Mam zamiar zrobić sobie SVCD z tych DVD-RIPÓW Babylon 5. Program do wypalania to Nero Burning Rom, zainstalowałem kodek do wypalania SVCD z plików AVI (Nero MPEG2 codec).
Więc w końcu przerzuciłem pliki avi na płytkę i wziąłem wypalanie. Prędkość ustawiłem na 8x (1200 KB/s). Najpierw przez 2 godzin kodowało, później wyplaliło. Wcześniej jednak miałem kilka nieścisłości:
1. Częstość bitów kodowania: dopasuj do rozmiaru dysku. Ponieważ największą waartością było 82, a ja używałem płyty 90, zaznaczyłem 82.
2. Wielkość: w polu nagrywania czas był 84 minuty 59 sekund, dlatego używałem płyty 90-minutowej. Ale zaraz pod tym był przelicznik w MB, który pokazywał 850MB. To chyba nie ma znaczenia jako że wskaźnik zapchania dysku w SVCD wyrażony jest w minutach, nie w MB? Sens w tym jest?
Teraz mój problem: Płyta wyświetla się na TV obrazem do dołu, poza tym gubi klatki. Podejrzewam, że klatki to wina zbyt dużej prędkości, ale dlaczego obraz jest do góry nogami?
Płyta kodowana była w PAL.
Jeśli ktoś ma pomysł, jeśli ktoś wypalał już odcinki jako SVCD lub wie jak to zrobić w tym programie - byłbym wdzięczny za pomoc.

Logowanie »