Skocz do zawartości

Zdjęcie

Justified

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
203 odpowiedzi w tym temacie

#181 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 05.04.2013 - |16:20|

Finał był ... no właśnie w moim odczuci bardzo spokojny.

Pozamykano większość wątków, właściwie do niczego nie można się przyczepić poza brakiem  napięcia w tym odcinku. 

Na wyróżnienie zasługuje ostatnia jakże wymowna scena- Raylan siedzi na krzesełku, popijając piwko i spoglądając na grób ojca, matki i ten czekający na niego, a w tle słyszymy słowa piosenki: Nigdy nie opuścisz Harlan żywy.

Swoją droga bardzo przyjemny kawałek - Brad Paisley - You'll never leave Harlan alive.

A w tym sezonie i tak nie było nic lepszego od Justified (przynajmniej na razie).

• 0

#182 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 05.04.2013 - |21:48|

4x13

Też mi się podobało. Nie bardzo rozumiem narzekania na ten sezon. Jak dla mnie był bardziej spójny i mniej nużący niż poprzedni (dla pewności sobie przypomnę s03 w wolnym czasie) (choć nie był to poziom Mags). Ładnie powiązali wątki. W samej końcówce może nie było takiego napięcia jak przy rozwiązaniu sprawy Shelby'ego, ale wydarzyło się parę ważnych i niespodziewanych rzeczy. Od pewnego czasu mam alergię na cliffhangery (poza forumowym oczywiście) i bardzo mnie cieszy brak takowego w Justified. Jest jeden mały, ale do przeżycia. W każdym razie jak dotąd to jedyny serial w tym sezonie, który mnie nie rozczarował. 

Dialogi, humor, aktorstwo, dramat - super (co roku można robić: kopiuj & wklej).

Ciekawe będzie obserwowanie kontynuacji podobnego wątku z Justified i SoA, czyli

Spoiler
. W ciemno obstawiam, że bardziej mi się spodoba ciąg dalszy z Justified. No ale w przypadku SoA czekam aż się wszyscy pozabijają i skończą serial. Givensowi, Boydowi i spółce lepiej życzę. Oprócz Colta, którego na szczęście się pozbyli.

Nie powiedzieli co Rachel zrobiła z Johnnym.

Liczę na powroty starych znajomych, podobnie jak w tym sezonie. Mogliby chociaż na chwilę pokazać Deweya. Gostek był świetny. Na Lorettę pewnie nie ma co liczyć, bo nie ma pretekstu żeby ją wcisnąć do fabuły. Może Limehouse znowu się pojawi. 

Podobało mi się załatwienie całej sprawy z Augustinem. Za plecami Arta, nieoficjalnie, przy pomocy Boyda (super rozmowa w samochodzie), cudzymi rękami. Była niespodzianka. Postępowanie zupełnie nie w stylu szeryfa.

Scena z końcówki z nagrobkami - rewelacja. Piosenka już była, chyba w finale s01. 

Siostra pastora wiedziała o wszystkim od Ellen May (poprzedni odcinek).

Co w kolejnym sezonie - więcej Detroit? Wojna w Harlan na linii Boyd - lokalna "elita"? Włamał się do jednego z domów z ich rejonu, zgodził na współpracę z Duffym, na pewno się nie podda.

Ciekawe było w tym sezonie wspominanie co jakiś czas o korzeniach Raylana i Boyda, o ich ojcach, niekoniecznie takim przebiegu spraw, jak się młodym wydaje. Do tego rozpoczęcie wątku matki Raylana i dzikie wzgórza (chcę więcej!).

• 0

#183 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 05.04.2013 - |23:01|

Siostra pastora wiedziała od Ellen May o całym zdarzeniu, ale skąd wiedziała gdzie Ava bedzie wyrzucać ciało? Ale tak się tylko czepiam. Nie jest mi odpowiedź na to pytanie niezbędna do życia.

Piosenka kończąca świetna. Myślałem, że została stworzona specjalnie do serialu...

Co do przyszłości, to twórcy chyba już nas przyzwyczailli, że w każdym sezonie wrzucają jakiś nowy, główny wątek a to co wydaje się naturalną kontynuacją jest gdzieś w tle.

A z cliffhangerami to Kiara ma rację. W końcu coś zostało przyzwoicie zakończone!

• 0

#184 yungar

yungar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 147 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.04.2013 - |23:48|

A mnie się nie podobał ten sezon (chociaż to kwestia wysoko zawieszonej poprzeczki, bo sam serial to wciąż najwyższa półka). Patenty z fabułkami na kilka odcinków to był moim zdaniem błąd (przy ostatnich trzech odcinkach pamiętał ktoś jeszcze akcję z bokserem i kochanką Raylana albo pastora Billy'ego?). Wątek Kościoła niby pod koniec wrócił w postaci Cassie, ale to też tak jakoś na siłę. Czy da się zapamiętać jakąś nową postać z tego sezonu? Nie. Colt i Nicky, którzy dawali szansę na coś nowego już nie żyją. Więc zaś obracamy się wokół dialogów Boyd-Raylan, Art-Raylan, Tim i Rachel-Raylan. I nie powiem, wciąż dają one dużo satysfakcji, ale dla mnie to już za mało. Mam wrażenie, jakby twórcy stwierdzili: "Przecież siłą naszego serialu są klimat Kentucky i dialogi, więc niezależnie co wstawimy pomiędzy, ludzie i tak to kupią".

Miał być Theo Tonin, wpadł tylko jego syn i to na pięć minut. Z Limehouse'a, którego w zeszłym sezonie widzieliśmy zawsze z tasakiem w dłoni i w zakrwawionym fartuchu zrobili jakiegoś neofitę, który puszcza Ellen May wolno, rezygnując z kasy, a Avie prawi morały, jak to warto zmienić życie.

Johnny miał być badassem, który zdradzi Boyda, a wyszedł na pierwszego lepszego leszcza. I jeszcze to: "Ava, ja cię kocham"... No proszę Was.

W zasadzie cały ten sezon można podsumować krótko: Arlo nie żyje, a Ava poszła siedzieć, bo cała reszta jest praktycznie bez zmian. Raylan czeka na dziecko, Boyd kombinuje coś z Duffym, Art jest bliżej emerytury niż dalej itp.

Oby w piątym sezonie coś się zmieniło, bo klimat i dialogi to świetna baza, ale jednak baza, na której powinno budować się coś więcej, a mam wrażenie, że w tym sezonie tego zabrakło.

I tak dla jasności, to taki mój kamyczek do ogródka, ale wciąż jest to jeden z moich ulubionych seriali, którego oglądanie i tłumaczenie daje mi sporo satysfakcji :)

• 0

#185 SirGalahad

SirGalahad

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 07.04.2013 - |02:48|

Marudzisz strasznie ;)

A ja po części się cieszę, że twórcy największy nacisk kładą na klimat Kentucky i dialogi. Jak to się mówi "lepsze jest wrogiem dobrego". Często lubię stosować to powiedzenie. I wydaje mi się, że tutaj ono bardzo pasuje. Właśnie dzięki temu, że scenarzyści skupili się na tym co dobre, to nawet jak fabularnie coś nie pójdzie i do czegoś się przyczepiamy, to wszyscy podkreślamy, że to cały czas ścisła czołówka serialowa i każdy odcinek oglądamy z przyjemnością.

Wg mnie swego rodzaju przekleństwem dla Justified stał się drugi sezon. Zawiesił od poprzeczkę na tak wysokim poziomie, że właściwie nie da się go przeskoczyć. Tam zagrało dosłownie wszystko. I teraz wszystko oceniamy przez pryzmat drugiej serii. Później przyszedł trzeci sezon - moim zdaniem najsłabszy (ale możliwe, że moja ocena wynika właśnie z porównania do sezonu z Mags) i czwarty, który odebrałem lepiej niż trzeci i chyba lepiej niż pierwszy (pamięć już trochę zawodzi, ale początek pierwszej serii, jeśli dobrze pamiętam, był dosyć średni). W tym sezonie mamy faktycznie parę historii 3-4 odcinkowych (ale czy w poprzednich sezonach ich nie było? - np. perypetie drugiego męża Winony), ale były one całkiem dobrze opowiedziane. Do tego przez cały czas mieliśmy clou programu, czyli Drew i w tle Ellen May. Historia Drew wypadła bardzo fajnie (szczególnie finałowe odcinki, od czasy kiedy Shelby się ujawnił, trzymały w napięciu). A wątek Ellen May też wypadł przyzwoicie (chociaż zdecydowanie nie powinien zakończyć się happy-endem). Mieliśmy trochę spojrzenia na świat oczami całkowicie zaplątanej i zagubionej dziewczyny, która próbowała odnaleźć sens życia i przynajmniej namiastkę szczęścia.

Postać Limehouse'a mi się od początku nie podobała. W trzecim sezonie strasznie przerysowano tę postać. To pojawianie się w każdej scenie w zakrwawionej koszuli z tasakiem w ręku. Wyglądało to karykaturalnie, a chyba nie taki był zamiar twórców. Mi to nie leżało. A w czwartej serii scenarzyści niestety przeszli ze skrajności w skrajność. I Limehouse stał się potulny jak baranek. Colt to jak dla mnie był postacią na jeden sezon. W kolejnym mógłby już stać się irytujący. Do tego poznaliśmy miejscową elitę, na której najprawdopodobniej w kolejnym sezonie będzie mścił się Boyd. No i wielki potencjał tkwi w ludziach z gór :]

Fakt, wszyscy chyba czekali na pojawienie się Adama Arkina a wątek Johnnego jakoś nieporadnie zakończyli. I można by znaleźć jeszcze parę zarzutów (z których większość wypisałeś), ale mi to w żaden sposób nie psuło radości oglądania.

• 0

#186 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 07.04.2013 - |21:34|

Zgadzam się w sumie z tym, że znalazłoby się kilka kamyczków, które możnaby wrzucić do ogródka, ale kiedy ten ogródek to istne pola elizejskie to całość na tym nie traci. Finał dość spokojny, emocjonalny, bardzo mi się podobał. Cieszę się, że zamknęli sezon bez cliffów, bo właśnie przy tym serialu niepotrzebne są one, żeby czekać na następny sezon. Także byle do numeru 5, bo już mam ochotę na więcej. ;)

• 0

#187 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.04.2013 - |20:32|

Dzięki serdeczne @yungar za literki, świetna jak zawsze robota, bo tak jak piszesz dialogi są najmocniejszą stroną Justified, ale podobnie jak ty uważam że wokół nich powinno się zbudować więcej akcji, więcej czegoś intrygującego, nie wiem może wyjść poza Harlan w stronę Detroit albo wprowadzić nowe, charyzmatyczne postaci.

Sezon uważam za świetny, cały czas znakomity klimat i tajemniczość. Kilka postaci ewoluuowało, niektórzy w złą stronę (Ava) niektórzy w lepszą (Raylan - przyszły tata), część stoi w miejscu (Boyd), a niektórych postaci powinno nie być (Limehouse zupełnie bez sensu  pojawił się w tym sezonie). Szkoda Arlo, ale sam się od dawna o to prosił.

Dużym pozytywem jest ciekawe wyjście pod kolejny sezon - Boyd i jego żądza zemsty, Raylan i Winona, rządzący Duffy i młody Tonin, dużo potencjału ma Tim i Rachel.

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#188 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.01.2014 - |12:00|

Jakże miło jest wrócić do Kentucky.... a nie zaraz... tym razem udaliśmy się na Florydę i do Detroit. :)

W każdym razie i tak dobrze poczuć taki powiew świeżego i zobaczyć naszych starych znajomych jak tym razem sobie radzą na obcym podwórku.

Scena w sądzie świetna podobnie jak scena w opuszczonym budynku w Detroit.

Dialogi typu - "300 dolarów" czy "to inni Kanadyjczycy" itd - to oczywiście nadal sama przyjemność.

Poznaliśmy również nowego głównego złego i jego rodzinkę, całkiem ciekawe typy.

Dobrze, że Raylan już ich trochę zna. Natomiast Boyd jak zwykle w swoim żywiole.

No i pojawiła się na koniec nawet Winona więc chyba mieliśmy wszystkich w tym odcinku.

W każdym razie czekam na kolejne odcinki.

Ach bym zapomniał o szeryfach Timie i Rachel bo chyba tylko ich nie widzieliśmy. 

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#189 kyrcer

kyrcer

Kapral

• Użytkownik
  • 166 postów

Napisano 12.01.2014 - |01:54|

Fajnie się rozpoczął 5 sezon. :D Brakowało mi tego serialu. :D

• 0

#190 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 12.01.2014 - |23:12|

5x1

genialny epizod, trup słał się gęsto, akcja nie zwalniała ani na sekundę, wciągająco, brutalnie, bez zbędnego szczypania się, aż żałuję że zacząłem oglądać, a nie że zebrałem sobie przynajmniej z 6 odcinków, bo już trudno się doczekać na to co się stanie z Boydem, Deweyem Crowe'm, do tego dochodzą kanadyjczycy. W roli łotewskiej lekarki Polka - Karolina Wydra (wokół niej też może być ciekawie).

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural

#191 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 16.01.2014 - |21:26|

5x02

I wróciliśmy na stare podwórko. :D

Wydaje mi się, że w tym odcinku zobaczyliśmy chyba wszystkich starych znajomych włącznie z brakującymi w zeszłym odcinku Timem i Rachel.

Podobały mi się szczególnie dwie sceny.

Pierwsza kiedy Raylan załatwiał w nocy ugodę dla młodych z oszukanymi przez nich handlarzami.

A druga to kiedy Karolina-Mara nieźle nastraszyła Boyda w scenie okazania w barze. Te wielkie przestraszony oczy Boyda i jej uśmiech.

Jak to Macmax zauważył wokół niej może być ciekawie. Mamy więc niebezpieczny trójkącik a w sumie to czworokąt ona - mąż, policjant i Boyd.

Oby tylko jej zbyt szybko nie ubili.

Przybyła również rodzinka z Florydy więc zaczyna się robić całkiem interesująco.

Zacytuję też Kiarę z jednego z powyższych postów, tylko trochę zmieniając: ".... Dialogi, humor, aktorstwo, dramat - super (co odcinek można robić: kopiuj & wklej)....".

ps. Mogliby w końcu pokazać te kręgle w piwnicy. ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#192 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 16.01.2014 - |23:46|

Raylan nieźle się urządził w tym sezonie, wielka posiadłość i nowy luksusowy samochód, szczególnie w porównaniu do poprzedniego sezonu, i jego mieszkania nad barem - żyć nie umierać [;

• 0

#193 johnass

johnass

odznaczony Generał

• Moderator
  • 5 203 postów

Napisano 17.01.2014 - |00:18|

Gdy jeszcze była barmanka, mieszkanie tam nie było takie złe. ;)

#194 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 21.01.2014 - |22:17|

V.02

słabszy niż pierwszy, ale i tak się przyjemnie i miło oglądało, szczególnie Boyd odgrywa coraz bardziej znaczącą rolę, to raczej niespodzianka, bo myślałem że będzie powoli odchodził w cień, a tutaj zaczyna rządzić na całego

Ci goście z Florydy też nie wyglaają na zbyt miłych, a jeszcze cały czas jest wątek kuzyna Deweya, ogólnie serial trzyma poziom.

V.03

kolejny znakomity epizod, cały czas trzymał w napięciu, prowadzonych kilka intrygujących ciekawych wątków, powraca kuzyn Johnny Crowder, będzie się pewnie wiele działo.

V.04

najsłabszy z 5 sezonu, dla mnie jako fana tego serialu było bardzo dobrze, ale jak bym miał ocenić obiektywnie to akcja stoi w miejscu, nic się nie dzieje.

Użytkownik Macmax edytował ten post 02.02.2014 - |22:11|

• 0

#195 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.02.2014 - |20:08|

V.05

naprawdę nikt nic nie napisał od miesiąca o tym serialu? przecież to rewelacyjny sezon, a ten epizod przeszedł samego siebie, po prostu genialny, zachwycający, fantastyczny, klimatyczny, trup słał się gęsto, akcji co nie miara, jak dla mnie absolutnie obecnie numer 1 ("True Detective" jeszcze musi na takie opinie popracować)

• 0

#196 rarehare

rarehare

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 501 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 13.02.2014 - |18:17|

Jakoś zawiesiłem oglądanie po pierwszym odcinki (mimo, że świetny), no ale po takiej opinii będę się w końcu musiał poprawić. :)

• 0

#197 Me Myself and I

Me Myself and I

Plutonowy

• Użytkownik
  • 495 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2014 - |20:12|

ja podobnie, pauza po pierwszym ale jak już siadłem to naraz poszło. poziom dobry, dialogi są bezbłędne

• 0

#198 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.03.2014 - |15:38|

5x07

No to się porobiło niemiło między naszymi szeryfami, chodzi o Arta a Raylana.

Ciekawiło mnie jak długo Raylan będzie się tak dawał Artowi rozstawiać po kątach.

No i do tego facet władował się nam w niezły trójkącik. Coś czuję, że ruda sporo namiesza.

Boyd w końcu "wyjaśnił" ostatecznie zaległości ze swoim kuzynem.

Hm... szybko w sumie to poszło choć miałem nadzieję, że dłużej to potrwa jak Boyd będzie "na dole".

Ava powoli się rozkręca w więzieniu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co do rodzinki Crowe z Florydy to niezłego psychola mają w swoim gronie. Co rusz Danny by kogoś chciał gnębić czy mordować. Pomyśleć, że aktor ten grał takiego grzecznego i milusiego laboranta w CSI NY.

Ciekawe kiedy Daryl go w końcu odstrzeli bo widać, że ciągnie rodzinkę w dół.

Fajnie też, że nie zapomnieli o Rachel i Timie i również mieli kilka fajnych dialogów przy stole u szeryfów. Szczególnie jak się nabijali z Raylana.

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.03.2014 - |15:38|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#199 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 08.07.2014 - |19:32|

Sezon 5

Końcówka piątego sezonu nie była już tak dobra jak jego pierwsza część, wręcz wyczuwało się zmęczenie materiału, czas na zakończenie tego serialu żeby nie rozdrobnić się na drobne. Czy 6 sezon jest ostatni?

• 0

#200 Stingwood

Stingwood

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 11.07.2014 - |14:56|

Tak, szósty sezon będzie finałowym, i dobrze. Sezon 5 w moim odczuciu jest sam w sobie słaby, ale jako przerywnik pomiędzy poprzednimi seriami a finałową całkiem niezły.

• 0
Favorite TV Shows
Breaking Bad | Community | House M.D. | House of Cards
Justified | Orange Is The New Black |  Suits | Six Feet Under

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych