Skocz do zawartości

Zdjęcie

wesole aluzje do innych seriali

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.05.2006 - |14:38|

bawia mnie zawsze w SG-1 i w SGA aluzje do innych filmow, np kiedy O'Neill mowi komus, ze kosmici przylecieli z palnety Melmak, czy kiedy McKay mowi, ze nie jest MacGyverem...

a znalazlam taka ciekawostke;

Peter DeLuize gra w sezonie 6 odcinku 03 postac o nazwisku Dagwood,- jest to porucznik na statku podwodnym, ktory ratuje ekipe SG1 uwieziona w statku Ozyrysa w oceanie Spokojnym.
Dagwood jest rowniez imieniem postaci, granej przez DeLuize w drugim sezonie Seaquest... :>
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#2 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.05.2006 - |16:18|

Podobało mi się, kiedy Mitchell (nie pamiętam w którym odcinku) przerwał zdaje się, że wywód kapłana na temat Ori i dodaj słowa: "yeah, yeah... and they have a plan". Takie małe nawiązanie do BSG :)

Edit: Ups, sorry za błąd, to nie był Mitchel, ale Jackson.

Użytkownik Wraith edytował ten post 13.07.2006 - |19:30|

• 0

#3 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.05.2006 - |20:38|

jesli chodzi o relacje SG-1 - BSG, to

Grace Park (Boomer w BSG) pojawia sie w odcinku 13 5tego sezonu jako porucznik Satterfield, a
Tahmoh Penikett (Helo) gra jednego z replikatorow (odcinek 12 sezon 6) :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#4 Sky_walker

Sky_walker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.05.2006 - |16:47|

hehe! więcej!!!

Orion miał być nazwany Enterprise, podobnie jak Prometeusz. Dla Oriona nazwę wymyślał Sheppard, dla Prometeusza - O'Neill. Nawiązanie do ST.

inne ciekawostki:
Pierwsze "Gwiezdne wrota" pojawiły się w 2001: A Space Odyssey
Słowo Zat'nik'tel oznacza (w wolnym tłumaczeniu) "ten któwy zabija"
  • 0

#5 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.05.2006 - |20:31|

Juz byl na forum podobny watek, niestety nie pamietam dokladnie gdzie...
W kazdym razie w SG1/SGA jest mase odniesien do innych filmow SciFi.
Pare przykladow:
- Teal'c przychodzi z Danielem do O'Neilla z pizza i Gwiezdnymi Wojnami na vhs (o ile dobrze pamietam);
- W SGA Sheppard nazywa Ronona -> Chewbacca (z Gwiezdnych Wojen).
- Dla odmiany McKay mowiac o Sheppardzie odwoluje sie do postaci StarTreka...
- Na poczatku SGA Vala widzac Mitchella pyta sie jakos tak: "czy mysmy sie juz gdzies nie spotkali" - to dla odmiany aluzja do serialu Farscape, gdzie grali razem.

Tych odniesien i cytatow jest masa, i takze dlatego nikt poza Tauri by sie w tym nie polapal ...
  • 0
Dołączona grafika

#6 gros1k

gros1k

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 22.06.2006 - |18:52|

Mi się jeszcze jedno przypomniało
W jednym z odcinków gdy Carter rozmawiała bodajże z O'Neillem powiedziała coś w stylu: " i co, wyślemy im wirusa i ich zniszczymy?" <- nawiazania do Dnia niepodległości :)
  • 0

#7 Maxell76

Maxell76

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 06.07.2006 - |12:42|

W odcinku s09e17 - The Scourge po ucieczce z planety, na której była baza Gamma gdzie walczyli z robaczkami R-75,
na koniec chcą oglądać film płk Mitchell mów,i że to będzie Starship Troopers (Żołnierze Kosmosu).
  • 0

#8 enlil

enlil

Szeregowy

• Email
  • 19 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.07.2006 - |02:13|

w odcinku w ktorym poraz pierwszy pojawia sie vala (8 seria) daniel przedstawia sie kosmitom jako hans solo (nie jestem pewien jak to sie pisze)
o'neill wspomina o simpsonach np ze zapomial nastawic kasety by nagrac odcinek
  • 0

#9 Sani

Sani

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.07.2006 - |08:58|

Albo nawiazanie do filmu "Duch" z Whoopie Goldberg w ktoryms z ostatnich odcinkow serii 9 :) (nie pamietam dokladnie ktory to był a nie mam teraz do nich dostepu) :unsure:
  • 0

#10 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 12.07.2006 - |20:18|

odcinki 8x19-20 - lodz Jacka nazwana jest Homer, nie musze chyba mowic z jakiego serialu to wzial :P

w tym samym odcinku jest nawiazanie do 1x01-02 Atlantis - w sg1 Rodney nazywa statek pradawnych Gateship One, a taka sama nazwe w sga wymyslil Aiden Ford :)
  • 0

#11 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.07.2006 - |19:15|

Pamiętam moment kiedy Daniel i Jacob byli na statku kosmicznym i musieli kogoś przetransportować, ale nie było jak i Daniel mówi: "Myślałem że możesz nas teleportować" Jacob: "Teleportować? A co ja Scotti jestem?" :D Pisze z pamięci, ale ta scena mnie nieźle rozbawiła :lol: :lol:

Użytkownik Badas edytował ten post 16.07.2006 - |09:54|

• 0

#12 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 16.07.2006 - |19:13|

W którymś odcinku,kiedy Jack z Teal'c'iem mieli startować myślicem,Jacki rzucił coś tkaiego (nie pamiętam dokładnie ale nie hchodzi o szczegóły :P):

-Navigacja ?
-W porządku
-Silniki
- W porządku
-Fazery?
  • 0

#13 kamkaw

kamkaw

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoTrzebinia

Napisano 17.07.2006 - |13:00|

to nie z teal'c'iem tylko z Sam... testowali prototyp X-302 (w którymś Redemption) :D
  • 0
████████████████████████
Rip SG-1

#14 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 17.07.2006 - |22:46|

Teraz w SGA 3x01 mysliwiec podczepia się pod Statek Rój, jak Sokół Millennium pod Star Destroyera.

W SG1 10x01 Statki Ori wlatujace przez Superwrota przypominają inwazję Dominium w ST DS9. Przez korytarz. Pewnie , podobnie jak Dominium, zostaną odcięci w naszej galaktyce.

Użytkownik Lord Rayden edytował ten post 17.07.2006 - |23:02|

• 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#15 Sky_walker

Sky_walker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.07.2006 - |18:49|

W odcinku 10x01:

Spoiler

/jak się używa tych znaczników ze spoilerami? Ktoś powinien zrobić małego moda do forum - przecież to banał, a ułatwia życie.
  • 0

#16 Sani

Sani

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.07.2006 - |10:40|

SGA, Lost Boys
Gdy Sheppard kieruje mysliwcem Wraith mowi cos takiego :
R2... Chce bys wyłaczyl autopilota..teraz...No nic, warto bylo sprobowac
:)
  • 0

#17 Borsuk

Borsuk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 05.08.2006 - |00:40|

Bardzo podobalo mi sie jak Sam chyba w 5 sezonie w windzie zaczela sobie nucid theme stargate
I zawsze jak Apophis mowil ze "zniszcze wasza mala rebelie" kojazylo mi sie to z star wars i imperatorem:P
  • 0

#18 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.09.2006 - |15:07|

Kiedy zacząłem oglądać Enterprise doktor Phlox wydawał mi się znajomy, jednak nie potrafiłem określi skąd. Dopiero później, przypadkiem znalazłem zdjęcie, które wyjaśniło wszystko. Aktor John Billingsley grał w odcinku Other Guy (chyba 8) 6 sezonu SG-1. Grał jednego z jajogłowych, którzy ruszyli ocalić drużynę SG-1 z rąk Goa'ul-dów.

T'pol z Enterprise (Jollene Blalock) występowała w dwóch czy trzech odcinkach SG-1, w których grała przywódczynię żeńskich Jaffa.

Tucker z Enterprise (Conner Trinneer) gra w SG - Atlantis jako Michael - Wraith, na którym eksperymentował doktor Becket przy pomocy retrowirusa.

Prócz tego w obu serialach SG-1 i Atlantis czasem dublują się aktorzy.
W Atlantis narzeczonego doktor Weir grał ten sam aktor, który wcześniej w SG-1 grał jednego z Tollan, tego który leciał na Carter.
Aktor grający w Atlantis doktora Becketa w SG-1 zagrał Ernesta - pierwszego człowieka, który przeszedł przez wrota w latach 30'.

Było jeszcze kilka mniej spektakularnych powtórek ale na razie nie przychodzą mi do głowy.

Tak czy inaczej to fajne uczucie spotkać "znajomego" aktora w innej roli.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#19 Hausdorff

Hausdorff

Szeregowy

• Email
  • 13 postów

Napisano 07.09.2006 - |10:52|

Mi zapadła w pamięci scena z odcinka (sezon 4) w którym SG1 zostali pozbawieni pamięci i pracowali w jakiejś fabryce. Jack mówił coś w stylu "pamiętam kogoś łysego i w jasnej koszuli z krótkim rękawem. Na imię miał chyba Homer" :)
  • 0

#20 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 09.09.2006 - |21:08|

o odcinku dwusetnym chyba nie warto wspominać, bo tam to jest jegno wielkie pośmiewisko z Sci-Fi.. ;) hehe
Takie perełki są bardzo częste, chyba każdy z was pamięta jak została zniszczona broń Anubisa na tym super-statku.. no i motyw z gwiazdą smierci ;) Jeszcze tylko brakowało, żeby te rakiety skręciły w doł do jakiegoś szybu hehe :D No i te uwagi - Widziałem to na filmie. No LOL
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych