Alteranie - Lantanie
Napisano 01.02.2006 - |11:33|
Napisano 01.02.2006 - |11:43|
Napisano 01.02.2006 - |11:55|
Jeśli chodzi o o nazwę pradawni, to raczej my im ją nadaliśmy. Z tego co napisałeś wynika, że "oryginalnie" nazywali siebie Alteranami, dopiero po przybyciu do galaktyki Pegaza zaczęto ich nazywać Lantianami/Atlantami..To ta sama rasa, tylko ze w swojej galaktyce (terazniejsza galaktyka ORi) nazywali sie Alterianie, u nas w galaktyce DM/MW Pradawni, a w Pegazie Lantianie (od atlantydy, ktos chyba zle przetlumaczyl bo doskonale slychac jak mowia "atlantian").
Napisano 01.02.2006 - |11:58|
PEACE
Napisano 01.02.2006 - |12:15|
Dobrze jest przetlumaczone przeceiz czesto uzywaja okreslnia "ancient" wiec pradawni jest tu jak najbardziej prawidlowo uzyte.
Nie chodzi mi o to slowo ale o slowo "Lantianie" w serialu mowia "atlanian", ale tak tylko sie czepiam, lepsze "lantianie" ani "altandczycy"
Napisano 01.02.2006 - |14:43|
A co do Atlantydy to to nie nasza wina tak zostalo to przelumaczone lata temu i tak zostalo
PEACE
Napisano 01.02.2006 - |15:10|
Trochę sie nie zrozumieliśmy. Pisząc, że nazwę pradawni my wymyśliliśmy miałem na myśli sg-1, a nie błędne tłumaczenie.. Wyżej zasugerowano, że sami się tak nazywali, co jest błędne i chciałem to sprostować. Ciekawe tylko czy po przybyciu do Pegaza alteranie sami zmienili nazwę swojej rasy, czy poprostu tamtejsza ludność zaczęła ich nazywać atlantami..Ja do ciebie nie piłem w tym poscie
A co do Atlantydy to to nie nasza wina tak zostalo to przelumaczone lata temu i tak zostalo
PEACE
Napisano 01.02.2006 - |16:09|
Lantanie bo system w którym znajduje sie planeta z miastem Atlantis to system Lantean.
a wersja ze to złe tłumaczenie jest dość naiwna...
Napisano 01.02.2006 - |17:23|
Lantanie bo system w którym znajduje sie planeta z miastem Atlantis to system Lantean.
A gdzie to bylo powiedziane? Bo ostatnio ogladalem po raz kolejny wszytskie odcinki SGA i nic takiego nie pamietam.
Napisano 01.02.2006 - |17:44|
Napisano 01.02.2006 - |18:18|
Nie chodzi mi o to slowo ale o slowo "Lantianie" w serialu mowia "atlanian", ale tak tylko sie czepiam, lepsze "lantianie" ani "altandczycy"
W odcinku Allies "pani" Wraith mówi wyraźnie "The Lantians", więc skoro Wraith używaja nazwy lantianie, to znaczy że Lantianie
A domysły o atlantianach mogą być bezpodstawne.
Napisano 01.02.2006 - |18:22|
Napisano 01.02.2006 - |18:25|
Jednak nadal pozostaje pytanie skad ta nazwa.
kris_k: jakbys uwazniej ogladal serial to bys zauwazyl ze okreslenia "lantianie" uzywaja mieszkancy Pegaza, a zespol SGA uzywa slowa 'pradawni' ... wiec twoje pytanie nie ma sensu.
Użytkownik Modes edytował ten post 01.02.2006 - |18:27|
Napisano 01.02.2006 - |18:30|
Być może to Wraith tak ich nazywają. W odcinku "The Defiant One" (1x12) Wraith także nazywa Pradawnych Lantianami.. Jeśli natomiast Pradawni sami zmienili nazwę swojej rasy, to ciekawe, co było tego przyczyną?W odcinku Allies "pani" Wraith mówi wyraźnie "The Lantians", więc skoro Wraith używaja nazwy lantianie, to znaczy że Lantianie
sami sobie ją nadali.
A domysły o atlantianach mogą być bezpodstawne.
Napisano 01.02.2006 - |19:13|
http://gateworld.net...eansystem.shtml
potwierdza.
a nie spotkałem sie jeszcze z przypadkiem zeby gateworld ssało info z palca ;]
to ciekawe, co było tego przyczyną?
zapewne wyprowadzka z galaktyki Ori ich skłoniła do zmiany nazwy...
albo po prostu w pegazie byli znani jako Lantanie bo ich centralny system w tej galaktyce tak sie nazywał i np Wraith nie bardzo interesowali sie korzeniami swoich wrogów.
Użytkownik elbereth edytował ten post 01.02.2006 - |19:18|
Napisano 06.03.2006 - |08:29|
Napisano 06.03.2006 - |12:18|
Napisano 06.03.2006 - |16:42|
ekspansje w Pegazie rozpoczeli z systemu Lantean i to było centrum ich działań na tamtym terenie..
nie wiem z czego tu robić problemy.
Twoim Modes tokiem myslenia to Pradawni z naszej galaktyki powinni się nazywać Drogo-mleczni (tudzież batony Milky-way'e) a z Pegaza Pegazianie? wyobrażasz sobie? Pegasusians fighting the Wraith... no żałosne...
Napisano 06.03.2006 - |18:48|
Denara napisala "Pewnie wkrótce poznamy inne nazwy- w innych systemach, jeżeli tam dotrzemy."
System to jest system sloneczny, a kazde wrota sa w innym systemie slonecznym wiec dotarcie do innego systemu to kwestia przejscia przez wrota. Tak wiec wywnioskowalem po struktorze zdania iz Denara piszac "system" miala na mysli "galaktyke".
Bazujac na tym domysle odpowiedzialem iz galaktyka nazywa sie Pegaz, wiec nie moze byc nazwa pradawnych "Lantanie" wywodzic sie od nazwy galaktyki
Użytkownik Modes edytował ten post 06.03.2006 - |18:49|
Napisano 08.03.2006 - |22:47|
Ciekawe, to faktycznie mógłby być powód odmienności nazw w różnych systemach.A może to jest podobnie, jak z nami. Ci, którzy zamieszkują Amerykę nazywamy amerykanami. Tych, którzy pochodzą z Europy- europejczykami itd. Więc skoro część z nich zamieszkała w jakimś systemie nadawali sobie nazwę odpowiednią do miejsca zamieszkania. Pewnie wkrótce poznamy inne nazwy- w innych systemach, jeżeli tam dotrzemy.
Zauważyłem jeszcze jedną sprawę- odnośnie nazwy używanej przez Ziemian, a mianowicie Pradawni. Myślalem, że to my (Ludzie) wymyśliliśmy tą nazwę. Jednak po obejżeniu odcinka "The Fifth race", stwierdziłem, że to Asgard "podpowiedział" nam nazwę. Czemu oni ich tak nazywali? Przecież w czasach sojuszu 4 ras mieli nazwę Alteranie, a zresztą przecież wtedy nie byli jeszcze Pradawnymi (konkretniej byli "Teraźniejsi"
Użytkownik bartoos edytował ten post 08.03.2006 - |22:49|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »