Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wraiths

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
264 odpowiedzi w tym temacie

#181 Qba88

Qba88

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 14.08.2004 - |13:19|

Wraiths to dobiero rasa wysysają krew i energie. :blow:
Pewnie zabili rase Pradawnych bo muszą coś jeść.
Broń Wraiths nie zabija tylko paraliżuje ich ofiary, aby potem je zjeść.
Ponieważ martwi są dla nich niedobrzy.
Wraiths potrafią sprawić, żę widać coś gdy tego nie ma.
Niektórzy potrafią czytać w myślach ofiary - cwaniaczki. :)
  • 0

#182 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 15.08.2004 - |21:33|

===================================================================
SPRZEDAM!!!!
Wraith - prawdopodobnie samiec, mało używany, lekko po przejściach, wstrząśnięty - ale nie zmieszany. Łatwy i tani w utrzymaniu!! W komplecie sexy płaszcz ze skaji i metalowa klatka. Do kompletu brakuje jedynie rękawiczek, kagańca i szczoteczki do włosów.
Cena tylko na tel.
OKAZJA!!!
  • 0

#183 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 16.08.2004 - |06:38|

Wraiths to dobiero rasa wysysają krew i energie. :blow:
Pewnie zabili rase Pradawnych bo muszą  coś jeść.
Broń Wraiths nie zabija tylko paraliżuje ich ofiary, aby potem je zjeść.
Ponieważ martwi są dla nich niedobrzy.
Wraiths potrafią sprawić, żę widać coś gdy tego nie ma.
Niektórzy potrafią czytać w myślach ofiary - cwaniaczki. :)

Bardzo odkrywcze.
Czy ja coś przegapiłem??? :wacko: :look:

SPRZEDAM!!!!
OKAZJA!!!

A co z gwarancją i serwisem pogwarancyjnym?
Części zamienne chyba nie będą bardzo potrzebne, ale gdyby czasem...
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#184 KrzychuG

KrzychuG

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 16.08.2004 - |12:17|

Po obejrzeniu kilku odcinkow musze stwierdzic ze Wraith sa rownie "glupi" co Goa'uld, zero taktyki, pra do przodu nie liczac sie ze stratami. Rowniez "straszak" w pierwszym odcinku, ze to bardzo potezna rasa narazie sie nie sprawdza, zabic ich az tak trudno nie jest ;) Czy ktos poza mna to zauwazyl? ;)
  • 0

#185 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 16.08.2004 - |12:40|

To jest właśnie obecne amerykańskie tv. W USA to lubią. Jak nie ma strzelaniny i ktoś nie zginie w odcinku, to serial traci na oglądalności. Dlatego wprowadzili takich matołków, co wyszli z siłowni, napakowani sterydami, ubrali maski wycięte z miesięcznika "Miś" i biegną do przodu pociągając za spust jakiejś miotły. Ale może ich przywódcy (chyba pomysł na ich płaszcze i sztuki walki wzięli od braci Wachowskich) mają coś w głowie. Zobaczymy.

--
Pz.
  • 0
VeeDee

#186 soniczny

soniczny

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16.08.2004 - |23:35|

Ja chciałbym za kimś powtórzyć i trochę sprecyzować, że Uiory zdają się być wzorowane na rasie morloków z obydwu ekranizacji "Wehikułu czasu" (szczególnie wizualnie - kolorystyka, długie "siwe" włosy. Książki nie czytałem ale w filmach morlokowie to ludzie niedobitki z zagłady. Zachowawszy część wiedzy, mieszkają w podziemiach i zjadają zdziczałych ludzi z powierzcni. Ci ludzie z powierzchni żyją niejako na pastwiskach morloków i oddają im część. Prawda że brzmi podobnie? Nie za bardzo podoba mi się to naśladownictwo, ale to się jeszcze pewnie zmieni.

Po za tym uwazam,że Upiory jak nastąpił kontakt nie były zaawansowani technologicznie w stopniu wystarczującym do pokonania Pradawnych. Więc zaatakowali po radziańsku. Zwiększyli swą populację do gigantycznych rozmiarów i pokonali Pradawnych ilościowo. Po tym jak Pradawni przestali zagrażać ich hegemonii nastąpił kryzys. Nie umieli poradzić sobie wyżywieniem swoich Upiorów, ani nie mieli sposobu na wydajny transport intergalaktyczny (ich lub żywność), więc się zahibernowali.
  • 0

#187 haldeman

haldeman

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoKraków

Napisano 17.08.2004 - |00:39|

Niestety po obejrzeniu 5 odcinków SGA jestem rozczarowany rasą Wraith, ich zołnierze jak zauważyli to już moi przedmówcy to totalne matoły, odniosłem też wrażnie że sa jakby to trafnie ująć "plastikowi", jak oni mają budzić groze to ja wymiękam(dla porónania jaffa przynajmnie wyglądali na wojowników, realistycznie wyglądające pancerze i staffy). Ich dowódzcy też jacyś niepozbierani, nie wiem może ja ma za duże wymagania ale przerażający czy choćby straszni to oni za bardzo nie są również, cholera podzielili budżet na dwa seriale i poszli po łebkach czy co? Pozostaje nikła nadzieja że Ci "właściwi' Wraiths cos wniosą bo jak na razie jest troche załośnie.

Podsumowując Wraiths jak na razie dla mnie klapa, z nadzieją że póżniej sie rozkręci:)
  • 0

#188 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.08.2004 - |22:28|

hmm mam takie zabawne uczucie, że twórcy serialu przewidzielie te pytania i zdziwienia: jak to wysoka cywilizacja i zero pomysłów na zapełnienie spiżarni. No więc w ostatnim odcinku dowiadujemy się, że prowadzili cos na podobieństwo chodowli.
Tak chwilę się zastanowiłem i doszedłem do jeszcze jednego pomysłu, który sie tu chyba jeszcze nie przewinął. mianowicie może sposób życia Upiorów wynika z ich wierzeń, religii?Może tradycji. na pierwszy rzut oka wydaje sie to dziwne: jak to wysoka cywilizacja i wierzenia/religia czy też tradycja. Zobaczcie na Ziemi "Amerykański Styl Życia" i jego obrona choćby po trupach innych narodów.
Może styl życia Upiorów wynika z "Opiorskiego Stylu Życia". Ja na miejscu twórców tego serialu poszedł w tym kierunku, bo na dłuższą metę pomysł z brakiem tylko zwyklej żywności u tak wysoko rozwiniętej rasy jest nie do utrzymania. Trochę mistycyzmu i ideologii/religii dodałoby smaku serialowi.
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#189 mrjanus

mrjanus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 29.08.2004 - |20:24|

Im dłużej oglądam Atlantis, tym bardziej jestem przekonany że producenci mają z góry założony plan, co do tego w jakim tempie i kolejności będziemy otrzymywać kolejne informacje na temat rzeczonej rasy, a wszystko jest konsstuowane w ten sposób aby wzbudzić maksymalne kontrowersje. Dla przykładu: po jednym odcinku stwierdzamy - dlaczego ich tak łatwo zabić???!!! przecież była mowa że będzie trudno!!!! - a w następnym pokazują nam co się dzieje z "trupem" Wraiths-a, po kilku chwilach - ooooo!!!???? wstaje!!!!!!. Także ja bym uważał z wygłaszaniem tekstów typu: "Wraits są do [beeep], bo są źle skrojeni i przypominają (...COŚ...)!!!". Zbyt dużo tu mieszaniny - nie wiadomo jaki diabeł tu wodę mąci - ale to robi z premedytacją. Jest jeszcze inne - bardziej trafne powiedzenie - ale wolę nie cytować go na łamach forum :P :P :P

((((DOBRZE ŻE NIE DAŁEM GWARANCJI NA TEN EGZEMPLARZ :hyhy: :hyhy: )))))
  • 0

#190 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 29.08.2004 - |20:27|

Pożyjemy-zobczymy, jak narazie Wraiths są do ....................... :D
  • 0

#191 Indoctrine

Indoctrine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 30.08.2004 - |02:00|

Mnie się Wraiths podobają :)
A szczególnie ich królowa była świetna :rolleyes:
Oczywiście mowa o wyglądzie i zachowaniu.

Ich technologia wydaje się niestety naprawdę słaba. Statki uszkadzane karabinem i rozwalane bazooką to trochę kiepsko. I nie trafiają do mnie argumenty, że to dlatego bo dawno nie było zagrożenia. Mając technologię nudowy okrętów ze stali nikt nie będzie robić ich z bambusa, prawda?
Broń strzelecka stoi też na beznadziejnie niskim poziomie, żadnego namierzania komputerowego, wolnostrzelna. Cóż, to dla potrzeby filmu :) Inaczej nie mielibyśmy szans.

Co do ich samych, to jak rozumiem dalej spotykamy jedynie "opiekunów". Ci bardziej potężni pojawią się poźniej mam nadzieję. W każdym razie, wrażenie robią odpowiednie, a i założę się, że okaże się, że nasze mitologiczne wampiry to właśnie zabłąkane na naszą planetę Wraiths :D
Ciekawe czy ci starsi będą mieli jakieś bardzie zaawansowane moce psychiczne?
Ciekawi mnie też jak zadziałałaby na takiego naręczna maszynka pasożytów z naszej galaktyki...
  • 0

#192 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 01.09.2004 - |21:18|

Po obejrzeniu kilku ośmiu pierwszych odcinków, postanowiłem przelać na ekran moją teorię na temat pochodzenia i istnienia Wraithów.

1. Kilkadziesiąt milionów lat temu
Pradawni rozpoczynają swoją ekspansję po wszechświecie. Napotykają nowe rasy z którymi nawiązują przyjaźń i budują swoje kolonie. Najwyraźniej starali się, by rozkład planet na których istniało życie był równomierny (cyt.:...w nadziei rozprzestrzenienia|/życia w galaktyce/gdzie wydawało się go brakować(...)). Pomimo zaawansowania technologicznego, nie musieli dbać o rozwój militarny - napotykane rasy były przeważnie przyjaźnie nastawione. Wszelkie wysiłki zostały skierowane by jak najbardziej ułatwić przebywanie na kolejnych planetach (w tym okresie powstają pierwsze prototypy ZPM. Powoli stają się rasą całkowicie defensywną.

2. Kilkanaście milionów lat temu
Przedstawiciele Pradawnych odkrywają kolejną planetę w galaktyce Pegaza. Ma ona sprzyjające warunki do powstania życia - aczkolwiek sama jest go pozbawiona. Statek kolonizacyjny przywozi pierwszą grupę.
Kilka miesięcy później, przybywa kolejna załoga zaniepokojona brakiem wiadomości od Pradawnych. W kolonii nie znajdują nikogo. Przejrzenie dzienników ukazuje makabryczną prawdę; koloniści przypadkiem napotkali miasto-bazę dziwnych istot. Zbudzili ich ze snu wkraczając do niego. Próby negocjacji spełzły na niczym - zostali zaatakowani przez bardzo silną cywilizację. Były to Upiory pierwszej generacji.
W odpowiedzi na atak, Pradawni izolują planetę. Ich kodeks nie pozwala na atak w wyniku którego cała cywilizacja może zostać zniszczona.
Tymczasem Upiory zapoznają się z technologią Pradawnych; dowiadują się, że istnieje wiele światów na których mogliby żerować. Do tej pory ich cywilizacja żywiła się okolicznymi zwierzętami. Odkrywają, że spożycie energii życiowej Pradawnych znacznie podwyższa ich refleks, sprawność oraz wydłuża czas aktywności.

3. Kilka milionów lat temu
Już od dłuższego czasu Upiory atakują kolonie w galaktyce Pegaza. Pierwsze pokolenie doskonale się zaadaptowało do nowych warunków i modyfikując technologię Pradawnych uderzało na kolejne światy. Pradawni byli zbyt pewni siebie - sądzili, że zdołają powstrzymać zwycięski marsz Upiorów. Opracowywali nowe rodzaje broni, które miały ich powstrzymać. Niestety, za każdym razem gdy wydawało się, że wróg został pokonany, on odżywał na nowo. Jedynym sukcesem był fakt, że stare pokolenia wymierały - na ich miejsce przychodziły nowe.
Kolejne pokolenia miały coraz bardziej "zanieczyszczoną" krew. Wpływ spożywania energii Pradawnych oraz wieki walk z nimi, wpłynęły ujemnie na ich kondycję, inteligencję oraz sprawność. Z drugiej strony kompensowała to znikoma liczba pozostałych przy życiu Pradawnych. Dlatego pomimo degeneracji gatunku, wciąż wygrywali.

4. Mniej niż kilka milionów lat temu
Obecne pokolenie Upiorów nie ma praktycznie nic wspólnego z pierwszym napotkanymi. Są słabi i głupi - kompensują to liczebnością. Korzystają z technologii opracowanych przez pierwsze pokolenia nie rozumiejąc dokładnie na czym polegają. W chwili obecnej budzą lęk każdej cywilizacji, bo Pradawni nie mogą już nikogo dłużej ochraniać.
Aby zapobiec atakowi na Ziemię - kolebkę cywilizacji Pradawnych, ostatnie bazy zostają przeniesione do galaktyki Pegaza. W straceńczej nadziei zatrzymania ich tam. Dodatkowo mogła ujawnić się zaraza, która zmusiła Pradawnych do ascedancji. Ostatni bastion - Atlantyda powoli tracił siły; niewielu pozostało Pradawnych przy życiu. Ale nawet ci co pozostali - zaczynają się bać...
Wiadmo, że zbliża się koniec. Wszystkie pojazdy Pradawnych zostają niszczone by nie wpadły w ręce wroga. Upiory nie mają środków by udać się poza galaktykę. Jedyna możliwość - Gwiezdne Wrota, zostają zaprogramowane by mogły się łączyć tylko w obrębie tej galaktyki. Rozwiązanie bardziej radykalne - wyłączenie całej sieci wrót, jest bezcelowe. Zaprzepaściłoby możliwość kontaktowania się kolonii ludzkich na różnych planetach.
Tymczasem na Atlantydzie kończy się energia. Ostatni Pradawni przebywający na tej placówce umierają. Wiedzą, że udało im się ograniczyć marsz Upiorów. Dokonują ascedancji.

5. Dzień dzisiejszy
Obecne pokolenie Upiorów dosyć długo hibernuje. Są rozleniwieni i przyzwyczajeni do łatwego posiłku. Nie rozwijają się, ich inteligencja jest szczątkowa. Wciąż pamiętają o walkach z Pradawnymi - są przekonani, że zdołają ich zetrzeć na proch jeśli ci staną im na drodze. Niestety, napotykają ludzi z Ziemii.
Główną ich cechą jest nadmierna pewność siebie - ufają, że razem stanowią siłę nie do pokonania. Wierzą, że wystarczy przetoczyć się po galaktyce niczym szarańcza by zwyciężyć. Lata degeneracji sprawiły, że są podobni do replikatorów - jedynym celem jest pożywienie się...
  • 0

#193 ulan

ulan

Kapral

• VIP
  • 241 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.09.2004 - |22:20|

czyli w skrócie Ogotai przedstawiłeś powstanie, rozwój i schyłek imperium. Mnie jedynie niepokoją interwały czasowe. Miliony lat, trudno mi to sobie wyobrazić... ale kto wie?
  • 0
"Uwielbiam zapach napalmu
o poranku..."

Cytat z filmu "Apocalypse Now"

#194 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 01.09.2004 - |22:38|

Ja tak to widzę na dzień dzisiejszy. Interwały czasowe są spowodowane nieścisłościami serialowymi. Poza tym... ewolucja (a raczej deewolucja) wymagałaby czasu...
  • 0

#195 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 02.09.2004 - |12:52|

teoria byla by niezla na poczatku serialu. po obejrzeniu 1x08 wiemy, ze wraith calkiem niedawno (relatywnie) pokonalo potezna konfederacje planet, a wiec nie mogli byc az tak zdegradowani.
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#196 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 02.09.2004 - |13:31|

a mnie sie coś wydaje ,że już w pierwszym sezonie pokonamy te "zdegenerowane" Upiorki a potem spotkamy sie z ich pierwsza werscja ta inteligentnieszja B)
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#197 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 02.09.2004 - |14:28|

teoria byla by niezla na poczatku serialu. po obejrzeniu 1x08 wiemy, ze wraith calkiem niedawno (relatywnie) pokonalo potezna konfederacje planet, a wiec nie mogli byc az tak zdegradowani.

...a czytając to co napisałem, przypuszczamy, że ich siłę stanowi duża liczebność i "odziedziczona" technologia <_< Potężna konfederacja? Cóż, jak dla mnie wcale nie wyglądali na kogoś, kto byłby w stanie podskoczyć Wraithom...
Natomiast degenracja jest jedynym sensownym wyjaśnieniem, jak Wraithowie mogliby pokonać Pradawnych. Ale oczywiście kolejne odcinki będą obalać po kolei to co napisałem :P
  • 0

#198 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 02.09.2004 - |14:38|

...a czytając to co napisałem, przypuszczamy, że ich siłę stanowi duża liczebność i "odziedziczona" technologia  <_< Potężna konfederacja? Cóż, jak dla mnie wcale nie wyglądali na kogoś, kto byłby w stanie podskoczyć Wraithom...
Natomiast degenracja jest jedynym sensownym wyjaśnieniem, jak Wraithowie mogliby pokonać Pradawnych. Ale oczywiście kolejne odcinki będą obalać po kolei to co napisałem  :P

jesli sadzisz ze liczebnosc jest atutem, to przeczytaj sobie post
http://forum.gwrota....=25
i te ktore byly po nim. raczej marne szanse.
co do konfederacji - byli oni nia dawno temu a nie obecnie.
degeneracja - no to faktycznie wyjasnienie, tylko ze odcinek 1x08 temu zaprzecza, to wszystko.
  • 0

#199 Ogotai

Ogotai

Plutonowy

• VIP
  • 456 postów

Napisano 02.09.2004 - |21:58|

jesli sadzisz ze liczebnosc jest atutem, to przeczytaj sobie post
http://forum.gwrota....=25
i te ktore byly po nim. raczej marne szanse.
co do konfederacji - byli oni nia dawno temu a nie obecnie.
degeneracja - no to faktycznie wyjasnienie, tylko ze odcinek 1x08 temu zaprzecza, to wszystko.

Jeśli cała konfederacja wyglądała tak jak społeczeństwo z ostatniego odcinka, to faktycznie - mogli bawić się równie dobrze klockami zamiast ruszać na Wraitchów <_<
Aha,i poprosiłbym o cytat i dokładny czas, gdzie jest mowa o tym, że Wraith NIGDY nie ulegli dageneracji (przypomnę, że mowa tutaj o okresie być może nawet kilku mlionów lat).
Poza tym... troche żenujące. Czy ja porównuję Wraithów do małp? Mówię tylko, że wedle mej koncepcji, zdobyli przewagę - być może w wyniku korzystnego splotu okoliczności a jednak. Żadna z napotkanych do tej pory ras, nie jest w stanie zagrozić Wraithom jako rasie - do tego mowa.
Dag, odnoszę wrażenie, że jesteś sceptycznie nastawiony do wszystkiego <_< Czasem warto spojrzeć na pewne sprawy przymrużonym okiem i nie traktować wszystkiego ze śmiertelną powagą.
  • 0

#200 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 03.09.2004 - |06:12|

Jeśli cała konfederacja wyglądała tak jak społeczeństwo z ostatniego odcinka

okey, nie wiemy jak wygladala konfederacja

poprosiłbym o cytat i dokładny czas, gdzie jest mowa o tym, że Wraith NIGDY nie ulegli dageneracji

nie ma takiego cytatu, to byl tylko wniosek z odcinka. jesli ta konfederacja byla faktycznie taka slaba to mogli degradowac.

(przypomnę, że mowa tutaj o okresie być może nawet kilku mlionów lat).
Poza tym... troche żenujące. Czy ja porównuję Wraithów do małp? Mówię tylko, że wedle mej koncepcji, zdobyli przewagę

napisales ze sile wraith stanowi duza liczebnosc, do tego sie odnioslem.

Dag, odnoszę wrażenie, że jesteś sceptycznie nastawiony do wszystkiego  <_<  Czasem warto spojrzeć na pewne sprawy przymrużonym okiem i nie traktować wszystkiego ze śmiertelną powagą.

o gustach nie ma dyskusji
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych