Nowe słowa do słownika
Napisano 23.12.2003 - |08:33|
Cha'hari - Nie strzelac?
Chel'nuk - Bardzo chłodno
Chel'til - Niewytrenowany wojownik
Dal mek creon te shree tal'ma - Śmierc nie będzie końcem naszej miłości
Dal Shakka Mel - Umrę wolny
Gonach - dokładne znaczenie nie znane
Hakoor kra terak shree - Wygnany na zapomnienie (skazany na zapomnienie)
Harakash - Goa'uldowska nazwa na władców systemu
Harek rel kree lo'mak onak rak shel'na - Wiem wszystko. Nic nie mozesz zrobić by się uratować. Zniszczę cię!
Hylk'sha - Bogowie podziemi
Jolma'sheku - Wyzwanie przywódcy
Kalach shal'tek - Zwycięstwo albo śmierć
Kel'nok shree - Nie jestem (zaprzeczenie)
Kla mel harek - za późno
Mikta - "utrapienie" wrzód na d....
Mik'ta Butt / Mi'la tu'tu [meela tootoo] - Wszystko w porządku? (Kasuf film Stargate)
Oudajeets - Gliders
Rak'lo najaquna shel're hara kek - Czas byś umarł
Rem'oc - Nadejście/Przybycie
Shal'kek - Zostaw nas
Tak mal arik tiak. - Nie zostaniecie zapomniani." (6x09
Tal'matte - Pozdrowienia!!
Tal'tak - Statek Transportowy
Tal met. Priem ta shree, tal ma - Nasza miłość nie skończy się po śmierci.
Tek - Śmierć
J.L. Picard
Teoria jest wtedy gdy nic nie działa choć wszystko jest wiadome.
Praktyka jest wtedy gdy wszystko działa choć nikt nie wie dlaczego.
Łącze teorie z praktyką, nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Napisano 23.12.2003 - |09:37|
A to nie było "Kek"?Tek
Widzę, że kontynuujesz dzieło kwiatka. Ja chyba mam gdzieś tam szkielet progsa, który możnaby użyć za słownik, więc jakby co mogę przesłać.
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 23.12.2003 - |10:38|
I to by miało jakiś sens pozdrawiają sie Tec'ma'te . A może to znaczy Dobrej śmierci
J.L. Picard
Napisano 23.12.2003 - |16:18|
Z tym tec'ma'te coś jest namieszane w serialu. :>
A kek to śmierć i słabość
Napisano 27.12.2003 - |17:22|
Napisano 01.01.2004 - |10:21|
(to chyba Nox) coś krzyknął do sweho Jafa żeby ten podał mu broń - może ktoś
pamięta co (i zna znaczenie).
To było coś na kształt "Jafa kelsza"?
fanatyczny wyznawca SGU
Napisano 01.01.2004 - |19:56|
Przypominam o Słowniku Goa'uldów z archiwum.
Tam jest słowo Kelsha i oznacza ono: "Witaj" co oczywiście dziwnie wygląda do opisanej przez ciebie sytuacji.
Po sprawdzeniu Apofis podczas rozkazu oddania broni mówi 'krisza'.
Napisano 01.01.2004 - |20:26|
No ale wiesz Apophis to wladca - jeden z panów galaktyki - nie jakiś jan kowalski.
Jeśli sam ich pozabijał to była to sytuacja wyjątkowa.
Ale dzięki.
fanatyczny wyznawca SGU
Napisano 16.03.2005 - |19:24|
Ja znalazłem Tek - Death
I to by miało jakiś sens pozdrawiają sie Tec'ma'te . A może to znaczy Dobrej śmierci
Ja caly czas sadzilem, ze Tec'ma'te to imie Brat'aca.
Zauwazcie, ze Teal'c zawsze wita swojego starego mistrza slowami "Tec'ma'te Brat'ac"
Nikogo innego tak nie wita, a sam staruszek zawsze odpowiada po prostu "Teal'c", wiec
sadze, ze oni na powitanie wymieniaja po prostu swoje imiona (o ile pamietam z ktoregos odcinka Teal'c powiedzial, ze nazywa sie po prostu Teal'c).
Napisano 16.03.2005 - |20:22|
Napisano 16.03.2005 - |21:26|
"Tec'ma'te!! ... master Brat'ac!! ... Tec'ma'te!!"
Moze to jakis tytul w rodzaju "mistrzu".. Sam juz nie wiem, sprawdze w innych odcinkach (np. tam gdzie Teal'c przedstawia Brata'ca komus.. np. Hammondowi z Teksasu ), moze to cos rozjasni
Pozatym nie sadze, zeby imiona zalezaly od statusu (tzn. zeby Brat'ac mial wczesniej na imie Teal'c tak jak sugerujesz).
Na koniec chcialbym sie podzielic moim spostrzezeniem na temat zaproponowanego tlumaczenia na poczatku watku, mozna tam znalezc :
Tal'tak - Statek Transportowy
Moglbym przysiac, ze slyszalem Tel'tak a nie Tal'tak
Niemniej chcialbym wyrazic swoj podziw dla osoby, ktorej zechcialo sie zbierac te wyrazenia i zamieszczac je wraz z tlumaczeniami
Użytkownik Zajonc edytował ten post 16.03.2005 - |21:29|
Napisano 16.03.2005 - |21:27|
A może faktycznie znaczy to "dobrej śmierci", co w przypadku Jaffa znaczy tyle co "obyś zginął w boju". Wydaje mi się to prawdopodobne, biorąc pod uwagę kult wojownika obecny w ich kulturze. Pod tym względem podobni są do Indian północnoamerykańskich, dla których śmierć wojownika w wigwamie to była istna hańba.
Napisano 16.03.2005 - |21:44|
Tec'ma'te na pewno nie jest imieniem Brat'aca. Jest pewnego rodzaju pozdrowieniem. Może to być mylące dlatego, że najwidoczniej jest to pozdrowienie wyrażające głęboki szacunek, należny tylko nielicznym.
To moze miec sens.. Mozesz podac skad masz taka pewnosc, ze to nie jest imie? Szczerze mowiac tak samo mnie ciekawi znaczenie wyrazenia Tec'ma'te jak O'Neilla wyrazenie Kree (dla tych co nie wiedza o co chodzi polecam odcinek Point of view, nie pamietam ktora seria)
Napisano 16.03.2005 - |21:56|
polecam odcinek Point of view, nie pamietam ktora seria
Bodajże seria 3 - SG1 3x06 "Point of View"
Napisano 16.03.2005 - |21:57|
To moze miec sens.. Mozesz podac skad masz taka pewnosc, ze to nie jest imie? Szczerze mowiac tak samo mnie ciekawi znaczenie wyrazenia Tec'ma'te jak O'Neilla wyrazenie Kree (dla tych co nie wiedza o co chodzi polecam odcinek Point of view, nie pamietam ktora seria)
seria 3 odcinek z lustrem kwantowym (nawiasem mówiąc to Kree to jak Róza na polskim 4 strony a4 znaczeń wyrazu róza, mieliscie tak przed maturą, bo ja nigdy tego nie zapomne )
a to na pewno jest pozdrowienie bo tak witają się nie raz i ni tylko Teal'c z Brat'ac (nie lubie pisowni grr )
jak się nie myle tak samo witano się z gualdem (nie nawidze pisowni tych nazw) który był przywódca rebelii, (ale która to seria to teraz nie pamiętam (6,7?) w 8 sezonie wydaje mi sie że pada to też z ust innych bohaterów , ale głowy uciąć se nie dam, musiał bym jeszcze raz odcinki obejżeć
Napisano 16.03.2005 - |22:25|
Mozesz podac skad masz taka pewnosc, ze to nie jest imie?
Toudi ma racje, na pewno witają się tak też inni. Nie przytoczę teraz przykładów, ale jestem przekonany. Na pewno Brat'ac też mówił Tec'ma'te do Teal'ca parę razy...a to na pewno jest pozdrowienie bo tak witają się nie raz i ni tylko Teal'c z Brat'ac (nie lubie pisowni grr )
jak się nie myle tak samo witano się z gualdem (nie nawidze pisowni tych nazw) który był przywódca rebelii, (ale która to seria to teraz nie pamiętam (6,7?) w 8 sezonie wydaje mi sie że pada to też z ust innych bohaterów , ale głowy uciąć se nie dam, musiał bym jeszcze raz odcinki obejżeć
Chętnie wyjaśnię jeszcze mały niuans, a mianowicie odpowiadanie imieniem na pozdrowienie. Jest to bardzo powszechne w języku... angielskim, nie Jaffa. Jest to sposób na powiedzienie "witam". Tak więc odpowiedź Brat'aca: "Teal'c" należy tłumaczyć jako: "Witaj, Teal'c". Najśmieszniejsze jest, jak zbierze się grupa doktorków i zaczną się witać w tym stylu: "doctor, doctor, doctor..."
Napisano 22.03.2005 - |18:42|
Nie przytoczę teraz przykładów, ale jestem przekonany. Na pewno Brat'ac też mówił Tec'ma'te do Teal'ca parę razy...
No i musze przyznac Ci racje
Odpowiedz znajduje sie w odcinku 5x18 (The Warior). Wychodzi na to, ze to pozdrowienie przyjaciol w sposob nazwalbym to "bardzo uprzejmy", wyrazajacy szacunek (jest tam nawet dosłowne tłumaczenie podane przez Daniela )
Napisano 22.03.2005 - |19:49|
Chaapa'ai- Gwiezdne Wrota
Napisano 23.03.2005 - |07:52|
J.L. Picard
Napisano 25.03.2005 - |14:02|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych