Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zelenka [SGA]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Qrpkk

Qrpkk

Szeregowy

• Email
  • 74 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 02.05.2006 - |23:00|

Powiedzcie mi jak to mozliwe ze do serialu na stale wkupil sie czech ?!?! A zadnego polaka nie widzialem :/
W Czechach nawet nie wiedza co to za serial. Jest to swego rodzaju obraza dla polskich naukowcow :/
Mamy polakow w Nasa itp itd etc :/ Co wy na to ? :/ :wacko:

Użytkownik Qrpkk edytował ten post 08.05.2006 - |20:06|

• 0
Then did Tilius say to the people of the low plains: "Seek not the wickedness amongst your neighbors, lest it find purchase in your own house".
Book of ORIgin

#2 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.05.2006 - |23:03|

no cóż. Ciekawe pytanko. W sumie to nie do koca, bo przecież w serialu wystąpuje gość o polskim nazwisku (chodzi mi o SG1) - Kowalsky. Więc z nami nie jest źle. Ale Zelenka jest lekarzem. Więc niekoniecznie musimy być specjalistami w medycynie - według standartów amerykańskich oczywiście.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#3 Amidka

Amidka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów
  • MiastoZabrze

Napisano 03.05.2006 - |09:09|

Zelenka lekarzem??? Od kiedy? Może zrobił tytuł doktora medycyny u Wraith ale nic mi o tym nie wiadomo :] Napewno jest doktorem ale z całą pewnością NIE medycyny.
To taka moja malutka uwaga :P
  • 0
Potęga i wielkość Ori jest niezaprzeczalna.
Ci, którzy odrzucą ścieżkę do oświecenia, muszą zostać zniszczeni.

Hallowed are the Ori

#4 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 03.05.2006 - |13:47|

W Czechach nawet nie wiedza co to za serial

Skad ta pewność?

A zadnego polaka nie widzialem kwasny.gif

Wydaje mi sie dlatego ze Amerykanie caly czas patrza na nas przez pryzmat naszej "mentalnosci". W usa wykonujemy glownie najgorzej platne prace i gdzie nam tam do wykwalfikowanych naukowcow. Padl przyklad Kowalskyiego, ale jakby sie uprzec to on nie ma nic procz nazwiska z Polska wspolnego a i jego zawod czyli zolnierz nie jest jaki do bolu skomplikowany. Wydaje mi sie ze tworcy serialu doszli do tego ze powinien byc w serialu reprezentat Srodkowo-wschodniej Europy i wypadlo na Czecha (Ruscy juz sie przejedli a o Polakach pewnie nie pomysleli) choc pewnie nie wiedza nawet gdzie leża Czechy :P ;)

Przynajmniej McKay jest po naszej stronie i nim gardzi

Wydaje mi sie ze to za mocne slowo. Jakby nie patrzac McKay odnosi sie tak do wszytkich bo ma taki charakter. poprostu traktuje siebie jako najmadrzejszego i patrzy na innych z wyzszascia ale nie nazwalbym tego pogarda.

Użytkownik Wodzu edytował ten post 03.05.2006 - |13:48|

• 0

...:::Son of Anarchy:::...

#5 Qrpkk

Qrpkk

Szeregowy

• Email
  • 74 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 03.05.2006 - |15:11|

choc pewnie nie wiedza nawet gdzie leża Czechy :P ;)

Dołączona grafika

oczywiscnie ze nie wiedza :P
  • 0
Then did Tilius say to the people of the low plains: "Seek not the wickedness amongst your neighbors, lest it find purchase in your own house".
Book of ORIgin

#6 potfoor

potfoor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów
  • MiastoŚwidnica/Wrocław

Napisano 07.05.2006 - |07:11|

Dla Amerykanów to żadna różnica Polak Czech Słowak oni myślą że i tak jesteśmy jednym państwem więc ja bym się tak tym nie przejmował
  • 0

#7 kwas

kwas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 07.05.2006 - |11:35|

jak nie viemy " my czesi " co to za serail ma mamy takze svoje fankluby i fanklub DR zelenki viz
http://fanklub.sg1.cz/odkazy.php
http://zelenka.sg1.cz/
http://www.sg1.cz/

http://www.davidnykl.com/
http://www.davidnykl.com/zelenka.htm
i on vie o nas byl na przeszlorocznym gatecone

Użytkownik kwas edytował ten post 07.05.2006 - |11:40|

• 0

#8 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.05.2006 - |17:02|

jak nie viemy " my czesi " co to za serail ma mamy takze svoje fankluby i fanklub DR zelenki viz
http://fanklub.sg1.cz/odkazy.php
http://zelenka.sg1.cz/
http://www.sg1.cz/

http://www.davidnykl.com/
http://www.davidnykl.com/zelenka.htm
i on vie o nas byl na przeszlorocznym gatecone

Witamy :D na polskiej stronie z SG-1.
Oj nawet niezłe te stronki i sporo z nich odnośników do innych czeskich stronek.
W tym pierwszym linku jest na dole fajny dział z Amandą T i z AT+RDA.
Widać ,że i tam są prężnie działający fani SG - to dobrze. Wiec serial powinnnien mieć zapewnioną widownię na jeszcze długi czas. :clap:
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#9 kwas

kwas

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08.05.2006 - |18:28|

Witamy :D na polskiej stronie z SG-1.
Oj nawet niezłe te stronki i sporo z nich odnośników do innych czeskich stronek.
W tym pierwszym linku jest na dole fajny dział z Amandą T i z AT+RDA.
Widać ,że i tam są prężnie działający fani SG - to dobrze. Wiec serial powinnnien mieć zapewnioną widownię na jeszcze długi czas. :clap:

tak tak v CZECHACH ma serial Stargate SG1 i atlantis a navet inne seriale SCI-FI vielka widownie
niemoge sie doczekac na dalsze odcinki
moje nej seriale to SG1 ,Atlantis , BSG,
  • 0

#10 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.05.2006 - |18:37|

I macie to wszystko w telewizji?? Boże jaki piękny kraj, chyba nauczę się Czeskiego i się tam wyprowadzę.

Co do Zelenki, niech se będzie, fajny z niego naukowiec. Ale mimo wszystko fajnie by było gdyby dodali jakiegoś Polaka do ekspedycji. Ale chyba tego nie zrobią skoro rzadna z naszych ogólnodostępnych telewizji nie chce puścić całego SG, pewnie stwierdzili, że i tak tego nie oglądamy więc po co?

Użytkownik Wraith edytował ten post 08.05.2006 - |18:42|

• 0

#11 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.05.2006 - |18:42|

tak tak v CZECHACH ma serial Stargate SG1 i atlantis a navet inne seriale SCI-FI vielka widownie
niemoge sie doczekac na dalsze odcinki
moje nej seriale to SG1 ,Atlantis , BSG,

Hej w wielką widownie to nie wątpiłem. ;) I bardzo dobrze jest widzieć tu w naszej części Europy robione przez fanów tego typu -S F strony. Szkoda tylko ,że u nas w oficjalnej/ogólno dostępnej TV jest tak mało seriali SF.
Pozdrawiam.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#12 Qrpkk

Qrpkk

Szeregowy

• Email
  • 74 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 08.05.2006 - |20:09|

po co sie wyprowadzac ??

"Jak dowiedział się nieoficjalnie portal MediaLink.pl, już jesienią bieżącego roku do Polski wejdzie nowy kanał Sony Pictures Television. Sci-Fi Channel ma pojawić się w polskich platformach satelitarnych i sieciach kablowych. Domeną nadawcy jest emisja filmów i seriali poruszających tematykę science fiction."

Na platwormie cyfrowego polsatu ma tez pojawic sie Sky ONE

Użytkownik Qrpkk edytował ten post 08.05.2006 - |20:13|

• 0
Book of ORIgin

#13 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.05.2006 - |20:14|

Ale to nadal nie jest telewizja ogólnodostępna. Zapewne kablówki wsadzą to w najdroższy pakiet i wielu ludzi, którzy chcieliby obejrzeć sobie pare dobrych seriali sci-fi nadal nie będzie miało możliwości. a zresztą nauka języka czeskiego nie zaszkodzi :)

Użytkownik Wraith edytował ten post 08.05.2006 - |20:17|

• 0

#14 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 22.07.2006 - |02:02|

jezyk czeski fajny jest, i wcale nie taki trudny!
swojego czasu chyba wszystkie odcinki "allo, allo" po czesku obejrzalam - czemu by nie Stargate'a? ... tylko, na jakim kanale to meci? Kwas, mozesz cos wiecej opowiedziec o ceskej televize ? :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#15 Mira Ceti

Mira Ceti

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoKrk

Napisano 10.02.2008 - |13:40|

w serialu wystąpuje gość o polskim nazwisku (chodzi mi o SG1) - Kowalsky

Właśnie tu jest dziwna sprawa bo to nie 'Kowalski' tylko' Kawalski'. Sprawdzałam na napisach końcowych filmu bo myśłam że tłumacz napisów sie pomylił ale to raczej Amerykanie sie pomylili bo zniekształcili nasze piękne polskie nazwisko ! (no chyba że to nie jest polskie nazwisko albo był taki zawód jak... kawal)
  • 0

#16 la chupanegra

la chupanegra

Szeregowy

• VIP
  • 20 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.02.2008 - |18:41|

Na początek witam wszystkich serdecznie.
Od jakiegoś czasu czytam sobie Wasze dyskusje i w końcu postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze. Padło na Radka bo w sumie gościa lubię i żal mi go gdy McKay ciągle po nim jeździ. Choć w jednym odcinku mogłoby się wydarzyć coś takiego, żeby Zelenka mógł się Rodneyowi odpłacić. Faktycznie szkoda, że w filmie nie ma żadnego polskiego akcentu ale i tak cieszy, że w ogóle jest tam ktoś inny nie sami kowboje. Radek ma według mnie jeden niesamowity plus: jest jedyną istotą która od czasu do czasu używa innej formy porozumiewania się niż język angielski. Fakt, najczęściej gada wtedy do siebie ale dobre i tyle.
Jest w sumie postacią drugoplanową ale moim zdaniem bardzo ważną. Gdyby nie on to kogo Rodney ciągle mieszałby z błotem? (No na pewno kogoś by znalazł).
  • 0

#17 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 23.02.2008 - |09:40|

Wydaje mi sie, ze to takze kwestia stereotypow. Polak w USA nigdy nie bedzie sie kojarzyl z naukowcem ;> .
A co do polskiej publicznej telewizji - to nie puscila do tej pory nic wartosciowego od czasu 1 sezonu BSG, ktory notabene katuja ciagle po nocach.
  • 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#18 Black Smoke

Black Smoke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 23.02.2008 - |18:26|

Wydaje mi sie, ze to takze kwestia stereotypow. Polak w USA nigdy nie bedzie sie kojarzyl z naukowcem ;> .

A mnie się zdaje, że przeciętny Amerykaniec nie odróżnia od siebie Polski, Czech i Słowacji (od Rosji czasem też nie) więc możemy Radka traktować jak swojego człowieka w oczach mieszkańców USA ;) Trochę to odjechana i biedna, ale za to bardzo sympatyczna wizytówka.
  • 0

#19 j.constans

j.constans

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 28.02.2008 - |10:18|

Nie chcę, żeby się jakiś Czech obraził za te słowa, ale język czeski naprawdę w uszach brzmi zabawnie i bardzo sympatycznie. Jest to chyba najbardziej słowiański język, jaki istnieje (prawda, Bracie Czechu, że Wy tam swego czasu wszystkie słowa na czeski przerobiliście? Ciekawe, jak po czesku jest "galaktyka", bo "gwiazdosbiór" przeuroczo. ;) )
Polacy mają duży wkład w rozwój lotów kosmicznych i odkrywanie kosmosu. Zrobiliśmy łaziki na Marsa, a na literaturze Lema oparło się wiele projektów NASA. Sporo mądrych ludzi z Polski ma kontakty z NASA. Poza tym to Polak, nie Czech, był naprawdę w kosmosie.
Jeżeli chodzi o "Kawalski", to słyszał ktoś o czymś takim, jak "fonetyka"? "Kowalski", "Kawalski", "Kawalsky" czy jak to nie czytać, to jeden czort z jedengo przodka. Amerykę wyzwalali Pułaski i Kościuszko, a żaden Amerykaniec nie wypowie tego, jak należy, że o zapisie nie wspomnę.
Na zakończenie - nie jestem w stanie wyobrazić sobie, jak ktoś taki jak Zelenka mamrocze coś pod nosem po polsku. Czeski po prostu lepiej się do tego nadaje. Nasz język jast zbyt twardy, zbyt świszczący, "jak świst szabli rozcinającej powietrze" (cytat za Grigorijem z "Czterech pancernych"). Nas zjęzyk jest piękny, ale nie do tego.
  • 0

#20 la chupanegra

la chupanegra

Szeregowy

• VIP
  • 20 postów
  • MiastoKraków

Napisano 28.02.2008 - |19:45|

W sumie ta laska na Dedalu co mówiła, że Hermiod nie będzie zadowolony z przesyłania atomówek transporterem miała takie jakieś dziwne nazwisko: Novak czy jakoś tak. Chociaż po prawdzie nie zagościła zbyt długo w SGA.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych