Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mechanika wrót

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
586 odpowiedzi w tym temacie

#181 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 06.12.2005 - |08:05|

a ja bym postawil argument ze ekonomiczniej (i bezpieczniej!) jest zrobic z wrot centrale: nie ma problemu z tym ze centrala sie popsuje, ze ktos ja sprobuje zmodyfikowac do wlasnych celow - przy modyfikacji centrali narazone jest wiele wrot, a jesli modyfikujemy pojedyncze wrota to jeszcze mamy srodki ostroznosci w drugich wrotach.

khm khm, ja bym jeszcze proponowal zwrocic uwage na 7 symbol. Jak wiadomo jest to punkt wyjscia, na kazdej z planet jest inny, ale wybierany z DHD, co swiadczy o tym, z same wrota , moga byc przemieszczane na ktorakolwiek planete i beda dzialac -> a wiec wrota nie moga pelnic zadnej roli centrali (nie maja nic wpisane na stale).

i tu jest chyba bardzo mocny argument -> automatyczna aktualizacja wrot.
Skoro kazde wrota mozna przemiescic, cos musi przechowywac i interpretowac adresy, z puntku widzenia naszej techniki, centrala jest jak najbardziej poprawna, chociaz kto wie, przy takim poziomie techniki, czym mozna ja zastapic.

:look:
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#182 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 06.12.2005 - |09:11|

No i do tego po drodze widać takie świetliste punkty. Można to sobie tłumaczyć, ze to są gwiazdy, ale czy na pewno wszystkie?
Ignore!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
"Nie chce mi sie z Toba gadać" bo skoda casu. :P

no jasne ze ci sie nie chce, od poczatku czytasz moje posty po lebkach a potem masz pretensje i uwazasz ze czegos nie rozumiem. powiem jedno - wizjonerem to ty nie bedziesz. ciagle sie trzymasz tego twojego internetu, modemow i ruterow a nie miesci ci sie w glowie zupelnie inna koncepcja. jasne, z centralami wrota tez by dzialaly (chociaz to nie za bardzo pasuje do serialu), ale bez central tez by sie dalo spokojnie obejsc, albo wrota pelniace funkcje centrali. ale ty uwazasz ze musi byc wydzielona jednostka bo tak cie nauczyli w szkole i kropka. tylko ze tu sytuacja jest calkiem inna - tu masz odleglosci rzedu lat swietlnych a nie kilometrow - tylko ze to jest trudne do wyobrazenia.

Jak to jest, że wrota mogą sie połączyć z innymi wrotami a nie mogą z centralą? Tu nie chodzi o to, ze centrala jest konieczna do nawiązania połączenia, ale o to, że znacznie ułatwia rozwiązywanie pewnych problemów.

to jest tak: zaprezentowano 2 koncepcje centrali, 1 ze jest w normalnej przestrzeni, a druga ze w podprzestrzeni (czy nadprzestrzeni - wszystko jedno). 1 koncepcja zaklada ze wrota musza sie jakos polaczyc z centrala, ktorej pozycja tez jest zmienna (tak samo jak wrot), a wiec skads musza znac ta pozycje. jesli znaja ta pozycje, to rownie dobrze moga znac pozycje od razu wrot docelowych i wtedy centrala by nie byla potrzebna. a nawet nie wiadomo skad by byla znana pozycja centrali. a te problemy ktore rozwiazuje centrala rownie dobrze moga byc rozwiazane przez wrota

i tu jest chyba bardzo mocny argument -> automatyczna aktualizacja wrot.
Skoro kazde wrota mozna przemiescic, cos musi przechowywac i interpretowac adresy, z puntku widzenia naszej techniki, centrala jest jak najbardziej poprawna, chociaz kto wie, przy takim poziomie techniki, czym mozna ja zastapic.

no wlasnie nasze wrota nie byly zaktualizowane, a o ile dobrze pamietam na poczatku serialu sie zaktualizowaly, czyli po kilku polaczeniach. moze jest tak, ze sie aktualizuja po normalnym polaczeniu z innymi wrotami (np. oprocz przesylania energii moga przesylac miedzy spoba dane aktualizacji). trudno powiedziec, ale wrota spokojnie mogly by tez pelnic funkcje centrali (taka siec central - w internecie tez jest duzo central i lacza sie one miedzy soba).

Użytkownik Dag edytował ten post 06.12.2005 - |09:20|

• 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#183 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.12.2005 - |09:20|

1. Jak mi się nie chce to mi się nie chce, ale teraz już mi się chce. I nigdy niczego nie czytam po łebkach. Moja siostra przeczytała wczoraj tą dyskusję i wolę nie mówić co o Tobie powiedziała, bo dostane ostrzeżenie czy coś. Co za różnica jaka odległość? Przecież w Twojej koncepcji ta odległosć tez jest ogromna.
2. Odpowiednie medium (podkreślam, że jest ono nieznane, bo nie znamy właściwości fizycznych tunelu z doświadczenia) umożliwiałoby wysyłanie sygnałów do centrali bez znajomości jej pozycji.
3. A przypomnij sobie wrota na statku Apofisa. One już aktualizowały się na bieżąco. Nie mogłyby pełnić żadnej funkcji centrali, bo nie mogą się łączyć z większą ilościa wrót niż z jednymi.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#184 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 06.12.2005 - |10:00|

no wlasnie nasze wrota nie byly zaktualizowane, a o ile dobrze pamietam na poczatku serialu sie zaktualizowaly, czyli po kilku polaczeniach. moze jest tak, ze sie aktualizuja po normalnym polaczeniu z innymi wrotami (np. oprocz przesylania energii moga przesylac miedzy spoba dane aktualizacji). trudno powiedziec, ale wrota spokojnie mogly by tez pelnic funkcje centrali (taka siec central - w internecie tez jest duzo central i lacza sie one miedzy soba).

Kazde z wrot nie moga byc centrala

1. Musialyby zawierac dane o kazdym adresie, a jak wiemy z serialu DHD przechowuje w pamieci tylko ostatnie 50 adresów.

2. Analogia intrernetu - kazdy komp podlaczony do sieci musialby robic za serwer DNS. Pozatym ciezko by bylo aktualizowac wazne dane na tak wielu jednostkach.

3. Analogia sieci telefonicznej najbardziej mi pasuje do wrot: wrota traktowane tylko i wylacznie jako aparat przenosny (nie maja na stale zaprogramowanego punktu wyjscia)

I jeszcze raz wspominam o tym, że w serialu (nie pamietam w ktorym odcinku) jedne wrota lacza sie ze wszystkimi wrotami naraz. Jesli bylyby zaprojektowane tak by laczyc dwa punkty (czyli wrota do wrot bezposrednio), nie bylo by to mozliwe.
A wiec jak najbardziej logiczne jest to, że powinna byc jakas centrala.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 30.05.2010 - |08:32|

• 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#185 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 06.12.2005 - |14:19|

1. Jak mi się nie chce to mi się nie chce, ale teraz już mi się chce. I nigdy niczego nie czytam po łebkach. Moja siostra przeczytała wczoraj tą dyskusję i wolę nie mówić co o Tobie powiedziała, bo dostane ostrzeżenie czy coś. Co za różnica jaka odległość? Przecież w Twojej koncepcji ta odległosć tez jest ogromna.
2. Odpowiednie medium (podkreślam, że jest ono nieznane, bo nie znamy właściwości fizycznych tunelu z doświadczenia) umożliwiałoby wysyłanie sygnałów do centrali bez znajomości jej pozycji.
3. A przypomnij sobie wrota na statku Apofisa. One już aktualizowały się na bieżąco. Nie mogłyby pełnić żadnej funkcji centrali, bo nie mogą się łączyć z większą ilościa wrót niż z jednymi.

1. no ja sie dopiero rozkrecam. a mojej siostry nie zamierzam katowac ta dyskusja. co do odleglosci - odleglosc fizycznie jest duza, ale dzieki zalamaniu czasoprzestrzeni staje sie krotka. odsylam do rysunku.
2. no ok, skoro nie znasz medium to teoria po prostu jest slabiej oparta na teoretycznych podstawach.
3. to jest argument, ale w takim razie jak wytlumaczysz ze nasze ziemskie wrota nie byly zaktualizowane przez tyle czasu?

Kazde z wrot nie moga byc centrala

1. Musialyby zawierac dane o kazdym adresie, a jak wiemy z serialu DHD przechowuje w pamieci tylko ostatnie 50 adresów.

2. Analogia intrernetu - kazdy komp podlaczony do sieci musialby robic za serwer DNS. Pozatym ciezko by bylo aktualizowac wazne dane na tak wielu jednostkach.

3. Analogia sieci telefonicznej najbardziej mi pasuje do wrot: wrota traktowane tylko i wylacznie jako aparat przenosny (nie maja na stale zaprogramowanego punktu wyjscia)

I jeszcze raz wspominam o tym, że w serialu (nie pamietam w ktorym odcinku) jedne wrota lacza sie ze wszystkimi wrotami naraz. Jesli bylyby zaprojektowane tak by laczyc dwa punkty (czyli wrota do wrot bezposrednio), nie bylo by to mozliwe.

1. no wg serialu nie musza bo adres decyduje o tym gdzie w przestrzeni znajduja sie wrota docelowe.
2. akurat serwer DNS nie jest potrzebny gdy masz ADRES IP, wiec to nie jest argument.
3. w sieci telefonicznej jak przepniesz telefon do innego gniazdka to ma on inny numer. wyjatkiem jest gsm, gdzie telefon ma ten sam numer w kazdej sieci, ale to dlatego ze ma karte sim. zauwaz ze karta sim jest W telefonie (!)

a moze wrota maja kilka funkcji - w tym centrali? i takie polaczenie ze wszystkimi wrotami to by byla funkcja centralowa, a reszta to normalne polaczenia.
  • 0

#186 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.12.2005 - |15:52|

Dagu, zastanawiam się dlaczego tak bardzo uczepiłeś się tej teorii o centrali... Nie podoba ci się? Ok, już wyraziłeś zdanie na ten temat, nie musisz ciągle podejmować kolejnych prób obalenia tej hipotezy. Osobiście uważam, że to ciekawy pomysł, a to, że w serialu nie było nic na temat takowej centrali nie oznacza, że coś takiego nie może istnieć!!! Skąd można wiedzieć co przyniosą kolejne, jeszcze niewyemitowane odcinki?!?!?!

Użytkownik Wraith edytował ten post 06.12.2005 - |15:53|

• 0

#187 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 06.12.2005 - |16:21|

Dagu, zastanawiam się dlaczego tak bardzo uczepiłeś się tej teorii o centrali... Nie podoba ci się? Ok, już wyraziłeś zdanie na ten temat, nie musisz ciągle podejmować kolejnych prób obalenia tej hipotezy. Osobiście uważam, że to ciekawy pomysł, a to, że w serialu nie było nic na temat takowej centrali nie oznacza, że coś takiego nie może istnieć!!! Skąd można wiedzieć co przyniosą kolejne, jeszcze niewyemitowane odcinki?!?!?!

no ja wyrazilem zdanie ale ciagle ktos probuje cos dodac, no to odpowiadam no nie? masz racje ze dyskusja troche za daleko zaszla, tak obiektywnie patrzac to pewnie jest podobna ilosc za i przeciw, ale mi sie nie podoba bo po 1 - jest za bardzo "ziemski" - wogole nieinnowacyjny, po 2 wszyscy zwolennicy patrza zaslepieni w te swoje centrale nie dostrzegajac ze odleglosci sa o wiele rzedow wielkosci wieksze, po 3 - na proste pytanie "jak wrota komunikuja sie z centrala" dostalem odpowiedz ze to jest strasznie proste i ze jak tego nie rozumiem to powinienem sie zapisac na jakis kurs (sieciowy - a jakze by inaczej). no to skoro takie proste to zaczalem sie dopytywac o szczegoly - wyszlo ze niektorzy nie potrafia opisac wlasnej koncepcji i mieszaja sie w tym co pisza. no to chyba powinni sie zapisac na kurs :>
  • 0

#188 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.12.2005 - |18:19|

1. Przedstawiam Ci moją siostre Wraith hehe. No wiem, że odległośc maleje i co z tego? Skoro wrota nie moga połazcyć sie z centralą, to jk łaczą sie z wrotami, skoro odległości miedzy nimi są porównywalne? Nie rozumiesz swojego wlasnego, błędnego rozumowania.
2. A powiedz mi skąd mam znać medium?
3. Zwykła pomyłka scenarzystów
4. To położenie wrót decyduje o adresie wrót. I kto tu nie umie czytać/pisać?
5. Jeśli uważasz, ze nie potrzebny ci DNS to wpisz sobie do ustawień IP taki adres 1.1.1.1 - działa? A poza tym po co niby jest maska? Po to by zlokalizować Cię w podsieci. Co to jest podsieć? Jest to sieć podlegająca naszemu serwerowi (w tym przypadku DNS).
6. Co ma karta sim do wrót? To już jest zupełnie inny sposób komutacji. W życiu nie porównywałem wrót do sieci komórkowej, co najwyżej po to by stwierdzić, że nie ma między nimi podobieństwa.
7. Niewątpliwie Baal coś ukrywał na temat połaczenia między wszystkimi wrotami, co znaczy, że wiedza serwowana nam przez Sam i Rodneya jest bardzo uboga. I myślę, że jeszcze do tego wrócą.

Poza tym odświeżylem sobie kilka odcinków. Wrota nie używają podprzestrzeni, lecz hiperprzestrzeni. Co rozwiązuje problem położenia central. Nie znajdują sie one w naszej przestrzeni.
  • 0

#189 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.12.2005 - |20:02|

jedne wrota lacza sie ze wszystkimi wrotami naraz.

a wg mnie motyw z połączeniem wszystkich wrót to lekkie niedopatrzenie scenarzystów no bo jak oni to sobie wyobrażają? w koncu wrota tworzą wormhola i jak wchodze w te wrota na Dakarze i w których wyjde? losowo? czy we wszytkich naraz? wyjde cały czy w kazdych wrotach w całej sieci po kawałku. ogladałem cały serial i możliwe ze cos przeoczyłem ale ten motyw z polaczeniem wszystkich wrót to IMO mega ftopa scenarzystów
nawet ciezko sobie takie wormhola rozgałęzionego na wszystkie wrota wyobraźić. o ile łopatologicznie tłumaczy sie wormhola jako zagięcie przestrzeni to takie powyginanie jej żeby łączyc setki tysięcy punkty z tym jednym to troche przegięcie.
nie wiem jak Wam ale mi ten motyw sie bardzo nie podoba i traktuje go jako strasznego burola. chyba ze bylo to jakos wyjasnione tylko o czyms nie wiem...
  • 0

#190 ArTi

ArTi

Kapral

• VIP
  • 187 postów
  • MiastoMielec

Napisano 06.12.2005 - |22:00|

Moja koncepcja jest taka: W hiperprzestrzeni istnieja virtualne sciezki pomiedzy wszystkimi wezlami hiperprzestrzennymi (w niektorych z nich znajduja sie planety) Wezly te posiadaja jakas strukture "adresowa" W momencie wybrania tunelu z wrot poczatkowych wychodzi sygnal do sieci hiperprzestrzennej aktywujacy sciezki i podazajacy przez kolejne wezly kierunku wezla docelowego. W przypadku jakichs zaklocen w kolejnym wezle sciezki (np czarna dziura lub podobne) sygnal biegnie inna odnoga wezla i podaza do wrot docelowych. Podczas tego aktywowania sciezki i szukania celu nastepuja fluktuacje energi co jest widoczne na wrotach) Podczas tej fluktuacji zostaja tez dostarczone sygnaly zwrotne odbite od kolejnych wezlow informujace o przesunieciu punktow wezlowych. Po poloczeniu z wrotami docelowymi zostaje przeslany sygnal z sygnaturami punktow wezlowych z ktorymi laczyly sie te wrota w okreslonym okresie czasu. Sygnal w hiperprzestrzeni biegnie pewien czas (w obecnym stanie wiedzy nie jest to dokladnie poznane)ale ze do hiperprzestrzeni stosuja sie prawa fizyki hiperprzestrzennej wiec dla nas wydaje sie to trwac okolo 2-4 sekund. DHD nie jest jednostka sterujaca tylko "klawiatura" z buforem adresowym.

Użytkownik ArTi edytował ten post 06.12.2005 - |22:14|

• 0
Być człowiekiem to znaczy zmieniać się by stać się lepszym
J.L. Picard

Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

#191 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 07.12.2005 - |08:16|

w sieci telefonicznej jak przepniesz telefon do innego gniazdka to ma on inny numer.

No wlasnie o to mi chodzi. Jesli przeniesiesz wrota na inna planete zmieni sie punkt wyjsciowy. Wnioskujac z tego, wrota nie nie maja wpisane na stale zadnych adresow. A cos musi interpretowac znaki, ktore sa wybierane, czyli gdzie fizycznie znajduje sie punkt z ktorym chcemy miec polaczenie, oraz punkt wyjscia.

Moim zdaniem tym czyms jest jakis rodzaj centrali, wezla, albo czegos podobnego.

Co do adresow IP: sa instytucje ktore tym zarzadzaja(np. NASK, IANA itp, itd), i sa serwery ktory maja spis tych adresow i ich nazw w sieci. Adres IP nie bierze sie z czapki.

wg mnie motyw z połączeniem wszystkich wrót to lekkie niedopatrzenie scenarzystów no bo jak oni to sobie wyobrażają? w koncu wrota tworzą wormhola i jak wchodze w te wrota na Dakarze i w których wyjde? losowo? czy we wszytkich naraz? wyjde cały czy w kazdych wrotach w całej sieci po kawałku

No wlasnie stad moje zdanie, ze sa jakies centrale, bo tylko tak moge to sobie wyobrazic. (moze mam slaba wyobraznie?) Jesli by rozpatrzyc to, iz w tym momencie na dakarze ktos by wszedl w wrota, nie tylko sygnal, no to coz, tego nie wie nikt.
ale...
Jak wiemy wrota sa jedno kierunkowe, z wyjatkiem sygnalow (fal) np. komunikacja z sonda, i wlasnie to moze pozwalac na obejscie zabezpieczen i polaczenie ze wszystkimi wrotami.
Czyli jesli ktos by probowal wejsc na dakarze we wrota, stalo by sie to samo, jakby chcial wejsc w przychodzacy tunel.

btw. czy gdzies bylo w serialu jak ktos probuje wjesc w horyzont przy przychodzacym tunelu? bo ja sobie nie przypominam.
  • 0
Albert Einstein

#192 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.12.2005 - |09:41|

czy gdzies bylo w serialu jak ktos probuje wjesc w horyzont przy przychodzacym tunelu? bo ja sobie nie przypominam.

ja kojaze jedynie jak na planecie spadł meteoryt i wrota przysypało i Jack został na niej uwięziony, otworzyli wtedy tunel wysłali MALPa ale wrota bylu ustawione poziomo więc sonda wyskoczyła chwile nagrała i spadła na horyzont przerywając przesyłanie czyli chyba została zniszczona...
  • 0

#193 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 07.12.2005 - |10:17|

1. Przedstawiam Ci moją siostre Wraith hehe. No wiem, że odległośc maleje i co z tego? Skoro wrota nie moga połazcyć sie z centralą, to jk łaczą sie z wrotami, skoro odległości miedzy nimi są porównywalne? Nie rozumiesz swojego wlasnego, błędnego rozumowania.
2. A powiedz mi skąd mam znać medium?
3. Zwykła pomyłka scenarzystów
4. To położenie wrót decyduje o adresie wrót. I kto tu nie umie czytać/pisać?
5. Jeśli uważasz, ze nie potrzebny ci DNS to wpisz sobie do ustawień IP taki adres 1.1.1.1 - działa? A poza tym po co niby jest maska? Po to by zlokalizować Cię w podsieci. Co to jest podsieć? Jest to sieć podlegająca naszemu serwerowi (w tym przypadku DNS).
6. Co ma karta sim do wrót? To już jest zupełnie inny sposób komutacji. W życiu nie porównywałem wrót do sieci komórkowej, co najwyżej po to by stwierdzić, że nie ma między nimi podobieństwa.
7. Niewątpliwie Baal coś ukrywał na temat połaczenia między wszystkimi wrotami, co znaczy, że wiedza serwowana nam przez Sam i Rodneya jest bardzo uboga. I myślę, że jeszcze do tego wrócą.

1. niezle przedstawienie. zadales analogiczne pytanie jak to ktore ja zadalem na poczatku i oczekujesz odpowiedzi. a swoja droga napisalem wczesniej ze na upartego te centrale mozna by jakos wrzucic, ale to nie pasuje do tego serialu (bo np. wtedy cale polaczenie idzie centralami, nie ma tunelu, mozna by zrobic gadu gadu przez wrota itd.)
2. no jak nie znasz to trzeba napisac: "nie wiem", ale tobie sie to udalo dopiero w 5-tym poscie z kolei (o ile dobrze pamietam) - a wtedy duskusja juz byla rozwinieta na calego.
3. to ja tez moge powiedziec ze to co jest twoja argumentacja to pomylka scenarzystow.
4. akurat to byla rzecz ktorej nie pamietalem z serialu :P no to skoro polozenie wrot decyduje o adresie wrot to jest to jak najbardziej argument za tym, ze centrali nie ma. gdyby centrala byla, to bez problemow poradzila by sobie z takim problemem i przekierowala polaczenie, prawda?
5. moment, DNS to Domain Name System - czyli taki serwer ktory mapuje nazwy na adresy.. w gwrotach nie ma zadnych nazw, tylko adresy. jak jest inaczej to daj jakiegos linka do netu - akurat tutaj moge sie mylic, ale nie wydaje mi sie.
6. no tak, jesli adres wrot zalezy od ich polozenia to faktycznie ten argument nie ma sensu.
7. no ukrywal, a jak do tego wroca to moze sie przekonamy.

Wrota nie używają podprzestrzeni, lecz hiperprzestrzeni

a w ktorych odcinkach to znalazles?

No wlasnie o to mi chodzi. Jesli przeniesiesz wrota na inna planete zmieni sie punkt wyjsciowy. Wnioskujac z tego, wrota nie nie maja wpisane na stale zadnych adresow. A cos musi interpretowac znaki, ktore sa wybierane, czyli gdzie fizycznie znajduje sie punkt z ktorym chcemy miec polaczenie, oraz punkt wyjscia.

Moim zdaniem tym czyms jest jakis rodzaj centrali, wezla, albo czegos podobnego.

Co do adresow IP: sa instytucje ktore tym zarzadzaja(np. NASK, IANA itp, itd), i sa serwery ktory maja spis tych adresow i ich nazw w sieci. Adres IP nie bierze sie z czapki.

pokolei: moze wlasnie wrota interpretuja znaki i w ten sposob probuja utworzyc tunel w miejscu docelowym. jesli w miejscu docelowym nie ma wrot to po prostu nie utworzy. moze to jest cos w stylu pioruna, jak uderza piorun to dlatego ze jest roznica potencjalow, a ta roznica jest jakby po obu stronach. w ten sposob mozemy zmusic piorun zeby uderzyl akurat w piorunochron i na tej zasadzie moze dzialaja wrota, ze wystarczy przyblizona pozycja a reszte dokoncza prawa fizyki. ale co do tego bym sie wstrzymal az hans olo rzuci jakims odcinkiem w ktorym byla mowa o hiperprzestrzeni, bo to moze troche zmienic.
NASK itd. nikt nie mowi ze adresy wrot wziely sie z czapki, kiedys mogly zostac przydzielone (np. przez pradawnych).

No wlasnie stad moje zdanie, ze sa jakies centrale, bo tylko tak moge to sobie wyobrazic. (moze mam slaba wyobraznie?) Jesli by rozpatrzyc to, iz w tym momencie na dakarze ktos by wszedl w wrota, nie tylko sygnal, no to coz, tego nie wie nikt.
ale...
Jak wiemy wrota sa jedno kierunkowe, z wyjatkiem sygnalow (fal) np. komunikacja z sonda, i wlasnie to moze pozwalac na obejscie zabezpieczen i polaczenie ze wszystkimi wrotami.
Czyli jesli ktos by probowal wejsc na dakarze we wrota, stalo by sie to samo, jakby chcial wejsc w przychodzacy tunel.

moze jest tak ze wormhole rozbija sie na kilka, tak jakby przestrzen spieta w jednym punkcie - nie wiem.

Użytkownik Dag edytował ten post 07.12.2005 - |12:38|

• 0

#194 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.12.2005 - |12:37|

No moze pospieszyłem sie z tą podprzestrzenią. Na razie uznaj to za moja pomyłkę. Później to zweryfikuję, bo teraz musze walczyć z jakimś cholernym trojanem.
Twoje porównanie do pioruna w żaden sposób nie pasuje do serialu, bo piorun może uderzyć tylko w jedno miejsce naraz.
Co do DNS, to już napisałem. Wpisz sobie pierwszy lepszy IP w ustawieniach IP/DNS i sprawdź jak działa. Jesli nie jesteś podłącony do serwera, którego adres podajesz to nie będzie działać i basta.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 07.12.2005 - |12:45|

• 0

#195 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 07.12.2005 - |14:58|

No moze pospieszyłem sie z tą podprzestrzenią. Na razie uznaj to za moja pomyłkę. Później to zweryfikuję, bo teraz musze walczyć z jakimś cholernym trojanem.
Twoje porównanie do pioruna w żaden sposób nie pasuje do serialu, bo piorun może uderzyć tylko w jedno miejsce naraz.
Co do DNS, to już napisałem. Wpisz sobie pierwszy lepszy IP w ustawieniach IP/DNS i sprawdź jak działa. Jesli nie jesteś podłącony do serwera, którego adres podajesz to nie będzie działać i basta.

a jak sie twoim zdaniem laczysz z serwerem DNS? podajac jego adres tak? mozesz sobie wybrac, ten serwer nie musi byc w twojej podsieci, tyle ze moze bedzie troche wolniej chodzilo. a laczysz sie bo podajesz adres ip serwera dns.
co do pioruna - no tak, nie rozdwoi sie, ale chodzilo mi o cos takiego ze prawa fizyki w niektorych rzeczach moga same pomoc.
no to powodzenia z trojanem
  • 0

#196 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.12.2005 - |20:08|

Ja tylko pisałem, ze serwer DNS wcale nie jest zbędny. Jeśli chodzi o twardo przypisane adresy to masz rację. Lecz istnieją możliwości przydzielania dynamicznie adresów IP. Ja po zainstalowaniu sterów do NIC jestem po chwili podłączony bez konieczności dłubania w właściwościach TCP/IP, bo mój serwer DNS wykrywa mnie automatycznie i przydziela mi IP z marszu. We własciwościach TCP/IP nie znajdziesz tych ustawień, ale jak pogrzebiesz w systemie tyle co ja to będziesz wiedzial, że komenda "ipconfig" (lub w linuksie bodajże "ipcfg") bez namysłu poda ci te adresy wraz z maską i bramą. Sprawdź jak nie wierzysz. Dlaczego system wrót nie może zatem korzystać z takich bajerów. Umozliwiałoby to nawet aktualizacje adresów za każdym razem z wielką dokładnością.
  • 0

#197 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.12.2005 - |22:09|

ale jak pogrzebiesz w systemie tyle co ja to będziesz wiedzial, że komenda "ipconfig" (lub w linuksie bodajże "ipcfg") bez namysłu poda ci te adresy wraz z maską i bramą.

łooo ale z Ciebie "haker" normalnie... co to za filozofia z taką komendą? chyba każdy odrobinkę bardziej zorientowany w sprawach sieci wie o co biega więc nie bardzo rozumiem co miales na mysli pisząc "pogrzebiesz w systemie tyle co ja" :| :| :|
  • 0

#198 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 07.12.2005 - |22:27|

Może Ty wiesz co to "ipconfig", ale to nie było skierowane do Ciebie, wiec z całym *******************

Użytkownik Obi edytował ten post 08.12.2005 - |21:05|

• 0

#199 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 08.12.2005 - |08:50|

jeśli jest to stacja kosmiczna położona np. nad płaszczyzną galaktyki taki problem nie istnieje;

tzn chodzi o o to ze na srodku i wtedy sie nie obraca? ale to wtedy spadnie na czarna dziure w srodku. a nawet jakby nie spadla to zmieni sie pozycja wszystkich innych wrot wzgledem centrali i problem dalej istnieje.

o tempoła o mołes :P jak by to powiedział Wergiliusz;
10k lat świetlnych to nawet przy niewielkim ciągu nasza centrala może spokojnie na ZPM funkcjonować prawie w nieskończoność; jak ci nie pasuje wrzuć sobie np 100k l.y. i policz jakie przyspieszenie nadaje naszej centrali czarna dziura(wystarczą równania Newtona i masa dziury ok.10e7 mas słońca); otrzymane wartości pokazują, że problem z wciągnięciem przez czarną dziurę w środku galaktyki jest doprawdy wirtualny :D ;

PS. Przepraszam Dag, że tak póżno odpowiadam na twoją polemikę;

Użytkownik inwe edytował ten post 08.12.2005 - |08:51|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#200 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 08.12.2005 - |10:45|

tzn chodzi o o to ze na srodku i wtedy sie nie obraca? ale to wtedy spadnie na czarna dziure w srodku. a nawet jakby nie spadla to zmieni sie pozycja wszystkich innych wrot wzgledem centrali i problem dalej istnieje.

o tempoła o mołes :P jak by to powiedział Wergiliusz;
10k lat świetlnych to nawet przy niewielkim ciągu nasza centrala może spokojnie na ZPM funkcjonować prawie w nieskończoność; jak ci nie pasuje wrzuć sobie np 100k l.y. i policz jakie przyspieszenie nadaje naszej centrali czarna dziura(wystarczą równania Newtona i masa dziury ok.10e7 mas słońca); otrzymane wartości pokazują, że problem z wciągnięciem przez czarną dziurę w środku galaktyki jest doprawdy wirtualny :D ;

PS. Przepraszam Dag, że tak póżno odpowiadam na twoją polemikę;

jak to policzyles to wklej, po co odwalac 2 razy ta sama robote, aha, tylko ze nie pomin masy reszty galaktyki, zlozmy jakies 10e11 mas slonca - to tez przyciaga.. ale nawet zalozmy ze masz racje, to i tak ten pomysl moim zdaniem nie zadziala z 2 powodow:
1 - pozycje wszystkich innych ukladow wzgledem centrali sie zmienia - i co wtedy? jak powiedzial einstein - wszystko jest wzgledne :P
2 - w odcinku 4x06 kilka wrot bylo odcietych, ale jednak dzialalo - wiec taka centrala musialaby byc blisko, a wtedy bardzo latwo zeby gdzies sie przemiescila.
i jeszcze - jak chcesz sie komunikowac z wrotami odleglymi o 100 l.y. przez centrale odlegla o 100000 l.y. to chyba nie jest to zbyt optymalny pomysl.
ps. to nie Wergiliusz napisal.

Ja tylko pisałem, ze serwer DNS wcale nie jest zbędny. Jeśli chodzi o twardo przypisane adresy to masz rację. Lecz istnieją możliwości przydzielania dynamicznie adresów IP. Ja po zainstalowaniu sterów do NIC jestem po chwili podłączony bez konieczności dłubania w właściwościach TCP/IP, bo mój serwer DNS wykrywa mnie automatycznie i przydziela mi IP z marszu. We własciwościach TCP/IP nie znajdziesz tych ustawień, ale jak pogrzebiesz w systemie tyle co ja to będziesz wiedzial, że komenda "ipconfig" (lub w linuksie bodajże "ipcfg") bez namysłu poda ci te adresy wraz z maską i bramą. Sprawdź jak nie wierzysz.

chyba mowimy o czyms innym, ja napisalem ze DNS nie jest niezbedny, a ze jest przydatny to wiem. tylko ze we wrotach jakos go nie widze, tam sie wybiera adres. co do ipconfig - no ja nie wiem co ci odpisac bo chyba twoim celem jest zostac wykladowca.

Dlaczego system wrót nie może zatem korzystać z takich bajerów. Umozliwiałoby to nawet aktualizacje adresów za każdym razem z wielką dokładnością.

teoretycznie moglby, ale gdyby korzystal to nie mialy by miejsca takie zdarzenia jak podroze w czasie i zmiana adresu wrot gdy sa transportowane - tu raczej sam argumentujesz przeciw sobie.

Użytkownik Dag edytował ten post 08.12.2005 - |15:10|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych