Niwelowanie lasera polega na tym że w momencie kiedy promień lasera trafia na pole deflektora ( które ma za zadanie chronić okręt przed kosmicznym śmieciem ) , w jakiś sposób dochodzi do stworzenia mikrotunelu podprzestennego , kórego wlot jest w miejscu trafienia lasera , a wylot jest z reguły za okrętem ; zaś sama wiązka lasera przechodzi przez ten tunel nie robiąc żadnych uszkodzeń okrętom GF ( i kazdej innej rasy z ST ) .
Ok. A dlaczego fotony maja miec taka wade? Skoro potrafmy teleportowac cos gdzies, czemu nie mozna wytworzyc pola ktore teleportowaloby torpede?
Swoja droga, jak dziala fazer? Nie chcialbym bluznic, ale jako zywo przypomina mi bron laserowa o duzej mocy. Jakich czastek uzywa?
I jeszcze cos... Mieszanie / kradziez technologii. Skoro HH sa w stanie umieszczac na okretach po kilkadzisiat graserow duzej mocy, zastanawiam sie co by bylo, gdyby po wykradzeniu technologii napuscili na Federacje pierwszy Superdreadnought z kilkaudziecioma wyrzutniami torped i bronia energetyczna Federacji... Mogloby byc niemilo. Pytanie, czemu w ST nie robia takich duzych okretow, albo inaczej: tak mocno uzbrojonych? Serio mnie to ciekawi
1 MT = ~ 4242 TJ , osłony ENT-D = 2 700 000 TJ - ~ 636 MT / 20 MT na rakietę =
potrzeba ok. 31 rakiet do zdjęcia osłon ENT-D , moc osłon ENT-E = > 5 300 000 TJ - 1 249 MT / 20 = ponad 62 rakiety .
A to sa tylko szacunki samej mocy osłon , doliczajac ich dodatkowe własnosci obronne , ENT-E jest wstanie wytrzymać trafenia 100-150 rakiet
Dla mnie słowo kilkadziesiąt oznacza poniżej 100 .
Teraz niech bedzie 2 000 takich kutrów vs. 50 okretów GF , przy ostrzale torpedowym ( ~ 3 000 000 km ) , GF eliminuje 95-99 % kutrów , zanim te podejdą na mniej niż 800 000 km , niech przetrwa 2-5 , koncentrują ogień w stosunku 1:1 albo 2:1 - udaje im się wyeliminowac 3-5 okretów , ale same zostają przy tym zniszczone ( ogień fazerów i torped ) .
Wikipedia - bron termojadrowa
Zacytuje pierwsze zdania:
"Bomba termojądrowa, zwana bombą wodorową (ang. H-bomb) jest bombą, w której głównym źródłem energii wybuchu jest reakcja termojądrowa zachodząca podczas jej wybuchu. Bomby wodorowe mają największą, z dotychczas skonstruowanych bomb, siłę wybuchu równoważną wybuchowi setek milionów ton trotylu (megaton)."
Coz... Milo widziec, ze wspolczesna technika jest w stanie skonstruowac glowice mogace przeciazyc oslony okretow Federacji. A pisalem, ze 20MT to tyle ile wystarcza na kutry RMN. Ze mozna wieksze. Ktos chyba piszac Star Treka nie docenil ludzkiej mysli technicznej w kwestii niszczenia. Oooops. :hyhy: A teraz prosze sobie wyobrazic salwe 19000 glowic termojadrowych lecacych z przyspeiszzeniem 60 000g,z odleglosci 15mln km, maskowanie Ghost Rider, lecaca na okrety federacji. Albo jeszcze lepiej: na STACJONARNE umocnienia wokol planet federacji.
I od razu ostrzegam, ze moge od reki sypac cytatami, gdzie salwa kilkunastu tysiecy rakiet moze byc oddana przez 40 SD(P) w ciagu 15 sekund. JEDNA salwa. Ponad 8megaton masy okretu to duzo zeby zmiesic mnostwo rakiet. Tak na kilkanascie /dziesiat salw przy ogniu ciaglym. Enjoy the flying inferno :clap:

Logowanie »