myślę, że ten serial pokazuje nam świat islamu z każdej możliwej strony. widzimy prawdziwa wiarę i prawdziwy islam (Darwyn), a także calkowite jej wypaczenie (Farik), a pomiędzy nimi wiele szarości, niespełnionych nadzieji, zawodów miłosnych, straty bliskich, które szukają ujścia. a to czy znajdą złe ujście (czyli dołączą do Farika i jego terrorystycznych planów), czy znajdą właściwy islam i pozytywnie przewartościują wszystko co ich spotkało, zależy od otoczenia; od tego co nam ktoś podpowie, szepnie do ucha.
Sleeper Cell to serial może trudny do oglądania ze wszystkimi podtekstami religijnymi i kulturowymi, ale sądzę że warto poświęcic trochę czasu na coś takiego. warto spróbować zrozumieć ludzi, ktorzy wierzą w co innego i warto pozbyć się przesądu, że islam jest zły. islam nie jest zły. są tylko źli ludzie, ktorzy wykorzystują go do niewłaściwych celów. ale tak się dzieje ze wszystkim. wszystko można wypaczyć. a dzisiejsi terroryści są w takim samym stopniu muzułmanami, jak ja jestem Pradawnym
ok może juz za dużo napisałem. ale podsumowując. polecam i sam trzymam kciuki by ostatnie 3 odcinki nie były gorsze niż 7 wcześniejszych.
pzdr
Użytkownik johnass edytował ten post 29.05.2010 - |11:55|

Logowanie »