matrix został zerżnięty
Napisano 07.04.2004 - |09:35|
ale to tylko maje takie tam marudzenie
Napisano 07.04.2004 - |10:21|
Mozna nawet powiedziec ze praojcem matrixa sa filozofowie ktorzy twierdzili ze nasz swiat jest tylko odlewem wykonanym z form znajdujacych sie poza nasza rzeczywistoscia.
A co do wykorzystywania tego pomyslu w filmach to bylo jeszcze "13 Piętro"!
Napisano 07.04.2004 - |10:57|
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 07.04.2004 - |13:37|
a trzynaste pietro to rzeczywiscie ten pomysl tez tam byl- zapomnialem.
ale nawet w gwiezdnych wrotach
Napisano 07.04.2004 - |16:50|
Napisano 07.04.2004 - |16:51|
2 sprawy . Po pierwsze , bracia Wachowscy zawsze podkreślali że niektóre pomysły były podpatrzone w filmach Oshiego . Tak samo jak to że znają jego twurczość , lubią i podziwiają .no włanie, nie wiem czy ktos zna rezysera Mamoru Oshi. gdyby nie ten Japonczyk, nie bylo by Matrixa. Np takiAvalon jest tak naprawde starszy od Matrixa choc zostal zrealizowany po nim.
Po drugie : Avalon jest starszy - zresztą był kręcony u nas (w łodzi ) i Mamoru niesamowicie chwalił polską obsługę jak i aktorów .
Napisano 08.04.2004 - |08:16|
Ja oczywiscie nie oczerniam Wachoskich, bo naprawde dobry film zrobili, a efekty wymiataja.
I oczywiscie jest jeszcze jedna sprawa co do "plagiatu" , Biblia. Jest mnustwo nawiazn, no nie.
Napisano 08.04.2004 - |16:56|
A może obejżysz sobie opening z GITS-a jeszcze raz . Tam spadające litery są dopiero pod koniec openingu (przy napisach ) i to są tylko litery. Natomiast w Matrixie spadające znaki przewijają się przez cały film i są integralną cześcią filmu . Po drugi to co tam spada to nie tylko litery , a w wiekszości znaki Kanji .Avalon, Matrix i Ghost in the shell - podobny opening (chodzi o te literki spadające)
Napisano 09.04.2004 - |11:44|
Napisano 10.04.2004 - |07:56|
Matrix jak dla mnie to pokaz swietnych efektow wizualnych i popis Chinczykow (sceny walki). ale czy historia jest, az tak wspaniala, hmmmm.......
Napisano 10.04.2004 - |08:39|
Po pierwszym Matrixie wyglądało że historia będzie bedzie ciekawa i niepowtażalna . Dlatego że dotychczas z taką większość z nas nie spotkałą , ale również i sposób jej przectawienia był conajmiej interesujący. Z zapowiedzi na 2 kolejne Matrixy , też wynikało że bedą one w podobnym klimacie co pierwszy. A jak się okazało było inaczej.ale czy historia jest, az tak wspaniala, hmmmm.......
Napisano 10.04.2004 - |10:07|
Napisano 12.04.2004 - |20:27|
Czesc 2 i 3 matrixa nie sa gorsze. Wydaje mi sie, ze po prostu zle nastawiles sie na sequele. Pierwsza czesc byla rewelacyjna bowiem akcja toczyla sie prawie caly czas w matrixie - pelno efektow specjalnych, rabek tajemnicy. Jednakze kolejne czesci poruszaja troche inne problemy, nie tylko zwiazane z matrixem jako programem ale takze odpowiadaja na czesc pytan postawionych w pierwszej czesci.no na pewno piewszy Matrix mial to cos, co stracily kolejne dwie czesci
Nie wyobrazam sobie 2 i 3 czesc zrealizowanej w inny sposob. Przeciez trzeba bylo rozwinac temat miasta zion oraz wojny z maszynami, a sposob w jaki przedstawili te sceny bracia wachowscy jest godny podziwu.
Napisano 13.04.2004 - |22:34|
Napisano 13.04.2004 - |22:57|
Prosze nie wypowadac sie na temaqty na ktore nie ma sie pojecia. Ja nie widze zadnego zwiazku z db. Chyba pomyliles anime.tak przy okazji walka Neo ze Smithem niezalatuje wam przypadkiem Dragon balem
Napisano 14.04.2004 - |00:11|
To że ty nie widzisz, nie oznacza że inni też mają mieć taką samą opinię. Widzę, że jesteś jednym z niewielkiej grupy osób, którym się podobał Matrix 2 i 3. Dla mnie nie ma znaczenia z jakiego anime jest ta walka - w porównaniu do każdego jest ona tak samo śmieszna i żałosna. Matrixa powinni stawiać za przykład na lekcjach sztuki filmowej. Temat? "Jak nie należy kręcić sequeli".Prosze nie wypowadac sie na temaqty na ktore nie ma sie pojecia. Ja nie widze zadnego zwiazku z db. Chyba pomyliles anime.
W mojej kolekcji filmów dumne miejsce zajmuje Matrix DVD. Pozostałych części nawet na VHS nie mam, bo po co wydawać kasę na crap?
Napisano 14.04.2004 - |14:05|
PS. Pojawa sie tylko optymistyczna myśl, ze technika zaszła juz wystarczająco daleko, by nakrecic film fabularny DB i nie spartolić go
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 14.04.2004 - |15:58|
Napisano 14.04.2004 - |16:02|
Zgadza się . Walka finałowa ze Smithem w 3 cześci matrixa na pewno była podobna do tej w DB . Po pierwsze - niemiłośiernie długa , a Neo podnosił się co chwila (tak jak to mają w zwyczaju co poniektórzy bohaterowie DB). Po drugie - sama walka w powietrzu i tak jak wspomniał Seth - brakowało tylko ataków energetycznych (KI) .Prosze nie wypowadac sie na temaqty na ktore nie ma sie pojecia. Ja nie widze zadnego zwiazku z db. Chyba pomyliles anime.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych