Ile wiemy o prawdziwym kosmosie?
Napisano 25.01.2008 - |19:14|
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 25.01.2008 - |19:20|
w jaki sposób Fermi podważał sensowność projektów typu SETI?;
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 25.01.2008 - |19:32|
- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"
Napisano 25.01.2008 - |19:39|
Fermi był znany z niekonwencjonalnych pomysłów;
np. podczas testów bomby A w dużej odległości od niej rozrzucał kawałki papieru i patrzył jak daleko (już znacznie osłabiona) fala uderzeniowa je poniesie; tak szacował moc wybuchu;
tu również ciekawie podszedł do problemu;
Użytkownik inwe edytował ten post 25.01.2008 - |19:39|
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 25.01.2008 - |19:46|
imho, Lukas trafil jedna kulka, ale tam jest seria z calego karabinu
http://pl.wikipedia....radoks_Fermiego
Napisano 25.01.2008 - |19:51|
ale właśnie o Paradoks Fermiego mi chodziło; IMHO jest to poważna przesłanka do wstrzymania finansowania SETI;
no, elam zadajesz;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 25.01.2008 - |20:10|
Elam "zacytowała" link, więc może ja dodam małą dygresję od siebie.
Nikogo obcego nie znaleźliśmy, bo:
1) Jesteśmy pierwszą cywilizacją we Wszechświecie i czeka on na naszą kolonizację, mamy pul pozyszyn (ta opcja podchodzi nawet pod założenia Fermiego).
2) Wszyscy inni są głupsi od nas, najprawdopodobniej na etapie rozwoju pierwotniaków.
3) To my jesteśmy najgłupsi we Wszechświecie i wszyscy nas unikają. (ja obstawiam tę opcję)
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.*
Napisano 25.01.2008 - |20:48|
na marginesie jeden z artykułów, które czytałem o paradoksie Fermiego podawał ciekawe, możliwe wyjaśnienie;
szło to mniej więcej tak:
we wcześniejszych stadiach ewolucji Wszechświata tempo powstawania gwiazd było o wiele większe; tym samym dochodziło znacznie częściej do zjawisk typu zderzenie gwiazd neutronowych(nawet była zagadka o tym w temacie), które skutkowały(te zderzenia) olbrzymimi rozbłyskami gamma, które działały jak sterylizator; sterylizując Galaktykę( i ogólniej cały Wszechświat) z życia(a przynajmniej z bardziej złożonych form); teraz kiedy tempo powstawania gwiazd jest o wiele wolniejsze, rzadziej też dochodzi do rozbłysków, dając tym samym szansę ewolucji; autor dowodził, że Wszechświat obecnie jest w fazie przejściowej między fazą sterylną, a fazą pełną życia;
tak na marginesie podam tylko, że IMHO całe te spekulacje o ET mają z nauką tyle wspólnego co ja z dynastią Ming;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 25.01.2008 - |22:12|
PRZEPRASZAM juz nie bede
inwe, zadaj inne...
Napisano 25.01.2008 - |22:31|
Twoja kolej Elam na pytanie.
Napisano 25.01.2008 - |22:51|
no i ja latwe pytania zadaje... uch...
to moze cos z dzialu "plotki o slawnych ludziach" :
- kim byla Berenika i co sie stalo z jej warkoczem?
Napisano 25.01.2008 - |22:58|
Napisano 26.01.2008 - |06:48|
Napisano 26.01.2008 - |11:00|
Lucas w sumie ma rację. Jej warkocz został "przeniesiony" do gwiazd i w ten oto sposób mamy gwiazdozbiór: Warkocz Bereniki. Więc "wala się gdzieś po nieboskłonie"...Warkocz od tamtej pory wala się gdzieś po nieboskłonie, bo się bogom spodobał.
Poza tym: królowa egipska, żona Ptolemeusza III... To takie najistotniejsze rzeczy, jakie znalazłam w czeluściach internetu.
Użytkownik pixey edytował ten post 26.01.2008 - |11:02|
Napisano 26.01.2008 - |16:42|
tak, Berenika byla krolowa Egiptu, o to mi chodzilo.
(ale ale... czy w tej zabawie nie chodzi czasem o to, zeby podac prawidlowa odpowiedz BEZ szukania w necie? )
no to: Lucas i Pixey 0.5 punkta i pytanie w rece kobiety
Napisano 26.01.2008 - |16:55|
(ale ale... czy w tej zabawie nie chodzi czasem o to, zeby podac prawidlowa odpowiedz BEZ szukania w necie? smile.gif )
ech, elam ; przecież nie będziemy się zabijać o punkty w tym konkursie(zwłaszcza, że nagrody i tak nie ma ); jak ktoś wie to napisze, jak nie wie to poszuka w necie i się przynajmniej czegoś dowie; IMHO to o wiele lepszy układ niż "wyścig szczurów" o punkt ;
Est modus in rebus
Horacy
Kartezjusz
C.S. Lewis
Napisano 26.01.2008 - |16:58|
jasne, ze to tylko zabawa, dlatego tez zadaje w miare proste pytania, na ktore mozna odpowiedziec bez guglania
Napisano 26.01.2008 - |20:35|
Co do wikipedii, to nie mam nic przeciwko temu żeby z niej korzystać, w końcu po to jest. Wypadałoby jednak ubrać odpowiedź w swoje słowa i odpowiedzieć wyczerpująco. To, co ja napisałem, było moją wersją tej opowieści
Żeby nie było zbyt łatwo proponuję formułować pytania w ten sposób, aby znalezienie odpowiedzi nie ograniczało się do wpisania hasła w googlu. Dla przykładu:
Zamiast: "Kim była Śpiąca Królewna?"
zadać pytanie: "Jak nazywała się dziewczyna mieszkająca z siedmioma krasnoludkami, otruta przez złą królową?"
W tym przypadku (analogicznym) znalezienie odpowiedzi wymaga więcej inwencji niż zajrzenie do Wikipedii, która wyskakuje na samym początku wyników w google przy każdym wyszukaniu hasła.
Napisano 26.01.2008 - |20:50|
No to pytanko: W którym roku i przez kogo została zaobserwowana Mgławica Kraba (tutaj jako pozostałość supernowej)?
Użytkownik pixey edytował ten post 26.01.2008 - |20:52|
Napisano 26.01.2008 - |20:54|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych