Użytkownik Rez edytował ten post 01.05.2008 - |05:47|
Odcinek 079 - S04E09 - The Shape of Things to Come
Napisano 01.05.2008 - |05:41|
Napisano 01.05.2008 - |11:50|
PLUSY:
+ poznajemy kulisy współpracy Sayida z Benem. Poprzednio jak widzieliśmy Irakijczyka pracującego dla Bena było duże zdziwienie, "jak to się mogło stać, że nagle Sayid współpracuje z tak kontrowersyjna postacią jak Ben?". Teraz widać, że Sayid pomaga Benowi zniszczyć resztki Dharmy rządzonej obecnie przez Charlesa Widmore'a z określonego powodu - śmierci żony Nadii.
+ bardzo fajny początek odcinka z Benem, który budzi się na pustyni i zręcznie unika pojmania przez 2 jeźdzców
+ tajemnica czarnego dymka została wreszcie ujawniona (no może nie do końca). Teraz już wiadomo, że z poziomu domku Bena można go przyzywać i nim sterować
+ plus za trzymającą w napięciu akcję w Othersville. Tak jak można było się domyślać, ludzie którzy zabili Danielle i Karla to żołnierze ze statku, którzy nie zatrzymają się przed niczym aby tylko wykonać zadanie: złapać Bena i zabić całą resztę mieszkańców wyspy. Tak więc w praktyce została udowodniona teza Bena, iż przywołanie statku będzie oznaczać śmierć dla rozbitków. Ciekaw jestem czy wszyscy zginą oprócz "Oceanic 6"?
+ zaciekawiło mnie to, że Ben jest na pustyni w kurtce zimowej z logiem Dharmy, potem pyta się o datę i co najciekawsze o rok No i ta rezerwacja w hotelu, tak jakby oczekiwano właśnie jego. Zaś Sayid ył bardzo zdziwiony co robi Ben poza wyspą, tak jakby nie powinien się z niej wydostać. Strasznie to ciekawe i czekam z niecierpliwością na wyjaśnienia:)
MINUSY:
- aż dziw bierze, że rozbitkowie z plaży nadal wierzą Szarlotce i Faraday'owi, którzy co chwila mijają się z prawdą, uciekają od odpowiedzi i nie robią prawie nic, aby pomóc rozbitkom. Mam nadzieję, że po akcji z kłamstwem Faraday'a Jack i spółka przycisną tę dwójkę ze statku aby wydobyć informacje
- James uciekający przed kulami z nieprawdopodobnym szczęściem nawet nie został draśnięty:/ A ten drewniany stół miał zatrzymać kule tak?:/ Tanie chwyty niczym z filmów sensacyjnych klasy B
- dlaczego Ben nie może zabić Widmore'a? Przecież Ben ma mnóstwo powodów aby to zrobić, więc czemu nie pociągną za spust? Czyżbny chodziło o jakąś grę między nimi o kontrolę nad wyspą a jedną z głownych zasad tej gry było to, że żaden z nich nie może umrzeć, a "duch wyspy" miał by byc tego gwarantem? Pokręcone coś to i zbyt nierzeczywiste.
- szkoda, że Alex zginęła. Fajna z niej postać była, moze trochę zbyt mało pojawiała się na ekranie, ale i tak ją lubiłem. Niestety, ale spryt i zimna kalkulacja Bena tym razem zawiodły
W oczekiwaniu na BSG "Caprica"
Napisano 01.05.2008 - |12:26|
btw Co do pobudki Bena dodatkowym dowodem na to, że przeniósł się z zimnej okolicy jest obłok jaki wokół niego się zrobił. Tak jakby te zimno z niego parowało.
Napisano 01.05.2008 - |13:07|
Ile wymiarów ma film (ruchomy obraz otrzymany z projektora na ekranie)? Jakie to wymiary?
Film jest obiektem w świecie rzeczywistym czy jest informacją za pomoca obiektów przekazywaną?Światło ,klisza filmowa,kineskop,,ekran lcd,dysk twardy odpowiedz sobie jakie one maja wymiary.
Użytkownik Lobo edytował ten post 01.05.2008 - |13:08|
Napisano 01.05.2008 - |15:39|
Gdyby wyspa została przejęta do tego czasu przez ludzi Widmoora - rozmowa z Benem wyglądałaby trochę inaczej ...
Napisano 01.05.2008 - |20:10|
Napisano 01.05.2008 - |23:36|
P.S. Polecam film "What the bleep do we know" oraz "What the bleep do we know - down the rabbit hole..." - zahacza troche o aktualnie poruszane tematy w LOST, jest tez mowa o niejakim Faradayu...
Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 02.05.2008 - |00:19|
Napisano 02.05.2008 - |21:40|
Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.
Napisano 05.05.2008 - |20:23|
Skoro Ben tak łatwo może podróżować to czemu nie poddał się operacji poza wyspą?
Wielu juz to poruszało.......czemu tu a nie tam czemu nie cofną sie i nie zmienił przyszłosci/przeszlosci -może dlatego że nie umie (nie moze ) sterowac tym (nazwa robocza ) 'teleportem' ? Moze on działa nieco chaotycznie (teleport) i naprawde cos wielkiego zmusiło Bena do uzycia tej drogi ucieczki?
Inna kwestia jaka mi sie nasuneła po przeczytaniu tego tematu i dodtyczy raczej poprzednich odcinków a mianowicie : skoro to Widmor podłożył wrak dla zamaskowania tego że prawdziwy samolot rozbił sie na wyspie...to skad on wiedział że prawdziwy ocenic815 rozbił się własnie na wyspie???? Przeciez nikt z zewnetrznego swiata nie mial o tym pojecia (A Widmor tez ma kreta u bena albo B Widmor nie podlozyl wraku )
Aha i jeszcze ciagle pytanie czemu nie moga sie zabic nawzajem: mi odrazu przypomnialy sie wtedy slowa Toma do Michela ze wyspa nie pozwoli ci umzec- moze poprostu wiedzieli że nie jest MOZLIWE zabicie sie na wzajem.
Użytkownik FilipKD edytował ten post 06.05.2008 - |05:31|
Napisano 08.05.2008 - |09:16|
Spostrzeżenie:
Widmore do Ben'a: To nie ja ją zabiłem.
W The Constant: Widmore do Desa: To nie ja ciebie nienawidzę.
Przenośnia czy wskazówka?????
Napisano 09.05.2008 - |21:27|
Zaraz zaraz. Nie rozumiem. Czyli ze Ben to takie alter ego Widmore'a???W necie pojawiła się teoria jakoby Ben nie mógł zabić Widmore'a i vice versa bo tak na prawdę to jedna i ta sama osoba. :/
Spostrzeżenie:
Widmore do Ben'a: To nie ja ją zabiłem.
W The Constant: Widmore do Desa: To nie ja ciebie nienawidzę.
Przenośnia czy wskazówka?????
Napisano 11.05.2008 - |07:09|
Wcześniej walka na pustyni pokazuje, że Ben jest jak Rangers.
Penthouse - czy tam nie doszło do wymiany zdań, w której okazało się, że odpowiedzialny za mistyfikację z ciałami na dnie oceanu jest Ben a nie Widmore?
Napisano 12.05.2008 - |12:06|
a to moje teorie:
- dym jest "kontrolowany" co najwyżej tak jak były "kontrolowane" czerwie pustynne w diunie. czyli dało się je przyciągnąć w dane miejsce.
- widmore był inwestorem/fundatorem/członkiem dharmy, a jak pamiętam ben wybił całą dharmę na wyspie i przejął nad nią kontrolę. dlatego widmore uważa wyspę za swoją (należącą do dharmy).
- doktorek padł po tym jak żołnierze opuścili statek i zostawili załogę w towarzystwie saida
- ben tragicznie się pomylił pertraktując z najemnikiem w sprawie "córki". nie mam wątpliwości, że nie chciał jej śmierci, ale widać nawet on nie wytrzymał napięcia w tej sytuacji
- co z tego, że najemnicy zdobyli mapę z drogą do świątyni, skoro gryzą już glebę
fragment makabryczny, ale przyznaję się bez bicia, rozśmieszył mnie:
sawyer: schowaj się w budynku!
- strzał! trup. wybiega kolejna osoba
- strzał! trup. wybiega kolejna osoba
- strzał! trup.
Napisano 12.05.2008 - |12:54|
Zaraz zaraz. Nie rozumiem. Czyli ze Ben to takie alter ego Widmore'a???
Tak. Ben i Widmore to ta sama osoba w innych wymiarach.
Napisano 12.05.2008 - |21:09|
Ale czy gdyby tak bylo to oni mogliby sie spotkac w jednym i tym samym wymiarze? A moze to chodzi o cos innego... moze jeden jest stala drugiego. Tak, jak Des jest stala Faraday'a.Tak. Ben i Widmore to ta sama osoba w innych wymiarach.
Napisano 12.04.2009 - |16:29|
P.S. Jak chcecie zobaczyć - Usunięta scena
Użytkownik Metalfish edytował ten post 12.04.2009 - |16:30|
Napisano 11.06.2010 - |21:32|
1)to serial science-fiction,
2) to typowa rozrywka bez szczegółowego zagłębiania się w każdy aspekt
to był to całkiem dobry odcinek, ciekawy i trzymający w napięciu.
Wyraźnie widać że Lost wchodzi w nowa faze, jest to inny serial niż w pierwszych 3 sezonach.
Sceny z Sawyerem i drewnianym stołem i wybuch, w którym Claire się nic nie stało były po prostu śmieszne. Za to obniżenie oceny, jak dla mnie 8/10.
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych