Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mroczna Wieża

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 ..::Lincolm::..

..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 24.05.2006 - |17:49|

Jestem ciekaw czy ktos z Was przeczytal cala 7 tomowa historie. Przypomne ze zaczyna sie od Rlanda a konczy na Mrocznej Wiezy. Jestem ciekaw waszych opini na jej temat.
  • 0

#2 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 24.05.2006 - |18:01|

niestety nie czytałem całości; tomy 1,3 i 5(mam szczęście do nieparzystych :P ); bardzo dobra,interesująca fabuła; na obwolucie porównuje się ją do LOTR-a, i sam autor mówił coś o inspiracji z Władcy; mimo,że świetna to arcydziełem na miarę LOTR-a nie jest(przynajmniej sądząc po tym co przeczytałem);

Użytkownik inwe edytował ten post 24.05.2006 - |18:29|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#3 ..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 24.05.2006 - |20:46|

Jak czytasz co 2 czesc ktore sa ze soba powiazane to nic dziwnego. Nie wiesz jak powolal trojke tylko od razu przeskakujesz do tego jak wedruja to sorry bardzo. Ja sam nie skomentowalem tego odpowiednio bo dopiero jestem po pierwszych 3 czesciach ale mam ochote na jeszcze.
  • 0

#4 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 24.05.2006 - |21:03|

nie sądze,żeby to był szczególny problem; zwłaszcza, że w wydaniu,które miałem w swoich rękach na początku był synopis tak więc miałem background; cóż lincolm to po prostu kwestia gustu czy woli się tą czy tą książkę bardziej;

Użytkownik inwe edytował ten post 24.05.2006 - |21:03|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#5 ..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 24.05.2006 - |22:54|

spoko jest masa ksiazek ktora ludziom sie podoba a ja ich nie cierpie. Fakt ze King czerpal inspiracje z LOTRa ale nie chcialbym tych 2 ksiazek porownywac ze soba. Tolkien byl prekursorem jezeli chodzi o srodziemie i inne sprawy.

Ludzie Sapkowskiego ksiazki tez uwazaja za niekiedy lepsze od Tolkiena, nie sprzeczam sie z nimi ani nie potwierdzam.

Kolejni pisarze mieli czas na dopracowywanie szczegolow a tak jak zaznaczylem Tolkien tworzyl wszystko od podstaw.

Dlatego nie chce porownywac LOTRa do Mrocznej Wiezy.
  • 0

#6 VendettaCorleone

VendettaCorleone

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 28.07.2006 - |10:32|

Czytalam Mroczna Wieze, siodma czesc mam przed soba na polce
mysle namowic siostre na kupno nowego wydania wiezy
cholerka, cwany ten king, mroczna wieza ma juz wiele wydan, niektore roznia sie tylko o 8 tys slow
ale jak jest sie fanem Kinga - to trza cierpiec :D
w kazdym razie powiesc o Rolandzie to jedna z lepszych jakie czytalam w zyciu :)
  • 0

#7 Elessar

Elessar

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 04.11.2006 - |21:15|

Przeczytałem całe 7 części i nie żałuje tego. King stworzył super książki, chociaż wiadomo, że nie mozna porównywać Kinga z LOTR. Ale wydaje mi się że zasługuje na miejsce obok LOTRa.

A zakończenie w Mrocznej Wieży jest poprostu miodzio.
Polecam aby przeczytać ten cykl.
  • 0

#8 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 15.11.2006 - |18:35|

Słyszałem, że nie warto zabierać się za Mroczna Wieżę jeśli nie czytało się pozostałych książek Kinga (przynajmniej połowy) gdyż wszystko jest powiązane. Ile w tym prawdy? Ja przeczytałem tylko Zieloną Milę tego autora i myślałem na tym cyklem MW, czy jest sens go zaczynać bez czytania reszty ?

Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 15.11.2006 - |18:36|

• 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#9 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 16.11.2006 - |23:08|

Słyszałem, że nie warto zabierać się za Mroczna Wieżę jeśli nie czytało się pozostałych książek Kinga (przynajmniej połowy) gdyż wszystko jest powiązane. Ile w tym prawdy? Ja przeczytałem tylko Zieloną Milę tego autora i myślałem na tym cyklem MW, czy jest sens go zaczynać bez czytania reszty ?

Nie czytałem żadnej książki Kinga (jedynie widziałem filmy) i właśnie zacząłem 4 księgę. Nie widzę na razie żadnych powiązań jeśli chodzi o filmy ani nic, coby miało przeszkadzać lub utrudniać czytanie. Więc osobiście obalam tę opinię.
Jesli chodzi o samą książkę... fajnie się czyta... czasami jest czegoś może za dużo opisane, ale jak już się zacznie jakaś akcja to jest super. Poza tym opisywanie przez autora samych akcji, opis przedmiotów, ludzi, sytuacji jest rewelacyjny. Tylko chyba King potrafi opisać proces śmierci przez kilka kartek książki. Poza tym obca mu jest cenzura... słownictwo ma czasami bardzo wyszukane.:)

I pamiętajcie rewolwerowcy... Nie zapominajcie oblicza swoich ojców.:)
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#10 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 17.11.2006 - |18:07|

Przeczytałem 1 3 części tyle udało mi się zdobyć w mirę bezboleśnie nie wychodząc z domu :)
bardzo mi się podoba i myslę nad kontynuacją czytania ale ostatnio mało czasu a do mrocznej wierzy trzeba mieć trochę spokoju żeby to czytać, moim zdaniem naprawdę świetny cykl wciągający, i nie mówie to jako taki fan kinga niewiele jego książek czytałem ale to mnie naprawdę zaciekawiło i wciągło,
  • 0

#11 ..::Lincolm::..

Kapral

• VIP
  • 180 postów

Napisano 18.11.2006 - |11:07|

To jest kompletna bzdura, nie ma zadnych powiazan z innymi ksiazkami. Wyszlo opowiadanie Siostrzyczki z Elurii, ktore opowiada epizod Rolanda zanim trafil na pustynie scigajac czarnoksieżnika. Jak i w Bezsennosci pojawia sie postac Karmazynowego Krola.

Odnosnie ksiazek Kinga mozna doszukac sie pewnego podobienstwa w tym ze wszystkie swoje historie osadza w Nowej Anglii.
  • 0

#12 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 19.11.2006 - |10:52|

7 tomów ?? Ja słyszałem już o 16 !! :D Jednak jeśli chodzi o czytanie to na razie w połowie 3 tomu.Ogólnie Mroczna Wieża daje radę,momentami przynudza i człowiek nie wie o co chodzi,ale jak już się rozkręci temat to nie wiadomo kiedy i 200 stron przeleciało :) Ciekawe,kiedy ekranizacja ??
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#13 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 19.11.2006 - |13:21|

Ciekawe,kiedy ekranizacja ??

Z trzech tomów Tolkiena Jackson zrobił prawie 12h film, więc co to by było z 7 tomów Kinga? Może więc mini serial?;)
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#14 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 29.12.2006 - |19:33|

"Mroczna Wieża" to świetna książka. Autor włożył w nią dużo serca i pracy, wkońcu pisał ją przez 22 lata. Nie można porównywac jej z Lotr-em, ponieważ to całkowicie różne historie osadzone w różnych światach. Fakt, jest wiele zbliżonych elementów, jak motyw nieustannej podróży, drużyna, walka dobra ze złem itp, ale wszelkie porównania są raczej zbędne i nie na miejscu. To całkowicie różny rodzaj fantasy. Mi się bardzo podobało. King okazał się mistrzem powiązań i rozwiązywania akcji.
Co do związku z innymi jego książkami, to da się je bardziej zauważyc dopiero od V częsci. lecz nie ma mowy o tym, żeby się nie zabierac do Mrocznej Wieży bez czytania innych książek. Te powiązania nie opierają się na informacji i wzajemnej zależności. Po prostu przeplatają się niektóre elementy światów. Np w pewnym momencie Roland i towarzysze zostaną przeniesieni do świata "Bastionu", ale to tylko krótka wstawka. Dokładnie jest powiedziec, że cykl Mrocznej Wieży nie jest zamknięty i inne książki czy opowiadania stanowią jego uzupełnienie.

http://www.stephenki...lash_index.html
na tej stronce znajdziecie listę pozycji związanych z MW.

Książka naprawdę zajefajna, mi do gustu szczególnie przypadła IV częśc (byc może dlatego że tam Roland jest młody i mogę postrzegac go w pewien sposób jako rówieśnika) ale to tylko moje zdanie i nie znalazłem jeszcze nikogo kto by się ze mną zgodził. No i świetne zakończenie, inaczej napisac King nie mógł.
Polecam do czytania B)

Użytkownik Sharak edytował ten post 29.12.2006 - |19:55|

• 0
Bursztyn & Perła

#15 kurak666

kurak666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2007 - |17:32|

Właśnie czytam trzeci tom "Mrocznej Wiezy" i jestem pod dużym wrażeniem. Po przeczytaniu "Rolanda" nie byłem specjalnie zachwycony, jednak "Powołanie Trójki" utwierdziło mnie w przekonaniu, że warto poświęćić tej pozycji więcej czasu :D Akcja zdecydowanie nabiera tempa...
  • 0

#16 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 20.02.2007 - |23:39|

Całą sage przeczytałem już jakiś czas temu... A zaczęło się od tego iż na 15 urodziny dostałem od brata drugą część ;) jako że jest we mnie coś z mola książkowego, szczególnie lubiącego książki pod wydawnictwem fabryki słów nie mogłem zacząć od drugiej części więc zakupiłem pierwszą... I tak się zaczęło :D powiem szczerze na początku szkoda mi było troche 25zł na w sumie dość cienką jak dla mnie książeczke (271str) ale wydaje mi się, że jeśli chodzi o książki nigdy w życiu nie zrobiłem lepszego zakupu! Ta książka to długi kawałek z życia Kinga. Pozwole sobie zacytować ostatnią strone.

19 czerwca 1970 - 7 kwietnia 2004 Dzięki Ci, Boże

;)
W skrócie powiem tylko tyle iż chwilami nie łatwo przez nią przebrnąć, ale jeśli ktoś da rade nigdy w życiu nie pożałuje :)
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#17 Grubas

Grubas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 29.07.2007 - |11:28|

Seria jest wybitna. Choc dwa ostatnie tomy troche mnie zawiodly. Nie tego sie spodziewalem. Ale zakonecznie. Miodzio! :)
  • 0

#18 Reyn

Reyn

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 02.08.2007 - |11:06|

Ja właśnie kończę 'Ziemie Jałowe' i najlepszą rekomendacją jest to, że jutro wybieram się po część IV, i nawet jeśli okaże się słabsza to i tak dobrnę do samej 'Mrocznej Wieży'. Seria idealna na wakacje: nie trzeba przy czytaniu zbyt wiele myśleć, czyta się miło i przyjemnie, w sumie jak większość książek Kinga. Za to klimat jest niesamowity, połączenie różnych okresów czasu naszego świata ze światem 'który poszedł naprzód' sprawia, że nie czuję się tak obco w świecie Rolanda, a rzeczy fantastyczne można próbować tłumaczyć przez różne technologie.
  • 0
All we have to decide, is what to do with the time, that is given to us. - Gandalf the Grey, Fellowship of the Ring, Lord of the Rings.

#19 Grubas

Grubas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 04.08.2007 - |22:07|

hmm W kwietniu Marvel wyda komiksowa mini-serie na podstawie Mrocznej Wiezy a dokladniej tomu "Czarnoksieznik i Krysztal". Siedem zeszytow opowiadajacych o mlodosci Rolanda + oczywiscie masa dodatkow przyblizajacych nam swiat. Niestety komiks nie jest u nas wydawany pok ico i mozna go kupic jedynie za prosednictwem sklepu (Multiversum. Polecam wszystkim fanom.

P.S. Jak ktos nie chce sie rozdrabniac na poszczegolne zesyzty radze pcozekac do Pazdziernika gdzie zapowiadane jest wydanie albumu z cala seria. :)
  • 0

#20 Spite

Spite

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 05.09.2007 - |14:47|

Warto najpierw przeczytać MW, a potem mieć frajdę w szukaniu w reszcie ksiazek powiązań..polecam MW wszystkim..genialne, wciągające..i świetnie się wraca do świata Rolanda..niejednokrotnie:)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych