Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 042 - S03E09 - Unfinished Business

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (148 użytkowników oddało głos)

OCena odcinka

1. 10 (12 głosów [9.16%])

Procent z głosów: 9.16%

2. 9,5 (10 głosów [7.63%])

Procent z głosów: 7.63%

3. 9 (13 głosów [9.92%])

Procent z głosów: 9.92%

4. 8,5 (13 głosów [9.92%])

Procent z głosów: 9.92%

5. 8 (20 głosów [15.27%])

Procent z głosów: 15.27%

6. 7,5 (9 głosów [6.87%])

Procent z głosów: 6.87%

7. 7 (11 głosów [8.40%])

Procent z głosów: 8.40%

8. 6,5 (4 głosów [3.05%])

Procent z głosów: 3.05%

9. 6 (6 głosów [4.58%])

Procent z głosów: 4.58%

10. 5,5 (2 głosów [1.53%])

Procent z głosów: 1.53%

11. 5 (3 głosów [2.29%])

Procent z głosów: 2.29%

12. 4,5 (3 głosów [2.29%])

13. 4 (4 głosów [3.05%])

Procent z głosów: 3.05%

14. 3,5 (3 głosów [2.29%])

15. 3 (6 głosów [4.58%])

Procent z głosów: 4.58%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

17. 2 (3 głosów [2.29%])

18. 1,5 (2 głosów [1.53%])

Procent z głosów: 1.53%

19. 1 (7 głosów [5.34%])

Procent z głosów: 5.34%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 27.08.2006 - |13:01|

BRAK SPOILERÓW

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 02.12.2006 - |09:10|

• 0

->1019<-

#2 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 02.12.2006 - |09:43|

8,5/10; świetny odcinek; ciekawe flashback'i, ale to co było najlepsze w tym odcinku to sposób w jaki pokazano sale, w której odbywały się walki; niemal czuć było zaduch,temperaturę i pot; odcinek w sumie niewiele wnoszący(oczywiście poza relacjami Kara-Lee), ale dzięki perfekcyjnej realizacji dobrze się go ogląda; mam jednak cichą nadzieję, że następne odcinki ruszą z kopyta z akcją;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#3 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 02.12.2006 - |10:14|

Treść w skrócie
Odcinek "sportowy". ;)
Na Galactice odbywają się walki bokserskie.
Jak to wytłumaczył Bill Adama Roslin - to taka tradycja w celu rozładowania napięć i konfliktów wśród załogi statku bojowego.
W sumie to bardzo fajna sprawa bo wiele osób dało sobie w kość i upust swoim frustracjom.
Do tego SPORO flashbacków/wspomnień z początków osiedlania się na Nowej Caprice -17 miesięcy temu i 8 miesięcy przed ponowną okupacją przez Cylonów.
Oj jednak tam się dużo działo.
Wychodzi wiele "niejasnych" zaległych spraw między Starbuck i Adamą juniorem.
Kiedy mało co nie związali się razem ale Kara jednak wzięła ślub z Samem.
Zostawiając Lee na lodzie mimo razem spędzonej nocy i "małych" wykrzyczanych deklaracji.
Powstaje skomplikowana sytuacja czworokąta Lee-Starbuck-Sam-Dualla.
I tu dochodzimy do głównego wątku kiedy to nasi bohaterowie postanawiają wsiąść sprawy w swoje ręce i wyjaśnić sobie pewne sprawy/niejasności ręcznie.

Mamy więc walki [oczywiście wszystkich nie pamiętam]:
- Lee i Helo - na dobry początek , solidnie siebie chłopaki obijają.
- Hot Dog i Starbuck oczywiście wygrywa ............ pani S. :P
- Bill Adama i Szef Tyrol - oj solidna walka :clap:
- i kończąca odcinek walka Lee i Starbuck - ciężko to było ogladać.

Plusy.
+ Tigh sędzią. ;P
+ ujawniają się nasze ludzkie instynkty oraz sporo wychodzi konfliktów z przeszłosći.
+ słowa admirała Adamy do Tyrola- ,,...rusz swoją tłustą leniwą dupę i dawaj na ring...."
+ fajnie świętowali na początku osiedlania się na Nowej Caprice - i zapewne przy okazji kręcenia tych zdjęć ekipa nie źle się bawiła.

+ i - pokazane w formie flashbacków osiedlanie się na N.Caprice.

Minusy.
- przez te flashbacki za bardzo kojarzyło mi się to z LOSTem. :huh:
- przydała by się walka i mogła by być ciekawa między Karą i Sharon - chociaż między nimi nie ma chyba jakiś napięć.

Taki niby nic nie wnoszący odcinek do głównej akcji ale potrzebny być może na przyszłość a przynajmniej obecnie wyjaśniający pewne zaległe sprawy.
I na pewno coś jeszcze zostanie pokazane w następnych odcinkach z naszego czworokąta.
I pewnie nie tylko z niego.

niemal czuć było zaduch,temperaturę i pot;

A czy tak nie jest w każdym odcinku. ;P

Użytkownik biku1 edytował ten post 02.12.2006 - |13:19|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#4 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 02.12.2006 - |10:58|

Kompletne dno...
Serial w zawrotnym tempie galopuje w stronę upadku i kasacji.
Żenujące.

Nie głosuje bo brak oceny "0".

Użytkownik psjodko edytował ten post 02.12.2006 - |10:59|

::. GRUPA TARDIS .::

#5 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.12.2006 - |13:08|

psjodko: Jak na otwartej broni bylo widac ze odcinek buduje fundamenty na kolejne duzo "mocniejsze" odcinki i tak nalezalo go traktowac.
Jak dla mnei solidny odcinek, na poczatku mozna bylo sie zagubic czy wizje apollo to wspomnienia czy pragnienia, ale jak juz sie dowiedzielismy ze wspomnienia to wszystko zaczynalo byc jasne.

Daje 7.

Nie głosuje bo brak oceny "0".

Ale wtedy by byla skala 11 punktowa :P.

Ps. Starbuck wykorzystala Apollo a potem go wystawila, czysta 100% Q R W A.

Użytkownik Modes edytował ten post 02.12.2006 - |13:09|

• 0

#6 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 02.12.2006 - |13:54|

psjodko: Jak na otwartej broni bylo widac ze odcinek buduje fundamenty na kolejne duzo "mocniejsze" odcinki i tak nalezalo go traktowac.

Jasne w następnych "dużo mocniejszych" odcinkach obejrzymy flashbacki:
- 2 pilotów i jedna pilotka
- jak oddział pilotów robi to z jedna pilotka
a na koniec:
super bing bang cała flota i jedna Starbuck.
Może nawet zobaczymy jak się to robi z Cylonem?

++++++++++++

Jak chce zobaczyc rozterki osobiste głównej bohaterki to oglądam Plebanię albo M jak miłośc
a jak chce obejrzec boks to oglądam Rocky Balboa.
Natomiast w BSG chce oglądać dobre kino SF.
A tego jest w serialu (w 3 sezonie) jak na lekarstwo.
Niestety...

::. GRUPA TARDIS .::

#7 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.12.2006 - |15:14|

Kompletne dno...
Serial w zawrotnym tempie galopuje w stronę upadku i kasacji.
Natomiast w BSG chce oglądać dobre kino SF.
A tego jest w serialu (w 3 sezonie) jak na lekarstwo.
Niestety...

Tak mocno bym tego nie powiedziała ale faktem jest, że w tym sezonie poszli w kierunku, który wielu osobom może nie odpowiadać. Poza tym skręt w kierunku rzeczywistości był cechą charakterystyczną od początku tego serialu (może najmniej widoczna w 1 sezonie).

Co do tego odcinka. Nie lubię flashbacków i nie przepadam za boksem, a w wydaniu kobiecym tym bardziej (chociaż uważam, że jak chcą to proszę bardzo - po prostu nie lubię tego oglądać :D ), dlatego ogólnie odcinek mi się nie spodobał.

Ja nie rozumiem facetów - sami mogę zmieniać kobitki jak rękawiczki i skakać z jednego wyrka na drugie, a jak coś takiego zrobi babka to zaraz ją wyzwą od ostatnich. Jeżeli jeszcze wziąć pod uwagę, że Starbuck zawsze zachowuje się irracjonalnie to akurat to co zrobiła jak dla mnie jest zupełnie "normalne" :P (dobra - leiej powiedzieć zrozumiałe). Prawda jest taka, że (z tego co wiemy) jej życie prywatne do najnormalniejszych i najspokojniejszych nie należało (należy). Ona po prostu dała nogę bojąc się tego co się może zdarzyć. A że zawsze robi wszystko na maksa zatem i ucieczka miałą taki charakter.

Najbardziej podobała mi się dwójka: Cottle i Togh. Mam słabość do obu postaci i na szczęście, w przeciwieństwie do paru innych, jak na razie nie zostały zepsute :).
  • 0

#8 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 02.12.2006 - |17:18|

8.0

Walki bokserskie super :bag:

Myślę że ten odcinek zakończy tak jak w tytule sprawę z New Caprica i serial pójdzie teraz dalej, w stronę pozostającego na uboczu w s3 SciFi.

Pamiętajmy jednak że BSG to SciFi z linową fabułą a nie universum gdzie scenarzyści mogą robić co im się podoba np kończąc główny wątek i zaczynając następny.
Tutaj dotarcie na Ziemię to THE END i po prostu w międzyczasie musi się coś dziać.
Ponieważ nie ma obcych, anomalii itd wszystko musi dziać się wewnątrz Floty lub vs Cyloni.

Niemniej też czekam na przepowiednie, kośmoś ;) i Baltara :D

Użytkownik Quendi edytował ten post 03.12.2006 - |15:55|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#9 Darkeners

Darkeners

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 02.12.2006 - |21:12|

Odcinek przecietny... po tej przerwie spodziewałem sie czegos lepszego....

Brak mi Cylonow i ich rozterek... i tego dzwieku w tle, budujacego atmosfere...

Generalnie odcinek sredni, gdyz nie bylo zabardzo tego, co lubie, ale... Walka Adamy z Szefem była dosc... interesujaca-intrygujaca-dziwna...

Dzieki Pandorze za napisy!
  • 0

#10 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 02.12.2006 - |22:23|

Nie przepadam za takimi odcinkami, ale w wykonaniu BSG nawet to wyszło. Ogólnie zostały pokazana zaszłości wynikłe ze stworzenia New Caprica. Odcinka mogło w sumie nie być. Zobaczymy jakie będą dalsze losy.
  • 0
VeeDee

#11 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.12.2006 - |22:30|

Rzeczywiście bez rewelacji ale postacie się rozwinęły. Byłoby gorzej gdyby to zwolnienie niczemu nie służyło. Dam 7.5. Nota obniżona za nudę ale skorygowana za uskrzydlenie postaci.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#12 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 02.12.2006 - |22:54|

Odcinek dziwny choć miał swój klimat...w sumie walki przeplatane flashback'ami. Też czekałem że ktoś wyzwie Athene na pojedynek ale nic takiego nie zaszło :)

Poznajemy troche jak żyli i się bawili ludziska na New Caprica :)

Np. tu :D :-D

Dołączona grafika

Koleś w pełnej gotowości do walki, nie przemknie się żaden Cylon :-D :-D :-D

Sorry za screen ale te ujęcie mnie nadzwyczaj ubawiło...normalnie jak "poimprezie" :D

OCENA: 8

Użytkownik ()))FPPfan))> edytował ten post 02.12.2006 - |22:55|

• 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#13 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 02.12.2006 - |23:00|

Co do tego odcinka. Nie lubię flashbacków i nie przepadam za boksem, a w wydaniu kobiecym tym bardziej (chociaż uważam, że jak chcą to proszę bardzo - po prostu nie lubię tego oglądać biggrin.gif ), dlatego ogólnie odcinek mi się nie spodobał.

!!!

ja też, ja też, ale, nie wiem zupełnie czemu, ten odcinek strasznie mi się spodobał, w sensie sam pomysł rozwiązania konfliktów na ringu
minus za przewidywalność - po przypomnieniach od razu było wiadomo, kto będzie ze sobą walczył na końcu
z kolei plus za ciekawe umotywowanie tego mordobicia i strasznie fajny niechronologiczny sposób pokazania flashbacków, lost nie dorasta! :]

co z tego, że nic w epizodzie [oprócz znaczka stacji :P] nie sugerowało konwencji serialu - imho odcinek wcale nie musi być przeładowany walkami myśliwców czy flotą cylonów, żeby mnie zaciekawić. lubię takie psychologiczne przerywniki, zwłaszcza ciekawie nakręcone, a ich obecność wcale nie oznacza dla mnie, że bsg osiągnął dno dna ;]

7 z czystym sumieniem
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#14 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 02.12.2006 - |23:42|

8,0
Mnie też ten odcinek jakoś nie powalił na kolana. Fakt, że sytuacja Apollo/Starbuck nabrzmiewała od dłuższego czasu i trzeba to było w końcu wyjaśnić. Tylko czy koniecznie trzeba było o tym robić CAŁY odcinek?! Można to było wpleść w jakąś inną historię (jako wątek poboczny). Żal mi tylko Dualli (ja bym się tam nie zamienił ;)). Może za tydzień będzie ciekawiej.
  • 0

#15 wloczynet

wloczynet

Szeregowy

• Email
  • 9 postów

Napisano 02.12.2006 - |23:54|

W każdej serii jest kilka odcinków zwalniających. Poprzednio było o akcji antyterrorystycznej (zginął wtedy Billy - asystent Roslin), w pierwszej serii też było kilka odnóg. Tutaj mamy 9 odcinek, ale fakt faktem - kompletny zjazd z sf. Mógł to być odcinek jakiegokolwiek serialu. Daleko mi jednak do myślenia o stałym schodzeniu w dół - kolejny odcinek pokaże. Jak na razie poprzedni 8 były niczego sobie.

Tematycznie - atrakcyjność - 2
Montaż i "czucie potu" - 6

Montażowo BSG najlepiej stało w pierwszym sezonie - niestety. Wkurza mnie natomiast rosnąca ilość kopii z cywilizacji ziemskiej. Mogli zrobić chociaż ring w kształcie sześciokąta - przecież to zupełnie inna rasa i kultura...

So say we all
  • 0

#16 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 03.12.2006 - |01:26|

Dałem 10 !!!
Jest to dla mnie najlepszy odcinek nie wojenny w BSG ever :>
Zostały pokazane tutaj perfekcyjnie stosunki miedzy ludzkie.
Zawsze mówiliśmy o BSG ze to nie tylko sci-fi to także serial znakomicie pokazujący stosunki,psychologie itd
Tak realnie zostały pokazane uczucia wobec siebie,jak nie pamietam w jakim serialu :o
Lee - Kara jestem pod wrażeniem
Również Bill - Chief
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#17 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 03.12.2006 - |01:30|

Nim przeczytam powyższe teksty:

Beznadziejny odcinek... pierwszy raz dam inną notę i to bardzo niską...

z plusów tego odcinka:
Husker naćpany :) ciekawe podejście do życia...
Tradycja, pojedynek, i Admirał vs Szef...

i na tym się kończy...

Dalej już beznadziejnie...
8 minut nic nie wnoszącego wstępu.
A potem jeszcze 30 minut nic nie wnoszącego do serialu odcinka.
Poza tym ta składnia, po tysiąc razy te same sceny.
Głupi pojedynek między Sturbuck i Apollo... z boksu zrobiła się wolna amerykanka....

Litości nie róbcie więcej takich odcinków...

I te pierońskie retrospekcje... o ile w 2x15 The Scar jeszcze choć jakoś normalnie ułożone, tak tu, to totalna klapa, kto zrobił ten odcinek? Wywalić go z roboty...

.
.
.

Dobra w tym momencie skończyłem.. i nawet ostatnie słowa.. pogodzenie sie Starbuck z Apollo.. beznadzieja...
I PAŁA.... gdyby nie te kilka scen z Admirałem, było by zero...

Edit: przeczytałem wasze teksty, miło wiedzieć, ze ktoś się ze mną zgadza :)

Użytkownik Toudi edytował ten post 03.12.2006 - |01:36|

#18 gelson26

gelson26

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 03.12.2006 - |02:23|

Hmm,cóż mogę powiedzieć?Niezła lipa.Wiem,że na ten sezon dostali gigantyczny budżet i jakoś nie widze żeby go wykorzystywali(niestety).Mam nadzieje,że 2 część sezony będzie wystrzałowa.Zastanawiam się tylko kiedy admirał Adama zaliczy Panią PREZYDENT.Odcinek na poziomie KLANU niestety.Powiedział bym tak:"Drodzy państwo dość pieprzenia robota czeka,mamy wojnę z potężniejszym wrogiem i trzeba się wżiąść do roboty a nie rozczulać nad sobą".

PS:Pandora bardzo dobre tłumaczenie :D
  • 0

#19 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 03.12.2006 - |02:56|

10

Nie rozumiem osób, które w tym serialu widzą tylko walki powietrzne i najchętniej chcieli by "popchnąć" serial. Jak wam tak spieszno to szkoda że nie zakończyli tego serialu w 1 sezonie.
Ja pokochałem BSG za własnie to podejscie do tematu, te relacje między ludzkie, problemy, jak w normalnym życiu tylko umieszczone w świecie s-f. To jest jak czytać niektóre ksiażki fantasy, po prostu idealnie odtworzony świat, w którym istnieje gospodarka, polityka, zawiści, problemy moralne itp (nie będe wymieniał odcinków gdzie było między innymi o tych sprawach). To nie stargate gdzie co tydzien kolejna nowa misja, oczywiście udana :] (mimo wszystko z całym szacunkiem dla SG) Oczywiście nie może byc tylko i wyłacznie takich odcinków jak ten, ale nie można też ciągle "pchać" serialu naprzód.

+świetnie dobrana muzyka
+świetny montaż (zwłaszcza pod koniec przeplatanie backfleshów i walki)
+Wątek i walka Kary z lee
+dobra walka Admirała Adamy

- brak
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#20 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 03.12.2006 - |03:05|

dla mnie 9. Bardzo fajny odcinek pokazujacy co sie stalo mniedzy paroma parami z BSG :D ciekawe jak dalej sie te stosunki rozwina (ciekawe kiedy Adama pyknie sie w koncu z Rosslin :D). Jedyny minus to ten ze nie bylo Gajusie nic :(

czekam na kolejny odcinek BSG
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych