Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 086 - S05E04 - The Little Prince

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
208 odpowiedzi w tym temacie

#181 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 09.02.2009 - |12:29|

dodałem kilka kolejnych:

-adam i ewa, już wspomniani
-brak ręki candle'a
-incydent
-radzinski
-czystka - czy rzeczywiście było jak było
-richard - ile pięter będzie miał jego tort urodzinowy, żeby pomieścić wszystkie świeczki
-dym - wymysł przeszłości czy przyszłości - czy przenosi się w czasie?
-głosy, szepty
-czyja córką jest Charlotte (Sawyer i Juliette?) a Miles?
-black rock
-danielle - oby już niedługo
-henry gale - czy ten dokument mógł być fałszywy?, a list?
-hostiles
-wybuch wulkanu wspomniany w odcinku z małym benem - co w konsekwencji, lub co przyczyną
-jacob - ta scena z lockiem i benem w chacie - gadanie do pustego krzesła - czy to była złość locke'a ze widzi samego siebie?????
-choroba, skafandry
-christian, claire - kim i gdzie teraz są?

-mrs. hawking >> jej powiązania z widmorem - żona, siostra czy kochanka
-ben vs widmore - mein kampf
-donkey wheel - koło fortuny do wygrania wycieczka do tunezji
-liczby - kampania reklamowa totolotka
-stopa czteropalczasta - wyspa po skoku w czasie zabrała ze sobą akurat ten kawałek?
-starożytna cywilizacja i hieroglify

Grzebul
nie wiem dlaczego akurat tą scenę rozwiązano w taki sposób - jest to co najmniej dziwne.
wiemy już że Locke nie jest skory do tego by oglądać siebie w przeszłości - światło ze swana.
nikt poza Lockiem nie widział chaty, oprócz Hugo - ale ten nie miał zamiaru odwiedzać chaty.
To Locke'owi przyśnił się Horacjusz budujący chatę dla Jacoba..... znowu pętla czasowa, po raz kolejny powalał to samo drzewko...
w końcu tylko Locke rozmawiał z kimkolwiek w środku - widział Claire i Christiana, który jako kolejny potwierdził że nie jest Jacobem a jedynie mówi w jego imieniu - co by to nie miało oznaczać....
i w końcu lista jacoba.... można sobie tłumaczyć że to Michaił wszystko załatwił - a Othersi wiedzieli niby wszystko o tych których potrzebują. jednak w aktach nie znajdziesz nic oprócz suchych faktów z czyjegoś życia i nie będziesz wiedział kim dana osoba tak naprawdę jest... chyba że powie ci to ktoś kto ich dobrze zna :)
  • 0

#182 mdag

mdag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 09.02.2009 - |12:49|

Coza za pomysl. Powiedziane bylo juz wielokrotnie - ostatnio wyjasnial to Faraday, ze zdarzenia w przeszlosci w alternatywnej petli czasowej nei maja wplywy na przyszlosc.

A ja nie rozumiem jednej kwestii - z początku sezonu Faraday powiedział, że czas jest jak ulica - nie można dobudować równoległej. Jesli coś się wydarzyło... to już się wydarzyło. Czas jest zamkniętym kołem, w którym nie możemy w nic zaingerować.

Jednak lostowicze mają wpływ na rzeczywistość wyspy podczas skoków czasowych.
Przykład - gdy James i Julliet zostają zaatakowani w dżungli z pomocą przychodzi Locke zabijając jednego z agresorów.
Podczas rozmowy z jednym z othersów Widmore skręca kark koledze, aby ten nie powiedział za dużo.
Jakby nie patrzeć coś zostało zmienione o czym najlepiej świadczą zabici othersi.

Z kolei przykładem konsekwencji zmian dokonanych w przeszłości przez lostowiczów może być Richard odwiedzjący Locka przy narodzinach po rozmowie z nim dwa lata wcześniej.

Jak wcześniej wspomniano błyski i przenosiny w czasie mogą być "korekcją wszechświata", aby nie spowodować zbyt dużych zmian.

Choć można odwrócić tą tezę - Przeszłość nie została zmieniona.
Tak było zapisane, koło miało zostać przekręcone, Locke miał porozmiawiać z Richardem, Widmore miał skręcić kark koledze itp, itd...
Tak miało być, nic nie zostało zmienione.

__

Kilka luźnych przemyśleń:

-brak ręki candle'a

Candle bez ręki = francuz bez ręki = Julliet prawie bez ręki ?
Być może zarówno Candle, jak i członek ekipy francuskiej stracili rękę w taki sam sposób jak miało to się stać z Julliet.
Może taka mała "tradycja" ekipy othersów ;)
__

Dlaczego wyspa skacze w czasie ?
Taka luźna myśl mnie naszła. Wyspa miała zostać przesunięta. Może tylko w przestrzeni ?
Coś poszło nie tak.
To mogłoby być np. opuszczenie wyspy przez O6 w chwili jej przesuwania. O6 tworzyli jakaś całość razem z wyspą (przeznaczenie).
Wyspa ich "zgubiła" i "zwariowała". Szuka swojej stałej, swoich przeznaczonych jej osób.
Edit: stad oczywiście konieczny powrót na wyspę O6.

O ile oczywiście to wyspa skacze w czasie, bo jak Faraday powiedział, skacze albo wyspa, albo ludzie.

Użytkownik mdag edytował ten post 09.02.2009 - |13:01|

• 0

#183 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 09.02.2009 - |12:51|

@Wicuch
Dołóż:
- niewolnicy z "Black Rock" (w końcu to statek niewolniczy) - hmmm, czemu po głowie mi chodzi nazwisko Abaddon?
- oprócz Starożytnych twórców koła (i stopki?) - Rdzenni mieszkańcy wyspy (skoro to "tropikalny" Pacyfik, to powinni być czarni)
- malowidło ze "Swana" - kogo i co miało symbolizować
- instruktaże dla Stacji - kolejność powstawania
- donkey wheel - jak kręcić kołem, żeby sobie nie zafundować wycieczki do Tunezji :lol:

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 09.02.2009 - |13:01|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#184 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 09.02.2009 - |13:07|

-adam i ewa, już wspomniani
-brak ręki candle'a
-incydent
-radzinski
-richard - ile pięter będzie miał jego tort urodzinowy, żeby pomieścić wszystkie świeczki
-dym - wymysł przeszłości czy przyszłości - czy przenosi się w czasie? - jak go wezwac - 911?
-głosy, szepty
-black rock
-hostiles
-wybuch wulkanu wspomniany w odcinku z małym benem - co w konsekwencji, lub co przyczyną
-jacob - ta scena z lockiem i benem w chacie - gadanie do pustego krzesła - czy to była złość locke'a ze widzi samego siebie?????
-pył/proszek strzegący/odcinający chatę
-choroba, skafandry
-christian, claire - kim, gdzie i kiedy teraz są?

-mrs. hawking >> jej powiązania z widmorem - żona, siostra czy kochanka - szpieg widmore'a w obozie bena, podwójny agent czy też własna gra???
-donkey wheel - koło fortuny do wygrania wycieczka do tunezji - jak kręcic kołem, żeby sobie nie zafundować wycieczki do Tunezji
-stopa czteropalczasta - wyspa po skoku w czasie zabrała ze sobą akurat ten kawałek?

- niewolnicy z "Black Rock" (w końcu to statek niewolniczy) - hmmm, czemu po głowie mi chodzi nazwisko Abaddon?
- Rdzenni mieszkańcy wyspy (skoro to "tropikalny" Pacyfik, to powinni być czarni)

dodane nowe.

Użytkownik Wicuch edytował ten post 09.02.2009 - |14:16|

• 0

#185 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 09.02.2009 - |17:16|

@kaczor
A czy to nie czasem Łysol namawiał Bena do przeczytania "VALIS"?
To by się później wiązało z pseudonimem, jaki wybrał po opuszczeniu wyspy.

Locke=Jacob?
Chyba bym się obraziła na twórców o takie rozwiązanie.

ja wlasnie nie pamietam, ale wydaje mi sie, ze ksiazke czytal sawyer. Moze ktos z superextrafanow to pamieta. Ja dopiero jestem na 30 stronie tej ksiazki:) ale juz wspomniano, ze to wszechswiat decyduje zyciem oraz padly zdania o brzytwie O. (wiec moze dalej cos z tego wyczytam)

a ja bym sie nie obrazil:) chociaz sam nie wiem czemu to wymyslilem:)
  • 0

#186 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 09.02.2009 - |17:19|

Choć można odwrócić tą tezę - Przeszłość nie została zmieniona.
Tak było zapisane, koło miało zostać przekręcone, Locke miał porozmiawiać z Richardem, Widmore miał skręcić kark koledze itp, itd...
Tak miało być, nic nie zostało zmienione.

dokladnie. dla mnie ta opcja jest na 90% badziej realna!
  • 0

#187 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 09.02.2009 - |19:57|

Słuchajcie tak sobie poczytałem o dymku itp jego wątkach w całym serialu. Czemu Dymek złapał Locke i wciągał go do ziemi ?? Czemu akurat jego do ziemi a innych zabijał ???

Czyżby Dymek był kierowany przez kogoś i chciał Locke`a złapać i uwięzić w podziemiach (bo wiemy ze pod wyspą są tunele). Albo nakierować Locke do czegoś..
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#188 Lady666

Lady666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2009 - |20:29|

Wicuch, dodaj proszę:

- ile ostatecznie jest na wyspie stacji, jak wyglądają, do czego służyły - to mnie zelektryzowało w tym serialu, tajemnice tych budynków, najbardziej emocjonujący odcinek ever: jak Kate John i Locke schodzą do bunkra desmonda :o
- o co do końca chodzi z tymi badaniami nad płodnością (chyba że już wszystko jasne tylko mój umysł tego nie dostrzegł)
- chcę zobaczyć młodszego Mikhaila w akcji, i wyjaśnienie skąd naprawdę wziął się tam taki oryginał

Sawyer i Juliet?! Niedobrze mi, o niee... Mimo, że Sawyer w ostatnich odcinkach zachowuje sie lekko jak przygłup (wymachuje rękami jak dziecko drwala :lol:), to i tak nie ta liga, nie przeżyję jak skuma się z tą fałszywą drętwą topielicą z wosku! ;) ;)
  • 0

#189 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 09.02.2009 - |20:49|

Tutaj masz mapkę wyspy z zaznaczonymi ważniejszymi lokacjami.

MAPA WYSPY
  • 0
don't try

#190 Lady666

Lady666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2009 - |21:10|

Mapka mapką, dziękuję :) ale ja chcę to na "na żywo" zobaczyć, choćby w przebitkach <zaciera rączki nie mogąc się doczekać>
  • 0

#191 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 09.02.2009 - |21:15|

-adam i ewa, już wspomniani, one is dark, one is light
-brak ręki candle'a
-incydent
-radzinski
-dym - wymysł przeszłości czy przyszłości - czy przenosi się w czasie? - jak go wezwac - 911?
-głosy, szepty
-black rock
-hostiles
-jacob - ta scena z lockiem i benem w chacie - gadanie do pustego krzesła - czy to była złość locke'a ze widzi samego siebie????? locke po swojej śmierci już jako duch...?
-pył/proszek strzegący/odcinający chatę
-choroba, skafandry
-christian, claire - kim, gdzie i kiedy teraz są?
-mrs. hawking >> jej powiązania z widmorem - żona, siostra czy kochanka - szpieg widmore'a w obozie bena, podwójny agent czy też własna gra???
-donkey wheel - koło fortuny do wygrania wycieczka do tunezji, czyżby jedynie trybik wielkiego mechanizmu?
-inicjatywa dharma - geneza, przybycie, życie codzienne i badania
-inni inni ???
-the temple - niezwyciężona reduta?
-Daniel Faraday - badania nad czasem, constant, notes
-rak? - na wyspie nie potrzeba onkologa..
-Sawyer senior i jego przybycie(?) na wyspę
-tajemnicze magiczne pudełko czyli róg obfitości czyli mit?

Tajemnicza Wyspa
- Rdzenni mieszkańcy wyspy (skoro to "tropikalny" Pacyfik, to powinni być czarni)

Lady666
- ile ostatecznie jest na wyspie stacji, jak wyglądają, do czego służyły
- o co do końca chodzi z tymi badaniami nad płodnością,

dodane nowe.

Użytkownik Wicuch edytował ten post 09.02.2009 - |22:39|

• 0

#192 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 09.02.2009 - |21:54|

Ja nie ogarniam tej całej listy Wicucha :P
Nie lepiej po prostu looknąć tutaj? -> http://lostpedia.wik...rtal:Mysterious
  • 0

#193 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 10.02.2009 - |12:07|

http://lostpedia.wikia.com/wiki/VALIS

a jednak TW mialas racje. To John chce by Wylupiasty to przeczytal raz jeszcze:) wszystko mi sie myli
  • 0

#194 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 10.02.2009 - |12:32|

Hej, Lady 666, bez takich tekstów na Juliet :o To moja ulubiona kobieca bohaterka i jedna z ulubionych postaci w serialu :) Ale faktycznie, nie pasują do siebie z Sawyerem. Ale też nic nie wskazuje na to, żeby coś miało między nimi być.

A do listy Wicucha dodałabym jeszcze:
- Miles - czy jest dzieckiem Candle'a i jeśli tak, to dlaczego nie wie, że był już na Wyspie
- kto odpowiada za śmierć Nadii, żony Sayida
- kim jest Abaddon
  • 0

#195 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.02.2009 - |13:15|

@Wicuch
Karen i Gerald De Groot - co się z nimi stało
Alvar Hanso & Charles Widmore - kto finansował Dharmę
Dharma / Hanso Foundation - dlaczego przez 12 lat nikogo nie interesowało, co dzieje się na wyspie
Tovard Hanso - dlaczego sprzedał dziennik z "Black Rock", kim jest wobec Alvara Hanso i czy ma coś wspólnego z Fundacją Hanso, co wie o wyspie
Świątynia - czy to kolejna Stacja Dharmy, czy jednak budowla Starożytnych mieszkańców wyspy
magic energy pod "Orchidem" - czy tylko wędrówki w czasie, czy może również uzdrawiająco-regenerujące właściwości wyspy

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 10.02.2009 - |13:22|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#196 mdag

mdag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 10.02.2009 - |13:37|

@Wicuch
Karen i Gerald De Groot - co się z nimi stało
Alvar Hanso & Charles Widmore - kto finansował Dharmę
Dharma / Hanso Foundation - dlaczego przez 12 lat nikogo nie interesowało, co dzieje się na wyspie
Tovard Hanso - dlaczego sprzedał dziennik z "Black Rock", kim jest wobec Alvara Hanso i czy ma coś wspólnego z Fundacją Hanso, co wie o wyspie
Świątynia - czy to kolejna Stacja Dharmy, czy jednak budowla Starożytnych mieszkańców wyspy
magic energy pod "Orchidem" - czy tylko wędrówki w czasie, czy może również uzdrawiająco-regenerujące właściwości wyspy

tak, tylko czy to się nadaje w temacie o konkretnym odcinku ?
wydaje mi się, że rozmywa to trochę dyskusje o odcinku / sezonie.
  • 0

#197 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.02.2009 - |13:56|

@mdag
Ten offtop chyba się zaczął na poprzedniej stronie i zdaje się pokazuje, że... do końca mamy mniej niż 30 odcinków, całą listę nie rozwiązanych tajemnic, a twórcy nas raczą bzdetami, niektóre wątki wprost z soap opery wręcz wlokąc ponad miarę.
Bo jakoś nie jara mnie Sawyer, tęskniący za Kate, która jest poza wyspą. Co oznacza, że jeśli Biedroneczka wróci na wyspę, znów mega ważnym tematem będzie "trójkącik", czy może teraz "czworokącik".
  • 0

#198 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 10.02.2009 - |14:53|

@mdag
Ten offtop chyba się zaczął na poprzedniej stronie i zdaje się pokazuje, że... do końca mamy mniej niż 30 odcinków, całą listę nie rozwiązanych tajemnic, a twórcy nas raczą bzdetami, niektóre wątki wprost z soap opery wręcz wlokąc ponad miarę.

w ogole na losta trzeba patrzec przez pryzmat wszystkiego co do tej pory widzielismy a nie tylko wycinka/fragmentu (1 odcinek). O odcinku byla dyskusja na pierwszych kilku stronach, normalnym chyba jest, ze im dalej w las, tym dyskusja zatacza szersze kregi. Myle sie?

ps. juz te trojkaty i maslane oczy "o milosci maaaa" sawyera i niebawem pewnie tez jacka , mogliby sobie darowac.
  • 0

#199 mdag

mdag

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 10.02.2009 - |15:24|

ja rozumiem powyższą argumentację, lost to całość i każdy element jest ważny.
Jednak wymienianie tajemnic w formie listy z pozycjami typu "-henry gale", "Karen i Gerald De Groot", dopóki nie trafimy na kolejny ślad nawiązania do powyższych zagadek trochę mija się z celem, ale to może moje odosobnione zdanie.

___

Coś o szeptach.
Wydaje mi się i jak wyczytałem wcześniej nie tylko mi, że szepty mogą pochodzić od "naszych" zagubionych (w czasie).
Słychać je było na ogół gdy dochodziło do jakichś konkretnych wydarzeń. Mogli je wydawać właśnie rozbitkowie - obserwatorzy, którzy prowadzili rozmowy lub ożywione dyskusje (próby ostrzeżenia itp.) na temat owych zdarzeń.
Ot, przykładowo ma się pojawić Harper, widzą to rozbitkowie i wymieniają uwagi na temat Harper i jej kłamstw o zamiarach Daniela i Charlotte (w stacji burza). Specjalne właściwości wyspy powodują, że rozbitkowie w realnym czasie słyszą szepty.
  • 0

#200 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 10.02.2009 - |16:11|

Hej, Lady 666, bez takich tekstów na Juliet :o To moja ulubiona kobieca bohaterka i jedna z ulubionych postaci w serialu :) Ale faktycznie, nie pasują do siebie z Sawyerem. Ale też nic nie wskazuje na to, żeby coś miało między nimi być.

Spoiler

do listy:

cindy i porwane dzieci - co się z nimi dzieje?
Charlotte - czy była wcześniej na wyspie?
Annie - niespełniona miłość Bena
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych