 0

#190 AndrevLG

AndrevLG

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 24.04.2009 - |12:10|

Przedmówca widzę ma podobna nadzieje, jaka ja mialem. Faktycznie kilka odcinków na początku 2 sezonu było naprawdę ciekawych, jedna resztę bez szaleństwa.

Jestem na poczatku 3 sezonu teraz. W wolnych chwilach sobie odpalam odcineki bo tak to cisnienia nie mam na ten serial.

Najlepsze jest ta mała, lekko gruba dziewczynka. :)

Oczywiscie do gry aktorskiej nie można miec zastrzeżeń. Jednemu podpasuje serial, innemu nie. Ja jestem pomiędzy. :)
  • 0

#191 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.04.2009 - |12:42|

Bo medium to lekki familijny kryminal z elementami paranormalnymi a nie realistyczne SF (swoja droga jesli SG to realistyczne, zyciowe SF to n/c), nie wiem czego oczekiwales po tym serialu.

Żaby nie było że "nowy" i prowokacja to ja się pod karlossg podpisuję obiema ręcyma :D
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#192 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.04.2009 - |14:26|

Żaby nie było że "nowy" i prowokacja to ja się pod karlossg podpisuję obiema ręcyma :D

Ok. Gusta sa rozne. Moze zle mnie zrozumieliscie z tym realistycznym i zyciowym SF i zeby nie bylo watpliwosci podalem tytul takiego serialu. Po za tym forum sluzy do przedstawiania wlasnych opini. I ja swoja przedstawilem po obejrzeniu pierwszego sezonu. Wypisalem co mi sie nie pododbalo i tak dalej a tu kolega karlossg wyskakuje ze nie wie czego oczekiwalem po serialu. Mam prawo wyrazac wlasna opinie czy to poztywna czy to negatywna. A to ze ktos uwaza serial za swieta krowe i nic zlego nie mozna powiedziec to juz nie moje zmartwienie.
Dodtkowo nigdzie nie napisalem, ze serial jest zly. Wypisalem tylko bledy. Serial ma potencjal i czekam az rozwinie skrzydla. Gdyby mi sie nie podobal w jakims tam stopniu to przeciez bym go nie ogladal.
Poza tym to ze producenci przedstawiaja serial jako SF do czegos zoobowiazuje a nie 98% serial kryminalno-familijny a 2% SF
Ja w nazwie gatunku nigdzie nie widze ze jest to serial kryminalny tylko SF , wiec i tego po nim oczekuje.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 24.04.2009 - |14:34|

• 0

#193 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 24.04.2009 - |18:16|

W życiu bym nie nazwał Medium serialem SF, bo to, że Allison ma wizje, jakoś mi nie podpada pod to, co uważam za SF, Wyraźnie natomiast zarysowany jest wątek sensacyjno-kryminalny i tak bym klasyfikował ten serial. Co do poszczególnych sezonów, to najbardziej podobał mi się się czwarty (m.in.z gościnnym udziałem Anjelici Huston -Wicked Game odcinek genialny). A ogólnie to każdy odcinek zaczyna się tak samo - sen Allison i pytanie o co tu biega? i mnie to jeszcze nie nudzi :).
  • 0

#194 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 591 postów
  • MiastoLublin

Napisano 24.04.2009 - |19:41|

A czy ktos mi pomoze z tym 9 odcinkiem bo sa dwie wersje 2d i 3d. Ktora wybrac? I czy do 3d trzeba miec specjalne okulary ?
  • 0

#195 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.04.2009 - |20:32|

Do 3D potrzeba okularów.

Nie masz to oglądaj 2D.
  • 0

#196 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 28.04.2009 - |00:01|

Pisać można co się chce (w granicach przyzwoitości) ale to trochę zabawne widzieć komenty o 1 sezonie, gdy leci 5 - wiadomo, że nie każdy zna ten serial ale myślę, że dorobił się on swojej wiernej widowni i dlatego trzyma się mocno.

Tematu naturalnie nie czytam z uwagi na spoilery

Jak komu pasuje ale po co od nowa pytać i wałkować to samo jak wcześniej było napisane? Ja jak się biorę za nowy nie znany mi serial to się zapoznaję z opiniami na forum - nieważne czy są spoilery czy nie - jak są to nawet lepiej bo widzę czy fabuła się jakoś rozwija itp.
Serial jest typowo robiony pod fanów - jak komuś coś brakuje to nie musi oglądać - sezonów od tego nie ubędzie :D - była widoczna liniowość w problemach rodzinnych i z pracą w 4 sezonie - imo na szczęście ten wątek zakończyli i wrócili do schematu - który się sprawdza w 100% i dzięki któremu ten serial ma tylu zadowolonych odbiorców.
Ostatnie odcinki bardzo dobre szczególnie 5x11 daje popalić (jak ja nie lubię dwuczęściowych historii) takiego zwrotu jeszcze nie było - a gdzie interwencja innych zmarłych? Sezon 4 miał 16 odcinków oby sezon 5 nie zaczynał zmierzać do końca (w dodatku tak głupiego)
p.s. dziś się wyjaśni o co chodzi - chyba z tego wszystkiego obejrzę bez pełnego zrozumienia (oby historia nie była rozpisana na 3 części)

Użytkownik anrew edytował ten post 28.04.2009 - |00:09|

• 0

#197 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 29.04.2009 - |21:13|

Niniejszym zaliczyłem opad szczęki do sąsiada piętro niżej - 5x12 wymiata - szczególnie końcówka! Wreszcie zmarli wzięli się do roboty i to w jakim stylu - szkoda że rozwleczono to na 2 odcinki bo mogli to zmieścić w jednym. Ale i tak dobra robota - oczywiście oglądnąłem po łebkach ze względu na niepełne zrozumienie ale i tak było sporo emocji. Fajna akcja u lekarki - no żeby tak straszyć Bridget :angry:

p.s. ponadto wychodzi mi na to, że jak zmarli chcą to mogą informować Alison w sposób bardzo rzeczowy - zabił mnie ten i ten, mieszka tu i tu - haha - ale tak to by nie było zabawy(o ile to nie brak zrozumienia)

Użytkownik anrew edytował ten post 29.04.2009 - |21:18|

• 0

#198 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 17.05.2009 - |19:36|

5x13-15

Dobra 3 odcinkowa historia. Scenarzyści pomimo że to już 5 sezon potrafią pisać ciekawie wprowadzając nowe sytuacje w jakich znajdują się nasi bohaterowie.
  • 0

#199 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.05.2009 - |16:11|

Medium już oficjalnie zostało przejęte przez CBS ---> http://news-briefs.e...icks-up-me.html
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#200 anrew

anrew

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 02.06.2009 - |16:12|

ależ końcówka - od 15 odcinka jeden lepszy od drugiego ale 19 to już przesada - Do tej pory Alison pogrywała z przestępcami niemal samotnymi nie będącymi w strukturach zorganizowanych - ale kiedyś ten mafijno gangsterski świat musiał zawitać i do serialu - Trzeba przyznać że twarda z niej sztuka życia, rodziny będzie bronić wszelkim kosztem (tu Joe jak zwykle pragmatyczny lecz lekko wnerwiający w swym podejściu) No cóż teraz będzie ciekawie o ile scenarzyści pociągną śpiącą Alison dalej (jak się wybudzi w następnym odcinku to trochę kicha cukrowana będzie) A ogólnie fajnie zagrany kawałek Joe jak mu lekarka mówi o Alison - tak zaszczutej i bezradnej miny to już dawno w filmie nie widziałem, chyba robota nad oceanem pójdzie się paść :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych