Skocz do zawartości

Zdjęcie

SGA bez SG1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy wedlug Ciebie ma jakikolwiek sens ogladanie Atlantisa bez obejrzenia serialu SG-1 lub filmu Emmericha? (135 użytkowników oddało głos)

Czy wedlug Ciebie ma jakikolwiek sens ogladanie Atlantisa bez obejrzenia serialu SG-1 lub filmu Emmericha?

1. - Pewnie, przeciez to zupelnie inna "bajka" (22 głosów [16.79%])

Procent z głosów: 16.79%

2. - Nie, tylko kretyn ogladalby Atlantisa bez wiedzy "gate'owej" (109 głosów [83.21%])

Procent z głosów: 83.21%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 maciej

maciej

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 02.09.2005 - |20:40|

Znam czlowieka ktory oglada tylko Atlantisa a nie zna ani SG-1 ani filmu. Im dluzej trwa Atlantis tym bardziej boje sie ze takich ludzi moze byc wiecej. Dla mnie roznica miedzy ogladaniem SGA przez czlowieka znajacego film i serial SG-1 a przez kompletnego ignoranta w swiecie Stargate to tak jakby ogladajacym byl dorosly czlowiek i dziecko.

Użytkownik maciej edytował ten post 02.09.2005 - |20:40|

• 0
http://studentnik.tu.kielce.pl/

#2 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 02.09.2005 - |21:49|

Ja zacząłem oglądać Atlantisa mniej więcej w połowie oglądania drugiego sezonu SG-1. Większości rzeczy nie wiedziałem i musiałem się wszystkiego domyślać. Nie wyobrażam sobie jak możnaby oglądać SGA bez obejrzenia ani jednego odcinka SG-1, a tym bardziej nie oglądając wcześniej nic ze świata SG.

Ale przyznam, oglądanie kolejnych sezonów SG-1 mając jakąś wiedzę na temat przyszłości jest nawet ciekawe :D. To tak jak z oglądaniem prequela - wiesz do czego to wszystko doprowadzi, ale nie masz pojęcia w jaki sposób. :D

Użytkownik Nom edytował ten post 02.09.2005 - |21:51|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#3 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 02.09.2005 - |21:55|

Atlantis nie ma racji bytu bez SG-1 gdyby nie SG-1 (kontakt z Thorem :P) już by było po Atlantis :] ...

A poza tym skąd, jak, kim i gdzie oni są - gdyby nie SG-1 ... a razem całkiem dobrze się to rozwija... :clap:

Użytkownik Grishka edytował ten post 02.09.2005 - |21:57|

• 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#4 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 02.09.2005 - |23:45|

To jest bez sensu. Jeśłi oglądasz całkiem nowy serial z masą odnośników do innego wcześniej i o wiele dłuzej emitowanego i nie masz pojęcia o czym ci wszyscy ludzie mówią albo z czym to się je. Jaka jest przyjemność z wiedzy że np Sheppard ma gen pradawnych - odpowiedź osoby, która ogląda samo Atlantis - a co to są Ci pradawni albo co to jest ten gen ? podobnie ma się rzecz z wieloma innymi elementami fabuły tego serialu.
Jego oglądanie sprawia wtedy czystą przyjemność jeśli mamy na koncie już obejrzane poprzednie 7 sezonów SG-1.

Ja bynajmniej innego rozwiązania nie widzę.
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#5 Thor1

Thor1

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 15.09.2005 - |21:34|

Ja należę do tych, którzy napierw ogladaja Atlantis. Pierwszy sezon niedawno obejrzałem i to z wielką przyjemnością. Niewiele mi przeszkadzała nieznajomość pierwowzoru.
Sporo można się domyśleć, część doczytałem z forum a resztę obejrzę w przyszłości (niestety powolutku się ściąga - może ktoś ma adres ftp z SG-1 :) please)
Pomogły też mi pewnie tony książek Sf i Fantazy, które przeczytałem.

Na pewno kiedyś obejrzę całość SG-1, choć sporo czasu minie. Wtedy bedę mógł powiedzieć czy dużo straciłem rozpoczynając od Atlantisa.
Thor1
  • 0

#6 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.09.2005 - |21:41|

Ja pierwszy raz zobaczyłem atlantis, bez 7 i 8 sezonu Stargate no i musze powidzieć że wydało mi się conajmniej dziwne bo było multum rzeczy o których nigdy wcześniej nie słyszałem i jakoś mi oglądanie przyjemności nie sprawiało bo non stop prubowałem się domyślać różnych rzeczy.

No ale z drugiej strony komuś może to nie przeszkadzać za bardzo jak nie będzie w nic wnikał co skąd się wzieło i takie tam to możę jakoś mu oglądanie będzie szło zwłaszcza że łatwo na necie znależć Atlantis (bo jest na bierząco), niż stargate z przed 7 lat :D

No ale tak czy tak ja bym raczej nie obejrzał Atlantisa przed SG.
  • 0

#7 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 16.09.2005 - |10:51|

Co moge powiedziec.... subiektywnie uwazam ze ogladanie Atlantis bez SG1 to glupota, bo wielu rzeczy sie nie wykuma. Mam komfort jednak, ze ogladalem wpierw chronologicznie sezony SG1, potem od sezonu 8 rownolegle odcinki i SG1 i SGA.
Mysle, ze mase rzeczy sie traci nie znajac SG1. Dlaczego? Odpowiem przykladem troche z innej bajki - pare tygodni temu zobaczylem 1 odcinek 2 serii BSG. I nic nie skumalem. W ogole mnie odrzucilo od tego serialu, mimo ze jest tu spora grupa osob na forum, ktorym sie ten serial bardzo podoba.
  • 0
Dołączona grafika

#8 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 16.09.2005 - |16:21|

Ja większość tutaj zebranych uważam, że jednak potrzebna jest chronologia. Łatwiej jest wiele spraw, tematów i stwierdzeń zrozumieć. Może dlatego, że miałem tę możliwość iść taką drogą. JEdnakże rozumiem też tych, któzy zaczynają od SGA. W sumie jest to trochę inny serial i inaczej się rozgrywa. Więc może jednak nie do końca jest tak tragicznie. Ale, mimo wszystko osobiście wziąłbym się od razu za oglądanie też SG1 po skończonym SGA.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#9 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 18.09.2005 - |15:23|

Eeeeeee tam. SGA rozpoczalem majac ciut wiedzy z www.gwrota.com. Co prawda mialem jakas tam wizje SG-1 dzieki TVn ale wtedy serial mnie nie wciagnal zbytnio. Kiedy dostalem seozny 1-7 SG-1 i sez.1 SGA okazalo sie,ze nzajomy pomylil plytki i sez.1 SG-1 byl niepelny,Zaczalem wiec od SGA i poszlo bez problemu.
Faktem jest,ze teraz bedac na 7mym widze,ze ogladalem ciut na dziko,ale uwazam ze spokojnie da sie wnikac w SGA bez Sg-1
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#10 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 18.09.2005 - |15:37|

Mi się wydaje, że daje się oglądać SGA bez wcześniejszego zaliczenia SG-1. Jest to wtedy zupełnie inny serial. Z pewnością umyka wiele szczegółów. Taki Asgardczyk na Dedalu niewiele wtedy budzi skojarzeń. Carter pokazująca się w migawce też jest osobą bez skojarzeń.
Niemniej idzie wg mnie połapać się - po prostu inny jest odbiór wszystkiego. Jak się nie mylę to scenrzyści kierowali produkt niejako kompromisowo. Zarówno do nowych widzów jak do starych i obie grupy mogą się tu odnaleźć we włąściwy sobie sposób.
Można też zauważyć, że znajomość SG-1 jest w pewnym stopniu obciążeniem bo na wiele rzeczy patrzymy w SGA przez pryzmat wiedzy o Pradawnych z SG-1. A że tra wiedza zawsze była niepełna i cząstkowa to stąd prosta droga do wielu problemów i ograniczeń. Nie wiem czy to dobrze wyraziłem, ale znajomość SG-1 może wg mnie również szkodzić percepcji nowego serialu....
  • 0

#11 grEMlin

grEMlin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 18.09.2005 - |15:47|

wydaje mi sie, ze mozna obejrzec STA bez SG1 - wiedza o pradawnych, czy tez jej brak, nie jest zadna przeszkoda - dowiadujemy sie dostatecznie duzo w trakcie serialu; ale znajomosc realiow SG1 pomaga, i to bardzo; sama kiedys obejrzalam 3 sezony SG1, ostatnio widzialam 6ty i 7dmy, i Atlantis wydaje mi sie wprowadzac troche nowosci, swiezosci, ale i powielac stare, sprawdzone szablony.. w koncu, jest to spin-off, odnajdziemy tu mnostwo elementow swiata SG1: ZPM-y, wrota, aasgard, walecznych ziemian w konflikcie ze zlymi alienami... ale jesli sie przyjzec uwaznie, wszystko jest tlumaczone. ten serial powstal z zamyslem przyciagniecia rowniez NOWEJ publicznosci.
polecilam ostatnio Atlantis kolezance. nigdy wszesniej nie slyszala o Stargate, wiec pozyczylam jej SG film i pierwsze odcinki pierwszego sezonu, zeby zrozumiala, o co w tym chodzi; i to wystarczylo. wpadla w Atlantis jak sliwka w kompot...
  • 0

#12 Gosiek

Gosiek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów
  • MiastoWarszawka

Napisano 24.09.2005 - |22:36|

Im dluzej trwa Atlantis tym bardziej boje sie ze takich ludzi moze byc wiecej

Nie widzę tu żadnego powodu do strachu, to jest raczej szansa pozyskania nowych fanów SG. Nie każdy miał możliwość oglądania całej serii od początku, a nadrobienie 8 czy 9 sezonów SG-1, żeby móc zacząć oglądać SGA też nie jest łatwe i raczej niewiele osób tak robi. Poza dostepem do odcinków wymaga do sporej ilości czasu. :> Tutaj ewentualnym wyjściem jest równoczesne oglądanie obu serii. Moim zdaniem jeżeli ktoś zacznie od SGA i serial mu się spodoba wtedy sięgnie też po odcinki SG-1, chcąc się dowiedzieć więcej o świecie w którym dzieje się akcja, poznać jego historię, mitologię...

to tak jakby ogladajacym byl dorosly czlowiek i dziecko

Czy to znaczy, że zakładasz, moim zdaniem mylnie, iż każdy widz, który nie widział całego SG-1 to [beeep], który nie potrafi zorientować się samodzielnie o co chodzi w serialu? Moim zdaniem SGA nie jest aż tak skomplikowaną produkcją, żeby człowiek o przeciętnej inteligencji nie mógł samodzielnie dojść o co tu chodzi. Oczywiście, może nie dostrzegać pewnych niuansów i nawiązań do poprzednich produckji spod znaki Stargate, ale główne wątki serialu nie będą dla niego stanowić problemu.

Ja osobiście rozpoczynając oglądanie SGA znałam tylko film kinowy i część 1 sezonu SG-1 i wcale nie uważam, żebym z tego powodu bardzo dużo straciła. W międzyczasie udało mi się nadrobić nieco odcinków oryginalnego serialu i jakoś znacząco nie zmieniło to mojej wiedzy o świecie Atlantis, gdyż jak już wspomniał grEMlin, w serialu większość rzeczy jest wyjaśniona w taki sposób, aby widz nie znający całego uniwersum również mógł się cieszyć z oglądania serialu. Tak więc moim zdaniem oglądanie Atlantis bez znajomości całego czy nawet większości świata pokazanego SG-1 jest z pewnością możliwe. I'm a living proof. :P
  • 0
Blood is life
Blood is the truth...

Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl

#13 AnouaaR

AnouaaR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 26.09.2005 - |18:35|

Szczerze. Tak pelna para to ogladanie calej sagi SG rozpoczolem od SGA. Oczywiscie wczesniej mialem zaliczony film, ostatnio uzupelnilem sobie go w wersji rezyserskiej. Na TVN skrupulatnie ogladalem wszystkie sezony jakie pokazali (2?). Potem dluga przerwa. Wciagnelo mnie na nowo dopiero od SGA. Sciagam sobie wszystkie sezony SG-1. Z 9 jestem na bierzaco, bo wiele watkow jest swierzych i nie ma tak wielu analogii do pozostalych sezonow. I nie uwazam, ze ujmowaloby mi to, ze nie jestem w pelni zaznajomiony z wczesniejszymi.
  • 0

#14 darth_MiRa

darth_MiRa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 29.09.2005 - |17:14|

W tym roku zaczęłam oglądać wszystkie 9 sezonów SG1 po kolei, łącznie z filmem i wciągnełam się w ten serial. A oglądanie SGA bez wiedzy o SG1 jest bezsensowne ale każdy ma swoje gusta i będzie oglądał jak mu się będzie podobało.
  • 0

#15 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 29.09.2005 - |17:52|

U mnie było tak po oglądięcu kinówki tuż po tym jak wyszła na kasetach video (jak to bżmi :)), następnie natrafiłem na to na RTl2, no ale w wersji niemieckiej to nie miało takiego klimatu więc oglądałem sporadycznie, następnie TVN wemitował 2 sezony (to było coś :D), po jakiś 2 latach podłączyłem się do internetu i w tym roku nadrabiam zaległości od początku, i tu dowiedziałem się o Atlantisie nawet ściągłem sobie jeden odcinek (kiedy ściągłem byłem na początku sezonu 6 SG-1), uznałem że to szmira :), kiedy skączyłem sezon 7 coś mnie pokusiło i ściągłem sobie cały sezon Atlantisa i uznałem że zapowiada się dobry serial i tak mówie wam oglądajcie wszystko po kolei bo dzięki temu wpadniecie w świetną fabułe a zaczynjąc od Atlantisa stracicie tę duszę jaką ma serial. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#16 Przemo77

Przemo77

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 18.10.2005 - |23:09|

Czy można oglądać atlantisa bez sg1 - odpowiedz oczywiscie ze można,
Ja osobiście nie miałem nieprzyjemności oglądać niepokolei ale znam gościa który nie oglądał sg1 (poza kinówką) i jest maniakiem sga a jak proponuję mu sg1 do obejrzenia to stwierdził ze jemu klimat sga odpowiada i nie potrzebuje wiedzy z sg1 aby dobrze sie bawic.
No i tu mu przyznałem rację bo obojętnie czy ogladasz wszystko czy tylko sga to podstawa jest to zeby sprawiło ci to przyjemnosc i oderwało od codziennej szarej rzeczywistosci :)
  • 0

#17 estel333

estel333

Starszy szeregowy

• Email
  • 87 postów

Napisano 21.10.2005 - |17:45|

Moim skoromnym zdaniem ważna jest kolejność.
  • 0
-------------------
ORA ET LABORA
-------------------

#18 Reetou

Reetou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.10.2005 - |23:36|

stwierdził ze jemu klimat sga odpowiada i nie potrzebuje wiedzy z sg1 aby dobrze sie bawic.

Ma oczywiście rację. Ale jeśli się dobrze bawi przy SGA, to tak samo dobrze będzie się bawił przy SG-1 (jeśli nie lepiej :D).
  • 0

#19 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 22.10.2005 - |07:43|

Jak widać na załączonym obrazku - można przejść przez SGA nie "zaliczając" Sg1. Choć nadal będę bronił swojego zdania, że mimo wszystko należy też przejść i SG1 - serial oczywiście. Kinowa wersja jest tylko pewnym wprowadzeniem . NAzwałem to na swój własny użytek czasem starożytności. Jest to element historii SG, ale jeszcze długa droga prowadzi do seiralu - czasów nowożytnych.
Prawdą jest, że SGA jest novum i jako takie mówi całkiem nowe historie, z nową atmosferą i klimatem, ale jak ktoś zauważył - powiela wiele schematów i informacji, stąd dla zrozumienia warto przejśći SG1.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#20 radical

radical

Starszy kapral

• VIP
  • 283 postów
  • Miastono man's land

Napisano 25.10.2005 - |15:35|

fajnie, no to jestem kretynem. mogliście inaczej sformułować tą ankietę bo chyba jedną z zasad jest nieobrażanie nikogo a założe się że są tacy co oglądają SGA bez SG1, no zresztą ja ogladam sobie SGA i jestem zwolennikiem (choć sezon 2 trochę słabiutki nieco) zaś SG1 ogladałem owszem ale nie wszystkie osiem sezonów (9ty sezon ogladam na bieżąco). fakt faktem że prawie wszystkie sezony mam już w całości ściągnięte i mam zamiar przez to przebrnąć, no ale nie zmienia to faktu że jak na razie cieszy mnie oglądanie SGA bez zbyt wielkiej wiedzy o SG1.
pzdr
  • 0
back from the dead :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych