Skocz do zawartości

Zdjęcie

Babylon 5 - Sezon 2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#1 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 14.12.2003 - |13:55|

Projekt Babylon, był naszą ostatnią, najlepszą nadzieją na pokój. Samowystarczalnym światem długim na pięć mil, umieszczonym w neutralnej przestrzeni. Miejscem handlu i dyplomacji dla ćwierć milona ludzi i obcych. Jaśniejącym punktem w przestrzeni, zupełnie samotnym pośród nocy. To był początek trzeciej ery dla ludzkości...
Nadciągnęła Wielka Wojna.
A oto jest historia ostatniej spośród stacji Babylon.
Mamy rok 2259.
Miejsce: Babylon 5
- John Sheridan, dowódca stacji Babylon 5

Points of Departure
Sinclair zostaje odwołany ze stanowiska komendanta stacji i oddelegowany na Minbar gdzie jest ambasadorem. Na stacje przyjeżdża nowy dowódca - John Sheridan. Z jego nominacji nie są zadowoleni Minbarczycy, dla których jest zbrodniarzem wojennym i nazywają go StarKiller. W bitwie na linii zaminował on pas asteroidów i wlatujący w ten obszar statek flagowy Minbari Black Star wysadził. Był to jedyny akcent w wojnie gdzie ludzie zadali taki cios Minarczykom.
Przejmuje stacje w nie najlepszej kondycji - Garibaldi w śpiączce, Delen w kokonie, zamieszki i rozboje na stacji, Londo i G'Kar ciągle się kłócących. Dodatkowo przybywa na stacje dowódca jednego z okrętów Minbari, który nie potrafi zrozumieć,ze wojna z ziemianami się już skończyła......

Revelations
G'kar wraca z na stacje z informacjami ze baza Narnu została zniszczona przez nieznana potężną rase obcych. Jak zwykle wszyscy go ignorują. Na stacje przybywa Morden z nową propozycja dla Londo, który dowiaduje się rzeczy, która go może w przyszłości kosztować wiele....
Na stację zjawia się sie siostra, Johna, która ma informacje o jego zmarłej żonie Annie......

Geometry of Shadows
Na stacji pojawia się Technomag, który informuje o przybyciu ciemności i ucieka ze "swoja" magią daleko od tego wszystkiego. Technomag uświadamia Londo,ze jest on obarczony śmiercią miliardów istnień za spiskowanie z Mordenem i jego towarzyszami....

A Distant Star
Na stacje przybywa Cortez - dawny dowódca Johna by opowiedzieć mu o Ciemności przybywającej.....

The Long Dark
Obok stacji przelatuje jedna z dawnych ekspedycji miedzy gwiezdnych, kiedy nie znano jeszcze wrót skokowych, na pokładzie, której są trzy kapsuły z zahibernowanymi ludźmi. Jedynie udaje sie uratowac kobietę, która jest dosyć dziwna gdyż jeden z mieszkańców stacji zaczyna świrować. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt,ze Garibaldi zaczyna odczuwać to samo....

A Spider in the Web
Tali Winters pomaga przy negocjacjach pewnego kontraktu. Jednak jeden z przedstawicieli firmy zostaje zamordowany a Talia cudem unika śmierci. Zabójcą okazuje się być człowiek, który powinien dawno już nie życ.....

A Race Through Dark Places
Bester pojawia się sie na stacji gdyż prze stacje przebiega linia przerzutu nielegalnych i zbiegłych telepatów. Sojusz Ziemski postanawia,ze Sheridan i Ivanowa będą za swoje wielkie kwatery płacić. John namawia Suzan na strajk, tej jednak się zaczyna to nie podobać. John zostaje zaproszony na kolacje przez odmieniona Delen, która robi na nim wielkie wrażenie.....

Soul Mates
Trzech Jeźdźców Apokalipsy - Zaraza, Głód i Śmierć przybywają na Babylon 5 pod postacią trzech żon Londo Mollariego: Timov, Daggair i Mariel. Zostaja wezwane przez Londo gdyz cesarz pozwolił mu sie ze dwiema rozwieść. Każda chce zostać tę jedyna i tak Timov jest niegrzeczna w stosunku do niego, Daggair próbuje podejść go politycznie, a piękna Mariel próbuje go uwieść. Która zwycięży?. Delen ma kłopoty ze swoim człowieczeństwem a dokładnie ze plączącymi się włosami? Na pomoc jej spieszy Suzan. Na imprezie u Londo dochodzi do nieszczęścia.....

The Comming of Shadows
Na stacje przybywa Imperator Centauri - Turhan. Wściekły G'kar chce sie z nim spotkać, lecz na wyraźną prośbę Sheridana pozostaje w swojej kwaterze. G'kar chce porozmawiać z Imperatorem o tym, iż nie chce wojny Narnu z Centauri jednak Londo zaprzepaszcza cała okazje i ostatecznie podejmuje decyzję o ataku na Narn .....
Jedna z piękniejszych scen jest jak Turhan chce, sie spotkac z Worlończykiem i na łożu śmierci sam Kosh przybywa do niego.

Gropos
Na stacje dokuje transportowiec ze 25 tysiącami, marines którzy mają pomóc w stabilizacji jednej z planet. Dowódcą całej inwazji jest ojciec Franklina, który jest skłócony z synem. Wszyscy są zdenerwowani cała sytuacja, nawet, Keffer ma dwóch nowych współlokatorów.....

All Alone in Night
Delen poleciała na spotkanie z Szarą Radą by im wytłumaczyć sens swojego przeistoczenia. NA stacje ma przylecieć generał Huge, który chce rozmawiać z Johnem w cztery oczy o nadchodzących wydarzeniach. Tymczasem John, który się nudził postanawia polecieć na patrol myśliwcem i zostaje porwany.....

Acts of Sacrafice
Sytuacja, pomiędzy Narneńczykami i Centauryjczykami staje sie napieta do granic możliwych. Jedynie uspakajanie sytuacji przez G'Kara coś pomaga. Londo odkrywa,że ostatnio przez jego arogancje stracił wielu przyjaciół a tak naprawdę jedynym prawdziwym przyjacielem, którego zyskał jest Garibaldi.

Hunter, Prey
Agent specjalny przybywa na stacje w celu schwytania doktora Jackobsa nauczyciela Franklina. W poszukiwania włączeni są wszyscy oficerowie ochrony ze stacji. Maja rozkaz by strzelać do doktora by zabić gdyż ma on informacje, które chce sprzedać obcym rządom a to by bardzo osłabiło pozycje Ziemi. Jednak jest to tylko kłamstwo....

There All the Honor Lies
Sheridan niechcący zabija Minabarczyak, za co zostaje postawiony w stan oskarżenia i osądzony. Detektywistyczne cechy Leniera doprowadzają go do wyjaśnienia sytuacji związanej z honorem Minbari.....

And Now For A Word
Stacja ISN robi wywiady ze oficerami stacji a także z ambasadorami. Jednak audycja jest tak zmontowana by zdyskredytować obsługę i mieszkających tam osób ich niekompetencje a czarę goryczy przelewa walka krążownika Centauri z Narnem, która przenosi sie na stacje....

Knives
Stacje odwiedza dawny przyjaciel Londo - Urza Jaddo. Informuje on Londo,ze został uznany przez nowego Imperatora za zdrajcę i lada moment wyda on nakaz aresztowań jego i członków jego rodziny. Był on bliskim współpracownikiem byłego Cesarza i teraz musi zginąć. Londo obiecuje mu ze się wstawi za nim jednak nie udaje mu się. Jedynym wyjściem z sytuacji jest rytualny pojedynek dwójki przyjaciół

W odcinku tym widzimy w roli przyjaciela Londo naszego ulubionego Tok'Ra Selmaka/Jackoba Cartera.

Confessions and Lamentations
Keffer owładnięty odnalezieniem nieznanego statku widzianego w nadprzestrzeni spędza każda wolna chwile na poszukiwaniu. Delen zaprasza na kolacje Johna jednak spokój przerywa pojawienie się specyficznej zarazy, która dziesiątkuje jednego rodzaju obcych. Franklin próbuje znaleść lekarstwo.....

Divided Loyalties
Lyta Alexander powraca na stacje z informacją,że jest na stacji szpieg, groźny szpieg, który infiltruje dowództwo stacji. Jest tak zaprogramowany, że ma dwie świadomości - jedna własciwa, ukryta druga zaprogramowana tę, która znają wszyscy. Jedynym sposobem jest podanie wprost do umysłu hasła, które spowoduje uaktywnienie się szpiega. Wszyscy są zgodni jedynie Suzan nie chce się poddać skanowaniu...

The Long Twilight Struggle
Drall strażnik wielkiej maszyny pojawia się siei informuje, Delen,że poznał juz wszystkie możliwości maszyny i może służyc pomocą i że znalazł cień szansy na pokonanie Cieni.
Narn postanawia uderzyć na planete zaopatrunkową Centauri - Gorash 7. Atakiem ma dowodzić wujek G'kata - G'Sten. Atak ma być przeprowadzony wszystkimi możliwymi jednostkami, jakie dysponuje, Narn, wliczając w to statki broniące ojczysty system Narnu. Londo prosi o pomoc Mordena i jego sojuszników o zajęcie się problemem. Statki Narnu wychodzące z nadprzestrzeni zostają w kilka sekund zniszczone przez czekające na nich kilka statków Cieni. Bezbronna planeta ojczysta Narnu zostaje zaatakowana przez flotę Centauri. Powierzchnia planety zostaje zbombardowana wyrzutniami mass (mass driver) zakazanymi.
Jedna z najlepszych scen serialu jak Londo żąda wydania G'Kara a Sheridan ogłasza, że Londo poprosił o azyl na stacji. Odejście G'kara z sali obrad jest jedna z najlepszych scen serialu.

Comes the Inquisitor
Kosh ma przeczucie,że Delen może nie być tą wybraną i by to sprawdzić sprowadza tajemniczego człowieka, który torturuje Deleen. Inkwizytorem, (bo tak kazał się nazywać) był nie, kto inny jak Kuba rozpruwacz porwany przez Worlończyków a teraz używany jako ich "agent specjalny". G'kar juz nie jako członek Ka'ri tylko obywatel Sojuszu Ziemskiego pomaga w szmuglowaniu broni dla partyzantów Narneńskich. NA jego plany wpada Garibaldi, który ma dla niego pewna propozycje....

The Fall of Night
Na stacje przybywaja oficerowie Nocnej straży i wysłuchują skarg mieszkańców stacji. Tymczasem na stacje dokuje krążownik Narnenski i prosi o pomoc medyczna gdyż w walkach z krążownikami Centauri mocno ucierpiał. Sheridan udziel im pomocy. Jednak śladem Narneńczyków podąża krążownik Centauri, który próbuje zaatakować Narn. Po chwili Sheridan na życzenie dowódcy, Narneńskiego udziela statkowi i załodze azylu na stacji. Jednak Centauri nie przyjmują tego do wiadomości i atakują stacje poważnie ja uszkadzając.....

Seria podobnie jak poprzedni sezon miała premiere w 1994 roku
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#2 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 15.12.2003 - |13:14|

Comes the Inquisitor
Kosh ma przeczucie,że Delen może nie być tą wybraną i by to sprawdzić sprowadza tajemniczego człowieka, który torturuje Deleen. Inkwizytorem, (bo tak kazał się nazywać) był nie, kto inny jak Kuba rozpruwacz porwany przez Worlończyków a teraz używany jako ich "agent specjalny". G'kar juz nie jako członek Ka'ri tylko obywatel Sojuszu Ziemskiego pomaga w szmuglowaniu broni dla partyzantów Narneńskich. NA jego plany wpada Garibaldi, który ma dla niego pewna propozycje....

Możecie uznać mnie za dziwaka, ale.... gdybym była ankietka na najnudniejszy odcinek Babylon 5, wytypowałbym właśnie ten :( . Świetna gra 'guest stara', wydarzenia które jeszcze bardziej (kiedy pierwszy raz się to ogląda) zmuszają do rozmyślań nad poczynanimi Vorlonu, a ja..... oglądając ten odcinek zasypiam B) . A najczęsciej kiedy od czasu do czasu robię sobię powtórkę całego serialu.... pomijam ten odcinek :huh: ....
Może to wina tego ,że nie nadaje się on do wielokrotnego oglądania ? Nie wiem :(

BTW

Kosh ma przeczucie,że Delen może nie być tą wybraną [...]

Powinno być... Kosh ma wątpliwości, [...]
  • 0

The Corps is Mother, The Corps is Father

[Babylon5-Cały][B5:Crusade-Cały][EFC-3sez][Farscape-3sez][StarGate SG1-4s]
[SAAB-Cały][ST:Enter-2s][ST:DS9-2s][ST:TNG-2s][ST:Voy-3s][X-Files-6s]

#3 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 18.12.2003 - |23:03|

mmisiek pomineles jeden chyba z najwazniejszych jak narazie odcinkow w tych 2 seriach B5 (tak mi sie wydaje)

Shadow of Za`ha dum
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#4 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 18.12.2003 - |23:23|

mmisiek pomineles jeden chyba z najwazniejszych jak narazie odcinkow w tych 2 seriach B5 (tak mi sie wydaje)

Shadow of Za`ha dum

Ma rację... dać mu piwo za spostrzegawczość :lol: !!

217 - In the Shadow of Z'Ha'Dum

Wg. Neokosh's Babylon5 Site :
http://babylon5.scifi.pl/

Morden ponownie powraca na stację, ale tym razem zaciekawił się nim Garibaldi i zaczerpnął troche informacji o tym Ziemianinie. Okazuje się że Morden ostatnio stacjonował na statku badawczym Icarus, czyli tym samym na którym zginęła Anna żona Sheridana, a który został zniszczony na obrzerzu. Kiedy Sheridan dowiaduje się że jednak ktoś przeżył z Icarusa, zaczyna naciskać Mordena zamknął go we więzieniu i zaczął wypytywać jak udało mu się uratować i czy ktoś jeszcze żyje. Sheridan nie chce słuchać nikogo, wygląda jak by oszalał, wtedy Delenn i Kosh podejmują ważną decyzję, razem okrywają cała tajemnice, wszystko co do tej pory się dowiedzieli, miedzy innymi że Morden jest agentem Cieni i że należy go narazie nie ruszać, aby Cienie nie dowidziały się że Vorloni ich odwieczny wróg wciąż są w galaktyce. A kiedy się o tym dowiedzą śmierć przyjdzie szybko...
  • 0

#5 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 20.12.2003 - |02:01|

Dzieki za browar ale to raczej jutro narazie mam dosc na dzisiaj :P

Przynajmniej sie na cos przydalem :P

Babylon 5 ROX co raz bardziej z serii na serie :D
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#6 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 20.12.2003 - |21:56|

Dzieki za browar ale to raczej jutro narazie mam dosc na dzisiaj 

Browara NIGDY DOŚĆ !! :blink:

Przynajmniej sie na cos przydalem

No... tak... ale teraz mmisiek powinien się wytłumaczyć czemu cenzuruję odcinki B5. Może wziął w łapę ?? To wtedy mmisiek musisz nam obu odpalić po 20% procent, bo doniesiemy o tym na prokuraturę. :lol:

Z drugiej strony... może jest AGENTEM CIENI ?? I chce ukryć ich obecność pośród nas ?? :blink:
  • 0

#7 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 21.12.2003 - |07:24|

Nie podejzewajmy mmisika o takie niecne czyny i cechy pewnie poprostu mu sie zapomnialo :P

Co do browara to masz racje ze nigdy dosc ale jak sie wypilo poprzedniego dnia kolo 10 i tego tez juz ze 3 to ma sie narazie dosc jak ja teraz wlasnie 30 min. temu do chaty wrocilem i na dzisiaj mam dosc browca :P
  • 0

#8 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 21.12.2003 - |10:01|

hehehe musiałem zdać raport panu Mordenowi ......

Ja a agent Cieni ..... :P

A tak na serio to zapomniało mi sie tego odcinak bo nawet nie wiem czemu ale nie mam go wypalonego a jak pisałem opisy to leciałem po kolei a Neo Kosh stronka wspomagałem sie przy opisie tych odcinków których nie pamiętałem za bardzo. zaraz uzupełnie opis
  • 0

Dołączona grafika

#9 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 21.12.2003 - |23:12|

Wlasnie obejrzalem ciagiem odcinki od 2x18 do 2x22 i naprawde Babylon 5
jest genialnym tworem i juz moge powiedziec ze jest to najlepsze Sci-Fi jakie do tej pory widzialem mowie widzac zaledwie 2 serie z czego 2 seria jest naprawde genialnie zrobiona szczegolnie koncowka i widac jak narazie i mam nadzieje ze tak bedzie dalej ze caly Babylon 5 jest zaplanowany i ze nie byly dorabiane serie bo sie serial sprzedal dobrze.

Sadzac po tym co sie wydarzylo na samej koncowce sezonu teraz sie on dopiero rozkreci calkowicie :D i pojawialy sie juz officjalnie (ze tak sie wyraze) Cienie i zawiazuje naprawde ciekawa i interesujaca linia fabularna :D

P.S widzialem juz sproro roznego Sci-Fi miedzy innymi calego Farka i pare innych serii zarowno jak i filmow
  • 0

#10 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 22.12.2003 - |00:11|

Wlasnie obejrzalem ciagiem odcinki od 2x18 do 2x22 i naprawde Babylon 5
jest genialnym tworem i juz moge powiedziec ze jest to najlepsze Sci-Fi jakie do tej pory widzialem mowie widzac zaledwie 2 serie z czego 2 seria jest naprawde genialnie zrobiona szczegolnie koncowka i widac jak narazie i mam nadzieje ze tak bedzie dalej ze caly Babylon 5 jest zaplanowany i ze nie byly dorabiane serie bo sie serial sprzedal dobrze.

Wiesz najdziwniejsze w Babylon 5 jest to że po obejrzeniu (jakieś 70% całości), nie stajesz się tylko fanem tego serialu.... stajesz się fanatykiem !! Żadne s-f już póżniej już nie smakuje tak samo :o !! Zaczynasz za to łapać się na tym że coraz częsciej myślisz o B5 gdzieś w pracy, na dworze, w budzie :D Czemu właściwie postać X postąpiła tak.... acha to było w s1 i zamiast spokoju, masz 2 kolejne pytania :angry:
Zobaczysz sam, że jak tylko dojdzesz do s5 i skończysz ogladać serial, natychmiast zaczniesz od nowa, a zobaczysz wtedy zupełnie inny B5 niż oglądałeś wcześniej, który tak cię pozytywnie zaskoczy, że JUŻ PO TOBIE.... B) masz szczęscie że możesz sobie jeszcze Crusade ściągnąc potem (13 odcinków) to na jakiś czas zaspokoi twój głód. Oczywiście jest też kilka filmów, ale zaczekaj z nimi do s4. Wiesz to naprawdę dziwne jak B5 działa na ludzi. Czasami się zastanawiam czy aby ten film nie ma przypadkiem w sobie jakiegoś tajnego triku sterowania publiką, typu co któraś tam z rzędu klatka, ma napis "Kochaj B5 !!!" . Bo tego poprostu nie da się wytłumaczyć.
Tak więc nie mów że nie zostałeś ostrzeżony :D <_< !! Jeszcze możesz zawrócić ze ścieżki !!

Sadzac po tym co sie wydarzylo na samej koncowce sezonu teraz sie on dopiero rozkreci calkowicie  i pojawialy sie juz officjalnie (ze tak sie wyraze) Cienie i zawiazuje naprawde ciekawa i interesujaca linia fabularna 

P.S widzialem juz sproro roznego Sci-Fi miedzy innymi calego Farka i pare innych serii zarowno jak i filmow

No cóż, najbardziej podoba mi się (jak z kimś oglądam B5) że jakaś osoba kierująć się takim "filmowym - zmysłem" (np. oo teraz napewno będzie to czy tamto) zawsze nie trafia :D w tym serialu. Jest to nawet zabawne. Tak to prawda że Cienie ruszą pełną parą, ale w tym sezonie 3, czeka o wiele więcej niesodzianek. Sam przekonasz się o tym w 3x11 Severed Dreams. To mój ulubiony odcinek jeżeli chodzi muzykę, montaż zdjęć, klimat. Oczywiscie nie będę ci psuł fabuły. Kiedy go zobaczysz sam zrozumiesz ;)
  • 0

#11 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 22.12.2003 - |12:55|

Niemam zamiaru nigdzie zawraca zaraz ide po czyste plyty zeby sobie miejsce na B5 zrobic a fanatykiem to ja nie bede bo tylko w jednej kwesti podobno jestem fanatykiem( B) :rolleyes: ;) :D ) ale to i tak opinia qmpli ale napewno bede jednym z duzych fanow tej calej serii :D

A co do ogladania B5 i "zgadywania" co sie bedzie dalej dzialo to nie robie tego ale pewnych rzeczy sie mozna domyslec tak poprostu ale i tak nie wszystkich co jest wlasnie jedna z zalet tej serii
Napewno sie ciekawej oglada B5 jak czlowiek jak pisales tylko bazuje na typowych produkcjach Hollywodzkich i nie ogladal wielu SF
Ja ogolnie nie mam lekkiego fisia na punkcie filmow ogolnie i filmow i serii SF troche juz widzialem ze moge wielu rzeczy domyslec ale dlatego nie czytam zadnych spoilerow bo to psuje cala fabule i misterie zawiazywana w lini fabularnej ktora tutaj naprawde w ciekawy sposob prowadzona i widac ze jest przemyslana
  • 0

#12 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 22.12.2003 - |21:02|

B5 było moim pierwszym filmem scifi który naprawde mnie wciągnął - jego fabuła, akcja, bohaterowie to był to coś co nie można było znaleść w innych serialach. Potem nastąpiła chwila zafascynowania SG1 ale to B5 jest dla mnie numerem jeden !!!.

Z ciekawszych odcinków jest 3x22 - Za'ha'dum - pełen mistycyzmu i zagadkowości odcinek i pamiętne słowa Kosha - "jump. jump...." ależ to elektryzujące jest .... ")
  • 0

Dołączona grafika

#13 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 25.12.2003 - |22:59|

Kolejny temat, na którym się poudzielam.
Dawno, dawno temu oglądałem B5 na TVN, chyba nawet trafiłem na końcowe odcinki. Teraz zacząłem ściągać i oglądać jeszcze raz, i muszę powiedzieć że serial jest bardzo dobry. Jestem na razie na 2x08, ale II sezon jest o wiele lepszy niż I, więcej się dzieje, wszysko przyśpiesza.
  • 0

#14 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 25.12.2003 - |23:24|

Poczekaj dalej to ci sie jeszcze bardziej spodoba Babylon ma troche wspolnego z Farscapem im dalej tym bardziej genialnie sie robi :D :D

Ja wlasnie jestem w polowie 3 sezonu po 2 czesciowym odcinku w 3 serii i naprawde widac juz Geniusz scenarzysty czyli Straczynskiego

Z`Ha`dum jeszcze nie widzialem jak dobrze pojdzie to jutro obejrze :P ale juz 2 czesciowy epizod zrobil na mnie wrazenie :D
  • 0

#15 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 26.12.2003 - |00:19|

2x09 - The Coming Of Shadows

Ach, co to był za odcinek! Ile tragedii, ile akcji, spisków. Sinclair w roli jakiej nikt się nie spodziewał, z niego to dopiero musi być szycha :) No i po raz pierwszy oglądamy statki Cienii dłużej niż 5 sekund. Po tym odcinku chyba każdy nienawidzi Centauri i Londa :angry:
  • 0

#16 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 26.12.2003 - |01:23|

Jak juz teraz nienawidzisz Londa to pozniej bedziesz go chcial udusic wlasnymi rekami :P
  • 0

#17 dave

dave

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 26.12.2003 - |03:31|

Ja wlasnie jestem w polowie 3 sezonu po 2 czesciowym odcinku w 3 serii i naprawde widac juz Geniusz scenarzysty czyli Straczynskiego

Z`Ha`dum jeszcze nie widzialem jak dobrze pojdzie to jutro obejrze  ale juz 2 czesciowy epizod zrobil na mnie wrazenie 

Hmm, widzę że już oblukałęś mój najbardziej ulubiony odcinek (pod wzg fabuły) a właściwie dwa "War Without End. Ale jak tam 3x11 Severed Dreams ?
  • 0

#18 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 26.12.2003 - |14:27|

Takze ciekawy odcinek sporo rzeczy sie wyjasnilo oficjalnie i do tego jest troche humoru z ta AI :D :lol:

P.S Castor Sinclair jest baaardzo wazna szycha :D B) sam zobaczysz
  • 0

#19 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 26.12.2003 - |19:52|

2x01 Points of Departure : Na B5 pojawia się w miejsce Sinclara komandor John Sheridan , uważany przez Minbari za zbrodniaża i nazywają go Starkiler . Sytuacji na pewno nie poprawia złapanie dowódcu okrętu Trigati i pojawienie się jego . Jeden z lepszych odcinków 2 sezonu .
Cytat : Pozostał nam tylko honor i śmierć .

2x02 Revelations - Powraca G`Kar , jako jedyny uciekł przed cieniami i teraz prubuje wszystkich ostrzec , jednak robi to na prużno . Bowiem Niepotrzebnie poinformował radę o zamiaże przeskanowania Za`ha`dum i wysłąny statek zostaje zniszczony przez Cienie .

2x03 Geometry of Shadows - Odpowiednio wysoko zawansowana technologia może wydawać się nam magią - jest to główna deviza technomagów. Jak się dowiadujemu , to opuszają ten rejon galaktyki aby uchronić swoją wiedzę przed wpadnięciem w niepowołane ręce . Mollari pragnie spotkac się z technomagiem i zostać sfotografowanym aby to podniosło jego prestiż na Centauri Prime .

2x04 A Distant Star - Do Stacji Babylon 5 przybywa badawczy stetek Cortez - jest prawie wielkości samej stacji . Przybywający na nim dawny dowódca Sheridana i zarazem jego przyjaciel , opowiada mu o dziwnym prawie niezauważalnym statku kryjącym się w nadprzestrzeni . Po odlocie Corteza ze stacji dochodzi do jego awarji w nadprzestrzeniu . Babylon 5 organizuje akcję ratunkową w nieznanych i niezbadanych rejonach hiperprzestrzeni . Jeden z myśliwców napotykając krążownik cieni ulega zniszczeniu. Inny myśliwiec dzięki temu samemu krążownikowi odnajduje drogę powrotną na B5 .

2x05 The Long Dark - Przelatujacy obok statek z czasów początków podruży kosmicznych zostaje sprowadzony na stację . Z dwóch osób wewnątrz żyje tylko jedna . Jednocześnie jeden z mieszkańcó stacji , były żołnież zaczyna , jakby się zdawało wariować mówiąc o przybyciu żołnieża mroku na stację. Okazuje się ze ma rację , a z tą istotą miał kontak wczasie wojny z Minbari , został przez nią oszczędzony z jakiegoś powodu. Po zniszczeniu tej istoty , widzimy w książce G`kara jej szkici dowiadujemy się że kurs statku został zmieniony ,a statek podążał w kierunku Za`ha`dum .

2x06 A Spider in the Web - Ciekawy odcinek , dowiadujemu się o ciekawym hobby Sheridana - zbieranie informacji o tzw. czarnych operacjach .

2x07 A Race Through Dark Places - Przez B5 biegnie linia przeżutu nierejestrowanych telepatów. Bester przybywa na stacje aby ukrucić ten proceder i domaga się zapewnienia pomocy . W między czasie Talia dowiaduje się o nielegalnych pracach PSIkorpusu nad zwiększeniem mocy psi u jego członków , zmuszaniu do krzyżowania się pomiędzy telepatami . Podejmuję zdanie że należy pomuc niezarejestrowanym i telepatyczną projekcją przekonują Bestera o wypełnieniu zadania .
Cytat: Jesteś Przyszłością .

2x08 Soul Mates - przybywa trujka Jeżdzów Apokalipsy : Zaraza , Głód i Śmierć - a przynajmiej tak Londo nazywa swoje "kochane " żony . Powodem ich przybycia jest fakt iż Londo dostał od Imperatora pozwolenia na rozwód z dwiema z nich . W czasie przyjęcia dochodzi do "wypadku " ze starą centauryjską statuetką którą wręczyłą mu Mariel (śmierć) , co jak się pużniej okazuje została zatruta przez nią trucizną pohodzącą od G`Kara . Jednak Timow w tajemnicy przed Londo i resztą żon ratuje mu życie oddając mu krew. Jak się okazuje , to właśnie ona zostaje jedyną żoną .

2X09 The Comming of Shadows - Imperator Centauri przybywa na B5 z dyplomatyczną wizytą . Ma on nadzieję że przeprosi Narneczyków za zbrodnie popełnione w przeszłości i prawie mu to się nieudaje , jednak przekazuje swoje przeprosiny przez dr. Franklina . Tymczasem Londo decyduje się pomuc Rifie w zdobyciu władzi i prosi Mordena o pomoc przy zniszczeniu kolejnej koloni.
Cytat: Chce zobaczyć Vorlonczyka .

2x10 Gropos - Co tu mowić , wedłóg mnie to jeden z bardziej wesołych epizodów B5 , 25 tysięcy piechociaży w oczekiwaniu na akcję , może sprawić pewne problemy i to nie tylko w rozkładzie dokowania :D. Jednocześnie okazuje się iż dywizją dowodzi ojciec Dr. Stephana , za przypadkowymi radami Ivanowej i Sheridana dochodzi do pogodzenia się między nimi .

2x11 All Alone in Night - Delen zostaje wezwana do stawiena się przed Szarą radą , ale okazuje się że już nienależy do niej . Jej miejsce zajął Neroon , co stanowi pogwałcenie tradycji oraz oddaje wojownikom większość w radzie . Na szczęscie udaje się zachować jej stanowisko na B5. Tymczasem Sheridan udając się na "rutynowy" patrol , zostaje złąpany przez obcych którzy analizują jego możliwości tak samo jak możliwości jednego z narneczyków ( co prawda są tam jeszcze przedstawiciele innych ras ale dokładnie niewiadomo jakich). Na stację przybywa w celu prywatnym generał Huge - aby spotkac się z Sheridanem . Dzięki odwadzę i poświęceniu jednego z pilotów , B5 dowiaduje się co zaszło i okazjonalnie Generał wzywa jeden z krążowników(Agamemnona) . Okazuje się iż Minbari mieli już spotkanie z tą rasą i dokładnie znają położenie planety obcych .
Oczywiście Sheridan samodzielnie ucieka ze statku który zosatje póżniej zniszczony przez krążownik EA . Okazuje się iż podejżenia załogi B5 dotyczace zamachu na Prezydenta Santiago były prawdziwe i Sheridam w czasie rozmowy z Generałem Huge decyduje się na walkę z zagrożeniem jakim jest Prezydent Clark i PSI korp.
Cytat : Zawsze tu byłeś

Użytkownik obi edytował ten post 26.12.2003 - |19:53|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 26.12.2003 - |22:50|

Obi ladny opis polowy 2 sezonu :) ale mmisiek juz wiekszosc opisal bylo trzeba te pare brakujacych opisac ale i tak ladnie napisany opis pisales z pamieci czy wlasnie obejrzales to wszystko :unsure:

P.S Trójka Jeźdzców Apokalipsy :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych