Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jacob

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
156 odpowiedzi w tym temacie

#1 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 24.02.2007 - |22:02|

Jacob to tajemnicza postać do której dostajemy ciągłe nawiązania w kolejnych odcinkach LOST`a...
Nie wiemy o nim praktycznie nic, tylko to, że stworzył jakąś listę i że nie było na niej Jack`a. W epizodach 03x07 i 03x09 również padło nawiązanie do imienia Jacob: Bóg was miłuje, jak umiłował Jakuba.
Z biblii kojarzymy go między innymi jako ojca Beniamina, a jak wiemy na wyspie mamy Bena. Być może to zwykły zbieg okliczności, ale znając ten serial pewnie nie.
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#2 hugo_buba

hugo_buba

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 25.02.2007 - |05:41|

To rzeczywiscie moze byc niezwykle interesujaca postac

Ja tez mam nawiazania do imienia Jakub

np

Jak Kuba bogu tak bog kubie

albo

Pije Kuba do Jakuba...

Myslicie ze moze to byc upadly Prometeusz(jak kuba bogu...ukradl mu ogien swintuch jeden) dziwkarz i alkoholik a do tego ma brata blizniaka(pije kuba do jakuba...siedzi jeden i przypijajac do drugiego obmyslaja misterny plan jak rzadzic swiatem??)

Tak sobie jeszcze pomyslem, ze znajac pomysly Losta i zakladajac ze Kuby sa dwa, moze to byc nawiazanie do naszych braci blizniakow tez ogarnietych obsesja oblezonej, samotnej wyspy...a ze liczba liter w nazwisku Kaczynski podzielona przez liczbe liter w imieniu Kuba, dodana do roku narodzin Prometeusza i pomnozona przez 3(sezon Lost) daje 108...

Bedzie sie dzialo oj bedzie sie dzialo
  • 0

#3 ajz

ajz

Szeregowy

• Email
  • 19 postów

Napisano 28.02.2007 - |21:48|

hugo_buba boze chlopie z kad tyś sie urwał... co za teorie..
istnieje najwieksze prawdopodobienstwo ze jacob to nasz piracik z bunkra i mozliwe ze jest takim emerytowanym benem. Mozliwe ze obecnie pelni funkcje dozorcy wyspy i walesa sie miedzy bunkrami robiąc coś w nich (?) i jednoczesnie jest w scislej wspolpracy z innymi (nie bez powodu na pewno tez edytowal film instruktazowy- ciekawe tylko co mial na celu usuwajac czesc w ktorej ten japoniec mowi o nie uzywaniu komputera do innych celow)
  • 0

#4 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 28.02.2007 - |21:50|

A może Jacob to czarny dymek.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#5 piotrekoonpl

piotrekoonpl

Plutonowy

• Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 28.02.2007 - |21:59|

A może Jacob to czarny dymek.

Czarny dymek??heh,moz to ktos kto nim"steruje",ale po co czarnemy dymek mialby spisywac te listy??
  • 0
Dołączona grafika
see you in another life brother...

#6 confidence man

confidence man

Kapral

• Email
  • 236 postów

Napisano 28.02.2007 - |22:30|

hugo_buba boze chlopie z kad tyś sie urwał... co za teorie..
istnieje najwieksze prawdopodobienstwo ze jacob to nasz piracik z bunkra i mozliwe ze jest takim emerytowanym benem. Mozliwe ze obecnie pelni funkcje dozorcy wyspy i walesa sie miedzy bunkrami robiąc coś w nich (?) i jednoczesnie jest w scislej wspolpracy z innymi (nie bez powodu na pewno tez edytowal film instruktazowy- ciekawe tylko co mial na celu usuwajac czesc w ktorej ten japoniec mowi o nie uzywaniu komputera do innych celow)

myślałem że film edytował Radzyński... a może Kelvin skłamał i Radzyński żyje. może to ten piracik

co do jacoba to może on być ojcem Bena... taki starszy pan który władzę oddał młodszemu pokoleniu a teraz uprawia ogródki i podejmuje tylko te najważniejsze decyzję
  • 0

#7 Vol 7

Vol 7

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 242 postów
  • Miastowziąć na rower?

Napisano 28.02.2007 - |23:38|

ja bym bardziej powiedział, że chłopakowi wyprali mózg i to porządnie... myślę, że ten Jacob to ten kto wymyślił program pranka mózgu i wpajał ludziom do głowy, różne dziwne rzeczy, żeby było śmieszniej to jako próbę dał swoje imię i jakieś bzdury...
  • 0

Dołączona grafika

#8 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 01.03.2007 - |12:30|

Równie dobrze można wysnuć teorię że Jacob jest nieśmiertelnym mnichem który za pomocą siły swojego umysłu stworzył wyspę 4 tysiące lat temu.

Znamy tylko imię tej postaci, wszelkie teorie są więc tutaj bezcelowe, przynajmniej dopóki nie poznamy więcej szczegółów.
  • 0

#9 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 03.03.2007 - |02:02|

Lostpedia sugeruje, ze Ethan Rom może być Jacobem. Czyli, że Ethan miał na nazwisko Jacob, nie Rom. W rozmowie Bena z Tomem pada stwierdzenie, że "(Jacka) Shepharda nie było nawet na liście Jacoba", a jak wiadomo zadaniem Ethana w obozie rozbitków było sporządzenie listy.
  • 0

#10 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2007 - |04:21|

Lostpedia sugeruje, ze Ethan Rom może być Jacobem. Czyli, że Ethan miał na nazwisko Jacob, nie Rom. W rozmowie Bena z Tomem pada stwierdzenie, że "(Jacka) Shepharda nie było nawet na liście Jacoba", a jak wiadomo zadaniem Ethana w obozie rozbitków było sporządzenie listy.

Nazwisko Ethan Rom sugeruje, ze Ethan miał na imię Ethan.
  • 0
Genesis

#11 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 03.03.2007 - |14:05|

Celna uwaga, naprawdę. Ja mówię o jego nazwisku, nie imieniu. Kiedy Tom z Benem rozmawiają o liście Jacoba, to nie wiadomo, czy mają na mysli czyjeś imię, czy nazwisko. I dlatego może chodzić o Ethana. Ethana Jacoba. Poza tym, o ile pamiętam, nigdzie w serialu nie pada nazwisko Ethana - Rom.

Użytkownik Asignion edytował ten post 03.03.2007 - |14:06|

• 0

#12 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2007 - |18:22|

Celna uwaga, naprawdę. Ja mówię o jego nazwisku, nie imieniu. Kiedy Tom z Benem rozmawiają o liście Jacoba, to nie wiadomo, czy mają na mysli czyjeś imię, czy nazwisko. I dlatego może chodzić o Ethana. Ethana Jacoba. Poza tym, o ile pamiętam, nigdzie w serialu nie pada nazwisko Ethana - Rom.

Ethan tak się przedstawia Hurliemu gdy ten robi spis.
  • 0
Genesis

#13 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 03.03.2007 - |19:24|

Rzeczywiście, ale to nie znaczy, że Ethan podał Hurleyowi swoje prawdziwe nazwisko. Jacob zrobił jedną listę, a Ethan zrobił drugą. Może to jest jedna i ta sama lista, a Jacob to prawdziwe nazwisko Ethana ?
  • 0

#14 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 03.03.2007 - |19:55|

Rzeczywiście, ale to nie znaczy, że Ethan podał Hurleyowi swoje prawdziwe nazwisko. Jacob zrobił jedną listę, a Ethan zrobił drugą. Może to jest jedna i ta sama lista, a Jacob to prawdziwe nazwisko Ethana ?

A skąd wiadomoże Ethan zrobił jakąś listę?
  • 0
Genesis

#15 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 04.03.2007 - |00:39|

To rzeczywiscie moze byc niezwykle interesujaca postacJa tez mam nawiazania do imienia JakubnpJak Kuba bogu tak bog kubiealboPije Kuba do Jakuba...Myslicie ze moze to byc upadly Prometeusz(jak kuba bogu...ukradl mu ogien swintuch jeden) dziwkarz i alkoholik a do tego ma brata blizniaka(pije kuba do jakuba...siedzi jeden i przypijajac do drugiego obmyslaja misterny plan jak rzadzic swiatem??)Tak sobie jeszcze pomyslem, ze znajac pomysly Losta i zakladajac ze Kuby sa dwa, moze to byc nawiazanie do naszych braci blizniakow tez ogarnietych obsesja oblezonej, samotnej wyspy...a ze liczba liter w nazwisku Kaczynski podzielona przez liczbe liter w imieniu Kuba, dodana do roku narodzin Prometeusza i pomnozona przez 3(sezon Lost) daje 108...

super jesteś...

Lostpedia sugeruje, ze Ethan Rom może być Jacobem

Czy wszystko co zasugeruje Lostopedia jest prawdą? Raczej nie! Mnie również nie wydaje się aby Ethan był Jacobem...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#16 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 04.03.2007 - |00:56|

Jonasz, faktycznie , nie wiadomo , czy Ethan zrobił listę. Ale po tym , jak dostał ochrzan od Toma, a potem jeszcze mu Clair uciekła .... myslę, ze chcąc złagodzić wymiar kary w koncu zrobił tą listę, w końcu takie miał zadanie.

Robercik, ja nigdzie nie stwierdziłem, że Ethan i Jacob to ta sama osoba. Ja tylko dopuszczam taką możliwośc na podstawie poszlak i zbiegów okoliczności. Nigdzie też nie napisałem, ze wszytsko co jest w Lostpedii jest prawdą. Napisałem: "Lostpedia sugeruje".
  • 0

#17 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 04.03.2007 - |01:17|

Robercik, ja nigdzie nie stwierdziłem, że Ethan i Jacob to ta sama osoba. Ja tylko dopuszczam taką możliwośc na podstawie poszlak i zbiegów okoliczności. Nigdzie też nie napisałem, ze wszytsko co jest w Lostpedii jest prawdą. Napisałem: "Lostpedia sugeruje".

Nie, nie stwierdziłeś, ale bronisz tego poglądu czego nie mam Ci za złe... Wiem, że też nigdzie nie napisałeś, że wszystko co jest na Lostopedii jest prawdą, ale uznałeś to za wiarygodne źródło...

Jonasz, faktycznie , nie wiadomo , czy Ethan zrobił listę. Ale po tym , jak dostał ochrzan od Toma, a potem jeszcze mu Clair uciekła .... myslę, ze chcąc złagodzić wymiar kary w koncu zrobił tą listę, w końcu takie miał zadanie.

A dlaczego Ethan nie miałby zrobić tej listy? Dlaczego miałby się sprzeciwić Benowi? Przecież był lojalnym i zaufanuym podwładnym Bena (bo kogmuś komu nie ufa by takiego zadania nie powierzył...). Takie myślenie to już wymyślenie na siłe tak aby pasowało...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#18 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 04.03.2007 - |03:28|

Robercik, Lostpedia to zbiór faktów z serialu oraz pytań i teorii na poszczególne tematy. W Twojej wypowiedzi wyczuwam takie nastawienie, że wszytsko , co jest w Lostpedii to nic nie warte bzdury. I masz rację, Lostpedia była dla mnie źródłem inspiracji, podsunęła mi ideę, którą po zastanowieniu uznałem za całkiem sensowną i prawdopodobną - w każdym bądź razie nie ma nic w serialu, co by ją definitywnie wykluczało.
A co do zrobienia listy przez Ethana. Myslę , że to miało być tak: Ethan robi listę i Ben decyduje, kogo porwać. Ale Ethan doszedł do wniosku, że robienie listy potrwa za długo, Clair była w zaawansowanej ciązy, a jemu zależało bardzo na dziecku. I dlatego zamiast dokonczyć listę, samowolnie zadecydował o porwaniu Claire, czym wkurzył Toma. A poza tym zapewne obawiał się zdemaskowania przez Hugo (manifest) ...

Użytkownik Asignion edytował ten post 04.03.2007 - |03:34|

• 0

#19 Sytams

Sytams

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoKamien Pomorski

Napisano 04.03.2007 - |08:44|

uwazam ze jesli w serialu jest kilkakrtone nawiazanie do bibli a Jacob wedlug niej jest ojcem Bena to chyba oczywiste ze tak musi byc ... ale teraz rodzi sie pytanie kim on jest ? czy jednookim piratem czy tez kims innym bo jesli tak to upada teoria o podziale Dharmy na 2 czesci ;/

ps: dlatego ten serial kocham
  • 0
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#20 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 04.03.2007 - |12:39|

Robercik, Lostpedia to zbiór faktów z serialu oraz pytań i teorii na poszczególne tematy. W Twojej wypowiedzi wyczuwam takie nastawienie, że wszytsko , co jest w Lostpedii to nic nie warte bzdury. I masz rację, Lostpedia była dla mnie źródłem inspiracji, podsunęła mi ideę, którą po zastanowieniu uznałem za całkiem sensowną i prawdopodobną - w każdym bądź razie nie ma nic w serialu, co by ją definitywnie wykluczało.A co do zrobienia listy przez Ethana. Myslę , że to miało być tak: Ethan robi listę i Ben decyduje, kogo porwać. Ale Ethan doszedł do wniosku, że robienie listy potrwa za długo, Clair była w zaawansowanej ciązy, a jemu zależało bardzo na dziecku. I dlatego zamiast dokonczyć listę, samowolnie zadecydował o porwaniu Claire, czym wkurzył Toma. A poza tym zapewne obawiał się zdemaskowania przez Hugo (manifest) ...

A niby dlaczego nie miał jej zrobić? goodwin ja zrobił od razu? Dlaczego Ethan to wyjątek?!
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych