1. Przedstawiam Ci moją siostre Wraith hehe. No wiem, że odległośc maleje i co z tego? Skoro wrota nie moga połazcyć sie z centralą, to jk łaczą sie z wrotami, skoro odległości miedzy nimi są porównywalne? Nie rozumiesz swojego wlasnego, błędnego rozumowania.
2. A powiedz mi skąd mam znać medium?
3. Zwykła pomyłka scenarzystów
4. To położenie wrót decyduje o adresie wrót. I kto tu nie umie czytać/pisać?
5. Jeśli uważasz, ze nie potrzebny ci DNS to wpisz sobie do ustawień IP taki adres 1.1.1.1 - działa? A poza tym po co niby jest maska? Po to by zlokalizować Cię w podsieci. Co to jest podsieć? Jest to sieć podlegająca naszemu serwerowi (w tym przypadku DNS).
6. Co ma karta sim do wrót? To już jest zupełnie inny sposób komutacji. W życiu nie porównywałem wrót do sieci komórkowej, co najwyżej po to by stwierdzić, że nie ma między nimi podobieństwa.
7. Niewątpliwie Baal coś ukrywał na temat połaczenia między wszystkimi wrotami, co znaczy, że wiedza serwowana nam przez Sam i Rodneya jest bardzo uboga. I myślę, że jeszcze do tego wrócą.
1. niezle przedstawienie. zadales analogiczne pytanie jak to ktore ja zadalem na poczatku i oczekujesz odpowiedzi. a swoja droga napisalem wczesniej ze na upartego te centrale mozna by jakos wrzucic, ale to nie pasuje do tego serialu (bo np. wtedy cale polaczenie idzie centralami, nie ma tunelu, mozna by zrobic gadu gadu przez wrota itd.)
2. no jak nie znasz to trzeba napisac: "nie wiem", ale tobie sie to udalo dopiero w 5-tym poscie z kolei (o ile dobrze pamietam) - a wtedy duskusja juz byla rozwinieta na calego.
3. to ja tez moge powiedziec ze to co jest twoja argumentacja to pomylka scenarzystow.
4. akurat to byla rzecz ktorej nie pamietalem z serialu
no to skoro polozenie wrot decyduje o adresie wrot to jest to jak najbardziej argument za tym, ze centrali nie ma. gdyby centrala byla, to bez problemow poradzila by sobie z takim problemem i przekierowala polaczenie, prawda?
5. moment, DNS to Domain Name System - czyli taki serwer ktory mapuje nazwy na adresy.. w gwrotach nie ma zadnych nazw, tylko adresy. jak jest inaczej to daj jakiegos linka do netu - akurat tutaj moge sie mylic, ale nie wydaje mi sie.
6. no tak, jesli adres wrot zalezy od ich polozenia to faktycznie ten argument nie ma sensu.
7. no ukrywal, a jak do tego wroca to moze sie przekonamy.
Wrota nie używają podprzestrzeni, lecz hiperprzestrzeni
a w ktorych odcinkach to znalazles?
No wlasnie o to mi chodzi. Jesli przeniesiesz wrota na inna planete zmieni sie punkt wyjsciowy. Wnioskujac z tego, wrota nie nie maja wpisane na stale zadnych adresow. A cos musi interpretowac znaki, ktore sa wybierane, czyli gdzie fizycznie znajduje sie punkt z ktorym chcemy miec polaczenie, oraz punkt wyjscia.
Moim zdaniem tym czyms jest jakis rodzaj centrali, wezla, albo czegos podobnego.
Co do adresow IP: sa instytucje ktore tym zarzadzaja(np. NASK, IANA itp, itd), i sa serwery ktory maja spis tych adresow i ich nazw w sieci. Adres IP nie bierze sie z czapki.
pokolei: moze wlasnie wrota interpretuja znaki i w ten sposob probuja utworzyc tunel w miejscu docelowym. jesli w miejscu docelowym nie ma wrot to po prostu nie utworzy. moze to jest cos w stylu pioruna, jak uderza piorun to dlatego ze jest roznica potencjalow, a ta roznica jest jakby po obu stronach. w ten sposob mozemy zmusic piorun zeby uderzyl akurat w piorunochron i na tej zasadzie moze dzialaja wrota, ze wystarczy przyblizona pozycja a reszte dokoncza prawa fizyki. ale co do tego bym sie wstrzymal az hans olo rzuci jakims odcinkiem w ktorym byla mowa o hiperprzestrzeni, bo to moze troche zmienic.
NASK itd. nikt nie mowi ze adresy wrot wziely sie z czapki, kiedys mogly zostac przydzielone (np. przez pradawnych).
No wlasnie stad moje zdanie, ze sa jakies centrale, bo tylko tak moge to sobie wyobrazic. (moze mam slaba wyobraznie?) Jesli by rozpatrzyc to, iz w tym momencie na dakarze ktos by wszedl w wrota, nie tylko sygnal, no to coz, tego nie wie nikt.
ale...
Jak wiemy wrota sa jedno kierunkowe, z wyjatkiem sygnalow (fal) np. komunikacja z sonda, i wlasnie to moze pozwalac na obejscie zabezpieczen i polaczenie ze wszystkimi wrotami.
Czyli jesli ktos by probowal wejsc na dakarze we wrota, stalo by sie to samo, jakby chcial wejsc w przychodzacy tunel.
moze jest tak ze wormhole rozbija sie na kilka, tak jakby przestrzen spieta w jednym punkcie - nie wiem.
Użytkownik Dag edytował ten post 07.12.2005 - |12:38|
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.