Użytkownik maciej edytował ten post 02.09.2005 - |20:40|
SGA bez SG1
Napisano 02.09.2005 - |20:40|
Napisano 02.09.2005 - |21:49|
Ale przyznam, oglądanie kolejnych sezonów SG-1 mając jakąś wiedzę na temat przyszłości jest nawet ciekawe
Użytkownik Nom edytował ten post 02.09.2005 - |21:51|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Napisano 02.09.2005 - |21:55|
A poza tym skąd, jak, kim i gdzie oni są - gdyby nie SG-1 ... a razem całkiem dobrze się to rozwija... :clap:
Użytkownik Grishka edytował ten post 02.09.2005 - |21:57|
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie
Napisano 02.09.2005 - |23:45|
Jego oglądanie sprawia wtedy czystą przyjemność jeśli mamy na koncie już obejrzane poprzednie 7 sezonów SG-1.
Ja bynajmniej innego rozwiązania nie widzę.
We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...
Napisano 15.09.2005 - |21:34|
Sporo można się domyśleć, część doczytałem z forum a resztę obejrzę w przyszłości (niestety powolutku się ściąga - może ktoś ma adres ftp z SG-1
Pomogły też mi pewnie tony książek Sf i Fantazy, które przeczytałem.
Na pewno kiedyś obejrzę całość SG-1, choć sporo czasu minie. Wtedy bedę mógł powiedzieć czy dużo straciłem rozpoczynając od Atlantisa.
Thor1
Napisano 15.09.2005 - |21:41|
No ale z drugiej strony komuś może to nie przeszkadzać za bardzo jak nie będzie w nic wnikał co skąd się wzieło i takie tam to możę jakoś mu oglądanie będzie szło zwłaszcza że łatwo na necie znależć Atlantis (bo jest na bierząco), niż stargate z przed 7 lat
No ale tak czy tak ja bym raczej nie obejrzał Atlantisa przed SG.
Napisano 16.09.2005 - |10:51|
Mysle, ze mase rzeczy sie traci nie znajac SG1. Dlaczego? Odpowiem przykladem troche z innej bajki - pare tygodni temu zobaczylem 1 odcinek 2 serii BSG. I nic nie skumalem. W ogole mnie odrzucilo od tego serialu, mimo ze jest tu spora grupa osob na forum, ktorym sie ten serial bardzo podoba.
Napisano 16.09.2005 - |16:21|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 18.09.2005 - |15:23|
Faktem jest,ze teraz bedac na 7mym widze,ze ogladalem ciut na dziko,ale uwazam ze spokojnie da sie wnikac w SGA bez Sg-1
Napisano 18.09.2005 - |15:37|
Niemniej idzie wg mnie połapać się - po prostu inny jest odbiór wszystkiego. Jak się nie mylę to scenrzyści kierowali produkt niejako kompromisowo. Zarówno do nowych widzów jak do starych i obie grupy mogą się tu odnaleźć we włąściwy sobie sposób.
Można też zauważyć, że znajomość SG-1 jest w pewnym stopniu obciążeniem bo na wiele rzeczy patrzymy w SGA przez pryzmat wiedzy o Pradawnych z SG-1. A że tra wiedza zawsze była niepełna i cząstkowa to stąd prosta droga do wielu problemów i ograniczeń. Nie wiem czy to dobrze wyraziłem, ale znajomość SG-1 może wg mnie również szkodzić percepcji nowego serialu....
Napisano 18.09.2005 - |15:47|
polecilam ostatnio Atlantis kolezance. nigdy wszesniej nie slyszala o Stargate, wiec pozyczylam jej SG film i pierwsze odcinki pierwszego sezonu, zeby zrozumiala, o co w tym chodzi; i to wystarczylo. wpadla w Atlantis jak sliwka w kompot...
Napisano 24.09.2005 - |22:36|
Nie widzę tu żadnego powodu do strachu, to jest raczej szansa pozyskania nowych fanów SG. Nie każdy miał możliwość oglądania całej serii od początku, a nadrobienie 8 czy 9 sezonów SG-1, żeby móc zacząć oglądać SGA też nie jest łatwe i raczej niewiele osób tak robi. Poza dostepem do odcinków wymaga do sporej ilości czasu. :> Tutaj ewentualnym wyjściem jest równoczesne oglądanie obu serii. Moim zdaniem jeżeli ktoś zacznie od SGA i serial mu się spodoba wtedy sięgnie też po odcinki SG-1, chcąc się dowiedzieć więcej o świecie w którym dzieje się akcja, poznać jego historię, mitologię...Im dluzej trwa Atlantis tym bardziej boje sie ze takich ludzi moze byc wiecej
Czy to znaczy, że zakładasz, moim zdaniem mylnie, iż każdy widz, który nie widział całego SG-1 to [beeep], który nie potrafi zorientować się samodzielnie o co chodzi w serialu? Moim zdaniem SGA nie jest aż tak skomplikowaną produkcją, żeby człowiek o przeciętnej inteligencji nie mógł samodzielnie dojść o co tu chodzi. Oczywiście, może nie dostrzegać pewnych niuansów i nawiązań do poprzednich produckji spod znaki Stargate, ale główne wątki serialu nie będą dla niego stanowić problemu.to tak jakby ogladajacym byl dorosly czlowiek i dziecko
Ja osobiście rozpoczynając oglądanie SGA znałam tylko film kinowy i część 1 sezonu SG-1 i wcale nie uważam, żebym z tego powodu bardzo dużo straciła. W międzyczasie udało mi się nadrobić nieco odcinków oryginalnego serialu i jakoś znacząco nie zmieniło to mojej wiedzy o świecie Atlantis, gdyż jak już wspomniał grEMlin, w serialu większość rzeczy jest wyjaśniona w taki sposób, aby widz nie znający całego uniwersum również mógł się cieszyć z oglądania serialu. Tak więc moim zdaniem oglądanie Atlantis bez znajomości całego czy nawet większości świata pokazanego SG-1 jest z pewnością możliwe. I'm a living proof.
Blood is the truth...
Interesuje Cię Star Trek? Zapraszam na: www.trek.pl
Napisano 26.09.2005 - |18:35|
Napisano 29.09.2005 - |17:14|
Napisano 29.09.2005 - |17:52|
Prawo Clarke'a
Napisano 18.10.2005 - |23:09|
Ja osobiście nie miałem nieprzyjemności oglądać niepokolei ale znam gościa który nie oglądał sg1 (poza kinówką) i jest maniakiem sga a jak proponuję mu sg1 do obejrzenia to stwierdził ze jemu klimat sga odpowiada i nie potrzebuje wiedzy z sg1 aby dobrze sie bawic.
No i tu mu przyznałem rację bo obojętnie czy ogladasz wszystko czy tylko sga to podstawa jest to zeby sprawiło ci to przyjemnosc i oderwało od codziennej szarej rzeczywistosci
Napisano 21.10.2005 - |17:45|
ORA ET LABORA
-------------------
Napisano 21.10.2005 - |23:36|
stwierdził ze jemu klimat sga odpowiada i nie potrzebuje wiedzy z sg1 aby dobrze sie bawic.
Ma oczywiście rację. Ale jeśli się dobrze bawi przy SGA, to tak samo dobrze będzie się bawił przy SG-1 (jeśli nie lepiej
Napisano 22.10.2005 - |07:43|
Prawdą jest, że SGA jest novum i jako takie mówi całkiem nowe historie, z nową atmosferą i klimatem, ale jak ktoś zauważył - powiela wiele schematów i informacji, stąd dla zrozumienia warto przejśći SG1.
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 25.10.2005 - |15:35|
pzdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »