Skocz do zawartości

Zdjęcie

Leviatany

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
36 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Który Leviatan Ci sie najbardziej spodobał ? (51 użytkowników oddało głos)

Który Leviatan Ci sie najbardziej spodobał ?

1. 1. Moya (21 głosów [55.26%])

Procent z głosów: 55.26%

2. 2. Talyn (17 głosów [44.74%])

Procent z głosów: 44.74%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 15.02.2004 - |12:04|

Tak mnie ostatnio naszło ogladając stre odcinki Farka kwestia Leviatanów. Wiadomo sa to biomechaniczne stateczki kosmiczne łapane w kosmosie i poprzez uprzaszcz zakładana na statek siła wcielane do floty Rozjemców. Tam sa stosowane jako transportowce albo jako statki więzienne. Pilot jest przedstawicielem rasy która rodzi sie i żyje w symbiozie ze leviatanem, wiec jak taki pilot miałby sam sie zamontowac w kokpicie takiego leviatana, skoro nawet nie ma nóg ??. Ktoś więc musi takich pilotów montowac w miejscu dla nich przeznaczonych w leviatanie, wiec kto ?.

Inne dręczące mnie pytanie jest takie : Talyn, pancernik który miał w domyśłe umiec zniszczyć największe okrety w tym niszczyciele Rozjemców ale cos mi tu nie pasuje. Talyn jako pancernik ma jeden typ uzbrojenia - działo. Skoro to miałby być śmiertelna broń która umiała by niszczyc wszystko to musiało by dysponować ogromną siła zniszczenia czyli strzał i nie ma przeciwnika a jednak wiele razy spotykamy sie, że talyn tylko uszkadza. Dobra twierdzenie, ze jest młody chyba nie o to w tym chodzi bo to, że jest mniejszy powinno oznaczac, ze jest zwrtoniejszy i nawet siłe ognia nadrabiał by zwrotnościa a tu widzimy w serial jak dostaje wycisk od eskadry prowlerów..... Kolejna sprawa to jego wielkosc - widzimy go w ładowni niszczyciela PK i jest dosyć duzy ale wzgledem całego pancernika PK jest jak maluszek czyli musi urosnac jeszcze sporo by teoretycznie zmieżyc sie ze takim kolosem jaki jest krązownik PK czy chocby niszczyciel Sobacenów. A co wy o tym sadzicie ??

Na koniec proponuje udział w małej ankiecie - który ze leviatanów ci sie najbardziej podoba?. Pominołem inne leviatany które spotkaliśmy w serialu bo było ich raptem 3 dodatkowe i kiedys kilka innych pokazanych na tle konwoju PK
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 15.02.2004 - |12:25|

Talyn na pewno jeszcze nie osiągnął swojego pełnego rozmiaru .W poruwnaniu do Moyi był jeszcze małym statkiem . A że jako nieosiągną swojich pełnych rozmiarów to i moc działa była mniejsza .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 15.02.2004 - |14:27|

Ja zdecydowanie głosuje na Moyę. Była ona w chyba każdym odcinku, pare razy chyba tylko jej zabrakło. Na Moyi dzieje sie głównie akcja, a Talyn, to tylkow 2 sezonach i to czasem epizodycznie. Moye traktuję jak jedna z postaci w Farscape, a Telyn to dla mnie nadal tylko statek, który tak czy siak żyje, ale to nadal statek, który sie nie słucha. W końcu to jeszcze było dziecko...

Z tym działem Talyna, to w koncu on mógł regulowac siłe ataku i np jak strzelał do Moyi, to nie chciał jej zabić, ale raczej by mógł.
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#4 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 15.02.2004 - |14:39|

Jezus Maria, co za podchwytliwa i trudna ankieta. Mam genialny pomysł na następną - kto jest najlepszym dowódcą grupy SG-1. Otwierać?

gulus
  • 0

#5 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 21.02.2004 - |13:12|

ja rozumiem, można być anty na ankiety ale nie na wszystko - próbuje ratować dział bo nikt tu juz nic nie pisze.

Raz na czas ostatnio wchodze na forum i zaraz musze sie zdenerwować.

Obiecuje, że z mojej strony nie bedzie juz żadnych ankiet.
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#6 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 21.02.2004 - |17:28|

Mmiśku, nie obrażaj się, aż takim wrogiem ankiet nie jestem, ale nie wtedy gdy są dwa lub trzy wybory. A skoro nikt nie pisze? Cóż niech mu ziemia lekką będzie - tematowi.

gulus
  • 0

#7 RaNdaLL

RaNdaLL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 27.02.2004 - |16:09|

Ja zagłosowałem na nasz "statek matkie" Moyie :) Dlatego, że w przeciwieństwie do synka jest od początku do końca w serialu. :P
  • 0

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.02.2004 - |23:25|

Otóż tak . Pod koniec sezonu drugiego Talyn miał rozmiary 50 x 50 x 20 (wszystko w metrach ). Podczas gdy Moya i inne dorosłe lewiatany mają samą długość około 1000 metrów (szerokość i wysokość odpowiednio wiekszą ). Talyn był bardzo młodym lewiatanem i dlatego uległ w 3 sezonie ostrzałowi z Command Cariera .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Blue

Blue

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 04.03.2004 - |01:35|

Początkowo zagłosowałem na Talyna, jednak po przeczytaniu postów pod ankietą zmieniłem zdanie jednak zmienić głosu już niemogłem.
Bardzo ciekawy pomysł biomechaniczny statek, ale ten pilot coś tak jakby z innej bajki. Tak sie zastanawiałem jeśli urodzi sie nowy lewiatan, jak ma się połączyc z pilotem a może dopuki nie przewozi ludzi pilot nie jest mu potrzebny.
A co do nóg pilota to nie przypominam sobie żeby było pokazane cos co by wykluczało istnienie u niego jakiegoś rodzaju nóg np: jak u ślimaka czy jakiegoś podobnego rozwiązania. W scenie ze wspomnień pilota z rodzinnej planety wygladało jak by brodził on wjakiś oparach, puźniej na statku pokazany jest w worku. Najwiecej dolnej czesci ciała to widac chyba wtedy jak go odłączają od Moyi

serial ogladałem dość dawno więc jak gdzieś się pomyliłem to wybaczcie

ps; do Gulusa post mial byc edytowany bo napisałem tamto i musiałem odejść od kompa nie wiedziałem nawet że poszedł on na forum a co do błędów i stylistyki zawsze miałem z tym problemy

Użytkownik Blue edytował ten post 04.03.2004 - |01:36|

• 0

#10 Bekoczo

Bekoczo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 04.03.2004 - |13:03|

Ogladajac ostatnio ST TNG w 3 seoznie jest odcinek Tin man i tam jest wlasnie taki statek zywy.. jako ze ST bylo pierwsze zastanawiam sie czy czasem wlasnie tego pomyslu nie skopiowano/podpatrzono. Glosuje na Moye :D
  • 0

#11 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 04.03.2004 - |15:17|

Mniej lub bardziej żywe statki, są literaturze science fiction od dziesiątków lat.

gulus
  • 0

#12 Aiden

Aiden

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 04.03.2004 - |18:12|

A ja zaglosowalem na moye, bo po prostu bardziej mi sie podoba, poza tym talyn mial dziwne humory, a to go skresla jako faworyta. Moya zwykle dawala sie przekonac slusznym argumentom, natomiast talyn zwykle sie sprzeciwial, nawet kaleczac 'pseudopilota'
  • 0

#13 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 17.04.2004 - |08:56|

Problem nieszczęsnego działa Talyna nie polega tylko na jego wieku (bardzo młodym, Talyn porównując do człowieka był na etapie rozwoju poniżej 10 lat.)

Chodzi też o to, że nie nauczył się on do końca panować nad własną siłą ognia. Czasami używa jej za dużo, a często nie potrafi wykrzesać więcej niż minimum. Był jak dziecko, które nie do końca umie chodzić czy chwytać przedmioty.

Co do pilotów: Są oni rasą, która nie może samodzielnie podróżować. Mają oni kończyny dolne, które są usuwane, gdy łączy się ich z Leviatanami. Sami żyją sobie na pewnej planecie, gdzie starszysna zezwala młodym osobnikom na połączenia i chyba tam je przeprowadzają.
Rozjemcy zaś łapią "gotowe" Leviatany i używają do transportu.
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#14 heban

heban

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 17.04.2004 - |09:18|

A ja głosowalem N Tylana miałprzed sobą perspektywy. No i był honorowy poświęcil się dla reszty.
  • 0

#15 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 22.04.2004 - |21:35|

Glosowalem na Moye. Talyn byl zbyt nieobliczalny i bylo go zbyt malo zeby mozna sie bylo z nim zzyc tak jak z Moyą i jej pasazerami. Nawet bioarac pod uwage jego mlody wiek i numery jakie wycinal ciezko byloby stwierdzic, ze wyrosnie z niego Lewiatan z charakterem podobnym do Moyi i calej jej rasy.
  • 0

#16 jackert

jackert

Kapral

• Użytkownik
  • 189 postów
  • MiastoJelenia Góra

Napisano 07.05.2004 - |12:54|

Glosowalem na Moye. Talyn byl zbyt nieobliczalny i bylo go zbyt malo zeby mozna sie bylo z nim zzyc tak jak z Moyą i jej pasazerami. Nawet bioarac pod uwage jego mlody wiek i numery jakie wycinal ciezko byloby stwierdzic, ze wyrosnie z niego Lewiatan z charakterem podobnym do Moyi i calej jej rasy.

... a mnie maleństwo Moyi przerażało...mutant...wypaczona przez Craisa psychika... i nie wiedział do końca co może zrobić ze swoimi zabawkami...i tak na koniec nie wielkość świadczy o sile rażenia B)
  • 0

#17 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.05.2004 - |18:26|

...i tak na koniec nie wielkość świadczy o sile rażenia

W tym przypadku sądziło . Głowne działo wedle opisu mogło znszczyć (lub poważnie uszkodzić ) Krążownik Rozjęmców lub pancernik Scaran , a jak widzieliśmy w serialu (3 sezon) to niestety stało się inaczej - ostrzał z krązownika uszkodził malca i to dosyć poważnie .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#18 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.05.2004 - |20:02|

A czy przypadkiem Talyn nie mógł regulować mocy strzału? Coś mi tak chodzi po głowie, że gdzieś to było powiedziane. No i rzeczywiście był jeszcze niedojrzały, by dysponować pełną siłą ognia. Zagłosuję na Moyę, bo dla mnie w serialu była częścią ekipy. Do Talyna nie mozna było się przyzwyczaić, bo albo go nie było, albo robił innym "kuku" :)
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#19 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.05.2004 - |20:19|

Coś mi tak chodzi po głowie, że gdzieś to było powiedziane.

Tak, to prawda . Przecież do marauderów nie bedzie strzelał pelną mocą bo w ten sposób szybko by wyczerpał energię . Zresztą , w tym odcinku w którym postrzelił Moyę użył najmniejszej mocy z jaką działo może oddać strzał.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 24.07.2004 - |14:11|

Co do Leviatanów, to jest to najbardziej nielogiczna rzecz w Farze. Moya mnie drażni (nie poleciałbym tak niepewnym "urządzeniem" w kosmos). Talyn jest lepszy, chociaż ma porąbaną psyche. Dla serialu byłoby chyba lepiej gdyby załoga przprowadziła się na Talyna (bez Craisa!).
Taka uwaga na marginesie. Niedawno przeczytałem "Dysfunkcję Rzeczywistości" Hamiltona i tam kwestia żywych statków była chyba najlepiej rozwiązana. Były to statki stworzone dzięki zaawansowanej genetyce, wszystko było logicznie uzasadnione. Brak takiej podstawy jest jedną z nielicznych wad Fara.

P.S. Do tych, którzy czytali "Dysfunkcję": milo by było obejrzeć serial na podstawie świata z tej książki. Co o tym myślicie? Może ktoś założy wątek? Ja nie czuję się upoważniony (to mój drugi post), bo może rzecz nie pasuje do tematu całego forum.

Pozdrawiam
JooBoo
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych