ZPM
Napisano 12.12.2005 - |16:41|
http://ufo.dos.pl/ar...=thread&order=0
BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out"
Napisano 12.12.2005 - |22:19|
Napisano 13.12.2005 - |01:33|
Rayden
P.S. żarówka Łodygin, radio Popow...Rosjanie to naród z fantazją
He is my Shield and my Force. "
Napisano 13.12.2005 - |10:33|
fizykiem nie jestem ale czytałem również komentarze innych czytelników pod tym artykułem.
dominują pozytywne komenatrze świrów z teorią spiskową i negatywne ludzi którzy chyba coś o fizyce wiedzą...
to chyba o czymś świadczy...
Napisano 13.12.2005 - |10:39|
Wierz mi, że o niczym to nie świadczy. Ja sam też mam pewne wątpliwości, lecz wynika to tylko i wyłącznie z tego, ze nie widziałem tych prezentacji telewizyjnych. Ten kto pisał ten artykół nagiął troche zasadę wydajności. Nadal jest ona zachowana. Zmienia sie jedynie pula energii czerpanej przez urządzenie. Jeśli rzeczywiści w 1cm3 jest energii na 10 lat, to wydajność kaloryfera pobierającego 1KW i emitujacego 4KW jest bliska zeru. Należy tylko uwzględnić energie dostępną w innym planie. Przynajmniej ja to tak rozumiem. I nie czepiajcie się teorii spiskowych. Przecież nie od dziś znamy fakty wielu tajnych projektów, które ukrywano przed nami, a które zmieniły Świat.ja przeczytałem
fizykiem nie jestem ale czytałem również komentarze innych czytelników pod tym artykułem.
dominują pozytywne komenatrze świrów z teorią spiskową i negatywne ludzi którzy chyba coś o fizyce wiedzą...
to chyba o czymś świadczy...
I żeby nie było - nie twierdzę, że powstanie ZPM jest już przesądzone, ale mysle, że skoro do tej pory żaden naukowieć nie zdołał zaprzeczyć tej teorii i żaden z nich nawet nie odważy się jej wyśmiać to to też coś znaczy. Jedyne co mogą robić to ignorować sprawę, a po co? Spytajcie Arabów, oni mają tych powodów miliony baryłek dziennie.
Napisano 13.12.2005 - |10:52|
Napisano 13.12.2005 - |12:13|
W tym przypadku przecierz jest to tylko interpretacja wniosków wynikających z opracowanej teori rownie dobrze można było to zinterpretowac jako nieskoncvzenie mały punkt z którego powstał wszechswiat i by wtedy mikt nie mówił że to idiotyczny bełkot:) (oczywiście w tym przypadku to nie pasuje ale chdziło mi o sam fakt że jak ktoś powiedział o czymś paranormalnym albo o bogu to już nie jest naukowcem)
Nie można oczywiście tej teorii przyjąć za prawdziwą i już. Ale radzę tym którzy mowią że to bełkot i takie tam i tym którzy w to uwierzyli bezgranicznie sie trochę zainteresować fizyką i jej dokonaniami.
Nie wiem o jakie nazwiska chodziło o którycgh była mowa w poście z propozycją zainteresowania sie fizyką, ale dla autora mam jedną radę jeśli on studiuje fizykę to niech sie bardziej przykłada do nauki bo ta cała teoria oczywiście poza samą interpretacja a własciwie sposobem jej przedstawienia wcale nie wnosi zadnych diabalskich wnioskow jeśli byś sie trochę zainteresował fizyką teoretyczną to byś wiedzieł że wiekszość z tego o czym mowi ta teoria jest uznawana przez naukę w mniejszym lub większym stopniu a co więcej było nawet kilka nagród nobla bla ludzi sie tym zajmujących.Zainteresujcie sie badaniami nad budową materii i wnioski jakie wysuwano to zobaczycie że ani te wiry ani energia z próżni to nie jest tylko i wyłacznie wymysł tego Ruska.
Aha i jeszcze w sprawie tej sprawnosci 400% czy ile tam było, co w tym niezwyklego?? trzeba mysleć trochę a nie mówić że jak 400% przecierz to niemożliwe bo skąd nieby sie bierze tyle, a jak to możliwe że lodówka o sprawności dużo powyżej jedności dziala normalnie?? Albo pompa kawitacyjna o sprawności 170% czy nawet ten silnik magnetyczny, To tak jakby powiedzieć że każdy samochód ma sprawność 100000% i na jednym akumulatorze przejeżdza kilkaset tyś kilometrów bo przecierz wymieniamy go co kilka lat, no a bez aku nie pojedzie czyli jeździ na aku, nieważne że trzeba też paliwo lać, tak samo jest z tymi maszynami, tak jak już ktoś napisał że sprawność realna tego grzejnika to ulamki procenta.
Napisano 13.12.2005 - |12:29|
było nawet kilka nagród nobla bla ludzi sie tym zajmujących
pokaż mi nobla dla kolesia który stwierdził że kawa którą właśnie pije ma świadomość. (zgodnie z teorią próżni wszystko we wszechświecie jest w mniejszym lub większym stopniu obdarzone świadomością)
nie podanych przeze mnie przykładach nie napisalem ani słowa o Bogu więc też gzeho troche zluzuj bo sie podnieciles zbytnio :]
Napisano 13.12.2005 - |13:00|
To ty wyjeżdzasz z testem że to bełkot, przecierz to einstein dostał nobla a to jego teoria. Przecierz ona stała sie dlatego niepopularna bo zaczeto sie nad nia zastanawiać i co niektórzy zaczęli wysnuwać takie wnioski i bogu i takich tam.
Wiec ty wyluzuj i przeczytaj dokładnie, bo ja przeczytałem bynajniej na luzie.
Napisałem "Nie można pisać ze jak jakaś teoria mówi o bogu o tym jak powstał albo jak stworzyl swiat to jest odrazu bełkotem."
Co w tym podniecającego??
Stwierdzam tylko fakt może nie jasno nqpisalem ale chodzilo mi o to żeby nie mówić żeby to odżucać tylko z powodu tego boga, bo przecierz to nie powstao po to żeby udowodnić czy on istnieje czy nie.
nie podniecam sie bo nie jestem jakimś zagorzałym zwolennikiem tej teori lub przeciwnikiem tylko nie lubie gdy sie tak generalizuje albo wyjeżdza z tekstem "lepiej byśta sie pouczyli a nie glupy wymyślali" (co w wiekszości super wynalazków jest prawdą ludzie w nie wierzą bo nie mają pojecia o podstawowych prwach fizyki) a zazwyczaj mówi to osoba która też niewiele wie.
Własnie o to chodzi z tą duszą przecierz nikt nie mówi że to dusza taka jaka nam przychdzi na myśl wywodzaca sie z naszej wiary itp.
fizyka współczesna jest przecierz tak abstrakcyjna że normlany człowiek nie ma pojącia o co chodzi a i sami naukowcy też sie nie we wszystkim oriętują <lol2>
hehe pzypomniało mi sie tylko nie pamietam czy to był też ten Szypow czy jakiś inny Ruski, w kazdym razie miał obsesje na punkcie tej zażuconej teori Einsteina i chciał ja udowodnić i jak doiszedł już do jakichś wynikow to też to odżucił bo doszedł też do absolutu ale uważał ze to by musiał być Bóg i mu to nie pasowalo
Użytkownik gzeho_p edytował ten post 13.12.2005 - |13:14|
Napisano 13.12.2005 - |14:30|
Napisano 13.12.2005 - |15:56|
No ale jak myślicie, czy usłyszymy kiedyś w wiadomościach, że wizja przedstawiona w kultowym serialu spełniła sie? Bo właśnie po to założyłem tego topica.
Sądzę, że takiego sformułowania to nigdy nie usłyszymy, bo dziennikarze są "niewiernymi" i mogą nie dociec prawdziwego pochodzenia ZPM
"Jedi"
Napisano 13.12.2005 - |16:30|
A co do świadomości materii. Kiedyś przeprowadzono eksperyment na roślince. Za pomocą elktrod podłaczono ja do komputera połączonego z giełdą papierów wartościowych w Nowym Jorku. Specjalny program tłumaczył ładunki elektryczne przepływające między komórkami rośliny na polecenia zakupu lub sprzedaży akcji. Gdy roślina traciła pieniądze zamykano ją w szafie i nie podlewano tak często jak wtedy gdy zarabiała. Po kilku miesiącach skuteczność działań rośliny zbliżyła sie do 90%. Żaden gracz nie jest w stanie osiagnąć takiego wyniku na ustalonym poziomie. I kto mi powie, że świadomość wynika z posiadania mózgu? Oczywiście roślina grała pieniedzmi fikcyjnymi, ponieważ mogłoby to zostać uznane za nielegalne praktyki.
Napisano 13.12.2005 - |16:43|
po pierwsze nie "wyjeżdżam z tekstem" tylko wyrażam swoją opinię bo po to forum jest. i zrobiłem to kulturalnie nie obrażając nikogo. w przeciwieństwie do co po niektórych
a stosując między innymi takie wyrażenia jak w Twoim poście świadczysz tylko o sobie mianowicie że nie umiesz zapanować nad swoimi emocjami.
o ile dobrze pamietam to nie za tą teorie Einstein dostał Nobla (bo jak można dostać nagrodę za coś co się wykluczyło i uznało za nieważne? - ale to taki drobiazg który widać pominąłes).
właśnie dlatego stwierdziłem że się za bardzo podnieciłeś i zacząłes wypatrywać w moim poście obrazy majestatu Boga czy łotewer czego tam nie było. zwróciłem tylko uwagę że (powtórze się a co tam) teksty tego typu jak zacytowane w moim poście to DLA MNIE bełkot. bo jak inaczej rozpatrywać stwierdzenie że kamień ma mniej lub więcej świadomości? dla mnie to absurd i właśnie bełkot.
pozdr
Napisano 13.12.2005 - |16:57|
2. Ale my nie wiemy skąd bierze sie świadomość. Wiemy tylko tyle, ze mózg nie jest konieczny do zaistnienia świadomości. Dlaczego zatem kamien nie mógłby mieć świadomości?
Użytkownik Hans Olo edytował ten post 13.12.2005 - |16:58|
Napisano 13.12.2005 - |17:06|
więc skoro sugerujesz ze kamien ma mieć swiadomość. jednolity kamien. rozłupiesz go na pół. są dwie różne świadomości? dwie takie same? każda połówka ma mieć po pół?
Napisano 13.12.2005 - |17:21|
Napisano 13.12.2005 - |18:14|
bo cała materia Wszechświata dąży w kierunku tego samego punktu.
troche mi to nie pasuje z obowiązującą obecnie teorią ucieczki galaktyk i rozszerzania sie wszechswiata... skoro się "rozszerza" to chyba nie kurczy zblizając cały do tego samego punktu...
ale nie wiem :]
i o ile mi wiadomo to motorem ruchu we wszechswiecie jest głównie grawitacja a nie "kwantowe nośniki świadomości"... chyba ze hipotetyczne grawitony nazwiesz własnie tak...
Użytkownik elbereth edytował ten post 13.12.2005 - |18:19|
Napisano 13.12.2005 - |18:21|
Napisano 13.12.2005 - |19:26|
P.S. Mozg i system nerwowy tez dziala na podstawie jakiejs tam energii, nie znam sie na biologii, ale z tego co pamietam to wlasnie impulsy eletryczne miedzy synapsami (moge mylic nazwy, pisze to co mi zostalo w pamieci ze szkoly) powoduja proces myslowy. Moze nasz mozg to taka bateryjka?
Albert Einstein
Napisano 13.12.2005 - |20:20|
1. Einstein dostał Nobla za zjawisko fotoelektryczne,
2. Jeżeli ktoś uważa Rosjan za idiotów to się grubo myli, Rosjanie w wielu dziedzinach byli o wiele lepsi od Amerykanów, nie poszczęściło się im tylko z ustrojem. Nawet teraz amerykanie proszę naszych wschodnich sąsiadów o technologie recyklingu odpadów w kosmosie (odzyskiwanie wody, oczyszczanie tlenu itp.) która Rosjanie wykorzystywali już na Mirze.
Co do teorii to jest bardzo ciekawa i jakiekolwiek zaprzeczanie jej przez nas jest bez sensu, bo czy kto ktokolwiek by teraz zaprzeczył Hawkingowi ? Raczej nie, ale tylko dlatego że jest on człowiekiem dość medialnym i rozpoznawalnym, a większość z nas nie słyszała o Szypowie ?
Śmiejecie się z teorii spiskowych, poczytajcie o Tesli, gdy stał się niewygodny dla bogatych przedsiębiorców usunęli go z drogi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Logowanie »