Skocz do zawartości

Zdjęcie

Alteranie - Lantanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 bartoos

bartoos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01.02.2006 - |11:33|

Zastanawiałem się czemu rasa pradawnych jest odmiennie nazywana w serialach sg-1 i atlantis.. W atlantis znani są jako Lantanie, natomiast w sg-1 jako Alteranie. Czy wynika to jedynie z faktu, że w różnych galaktykach byli odmiennie nazywali, czy są to inne "odłamy" pradawnych. Dajcie znać, jeśli wiecie coś na ten temat
  • 0

#2 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2006 - |11:43|

To ta sama rasa, tylko ze w swojej galaktyce (terazniejsza galaktyka ORi) nazywali sie Alterianie, u nas w galaktyce DM/MW Pradawni, a w Pegazie Lantianie (od atlantydy, ktos chyba zle przetlumaczyl bo doskonale slychac jak mowia "atlantian").
  • 0

#3 bartoos

bartoos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01.02.2006 - |11:55|

To ta sama rasa, tylko ze w swojej galaktyce (terazniejsza galaktyka ORi) nazywali sie Alterianie, u nas w galaktyce DM/MW Pradawni, a w Pegazie Lantianie (od atlantydy, ktos chyba zle przetlumaczyl bo doskonale slychac jak mowia "atlantian").

Jeśli chodzi o o nazwę pradawni, to raczej my im ją nadaliśmy. Z tego co napisałeś wynika, że "oryginalnie" nazywali siebie Alteranami, dopiero po przybyciu do galaktyki Pegaza zaczęto ich nazywać Lantianami/Atlantami..
  • 0

#4 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 01.02.2006 - |11:58|

Dobrze jest przetlumaczone przeceiz czesto uzywaja okreslnia "ancient" wiec pradawni jest tu jak najbardziej prawidlowo uzyte. A co do roznic w inncyh galaktyach to tak zostalo :)

PEACE :P
  • 0

#5 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2006 - |12:15|

Dobrze jest przetlumaczone przeceiz czesto uzywaja okreslnia "ancient" wiec pradawni jest tu jak najbardziej prawidlowo uzyte.

Nie chodzi mi o to slowo ale o slowo "Lantianie" w serialu mowia "atlanian", ale tak tylko sie czepiam, lepsze "lantianie" ani "altandczycy" ;)
  • 0

#6 ujemny

ujemny

Starszy plutonowy

• VIP
  • 556 postów

Napisano 01.02.2006 - |14:43|

Ja do ciebie nie piłem w tym poscie :P
A co do Atlantydy to to nie nasza wina tak zostalo to przelumaczone lata temu i tak zostalo :P

• 0

#7 bartoos

bartoos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01.02.2006 - |15:10|

Ja do ciebie nie piłem w tym poscie :P
A co do Atlantydy to to nie nasza wina tak zostalo to przelumaczone lata temu i tak zostalo :P

Trochę sie nie zrozumieliśmy. Pisząc, że nazwę pradawni my wymyśliliśmy miałem na myśli sg-1, a nie błędne tłumaczenie.. Wyżej zasugerowano, że sami się tak nazywali, co jest błędne i chciałem to sprostować. Ciekawe tylko czy po przybyciu do Pegaza alteranie sami zmienili nazwę swojej rasy, czy poprostu tamtejsza ludność zaczęła ich nazywać atlantami..
  • 0

#8 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.02.2006 - |16:09|

troche dorabiacie filozofie.
Lantanie bo system w którym znajduje sie planeta z miastem Atlantis to system Lantean.
a wersja ze to złe tłumaczenie jest dość naiwna...
  • 0

#9 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2006 - |17:23|

Lantanie bo system w którym znajduje sie planeta z miastem Atlantis to system Lantean.

A gdzie to bylo powiedziane? Bo ostatnio ogladalem po raz kolejny wszytskie odcinki SGA i nic takiego nie pamietam.
  • 0

#10 bartoos

bartoos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01.02.2006 - |17:44|

No ja także nie spotkałem się z systemem Lantean, ale być może coś przeoczyłem..
  • 0

#11 Wąski.

Wąski.

Szeregowy

• VIP
  • 68 postów

Napisano 01.02.2006 - |18:18|

Nie chodzi mi o to slowo ale o slowo "Lantianie" w serialu mowia "atlanian", ale tak tylko sie czepiam, lepsze "lantianie" ani "altandczycy"

W odcinku Allies "pani" Wraith mówi wyraźnie "The Lantians", więc skoro Wraith używaja nazwy lantianie, to znaczy że Lantianie :P sami sobie ją nadali.
A domysły o atlantianach mogą być bezpodstawne.
  • 0
Dołączona grafika

#12 kris_k

kris_k

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 01.02.2006 - |18:22|

Mysle, ze źrodlem tego tematu bylo pytanie dlaczego "Pradawni" inaczej nazywaja sie w Atlantis i w SG1. Przeciez, obie ekipy maja ze soba staly kontakt i wymieniaja sie raportami, dlatego lepiej by bylo jakby ujednolicili nazwe dla praprzodków.
  • 0

#13 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 01.02.2006 - |18:25|

Waski: NIe zwrucilem na to uwagi, ale rzeczywiscie mowia "The Lantians", teraz przegladajac inne odcinki to co wydawalo sie mi slowem "atlantians" jest tak naprawde "the lantians", sorry za ta pomylke :]
Jednak nadal pozostaje pytanie skad ta nazwa.

kris_k: jakbys uwazniej ogladal serial to bys zauwazyl ze okreslenia "lantianie" uzywaja mieszkancy Pegaza, a zespol SGA uzywa slowa 'pradawni' ... wiec twoje pytanie nie ma sensu.

Użytkownik Modes edytował ten post 01.02.2006 - |18:27|

• 0

#14 bartoos

bartoos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 01.02.2006 - |18:30|

W odcinku Allies "pani" Wraith mówi wyraźnie "The Lantians", więc skoro Wraith używaja nazwy lantianie, to znaczy że Lantianie :P sami sobie ją nadali.
A domysły o atlantianach mogą być bezpodstawne.

Być może to Wraith tak ich nazywają. W odcinku "The Defiant One" (1x12) Wraith także nazywa Pradawnych Lantianami.. Jeśli natomiast Pradawni sami zmienili nazwę swojej rasy, to ciekawe, co było tego przyczyną?
  • 0

#15 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.02.2006 - |19:13|

nie wiem skad to pamietam ale
http://gateworld.net...eansystem.shtml
potwierdza.
a nie spotkałem sie jeszcze z przypadkiem zeby gateworld ssało info z palca ;]

to ciekawe, co było tego przyczyną?

zapewne wyprowadzka z galaktyki Ori ich skłoniła do zmiany nazwy...
albo po prostu w pegazie byli znani jako Lantanie bo ich centralny system w tej galaktyce tak sie nazywał i np Wraith nie bardzo interesowali sie korzeniami swoich wrogów.

Użytkownik elbereth edytował ten post 01.02.2006 - |19:18|

• 0

#16 Denara

Denara

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów
  • MiastoWrocek

Napisano 06.03.2006 - |08:29|

A może to jest podobnie, jak z nami. Ci, którzy zamieszkują Amerykę nazywamy amerykanami. Tych, którzy pochodzą z Europy- europejczykami itd. Więc skoro część z nich zamieszkała w jakimś systemie nadawali sobie nazwę odpowiednią do miejsca zamieszkania. Pewnie wkrótce poznamy inne nazwy- w innych systemach, jeżeli tam dotrzemy.
  • 0

#17 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.03.2006 - |12:18|

Denara: mowic system masz na mysli galaktyke? To sie myslisz, galaktyka w ktorej jest Atlantis nazywa sie galaktyka Pegaza.
  • 0

#18 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 06.03.2006 - |16:42|

Modes ale sie czepiasz.
ekspansje w Pegazie rozpoczeli z systemu Lantean i to było centrum ich działań na tamtym terenie..
nie wiem z czego tu robić problemy.
Twoim Modes tokiem myslenia to Pradawni z naszej galaktyki powinni się nazywać Drogo-mleczni (tudzież batony Milky-way'e) a z Pegaza Pegazianie? wyobrażasz sobie? Pegasusians fighting the Wraith... no żałosne...
  • 0

#19 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.03.2006 - |18:48|

elbereth: przeczytaj dokladnie kilak razy co napisalem :P

Denara napisala "Pewnie wkrótce poznamy inne nazwy- w innych systemach, jeżeli tam dotrzemy."
System to jest system sloneczny, a kazde wrota sa w innym systemie slonecznym wiec dotarcie do innego systemu to kwestia przejscia przez wrota. Tak wiec wywnioskowalem po struktorze zdania iz Denara piszac "system" miala na mysli "galaktyke".
Bazujac na tym domysle odpowiedzialem iz galaktyka nazywa sie Pegaz, wiec nie moze byc nazwa pradawnych "Lantanie" wywodzic sie od nazwy galaktyki :P

Użytkownik Modes edytował ten post 06.03.2006 - |18:49|

• 0

#20 bartoos

bartoos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 08.03.2006 - |22:47|

A może to jest podobnie, jak z nami. Ci, którzy zamieszkują Amerykę nazywamy amerykanami. Tych, którzy pochodzą z Europy- europejczykami itd. Więc skoro część z nich zamieszkała w jakimś systemie nadawali sobie nazwę odpowiednią do miejsca zamieszkania. Pewnie wkrótce poznamy inne nazwy- w innych systemach, jeżeli tam dotrzemy.

Ciekawe, to faktycznie mógłby być powód odmienności nazw w różnych systemach.
Zauważyłem jeszcze jedną sprawę- odnośnie nazwy używanej przez Ziemian, a mianowicie Pradawni. Myślalem, że to my (Ludzie) wymyśliliśmy tą nazwę. Jednak po obejżeniu odcinka "The Fifth race", stwierdziłem, że to Asgard "podpowiedział" nam nazwę. Czemu oni ich tak nazywali? Przecież w czasach sojuszu 4 ras mieli nazwę Alteranie, a zresztą przecież wtedy nie byli jeszcze Pradawnymi (konkretniej byli "Teraźniejsi" ;)).

Użytkownik bartoos edytował ten post 08.03.2006 - |22:49|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych