Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pieśni Lodu i Ognia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 26.01.2007 - |22:12|

Co tu dużo mówić. Pieśni Lodu i Ognia uważam z najwybitniejszą pozycję fantasy w historii i mogę się wypwaidaćo niej jedynei pochlebnie. Chociaż z drugiej strony, to co robi autor to poprostu czasem czyste chamstwo. Zabija głównych bohaterów pozytywnych, pali ich domyy, a dzieci wysyła na tułaczkę.

Zwroty akcji są tak zakskaujące, że książka może latać po pokoju w przypływnie złości lub jak to robiła moja znajoma, obrażała się na nią na 2 tyg :D

Czy ktoś to czytał i jak wrażenia?
  • 0

#2 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 27.01.2007 - |12:08|

NO co tu wiele mówić - książka jest świetna, cykl doskonały - co prawda moje kopie nie latały po pokoju, a ni się na nią nie obrażałem ale wszystkie części zwiedziły znaczną część polski, a i z tego co wiem to i troche europy.
  • 0

#3 kurak666

kurak666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2007 - |17:22|

Co tu dużo mówić. Pieśni Lodu i Ognia uważam z najwybitniejszą pozycję fantasy w historii i mogę się wypwaidaćo niej jedynei pochlebnie.

Zdecydowanie się z toba zgadzam. Fantasy z górnej półki.
  • 0

#4 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 13.02.2007 - |20:41|

Nie dodam na razie nic konstruktywnego, ale chyba mowa o cyklu który oglądałem w empiku i z tego co pamiętam ten cykl ma dużo pozycji, czy ktoś może mi powiedzieć ile tego jest ?
Bo w sumie nie zdecydowałem się na zakup właśnie z tej przyczyny że tego dużo i nie tanie :(
  • 0

#5 kurak666

kurak666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2007 - |21:08|

1. Gra o tron.
2.Starcie królów.
3.Nawałnica mieczy (tom pierwszy "Stal i Śnieg" i tom drugi "Krew i Złoto")
4.Uczta dla Wron (tom pierwszy "Cienie śmierci" i tom drugi "Sieć spisków")
  • 0

#6 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 13.02.2007 - |21:51|

Brawa za ten temat :clap: Szkoda, że wcześniej go nie zauważyłem. "Pieśń..." czytałem od listopada do stycznia, lektura jest rewelacyjna. George R. R. Martin (GRRM) ma skończyć piąty tom (który w pierwotnych zamiarach miał z "Ucztą dla wron" tworzyć jedną książkę :P ) jeszcze w tym roku, więc w Polsce można się spodziewać pod koniec 2007/początek 2008 :) Na oficjalnej stronie autora można poczytać już pierwszy rozdział, który jest o Tyrionie :D
Oczywiście wszyscy już wiedzą, że HBO zakupiło prawa do ekranizacji? :)
  • 0
kaminaclose.jpg

#7 kurak666

kurak666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.02.2007 - |17:24|

Oczywiście wszyscy już wiedzą, że HBO zakupiło prawa do ekranizacji? :)

Tego nie wiedziałem. Sam nie wiem, czy się z tego faktu cieszyć czy nie. Ekranizacja tej sagi będzie naprawdę wielkie wyzwaniem dla HBO.

BTW Mariusz Saint kogo masz w avatarze? Czy to nie przypadkiem Roland z Mrocznej Wieży?
  • 0

#8 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 16.02.2007 - |22:49|

Hmm.

HBO zazwyczaj ma dobre produkcje więc może nie sknocą.

Co do ilości tomów to te podane wyżej + pisany właśnie Dancing with Dragons (ha już wierze, że skończy to w tym roku, tak samo zapewniał przy Feast for Crows), i jeszcze jeden tom który nie ma jeszcze tytułu a który ma kończyć cykl.
  • 0

#9 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 16.02.2007 - |23:35|

oczywiście skoro to cykl to pewnie trzeba sie trzymać chronologii i czytać po kolei.
wczoraj odwiedziłem po drodze jedna księgarnię i było tylko "uczta wron tom 1 i 2" jutro jade do empiku zobaczyc co zostało jeszcze w sprzedaży z całego cyklu :)
  • 0

#10 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 20.02.2007 - |13:45|

HBO zazwyczaj ma dobre produkcje więc może nie sknocą.

Na pewno (np. Rome), ale to naprawdę wielkie wyzwanie. Ciężko im będzie upchać te wszystkie wątki w porządny serial, żeby były spójne i nie zabrakło najważniejszych rzeczy. Niestety bardzo dobre książki często tracą wiele w ekranizacji. Jeśli HBO uda się w miarę wiernie odwzorować całość (mam taką nadzieję) - będzie to prawdziwa uczta filmowa :)

A co do latania po pokoju, to faktycznie książki z serii "Pieśń..." mają do tego wyjątkowe predyspozycje :D
  • 0

#11 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 20.02.2007 - |17:11|

Coraz bardziej mi się to podoba już za kilka dni sam się o tym przekonam :)
wprawdzie w empiku już nic nie było z cyklu "Pieśń..." ale okazało się że nie ma żadnego problemu żeby to zamówić i juz czekam na 2 pierwsze pozycje :D
  • 0

#12 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 04.12.2007 - |23:03|

Dwa pytanka, a nuż ktoś coś wie: Kiedy GRRM ruszy w końcu zad i skończy piąty tom? Czy wiadomo już kiedy zaczną kręcić ten serial i ile będzie epów? :huh: Mam nadzieję że ze 20 na sezon! :D
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#13 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 05.12.2007 - |09:04|

Dwa pytanka, a nuż ktoś coś wie: Kiedy GRRM ruszy w końcu zad i skończy piąty tom? Czy wiadomo już kiedy zaczną kręcić ten serial i ile będzie epów? :huh: Mam nadzieję że ze 20 na sezon! :D

Martin doskonale zdaje sobie sprawę, że spóźnia się z książką już prawie rok i pisze na blogu, że nawet opuszcza konwenty, żeby szybciej skończyć, ale daje też znać, że ciągle coś poprawia (ostatnio po raz n-ty zmieniał prolog) i ulepsza i że nie ma pojęcia, kiedy skończy, co nie przeszkadza mu oglądać meczy NFL. O ile dożyjemy do końca cyklu (Jordanowi z "Kołem Czasu" się nie udało), to będzie w porządku :)
Serial - nic nie wiadomo na razie; skoro jednak będzie to rozsądnych rozmiarów produkcja, to stawiam na 12 na sezon. Już nie mogę się doczekać.
  • 0
kaminaclose.jpg

#14 Vismund

Vismund

Kapral

• Email
  • 249 postów

Napisano 05.12.2007 - |16:13|

Martin doskonale zdaje sobie sprawę, że spóźnia się z książką już prawie rok i pisze na blogu, że nawet opuszcza konwenty, żeby szybciej skończyć, ale daje też znać, że ciągle coś poprawia (ostatnio po raz n-ty zmieniał prolog) i ulepsza i że nie ma pojęcia, kiedy skończy, co nie przeszkadza mu oglądać meczy NFL.

Chwała mu za to, że chce aby 5 tom był doskonały ale to już przegięcie 4 lata pisać :/ Dobrze chociaż że powtórki z "Uczty" nie będzie, bo był bym ZŁY (Jon i Tyrion wracają, więc musi być lepiej ^_^)
  • 0
"Wiiiiiiiiiiith... a HERRING!"

#15 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 06.12.2007 - |11:17|

Tak gwoli ścisłości to się nazywa "Pieśń Lodu i Ognia", a nie Pieśni Lodu i Ognia. Sam przeczytałem wszystko poza ucztą wron, która w wersji angielskiej czeka sobie na półce aż mi się zachce... nie wiem jednak czy nie poczekam na następny tom, żeby przeczytać je razem.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#16 k_y_l_e

k_y_l_e

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 11.03.2008 - |12:10|

George R. R. Martin (GRRM) ma skończyć piąty tom (który w pierwotnych zamiarach miał z "Ucztą dla wron" tworzyć jedną książkę :P ) jeszcze w tym roku, więc w Polsce można się spodziewać pod koniec 2007/początek 2008 :) Na oficjalnej stronie autora można poczytać już pierwszy rozdział, który jest o Tyrionie :D

Podobno ma skończyć w czerwcu, we wrześniu książka ma być w księgarniach. Podejrzewam, że w Polsce ukaże się najwcześniej na początku 2009.

A co do serialu to podobno przewidziano jeden sezon na jeden tom. Jeden odcinek w każdym sezonie ma pisać sam Martin.
  • 0

#17 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 26.05.2008 - |17:07|

serię zacząłem niedawno(wiem, wiem, moja wina :) ) i się zakochałem w tej serii; naprawdę arcydzieło; jestem dopiero po 2 pierwszych tomach i sprawdza się to, co ktoś kiedyś mówił, że w dobrej fantasy jest magia, ale nie rzucana na prawo i lewo(np. Le Guin, Tolkien);
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#18 Muoteck

Muoteck

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 14.11.2008 - |10:23|

HBO planuje na podstawie cyklu nakeręcić serial, jeden sezon ma obejmować jeden tom cyklu :wub:

http://www.thrfeed.c...rders-fant.html
  • 0
Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.

#19 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 14.11.2008 - |11:41|

Już dawno planowała. Tym razem informacja jest poważniejsza: HBO dała zielone światło, czyli z fazy planowania przeszli do dzieła. Szczerze to mam pewne obawy co z tego wyjdzie. Martin zdaje się już pisał, że może być ciężko wszystkie wątki zawrzeć i będą ciąć pewnie.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#20 Benson

Benson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 15.11.2008 - |17:06|

Martin zdaje się już pisał, że może być ciężko wszystkie wątki zawrzeć i będą ciąć pewnie.

Martin niech się lepiej skupi na pisaniu wiadomo czego <_<
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych