Skocz do zawartości

Zdjęcie

Deja vu.. (deżawi)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 agasa

agasa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów
  • Miasto<><><><>><>><>><>

Napisano 08.02.2006 - |20:18|

Czy przezyliscie kiedys Deja vu (deżawi) ?? :D
Jesli tak, to napiszcie w jakiej sytuacji...
Bo ja nie raz to miałam..
A!! Dla wyjasnienia sprawy...
Déjà vu (fr. już widziane) - odczucie, że przeżywana obecnie sytuacja wydarzyła się już kiedyś, w jakieś nieokreślonej przeszłości, połączone z pewnością, że to niemożliwe.
PRZYKŁAD:
Osoba znajduje w pewnym mieście po raz pierwszy w życiu i nagle ma dziwne uczucie, że już kiedyś tu była, widziała te same budynki, gołębie i przejeżdżającą obok taksówkę.

MOD:
Przenioslem temat do odpowiedniego dzialu. Dzial grupy Hatak nie byl najodpowiedniejszym wyborem ;)

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 08.02.2006 - |20:50|

• 1

#2 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 08.02.2006 - |22:19|

jeśli chodzi o samo dejavu zdażyło mi się ze dwa razy

ale kilka innych spraw bywało częsciej
  • 0

#3 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.02.2006 - |22:22|

bardzo czesto to mam, nawet do kilku razy w miesiacu, najbardziej w tym wszystkim mnie przeraża nie samo "deja vu" tylko takie przeświadczenie że coś jest nie tak i taki niepokój... nie wiem od czego to zalezy... zna ktos jakies choćby pseudo-naukowe wyjasnienie lub probe wyjasnienia?
  • 0

#4 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 08.02.2006 - |23:28|

Gdzieś czytałem że zjawisko deja-vu jest związane z rozbieżnościami czasu przetwarzania impulsów wzrokowych z oczu. To co widzicie lewym okiem muzg szybciej zinterpretował niż to co zobaczyliście prawym.

Drugie wyjaśnienie to jest takie że żyjemy w matrixie i agenci coś zmieniają :P ja jak mam deja-vu to sprawdzam czy w oknach mam nadal szyby :P

Ale mimo wszystko najbardziej ufam wyjaśnieniu z wikipedii:

http://pl.wikipedia....rg/wiki/Déjà_vu

miłej lektury.

Użytkownik Thomass edytował ten post 08.02.2006 - |23:34|

• 0
Nienawidze poniedzałku...

#5 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 08.02.2006 - |23:32|

Miewam to bardzo czesto (poznaje ulice ktorych nie powinienem znac,osoby ktorych nie powinienem znac itp :) ).
Jednak najbardziej przerazila mnie sytuacja w ktorej wiedzialem dokladnie co powie moja kolezanka (nie bylo to slowo czy zdanie ale dosc dlugi monolog) ;)
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#6 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.02.2006 - |23:32|

hm wydawałaby sie ta teoria calkiem logiczna problem w tym ze ja jestem praktycznie 'jednooczny', prawe oko jest dosc powaznie uszkodzone (chodzi o wade wrodzoną) przez co patrze jedynie lewym... wiec chyba w tym wypadku nie pasuje do tej hipotezy ;]

PS biorac pod uwage czestotliwosc moich deja vu troche mnie to wyjasnienie wikipediowe przeraziło... :/

Użytkownik elbereth edytował ten post 08.02.2006 - |23:39|

• 0

#7 IjonTihy

IjonTihy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoToruń

Napisano 08.02.2006 - |23:46|

Często bardzo często, nawet kilka razy w miesiącu.
Podobna jedna z lepszych teorii to ta którą mi przedstawił kolega - doktorant filozofii, coś podobnego do tego co napisał Thomass: mniej więcej: impulsy nerwowe z oczu docieraja do mózgu isą tam analizowane, ale może się zdarzyć że są cofnięte i w efekcie do mózgu ta sama inforamcja dociera dwukrotnie w odstępie mikro-sekund. Nasza podświadomość zdąży już zerejestrować wydarzenie a tu nagle znów to samo....
Jakoś tak...
  • 0

#8 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 08.02.2006 - |23:56|

A ja tam potrafie w kazdym miescie nie znajac go W_OGOLE dojsc do MCdonaldu (np. w krosnie gdzie mc donald jest na KRANCU miasta, znalazlem i to bez pytania, szedlem za instynktem) ;).

A tak na serio to wiele razy mialem takie uczucie, szczegolnie w szkole, chodz raz mialem dosc smieszna sytuacje na imprezie szlismy z jednego pokoju do drugiego i przed wejsciem zatrzymalem sie i kolege i powiedzialem "czekaj", po 2-3 sekundach wpadl przez drzwi (z drugiej strony) jakis mocno pijany facet pedzac do kibla. Gdybym sie nie zatrzymam wpadlbym na niego w drzwiach a po wyrazie jego twrzy mozna sie domyslac ze by na mnie zwymiotowal. (chodz to nie bylo deja vu, ale raczej przeblysk przyszlosci)
  • 0

#9 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2006 - |00:03|

Miewam to bardzo czesto (poznaje ulice ktorych nie powinienem znac,osoby ktorych nie powinienem znac itp :) ).
Jednak najbardziej przerazila mnie sytuacja w ktorej wiedzialem dokladnie co powie moja kolezanka (nie bylo to slowo czy zdanie ale dosc dlugi monolog) ;)

W tym nie szukalbym zjawiska deja vu. Tutaj doczynienia ma... psychologia. Juz mowie. Kolezanke znasz na pewno dobrze, pewnie dlugi czas. Przez ten okres Twoj mozg nauczyl sie tej osoby; Jej sposobu zycia, sposobu mowienia, wyrazania swoich opinii i emocji. Caly ten proces dzieje sie dla Ciebie nieswiadomie i ma swoj wynik wlasnie w takich sytuacjach. Mozg znajac Ja podpowiedzial Ci co Ona powie.
Deja vu to bardziej sytuacja w ktorej stwierdzasz, ze widziales juz wczesniej dziejaca sie aktualnie sytuacje lecz nie masz pojecia kiedy to bylo. Np. gdy wydaje Ci sie ze poraz kolejny mijasz na ulicy ta sama nieznajoma Ci osobe.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#10 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 09.02.2006 - |02:24|

Deja vu? Owszem. Od czasu do czasu, aczkolwiek watpie aby byla to sprawa lewego czy prawego oka badz jakiegos stresu. Nie umiem tego czegos wytlumaczyc racjonalnie.

Ale o wiele czesciej mi sie zdarza cos rownie intrygujacego, co deja vu nie jest, a jest - tak sobie tlumacze - telepatią.
Otoz _conajmniej_ pare, parenascie razy w miesiacu w momencie gdy o kims pomysle po paru sekundach ten ktos telefonuje do mnie badz przysyla smsa. I mam tak "od zawsze"... pare czy parenascie sekund do przodu wyczuwam ze ktos zadzwoni...
Nie na zasadzie takiej ze pomyslę: "Iksinski, zadzwon do mnie teraz!".
Dzieje sie inaczej, ledwo o kims pomysle - i dzwoni od tego kogos telefon. Dziwne, co?

To pewnie wina obcych! :lol:
  • 0
Dołączona grafika

#11 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2006 - |12:31|

Deja vu zdarza mi się i nie znam osoby, która tego zjawiska nie doświadczyła. Mam też coś podobnego do Ogrodnika. U mnie to się przejawia najczęściej, kiedy mam na noc włączone radio. Budzę się, zaczyna mi chodzić po głowie jakaś dobra piosenka i po paru sekundach już leci w radiu. Zdarza się też, że nucę piosenkę i mam nieodpartą pokusę włączyć radio, kiedy już je włączę to słyszę to co właśnie nuciłam.
  • 0

#12 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.02.2006 - |16:05|

Wraith: Komercyjne radia graja to samo w kolko (glwnie ZET i RMF FM) ;), niewiem ktorego radia sluchasz ale jak natsepnym razem wlacz sobie Trojke, zobaczymy czy to to co nuciles ;) ide o zaklad ze nigdy nie trafisz w to co nuciles lub miaes w glowie muzyke :]
Skad to wiem? Bo mam tak samo z zetka, ale jak przelacze na trojke badz lokalne jakies radio to juz klapa.
  • 0

#13 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2006 - |17:42|

Wraith: Komercyjne radia graja to samo w kolko (glwnie ZET i RMF FM) ;), niewiem ktorego radia sluchasz ale jak natsepnym razem wlacz sobie Trojke, zobaczymy czy to to co nuciles ;) ide o zaklad ze nigdy nie trafisz w to co nuciles lub miaes w glowie muzyke :]
Skad to wiem? Bo mam tak samo z zetka, ale jak przelacze na trojke badz lokalne jakies radio to juz klapa.

Otóż nie słucham komercyjnych stacji. Gustuje w rockowej muzie, której jest mało w zetce i rmf. Nie wiem czy wiesz, ale jeszcze do niedawna było w Poznaniu takie fajne rockowe radio o nazwie "Rock Radio Wielkopolska", które musiało zakonczyć dzałalność, gdyż było za mało komercyjne. I to właśnie z tym radiem miałam takie eeee... zdarzenia.
Teraz właściwie to nie słucham radia w nocy, bo została mi tylko Eska Rock, w której faktycznie ciągle leci to samo i mi się nudzi.
  • 0

#14 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.02.2006 - |18:25|

Nie znam tej stacji ale zapewne tez na noc ustawiali automat a zazwyczaj puszcaja kawalki w seriach (znaczy po 2-3, czasem 5 takich samych zazwyczaj po sobie), w takim wypadku masz wrazenie ze wiedziales ze teraz to bedzie leciec.
Chodz to sa przypuszczenia bo jak pisalem nie znam tego radia.
  • 0

#15 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2006 - |20:32|

Co do automatu to na pewno takowy istniał, możliwe, że przez sen zapamiętałam kolejność utworów i budziłam się na to co akurat mi się podoba.

Jak wytłumaczysz to, że Ogrodnik myśli sobie o kimś, a ten ktoś właśnie do niego dzwoni?? Czy to, co mi się przytrafia nie jest podobne??
  • 0

#16 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 09.02.2006 - |21:53|

A czy ja mam to wytlumaczac? Ja tylko pisalem ze mam takie same odczucia jak ty od kilku lat sluchajac zetki, to co przezywa ogrodnik jest mi calkowicie obce.
  • 0

#17 Abyss

Abyss

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 09.02.2006 - |23:47|

Muszę przyznac , ze też już nie raz spotkałm się z tym zjawiskiem :)
Obecnie ograniczyłbym te zdarzenia tak do 2 w ciągu roku , ale pamiętam , że gdy byłem młodzszy (w czasch
szkoych ) to zdarzało mi się to bardzo często, własnie w szkole nie raz miałem takie wrażenie , że gdzieś
już słuszałemniektóre teksty , albo widziałem zachowanie niektórych osób.Nawet czsami widząć jakąś sytuacje umiałem sobie w myślach przepowiedzieć jekie słowa , albo jaki ruch czy też gest wykona a chwilę jakaś soba.
  • 0

... AND THEY HAVE A PLAN ...

#18 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 09.02.2006 - |23:52|

To ciekawe, bo ja też najczęściej miałem takie doświadczenia w dzieciństwie (tak do 12 roku życia). Teraz troche ustąpiło, ale zdarza się. Ostatnio dejavu nieświadomie uratowało mnie na egzaminie od przyłapania na ściaganiu. Ale to był jedyny tak korzystny dla mnie przypadek, a że to było dejavu to uświadomiłem sobie kilka dni później.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#19 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 10.02.2006 - |09:12|

Paranauka (tzn. różnego rodzaju astrologowie i tacy tam podobni) tłumaczą to faktem reinkarnacji. Dziecko ponoć częsciej sobie przypomina rzeczy z poprzedniego życia, niż dorosły, więc stąd zjawisko opisywana powyżej. Dla mnie raczej to nie przechodzi.
W każdym razie po moim swego rodzaju doświadczeniach życiowych jest to zjawisko bardzo dziwne. Przy koncentracji wiem, kto o mnie myśli i w jaki sposób. Mam też coś podobnego do Ogrodnika. Niestety za ch :censored: nie wiem jaki będzie numet totka w przyszłym losowaniu. A szkoda :/
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#20 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 10.02.2006 - |10:00|

Niestety za ch :censored: nie wiem jaki będzie numet totka w przyszłym losowaniu.

Jest to spowodowane restrykcyjna ustawa z roku 3716 Federacji Galaktycznej, ktora zabrania uzywania bio-podrozy w czasie do gier hazardowych. Paragraf 7003 ust. 27. Nie czytales? :lol:
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych