To ja zacznę.
Co sądzicie o zachowaniu Jona Drummonda?
Ci co oglądali wczoraj transmisję z mistrzostw lekkoatletycznych z Budapesztu wiedzą, o co chodzi. A dla tych co nie widzieli, wyjaśniam.
Otóż zgodnie z nowymi zasadami, ktokolwiek popełni drugi falstart w biegu, zostaje zdyskwalifikowany. I to właśnie przydarzyło się wczoraj Drummondowi. Chwilę po nim wystartował też Jamajczyk na torze obok (nazwiska niestety nie pamiętam). I obaj zostali zdyskwaliikowani. Drummond uparcie twierdził jednak, że falstartu nie popełnił (na powtórce zdawało się, że rzeczywiście mówi prawdę, no ale aparatura się chyba nie myli? ) Położył się na bieżni i powiedział, że się nie ruszy. W końcu sędziom udało się przekonać go, żeby zszedł. Do tego czasu zawodnikom niewiele zostało już z rozgrzewki, w związku z czym zeszli z bieżni i puszczono następne biegi.
No i teraz moja opinia.
Po pierwsze - niezależnie od tego czy był falstart, czy nie (na zbliżeniu faktycznie było widac, że Amerykanin zmienił nacisk na bloki startowe, co aparatura odczytuje jako start), Drummond jenak przesadził z tym kładzeniem się na bieżni.
Po drugie - zakładając, że Amerykanin faktycznie popełnił falstart, należy założyć, że Jamajczyk startujący obok został "sprowokowany" do wcześniejszego startu (zawsze się tak zakłada). W związku z tym nie powinni zostać zdyskwalifikowani obaj.
I jeszcze reakcja kibiców, gdy zawodnicy ponownie wyszli na stadion. Zaczynali oni gwizdać za każdym razem kiedy sprinterzy podchodzili do bloków startowych. Przez to chyba dopiero za 5 razem udało się wystartować, chociaż zawodnicy prosili publiczność o spokój.
Ja myślałam, że kibice lekkoatletyki to są ludzie kulturalni, ale to co zobaczyłam (raczej usłyszałam) wczoraj, to mnie zszokowało.
Nie bez winy był tu też realizator, który cały czas pokazywał ujęcia przedstawiające Drummonda.
I tu pytanie:
Czy waszym zdaniem Drummond popełnił falstart?
Jak powinni się zachować sędziowie w takiej sytuacji?
Użytkownik Grinch edytował ten post 31.03.2004 - |21:21|

Logowanie »